ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Τα επόμενα βήματα μετά το 68,5% της ψηφοφορίας του Ερασιτέχνη και το "ναι" στον Βοτανικό

Η μακέτα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
Η μακέτα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό INTIME

Ο Κώστας Γουλής αναλύει τα βήματα που θα ακολουθήσουν μετά το ιστορικό "Ναι" για την διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό. Οι συμβάσεις που θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μελέτες και ο χρονικός ορίζοντας 36 μηνών για παράδοση του γηπέδου μετά την έναρξη των έργων.

Η χθεσινή (30/3) ιστορική Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και τα μέλη -με δικαίωμα ψήφου- που έδωσαν το "παρών" στην ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη των τριών συμβάσεων με τις οποίες συνδέεται ο Α.Ο. στη "Διπλή Ανάπλαση", έδωσαν το "πράσινο φως" για τη μετεγκατάσταση του συλλόγου στο Βοτανικό, μέσω μίας καταμέτρησης... θρίλερ που κάλυψε μέχρι τις πρώτες, πρωινές ώρες το SPORT24.

Το "ναι" επικράτησε με το (ιστορικό πλέον) 68,5%, το οποίο μεταφράζεται σε 2.051 ψήφους υπέρ, έναντι 934 κατά (συν 5 λευκά και 4 άκυρα). Σε μία απόλυτα οριακή κατάσταση, καθώς τα 2/3 των ψήφων που απαιτούντο βάσει καταστατικού για την υπερψήφιση του πρότζεκτ, ήρθαν με μόλις 55 ψήφους πάνω απ’ το όριο των 1.996, που αντιπροσώπευαν τα ζητούμενα 2/3.

Σε κάθε περίπτωση τα μέλη που τάχθηκαν ξεκάθαρα με το "υπέρ" και το "ναι" στον Βοτανικό ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων, με ένα ποσοστό που στα 4/5 της ψηφοφορίας άγγιξε και το 70% (69,9% για την ακρίβεια), προτού "κλειδώσει" στο τελικό 68,5%.

Παρακολουθήστε την εκπομπή για το γήπεδο του Παναθηναϊκού:

Το ζητούμενο πλέον είναι η επόμενη μέρα που ξημέρωσε και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα πάνω στο πρότζεκτ, μέσα απ’ το οποίο ο Παναθηναϊκός ευελπιστεί να βρει όλες τις σταθερές που του έλειπαν σε επίπεδο εγκαταστάσεων, για να γιγαντωθεί ξανά σε ποδόσφαιρο κι Ερασιτέχνη τόσο αγωνιστικά, όσο και οικονομικά.

Από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και τη συγγραφή όλων των διμερών και τριμερών συμβάσεων ανάμεσα στις εμπλεκόμενες με το πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης" πλευρές, είχε συμφωνηθεί πως τα τελικά κείμενα των συμβάσεων θα έπρεπε να εγκριθούν από τα συμβούλια των λοιπών συμβαλλομένων στην κάθε σύμβασης. Ο Δήμος Αθηναίων το έπραξε στο δημοτικό συμβούλιο της 2ας Μαρτίου, όπου πήρε την εξουσιοδότηση (με αυξημένη πλειοψηφία) απ’ το σώμα για να υπογράψει τις συμβάσεις στις οποίες εμπλέκεται η δημοτική αρχή.

Η ΠΑΕ έχει δώσει και τυπικά το "ΟΚ" για τις δύο δικές της συμβάσεις με το Δήμο Αθηναίων και τον Ερασιτέχνη, η ΑΕΠ Ελαιώνα το ίδιο κι απ’ τη στιγμή που βγήκε το "ναι" και στη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, το επόμενο βήμα είναι οι... υπογραφές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επίσημη υπογραφή όλων των συμβάσεων θα γίνει λίαν συντόμως (πριν από το Πάσχα), σε μία συνάντηση –σε επίπεδο κορυφής- στο Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά, όλων των πλευρών που εμπλέκονται με το πρότζεκτ, όπως είχε γίνει και στο πρώτο μίτινγκ της 20ής Νοεμβρίου 2020, όταν υπεγράφη το μεταξύ τους MoU.

Θα αποσταλούν στην Ε.Ε.

Οι υπογεγραμμένες συμβάσεις με τους αναλυτικούς (κι αποτυπωμένους εγγράφως) όρους τους, θα μεταφραστούν και θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την τελική έγκριση και το τελικό "πράσινο φως" σε όλο το πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης", ούτως ώστε να εκταμιευτούν τα 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας (RRF) που έχουν προβλεφθεί για τα έργα υποδομής στις δύο υπό ανάπλαση περιοχές στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό.

Από εκεί και πέρα ξεκινάει το... τρέξιμο. Διότι:

  • Μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου μέσω διαγωνισμού. Τα φύλλα δημοπράτησης θα "δείξουν" και την οριστική χωρητικότητά του, η οποία αναμένεται να είναι πάνω από 38.500 θέσεις και μάξιμουμ μέχρι 39.400 θέσεις.
  • Μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες των εγκρίσεων, των μελετών και των τευχών δημοπράτησης, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία του γηπέδου, η οποία (μαζί με την εξέταση των ενστάσεων) θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τον Μάρτιο του 2023
  • Η πρόθεση που υπάρχει άλλωστε -με βάση τις εξαγγελίες του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη- είναι έως το τέλος του 2023 να έχουν γίνει οι οριστικές μελέτες και οι αναθεωρήσεις των οικοδομικών αδειών του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου και να υπάρχει ο ανάδοχος εγκατεστημένος στον Βοτανικό, για να ξεκινήσει τα έργα ανέγερσής του.
  • Από εκεί και πέρα, έως τον προσεχή Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ετοιμαστεί οι οριστικές μελέτες και να εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ενώ τον Νοέμβριο του 2022, έως τον Ιανουάριο του 2023 για γίνει ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο των εγκαταστάσεων του Α.Ο. στον Βοτανικό.
  • Από τον Φεβρουάριο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024, το αθλητικό κέντρο του Ερασιτέχνη στην περιοχή του Βοτανικού θα πρέπει πλέον να είναι έτοιμο.
  • Τα έργα στις υποδομές στις δύο υπό ανάπλαση περιοχές θα διαρκέσουν από τον Ιούνιο του 2023, έως τον Δεκέμβριο του 2026.
  • Το δε ποδοσφαιρικό γήπεδο, θα πρέπει να έχει παραδοθεί μάξιμουμ σε 36 μήνες απ’ την ημέρα έναρξης των έργων, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2026. Έως τότε θα πρέπει να παραδοθεί πλήρες στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό κι αυτός να εκχωρήσει τη χρήση του στην ΠΑΕ το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου 2027.

Δείτε την αυτοψία του SPORT24 στο σημείο που θα χτιστεί το νέο γήπεδο:

TAGS ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ