BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Ο ένας για να τρέχει, ο άλλος για να κόβει

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Ο ένας για να τρέχει, ο άλλος για να κόβει
Τόμας Γουόκαπ και Ντάριλ Μέικον σε φάση από τον αγώνα του ΣΕΦ EUROKINISSI

Με τη βοήθεια του Instat Scout προσεγγίζουμε το δεύτερο ντέρμπι της σεζόν και πρώτο στην Euroleague. Πού ποντάρει ο Παναθηναϊκός για το 2/2 και ποιες οι σταθερές του Ολυμπιακού με στόχο να φύγει με το διπλό από το ΟΑΚΑ.

Το κάθε Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός είναι μια νέα και διαφορετική ιστορία. Οι συγκυρίες σπανίως επεμβαίνουν στην τροπή των πραγμάτων και, με το (προ μηνός) 81-76 των Πρασίνων στο ΣΕΦ για την Stoiximan Basket League να είναι το πιο πρόσφατο δείγμα αντιστροφής των ρόλων, η πρώτη ευρωπαϊκή μάχη της σεζόν στο ΟΑΚΑ (23/12, 21:00 NOVASPORTS Prime, LIVE από το SPORT24) δεν επιτρέπει εκ των προτέρων προβλέψεις.

Από την άλλη βέβαια τα 16 παιχνίδια στην EuroLeague, πριν ακριβώς από το φινάλε του α' γύρου, είναι ένας -αν μη τι άλλο- επαρκής αριθμός για να αποτυπωθεί το στίγμα των δύο μονομάχων. Ούτε το τι θα συμβεί στο δεύτερο μισό της διοργάνωσης και πώς η κάθε ομάδα θα διαχειριστεί τις ανάγκες που θα συναντήσει (τραυματισμοί, προσθήκες/αποδεσμεύσεις, κρούσματα, πρόγραμμα) αφαιρεί από την έως τώρα εικόνα. Μια εικόνα που θέλει τον Ολυμπιακό στο 11-5 να φιγουράρει στην τρίτη θέση και τον προτελευταίο Παναθηναϊκό να παλεύει από το 4-12 για τη βελτίωση του status του στη γενική κατάταξη.

Αυτές οι επτά νίκες που τους χωρίζουν στο σύνολο των αγώνων απέναντι στους ίδιους αντιπάλους δηλώνει μια χειροπιαστή μπασκετική απόσταση. Αν επαληθευτεί στο παρκέ, μένουν λίγες ώρες να διευκρινιστεί. Σε πρώτη φάση και με σταθερή πηγή άντλησης δεδομένων το Instat Scout, ψάξαμε τα ενδιαφέροντα εκείνα στοιχεία που είναι, πολύ πιθανό, να ορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ή να το επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό. Πάμε να δούμε ποια.

Ανοικτό γήπεδο, Παπαγιάννης και το 60% στη ρακέτα

Ο Παναθηναϊκός διαθέτει τη 14η επίθεση της διοργάνωσης με 73 πόντους κατά μέσο όρο ανά ματς. Επειδή πάντως η παραγωγικότητα είναι άμεσα εξαρτημένη από τον αριθμό των κατοχών, είναι πρωτίστως σημαντικότερο να δούμε πόσους πόντους βρίσκουν οι Πράσινοι σε κάθε απόπειρά τους να επιτεθούν.

  • Με το γενικό μέσο όρο της διοργάνωσης στο 0.95π ανά κατοχή, η ομάδα του Πρίφτη σημειώνει 0.91π και χάνει δύο θέσεις, πέφτοντας στη 16η θέση, παραμένοντας μπροστά μόνο από τη Ζαλγκίρις και την Μπασκόνια.
  • Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός δέχεται 0.97 πόντους ανά κατοχή αντιπάλου, κάτι που αυτομάτως τον φέρνει σε μειονεκτική θέση, ιδίως όταν συναντά ομάδες με ταλέντο και ικανότητα στο σκοράρισμα.
  • Για να ‘χουν τύχη στα παιχνίδια τους οι Πράσινοι, σχεδόν πάντα οφείλουν να τρέχουν και ν' ανοίγουν το γήπεδο, διότι στο 5-5 υστερούν εμφανώς - ελλείψει ποσότητας και κυρίως ποιότητας δημιουργών. Φάνηκε και στο ματς με την Μπαρτσελόνα αυτό, όταν απέφευγαν το σετ παιχνίδι.
  • Αν και στη διοργάνωση τελειώνουν μόνο το 10% των επιθέσεών τους σε καταστάσεις transition, δεν είναι τυχαίο πως οι πόντοι που βρίσκουν είναι σχεδόν 1.3 ανά κατοχή - οι περισσότεροι από κάθε άλλη συνθήκη.
Οι επιθετικές επιλογές του Παναθηναϊκού στα 16 ματς της Euroleague και η αποτελεσματικότητα
Οι επιθετικές επιλογές του Παναθηναϊκού στα 16 ματς της Euroleague και η αποτελεσματικότητα INSTAT SCOUT
  • Όταν, δε, καλούνται να παίξουν στο μισό γήπεδο, παρουσιάζονται σαφώς πιο αποτελεσματικοί σε καταστάσεις "Catch and shoots", προσεγγίζοντας τον 1π. ανά επίθεση (0.99). Είναι φυσικά ο Ντάριλ Μέικον που αυξάνει αυτόν τον μέσο όρο (1.41π ανά κατοχή) με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να τον ακολουθεί (1.12π).
  • Αντιθέτως οι Πρωταθλητές τις φορές που διαλέγουν (ή αναγκάζονται) σε ποσοστό 28.3% να στήσουν πικ εν ρολ, η αποτελεσματικότητα πέφτει και οριακά ξεπερνά τους 0.9π. Είτε τελειώνει τη φάση ο χειριστής της μπάλας είτε αυτός που σκρινάρει και ρολάρει.
  • Αμυντικά τώρα, ο Παναθηναϊκός "ματσάρει" καλύτερα όταν το αντίπαλός του επιτίθεται μετά από πικ εν ρολ (0.98π ανά κατοχή) ή με ποσταρίσματα (0.89π ανά κατοχή). Σ' αμφότερες τις καταστάσεις, τον βοηθά πολύ η ανταπόκριση του Γιώργου Παπαγιάννη που και καλά μαρκάρει τον "κοντό" μετά την αλλαγή (0.9π) και δεν είναι εύκολο να νικηθεί στο ποστ (0.57π).
  • Γενικά το παιχνίδι μέσα από το ζωγραφιστό είναι ένας παράγοντας που ευνοεί το Τριφύλλι. Γιατί και επιθετικά το ποσοστό του αγγίζει το 60% (229/390), ενόσω οι αντίπαλοί του εκτελούν με 3% λιγότερο στις ίδιες συνολικά προσπάθειες (219/389).
Τα δίποντα και τα ποσοστά του Παναθηναϊκού στους 16 αγώνες της Euroleague
Τα δίποντα και τα ποσοστά του Παναθηναϊκού στους 16 αγώνες της Euroleague INSTAT SCOUT
  • Τέλος, ένα άλυτο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι η διαχείριση των επιθέσεων μετά από τάιμ άουτ. Κάτι που υποδηλώνει από τη μία απειθαρχία και από την άλλη πρόβλημα συνεννόησης. Οι Πράσινοι έχουν 4/19 τρίποντα μετά από διακοπή και 0/10 μέσα από τη γραμμή / περιφερειακά της ρακέτας.
  • Τους σώζει μόνο το 46% από το ζωγραφιστό που ανεβάζει το συνολικό ποσοστό στο 30%. Ξοδεύουν πάντως περισσότερες από δύο στις τρεις επιθέσεις τους, παρά τον χρόνο που μεσολαβεί για ανασυγκρότηση.

Το μακρινό σουτ, ο Λαρεντζάκης και τα κάθετα κοψίματα

  • Στην ίδια ακριβώς συνθήκη, αμέσως μετά τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιο παραγωγικός και συνεπής. Ασχέτως του αν ακολουθείται επ' ακριβώς το σχέδιο που έχει ζητήσει ο προπονητής του, οι Ερυθρόλευκοι εμφανίζουν αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 50% (9/21 τρίποντα, 20/41 συνολικά).
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Ο ένας για να τρέχει, ο άλλος για να κόβει
Τα ποσοστά του Ολυμπιακού μετά από τάιμ άουτ INSTAT SCOUT
  • Κυρίως όμως καταφέρνει ν' αμυνθεί εξαιρετικά, έχοντας επιστρέψει 5/23 τρίποντα (22%) και συνολικά 32% (20/63) μετά από τάιμ άουτ.
  • Επίσης οι Ερυθρόλευκοι είναι μία από τις τρεις ομάδες της EuroLeague που σκοράρουν περισσότερους από 1 πόντο σε κάθε κατοχή. Το κλάσμα μάλιστα που δημιουργείται συνδυαστικά με τους 0.89π που επιτρέπουν στον εκάστοτε αντίπαλό τους τούς χαρίζει το αβαντάζ.
  • Με σταθερό υψηλό ποσοστό στην επίθεση, οι Πειραιώτες βρίσκουν τους περισσότερους πόντους ανά κατοχή μέσω από καταστάσεις "Catch and shoots". Μοιάζει περίεργο, αλλά σ’ αυτήν την περίσταση ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είναι εκπληκτικός (1.43π ανά κατοχή), κι ας παίζει λιγότερο από άλλους, αφήνοντας πίσω και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ (1.41π) και τον Σάσα Βεζένκοβ (1.28π). Δύο παίκτες που αποτελούν βασικούς άξονες του επιθετικού πλάνου.
  • Ο "Λάρι" είναι εξίσου χρήσιμος, αν όχι πολύτιμος, όταν ο Ολυμπιακός αμύνεται, καθώς σε πέντε βασικές κατηγορίες, αυτές που αντιμετωπίζει σε διψήφιο ποσοστό, δεν επιτρέπει περισσότερους από 0.96 πόντους. Το ότι είναι δύσκολο να τον νικήσει κάποιος αντίπαλος στο ποστ (0.56π ανά κατοχή, με τον Ολυμπιακό στο 0.77π), ακόμη κι αν είναι ψηλότερος, επιβεβαιώνει τη σκληράδα του.
Η αμυντική αποτελεσματικότητα του Γιαννούλη Λαρεντζάκη
Η αμυντική αποτελεσματικότητα του Γιαννούλη Λαρεντζάκη INSTAT SCOUT


  • Κατά τ' άλλα, ο Ολυμπιακός παίρνει 1.05π ανά κατοχή απ' αυτόν που στήνει το πικ εκ ρολ. Πρόκειται για ένα αποδεκτό αριθμό για μια ομάδα της πρώτης τετράδας, παρότι με τον Σλούκα στο κουμάντο θα περίμενε κανείς περισσότερους. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τους πόντους που παίρνει η ομάδα του Πειραιά από απομόνωση (0.57) και ποσταρίσματα (0.76).
  • Το παιχνίδι με πλάτη καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στις επιλογές των Ερυθρόλευκων, αλλά παραδόξως δεν παρέχει την ωφέλεια που θα επιθυμούσε ο Μπαρτζώκας.
  • Την εικόνα σχεδόν αντιστρέφουν οι πόντοι που καρπώνεται ο Ολυμπιακός από τα κοψίματα προς τη ρακέτα (1.16), κατηγορία στην οποία οι Σακίλ ΜακΚίσικ, Σάσα Βεζένκοβ και Μουστάφα Φαλ ξεχωρίζουν. Αυτός είναι ο λόγος που η ομάδα τελειώνει κατά 63% τις επιθέσεις του από τα 2 μέτρα (243/383), εντελώς κόντρα στο χαμηλό 43% που εμφανίζει περιφερειακά αυτής (48/112).

Οπότε ας μην απορήσει κανείς στο φινάλε του αγώνα αν η άμυνα μέσα από τη γραμμή του τριπόντου θα είναι αυτή που θα ορίσει το αποτέλεσμα: είτε τον νικητή είτε το εύρος της τελικής διαφοράς μεταξύ των δύο μονομάχων.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ