ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τελικός Κυπέλλου Λουξ 2022, Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Ο Κούδας που κέρδισε την αρμάδα του Πούσκας και το one man show του Μπεργκ

Τελικός Κυπέλλου Λουξ 2022, Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Ο Κούδας που κέρδισε την αρμάδα του Πούσκας και το one man show του Μπεργκ
24 MEDIA CREATIVE TEAM/KONSTANTINOS BADOUNAS

Για πέμπτη φορά θα τεθούν το Σάββατο το βράδυ (20:00, COSMOTE SPORT 1HD, LIVE SPORT24) αντιμέτωποι σε τελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ και το SPORT24 σας παρουσιάζει τι είχε συμβεί στις τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις. Από τον τελικό εντός έδρας, στον Κούδα που κέρδισε την αρμάδα του Πούσκας και στο one man show του Μάρκους Μπεργκ.

Η ώρα του μεγάλου τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας Λουξ έφτασε. Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ βρίσκονται λίγες ώρες μακριά από την έναρξη της αναμέτρησης (20:00, COSMOTE SPORT 1HD, LIVE SPORT24) που θα δώσει το τρόπαιο σε μια από τις δύο ομάδες.

Από τη μια πλευρά οι "πράσινοι", που είναι δεύτεροι σε κατακτήσεις Κυπέλλων πίσω από τον Ολυμπιακό με 18 και θα διεκδικήσουν το 19ο τρόπαιο της ιστορίας τους, και από την άλλη ο Δικέφαλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια… έχει πάρει σπίτι του το τρόπαιο, καθώς έχει κατακτήσει τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία ενώ μετράει το απόλυτο 4/4 όποτε έφτασε στον τελικό τα τελευταία έτη.

Σημαντική λεπτομέρεια πως κανένα εξ αυτών δεν ήταν κόντρα στον Παναθηναϊκό καθώς την τελευταία φορά που οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί αντίπαλες σε τελικό Κυπέλλου, το 2014, το τριφύλλι είχε επικρατήσει και μάλιστα με το επιβλητικό 4-1 και πρωταγωνιστή τον Μάρκους Μπεργκ.

Το ζευγάρι Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ σε τελικό Κυπέλλου δεν είναι το πλέον σύνηθες καθώς οι δύο ομάδες θα βρεθούν μόλις για πέμπτη φορά αντιμέτωπες. Τι έχει συμβεί όμως στις τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις; Ποιοι ήταν οι σκόρερ; Ποιοι οι πρωταγωνιστές;

Το SPORT24 ανοίγει το χρονοντούλαπο της ιστορίας και σας παρουσιάζει τις τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις των δύο ομάδων σε τελικούς Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό να έχει τρεις κατακτήσεις και τον ΠΑΟΚ μια τις τέσσερις φορές που οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το σήκωσε στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός

Η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες βρέθηκαν face to face στον τελικό ήταν στις 12 Ιουνίου 1955 σε ένα ματς που είχε διεξαχθεί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και λόγω… έδρας οι πράσινοι ήταν το φαβορί πριν από την έναρξη του ενώ ο ΠΑΟΚ δεν είχε στη σύνθεση του έναν από τους αστέρες εκείνης της εποχής, τον Κουϊρουκίδη που είχε μείνει εκτός λόγω πυρετού.

Τότε το τριφύλλι διεκδικούσε το τρίτο Κύπελλο της ιστορίας του ενώ από την άλλη ο Δικέφαλος έψαχνε στην τρίτη του παρουσία ως φιναλίστ το πρώτο του τρόπαιο.

Ο Παναθηναϊκός όμως δεν έμελλε να είναι καλός οικοδεσπότης. Το αντίθετο μάλιστα, η ομάδα τότε του Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς είχε επικρατήσει 2-0 και είχε ουσιαστικά "τελειώσει" την αναμέτρηση με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα.

Οι πράσινοι πέτυχαν δύο γκολ μέσα σε επτά λεπτά, άνοιξαν το σκορ στο 24’ με τον Κουρτζίδη και έφτασαν στο 2-0 στο 31’ με τον Βαγγέλη Πανάκη. Ένα σκορ που ήταν και το τελικό μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης ενώ ακυρώθηκε και γκολ του Φωτεινού στη διάρκεια του αγώνα.

Στα αξιοσημείωτα εκείνης της αναμέτρησης πως οι δύο ομάδες τελείωσαν το ματς με δέκα παίκτες καθώς αποβλήθηκαν στο 53’ οι Πετρόπουλος και Δουκάκης μετά από αψιμαχία που είχαν.

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων

Παναθηναϊκός (Σβ. Γκλίσοβιτς): Χάλαρης, Αγγελόπουλος, Κουρτζίδης, Καζάκος, Λινοξυλάκης, Νεμπίδης, Ασημακόπουλος, Φωτεινός, Ζιέμης, Πετρόπουλος, Πανάκης.

ΠΑΟΚ (Ν. Πάγκαλος): Πρόγιος, Κεμανίδης, Γερούδης, καλογιάννης, Χασιώτης, Δουκάκης, Τσίντογλου, Καραφουλίδης, Γεντζής, Παπαδάκης, Κιουρτζής.

Ο Κούδας κέρδισε τα παιδιά του Πούσκας

Έπρεπε να περάσουν 17 χρόνια, να μπούμε στη δεκαετία του '70 ώστε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός να βρεθούν ξανά αντίπαλοι σε τελικό. Αυτή τη φορά στο ουδέτερο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" με την αναμέτρηση να διεξάγεται στις 5 Ιουλίου.

Τότε βέβαια ο Δικέφαλος ήταν μια ομάδα αρκετά πιο υπολογίσιμη δύναμη η οποία μετρούσε την τρίτη της σερί παρουσία σε τελικό Κυπέλλου αλλά ακόμα δεν είχε φτάσει σε κάποιο τρόπαιο καθώς στους δύο τελικούς που είχαν προηγηθεί είχε χάσει από Άρη και Ολυμπιακό αντίστοιχα.

Το… ρόδι έσπασε όμως για την ομάδα της Θεσσαλονίκης με τον τεράστιο Γιώργο Κούδα να είναι ο ηγέτης του ΠΑΟΚ και να τον οδηγεί στον πρώτο του τίτλο. Οι ποδοσφαιριστές του Λες Σάνον άνοιξαν το σκορ μόλις στο 2’ με ένα υπέροχο γκολ με σουτ εκτός περιοχής από τον Κούδα στο οποίο ο Οικονομόπουλος δεν μπορούσε να αντιδράσει. Οι πράσινοι προσπάθησαν να ισοφαρίσουν, είχαν δοκάρι στο πρώτο μέρος αλλά το 1-0 παρέμεινε μέχρι την ανάπαυλα.

Ο Γιώργος Κούδας πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου του 1972
Ο Γιώργος Κούδας πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου του 1972 EUROKINISSI

Στη συνέχεια της αναμέτρησης ένα πανέμορφο γκολ με ανάποδο ψαλίδι του Μαντζουράκη στο 80’ ακυρώθηκε για επιθετικό φάουλ αλλά ο Κούδας δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. "Χτύπησε" ξανά στο 89’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ από τα αριστερά, έκανε το 2-0 και ουσιαστικά «κλείδωσε» την κατάκτηση του τροπαίου πανηγυρίζοντας έξαλλα μπροστά από τους φιλάθλους της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Η μείωση του σκορ από τον Παπαδημητρίου στο επόμενο λεπτό με προβολή από κοντά δεν άλλαξε την ιστορία που ήθελε τον ΠΑΟΚ Κυπελλούχο Ελλάδας για πρώτη φορά μετά από πέντε χαμένους τελικούς. Απέναντι μάλιστα στον Παναθηναϊκό του Πούσκας που έναν χρόνο πριν είχε φτάσει στο “Wembley” και μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε ανακηρυχτεί πρωταθλητής Ελλάδας.

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων

ΠΑΟΚ (Λ. Σάνον): Χατζηϊωάννου, Γούναρης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Τερζανίδης, Μπελλής, Σαράφης (68’ Λάζος), Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (76’ Μαντζουράκης).

Παναθηναϊκός (Φ. Πούσκας): Οικονομόπουλος, Καραμανλής (57’ Βλάχος), Γονιός, Σουρπής, Δημητρίου, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Γράμμος, Αντωνιάδης, Δομάζος, Παπαδημητρίου.

Πήρε ρεβάνς στο "Καραϊσκάκης"

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1977, οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με την αναμέτρηση να γίνεται ξανά στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Ο ΠΑΟΚ τότε είχε ήδη φτάσει στους δύο πρώτους τίτλους, το Κύπελλο του 1972 και το πρωτάθλημα του 1976 αλλά ο Παναθηναϊκός φρόντισε να πάρει τη ρεβάνς και στις δύο διοργανώσεις. Η αναμέτρηση διεξήχθη στις 22 Ιουνίου 1977 σε ένα ματς που εξελίχτηκε σε... θρίλερ, με μπόλικα νεύρα και αρκετό ξύλο στη διάρκεια του.

Ο Παπαδημητρίου είχε ανοίξει το σκορ στο 29’ για τον Παναθηναϊκό με σουτ εκτός περιοχής με τους Θεσσαλονικείς να καταφέρνουν να ισοφαρίσουν στο 43’ με τον Τερζανίδη με ένα πανέμορφο πλασέ και αφού είχε περάσει πριν τον Κωνσταντίνου με ωραία ντρίπλα μέσα στην περιοχή.

Στο δεύτερο μέρος ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να πάρει το προβάδισμα αλλά το πλασέ του Σαράφη μέσα από την περιοχή και μετά την παρέμβαση του Κωνσταντίνου κατέληξε στο δεξί δοκάρι του Παναθηναϊκού. Στο 63’ ο δικέφαλος έμεινε με δέκα παίκτες μετά την αποβολή του Γούναρη και είκοσι λεπτά αργότερα ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα στο σκορ όταν ο Δημητρίου έκανε την πάσα προς τον Αλβαρέζ αυτός την άφησε υπέροχα να περάσει κάτω από τα πόδια του για τον επερχόμενο Βακάλη και αυτός με σουτ στο όριο της περιοχής έγραψε το 2-1 που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

Ενοχλημένοι από τη διαιτησία του Πλατόπουλου, οι διοικούντες της ομάδας της Θεσσαλονίκης είχαν ωθήσει τους ποδοσφαιριστές τους να μην παραλάβουν τα μετάλλιά τους...

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων

Παναθηναϊκός (Κ. Γκόρσκι): Κωνσταντίνου, Δημητρίου, Στεφανάκης, Κίζας, Καψής (46’ Ελευθεριάδης), Λιβαθηνός, Παπαδημητρίου, Βακάλης, Αντωνιάδης (59’ Γιαννακούλας), Δομάζος, Άλβαρες.

ΠΑΟΚ (Μπ. Μπίγχαμ): Μηλίνης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Πέλλιος, Δαμανάκης, Τερζανίδης, Σαράφης, Νέτο Γκουερίνο (76’ Ορφανός), Κούδας, Αναστασιάδης.

Το "σήκωσε" μόνος του ο Μπεργκ

Ούτε δέκα ούτε είκοσι, αλλά 37 ολόκληρα χρόνια πέρασαν ώστε οι δύο ομάδες να βρεθούν ξανά σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τις συνθήκες να έχουν αλλάξει άρδην το 2014. Από τη μία ο Παναθηναϊκός που έψαχνε έναν τίτλο μετά το νταμπλ του 2010 και από την άλλη ο ΠΑΟΚ στα πρώτα χρόνια της διοίκησης Σαββίδη και ενώ είχε μείνει μακριά από τα τρόπαια από το Κύπελλο του 2003.

Επίσης για πρώτη φορά οι δύο ομάδες θα βρίσκονταν αντιμέτωπες στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 40.000 οπαδούς τους σε μια εντυπωσιακή εικόνα στο «Σπύρος Λούης».

Ο αγώνας που διεξήχθη στις 26 Απριλίου 2014 εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με 4-1 και το Κύπελλο να έχει πάνω του την… ούγια του Μάρκους Μπεργκ ο οποίος με το χατ τρικ που σημείωσε ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Ο Σουηδός επιθετικός ουσιαστικά πήρε μόνος του το τρόπαιο καθώς ήταν αυτός που έκανε άνω κάτω την άμυνα του ΠΑΟΚ. Ο Μπεργκ άνοιξε το σκορ στο 15’ με σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής μετά από κόρνερ από τα αριστερά. Οι πράσινοι συνέχισαν να πιέζουν για ένα δεύτερο τέρμα στο πρώτο ημίχρονο αλλά δεν το βρήκαν ενώ και ο ΠΑΟΚ είχε τις καλές στιγμές του με τον Κοτσόλη να λέει όχι όποτε χρειάστηκε ενώ η ομάδα της Θεσσαλονίκης στάθηκε και άτυχη στο 36' καθώς είδε την κεφαλιά του Σαλπιγγίδη από το ύψος της μικρής περιοχής να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι ενώ στο 44' ο Έλληνας επιθετικός με προβολή δεν μπόρεσε να βρει τη μπάλα και να τη στείλει στα δίχτυα.

Ο Παναθηναϊκός βρήκε και δεύτερο γκολ στον τελικό στο 50' της αναμέτρησης όταν ο Μπεργκ πήρε τη μπάλα από τα δεξιά μπήκε στην περιοχή και ενώ όλοι περίμεναν σέντρα αυτός έκανε το σουτ στην κλειστή γωνία του Γλύκου. Τρία λεπτά αργότερα ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά "κλείδωσε" τη νίκη όταν ο Νάνο έκανε το κόρνερ από τα αριστερά με τον Καρέλη να πιάνει την κεφαλιά και να νικάει τον Γλύκο.

Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να βρουν ένα γκολ που θα τους έβαζε ξανά στη διεκδίκηση του αγώνα. Ο Λίνο κέρδισε πέναλτι στο 68' από τον Αμπέιντ με τον Βούκιτς να σκοράρει στο 70’, να μειώνει σε 3-1 χωρίς όμως να αλλάξει κάτι δραστικά για την ομάδα του. Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε και πάλι ο Μπεργκ στο 88’. Με ένα ακόμη προσωπικό τέρμα, κέρδισε τη μπάλα στο χώρο του κέντρου, μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά και με συρτό σουτ νίκησε τον Γλύκο για το τελικό 4-1 με τον Σουηδό να κάνει χατ τρικ και να δίνει με πανηγυρικό τρόπο το τρόπαιο στον Παναθηναϊκό του Γιάννη Αναστασίου.

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων

Παναθηναϊκός (Γ. Αναστασίου): Κοτσόλης, Τριανταφυλλόπουλος, Κουτρουμπής, Σίλντενφελντ, Νάνο, Ζέκα, Μέντες ντα Σίλβα, Πράνιτς, Αμπέιντ (75’ Λαγός), Καρέλης (71’ Ατζαγκούν), Μπεργκ (89’ Πέτριτς).

ΠΑΟΚ (Γ.Χ. Γεωργιάδης): Γλύκος, Σκόνδρας (77’ Κουλούρης), Βίτορ, Ινσαουράλδε, Τζαβέλλας, Κίτσιου, Κάτσε, Λαζάρ (55’ Λίνο), Στοχ, Λούκας Πέρεθ (55’ Βούκιτς), Σαλπιγγίδης.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2022 ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ