ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Στο μυαλό του Τζέικομπ Νίστρουπ πριν από το πρώτο ντέρμπι “αιωνίων”

Ο Τζέικομπ Νίστρουπ
Ο Τζέικομπ Νίστρουπ στον πάγκο του Παναθηναϊκού Eurokinissi Sports

Η προσμονή, ο τρόπος προσέγγισης, οι απαιτήσεις, αλλά και οι πληροφορίες, τα βασικά στοιχεία τα οποία ξεχωρίζουν στην προσέγγιση του Τζέικομπ Νίστρουπ πριν το πρώτο του, μεγάλο… New Firm της Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό.

Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι “αιωνίων” για την αγωνιστική χρονιά που διανύουμε πλέον βρίσκεται πάρα πολύ κοντά. Στις 11 Οκτωβρίου, ο Παναθηναϊκός του Τζέικομπ Νίστρουπ δοκιμάζεται στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” με τον Ολυμπιακό, με τον Δανό τεχνικό να περιμένει πως και πως αυτή την αναμέτρηση…

Ο 38άχρονος προπονητής του τριφυλλιού θέλει να ζήσει όσο τίποτε άλλο την ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου ντέρμπι, όπως περιμένει πως και πως να ζήσει και τα αντίστοιχα ντέρμπι της Κοπεγχάγης με την Μπρόντμπι, όταν ήταν προπονητής της πιο πετυχημένης ομάδας της Σκανδιναβίας τα τελευταία χρόνια.

Κάτι που σημαίνει πως παρότι υπάρχουν διαφορές κουλτούρας ανάμεσα σε Δανούς και Έλληνες, γι’ αυτόν ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι δεν είναι πρωτόγνωρο. Το αντίθετο, έχει μάλιστα μεγάλη εμπειρία από μια τέτοια μάχη και όλα αυτά που έμαθε και έζησε θα προσπαθήσει να τα μεταφέρει στη χώρα μας.

Η διδακτική εμπειρία της Δανίας

Το μεγάλο ντέρμπι της Δανέζικης Supeliga χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη ένταση και τακτική προσήλωση. Ότι πάνω- κάτω ισχύει και στα καθ’ ημάς, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο Τζέικομπ Νίστρουπ τις χρονιές που βρέθηκε κυρίως ως πρώτος προπονητής (γιατί το έκανε και ως βοηθός των Σολμπάκεν και Θόρουπ) στον πάγκο της Κοπεγχάγη, προσέγγιζε τα συγκεκριμένα ματς έχοντας δύο σκοπούς.

Τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού της αναμέτρησης και το άμεσο counterpressing. Δύο στοιχεία που άλλωστε έχουμε δει πως εφαρμόζει η ομάδα του στην πλειονότητα των αγώνων που έχει δώσει μέχρι τώρα στις εγχώριες διοργάνωσεις και ιδιαίτερα στο πρωτάθλημα της Stoiximan Superleague.

Από τον έλεγχο του ρυθμού και το counterpressing μέχρι την αμυντική ισορροπία

Tι επέλεγε όσον αφορά στον σχηματισμό; 4-2-3-1 ή 4-4-2 στοχεύοντας να εγκλωβίζει τον αντίπαλο (στην προκειμένη περίπτωση την Μπρόντμπι) στο δικό του μισό και να τον αναγκάσει σε πολλά μεγάλες βιαστικές μπαλιές. Δεν σημαίνει όμως, πως ήταν δογματικός και είχε μόνο αυτό στο μυαλό του.

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που έβλεπες την Κοπεγχάγη να επιλέγει ένα πιο ισσοροπημένο πρόσωπο, αμυνόμενη σε μεσαίο μπλοκ, έχοντας “στενή” διάταξη με την οποία προσπαθούσε να κλείσει όλες τις κάθετες διόδους του αντιπάλου, έχοντας στη συνέχεια στο μυαλό της να παίξει – όταν κέρδισει τη μπάλα – πολύ γρήγορα στην επιθετική της μετάβαση.

Βάσει των όσων έχουμε δει, αλλά και όσων γνωρίζουμε από τη δουλειά που γίνεται τις τελευταίες ημέρες σε γενικές γραμμές στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού στο Κορωπί, ο Νίστρουπ δεν πρόκειται ν’ αλλάξει την ταυτότητα του. Να προσαρμοστεί εντελώς στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, όπως παραδείγματος χάρην έκανε πέρυσι ο Ράφα Μπενίτεθ στο αντίστοιχο ματς του Νέου Φαλήρο, ασχέτως του θετικού αποτελέσματος.

Η φισολοφία άλλωστε το Δανού τεχνικού βασίζεται στην σταθερότητα. Δεν θα είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως αν και είναι ακόμη νωρίς για να είμαστε 100% βέβαιοι, δεν πρόκειται να κάνει… ρηξικέλευτες αλλαγές, ούτε να προσαρμόσει σε μεγάλο βαθμό πράγματα που αφορούν την γενικότερη φιλοσοφία της ομάδας.

Οι βάσικοι άξονες του Νίστρουπ στο ντέρμπι του “Καραϊσκάκης”

Οι βασικοί του άξονες λοιπόν θα είναι οι εξής: Πρώτος στόχος να… βραχυκυκλώσει τον τρόπο ανάπτυξης του Ολυμπιακού, έχοντας εντοπίσει συγκεκριμένες αδυναμίες. Δεύτερος να κυριαρχήσει σε αυτό που ονομάζουν οι προπονητές half – spaces, βαζοντας τους δύο ακραίους μεσοεπιθετικούς του εσωτερικά για να δημιουργεί συνεχώς υπεραριθμίες.

Τρίτον, η ομάδα της να μην χάσει σε κανένα σημείο της αναμέτρησης την αμυντική της ισορροπία. Η εντολή του Νίστρουπ είναι εδώ και καιρό σαφής. Όταν χάνουμε τη μπάλα και βγαίνει ο αντίπαλος στην επίθεση, προσπαθούμε να υποχωρήσουμε άμεσα, να καλύψουμε τους χώρους και να μην επιτρέψουμε αντεπιθέσεις. Είναι άλλωστε ένας από τους τομείς που δούλεψε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της διακοπής στο Κορωπί.

Τετάρτον, υπομονή με τη μπάλα στα πόδια, σιγουριά και ασφάλεια στις επιλογές πάσας. Στόχος των πρασίνων θα είναι να “παγώσει” σε κάποιες στιγμές το ρυθμό, να δημιουργήσει εάν μπορέσει μεγάλες περιόδους κατοχής και να έχει μια ορθολογική κυκλοφορία.

Όλα’ αυτά βέβαια δεν σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να τα κάνει αυτόματα σ’ ένα τέτοιο ντέρμπι όπως αυτό απέναντι στον Ολυμπιακό. Ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι άλλωστε, αλλιώς το σχεδιάζεις και αλλιώς μπορεί να σου παρουσιαστεί, γι’ αυτό άλλωστε είναι το πιο δύσκολο – ίσως άθλημα στον κόσμο.

Η αναφορά μας γίνεται στην προσέγγιση και στη φιλοσοφία που θα παρατάξει την ομάδα του ο Νίστρουπ, χωρίς πολλή σκοπιμότητα, με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή λογική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ