Παναθηναϊκός: Τα δίδυμα των χαφ και η επιλογή προσέγγισης του Μπενίτεθ στα playoffs της Stoiximan Super League

Ο τρόπος που θα διαχειριστεί ο Ράφα Μπενίτεθ τη μεσαία του γραμμή θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εικόνα του Παναθηναϊκού και στα αποτελέσματα των playoffs.
Δεν είναι μυστικό πως οι περισσότεροι προπονητές υποστηρίζουν πως για να έχει καλή απόδοση και διάρκεια μια ομάδα, θα πρέπει να η μεσαία της γραμμή να κάνει τη διαφορά στα περισσότερα παιχνίδια. Αποτελεί τη “ραχοκοκαλιά” της ενδεκάδας ανεξαρτήτως σχηματισμού και διάταξης και συνήθως κάνει να συμβαίνουν τα πράγματα στον αγωνιστικό χώρο.
Αυτής της άποψης είναι και ο Ράφα Μπενίτεθ, παρότι το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει έναν σχηματισμό που μοιάζει (γιατί ο Ταμπόρδα για παράδειγμα συμπεριφέρεται περισσότερο ως επιθετικός μέσος και λιγότερο ως εξτρέμ) να έχει λιγότερους παίκτες στον συγκεκριμένο χώρο και προσπαθεί να “παντρέψει” τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους.
Ανάλογα με τον αντίπαλο του Παναθηναϊκού, τη φύση της αναμέτρησης και τη στόχευση που επιθυμεί να έχει η ομάδα του μέσα στο γήπεδο. Επειδή μάλιστα είναι ο χώρος που ίσως να έχει και τη μεγαλύτερη καταπόνηση εντός τεσσάρων γραμμών, ο Ισπανός τεχνικός επέλεγε μέχρι τώρα σπάνια τους ίδιους παίκτες σε συνεχόμενα παιχνίδια, ανεξαρτήτως αντιπάλου.
Μιας και στους αγώνες που ακολουθούν οι πράσινοι θα αντιμετωπίσουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ, θα ήταν χρήσιμο να δούμε ποιες ήταν μέχρι τώρα οι επιλογές του στα επτά ντέρμπι που κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού, από τότε που έβαλε την υπογραφή του στη συνεργασία του με το Τριφύλλι. Με την υποσημείωση πάντα, πως στα πρώτα παιχνίδια (με εξαίρεση το εντός έδρας με την ΑΕΚ) απέναντι στους ανταγωνιστές αγωνίστηκε με τρεις κεντρικούς μέσους, ενώ στα υπόλοιπα με δύο.
Οι επιλογές του Μπενίτεθ
Το πρώτο του ντέρμπι ήταν και αυτό στο οποίο ο Παναθηναϊκός είχε την καλύτερη απόδοση. Νίκη με 2-1 επί του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου για το πρωτάθλημα, τοποθετώντας στο ματς τους Τσιριβέγια – Σιώπη και λίγο πιο μπροστά τους τον Τζούριτσιτς.
Στο δεύτερο ντέρμπι που ήταν και αυτό εντός έδρας με την ΑΕΚ, άλλαξε για πρώτη φορά σε σημαντικό ματς (το είχε επιλέξει πρώτη φορά με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο Bettson) τον σχηματισμό σε 3-4-2-1, έχοντας και πάλι τους Σιώπη – Τσιριβέγια στον άξονα, με τον Μπακασέτα τύποις αριστερό μεσοεπιθετικό. Σκέψη που ξεκάθαρα δεν λειτούργησε.
Μια από τις χειρότερες εικόνες σε εκτός έδρας ντέρμπι είχε ο Παναθηναϊκός λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Σε ματς που δημιούργησε ελάχιστες φάσεις μπροστά από την αντίπαλη εστία, χρησιμοποιήθηκαν τρία χαφ, οι Σιώπης – Τσιριβέγια – Μπακασέτας.
Ακολούθησε η χειρότερη εμφάνιση του Παναθηναϊκού απέναντι σε μεγάλο αντίπαλο, η βαριά ήττα με 4-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τότε που με διάταξη 4-3-3 (Τσιριβέγια – Τσέριν – Μπακασέτας) ο Ράφα Μπενίτεθ αποφάσισε να πιέσει πολύ ψηλά την ΑΕΚ, αλλά η συγκεκριμένη επιλογή του βγήκε.
Το τελευταίο ντέρμπι το οποίο έπαιξαν οι πράσινοι με τέσσερις αμυντικούς και τρεις χαφ, ήταν αυτό με τον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Bettson στο “Aπόστολος Νικολαΐδης”. Κοντούρης – Τσέριν και Μπακασέτας συνέθεσαν την τριάδα στον άξονα, σε μια αναμέτρηση που η απόδοση και πάλι δεν ήταν καλή.
Μέχρι εκείνο το παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός δεχόταν στα ντέρμπι σχετικά εύκολα γκολ, γεγονός που προβλημάτισε έντονα τον Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος αποφάσισε να κατασταλάξει – μέχρι και τώρα – σε διάταξη 3-4-2-1. “Χαραμίζοντας” έναν επιπλέον μέσο για να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην άμυνα και περισσότερους ποδοσφαιριστές πίσω από την μπάλα.
Και όντως τα πράγματα άλλαξαν κυρίως όσον αφορά τις κερδισμένες μονομαχίες, τη συνοχή και την στόχευση, κάτι που φάνηκε στη νίκη μέσα στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”. Eκεί όπου οι δύο χαφ που επέλεξε, Σιώπης και Κοντούρης, έκαναν καταπληκτικό παιχνίδι και έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να φύγουν οι πράσινοι με το διπλό από την έδρα του μεγάλου αντιπάλου.
Στο τελευταίο – μέχρι την επόμενη Κυριακή στην Τούμπα – ντέρμπι που έδωσε ο Παναθηναϊκός φέτος, ηττήθηκε με 2-0 και αποκλείστηκε στο Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ, έχοντας τους Κοντούρη και Μπακασέτα κεντρικό δίδυμο. Από τότε μέχρι και σήμερα λόγω τραυματισμών, περιορισμών στην ευρωπαϊκή λίστα και διάφορων άλλων προβλημάτων, άλλοι ποδοσφαιριστές του άξονα χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη.
Στα playoffs όμως πλέον αυτό δεν υφίσταται και ο Ράφα Μπενίτεθ θα προσπαθήσει να βρει το πιο αποδοτικό δίδυμο (αν βέβαια επιλέξει και πάλι το 3-4-2-1) στα χαφ. Μοναδικός απόντας είναι ο τραυματίας Σισοκό (που ούτως ή άλλως είχε αγωνιστεί ελάχιστα) και διαθέσιμοι οι Σιώπης, Κοντούρης, Τσέριν, Τσιριβέγια, Μπακασέτας και Σάντσες.
Οι τρεις πρώτοι έχουν μεγαλύτερες εντάσεις και δεν είναι τόσο ποιοτικοί με την μπάλα στα πόδια, εν αντιθέσει με τους τρεις τελευταίους που μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο στο δημιουργικό κομμάτι. Χοντρικά υπάρχουν τρία “εξάρια”( Σιώπης, Κοντούρης, Τσιριβέγια), δύο “οκτάρια” (Tσέριν, Σάντσες) και έναν “οκταρο – δεκάρι” (Μπακασέτας).
Ο Ράφα Μπενίτεθ έχει λοιπόν έξι παίκτες για δύο θέσεις και ανάλογα με την ανάλυση του αντιπάλου θα αποφασίσει για τις επιλογές του, έχοντας στο μυαλό του πως στα πρώτα παιχνίδια των playoffs η καταπόνηση λόγω των δύο διακοπών θα είναι μικρότερη και στα τελευταία, πολύ μεγαλύτερη.
Μέσα από αυτά τα έξι ματς, θα προσπαθήσει να βρει τα δίδυμα που ταιριάζουν περισσότερο, αλλά και να κάνει την τελική του αξιολόγηση για την επόμενη σεζόν.