FOOTBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Η υπεροχή των πράσινων και οι τελικές των ερυθρόλευκων

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Η υπεροχή των πράσινων και οι τελικές των ερυθρόλευκων
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Παναθηναϊκός είναι μπροστά στις περισσότερες κατηγορίες, αλλά ο Ολυμπιακός απειλεί περισσότερο. Το SPORT24 αναλύει με τα στοιχεία της Opta το μεγάλο ντέρμπι της Λεωφόρου.

Έφτασε η ώρα για το πρώτο "ντέρμπι αιωνίων" της σεζόν. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούονται στη Λεωφόρο (6/11, 19:30, COSMOTE SPORT 1HD, LIVE SPORT24 και με ηχητική περιγραφή) σε ένα ματς που μπορεί να επηρεάσει τη μάχη του τίτλου παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε μόλις στην 11η αγωνιστική.

Η διαφορά των ομάδων είναι στους δέκα βαθμούς υπέρ των πράσινων, με την ΑΕΚ που θα παίξει μια ώρα αργότερα στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα, να περιμένει κι εκείνη το αποτέλεσμα του ντέρμπι.

Ο Παναθηναϊκός είναι αήττητος από την αρχή της σεζόν, τρέχει σερί δέκα νικών, ενώ ο Ολυμπιακός μετράει δύο επιτυχή αποτελέσματα απέναντι σε Παναιτωλικό και Λαμία μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στο "Γ. Καραϊσκάκης".

Η εικόνα των μονομάχων μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα

Πάμε να δούμε πως πάνε οι δύο ομάδες στη μάχη. Δείτε στο infographic τις επιδόσεις των δύο ομάδων μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Opta/Stats Perform. Με έντονο πλαίσιο είναι η ομάδα με την καλύτερη επίδοση σε κάθε κατηγορία.

Η σύγκριση Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στα πρώτα 10 ματς της Super League
Η σύγκριση Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στα πρώτα 10 ματς της Super League 24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Παναθηναϊκός υπερέχει στις έξι από τις δέκα κατηγορίες αλλά ο Ολυμπιακός με βάση τους αριθμούς είναι η ομάδα που έως τώρα απειλεί περισσότερο και επιτίθεται με μεγαλύτερη ορμή.

Ας δούμε αναλυτικά. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που κρατάει περισσότερο τη μπάλα κόντρα στους αντιπάλους της σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Οι ερυθρόλευκοι έχουν ποσοστό 60% έναντι 57% που έχουν οι πράσινοι.

Η ομάδα του Μίτσελ τώρα απειλεί περισσότερο σε σχέση με αυτή του Γιοβάνοβιτς (1.08-0.92xG) ενώ έχει και περισσότερες τελικές υπέρ της καθώς σε κάθε παιχνίδι δημιουργεί σχεδόν 14 ευκαιρίες (13.8) έναντι 12 του Παναθηναϊκού (11.6).

Απειλείται λιγότερο ο Παναθηναϊκός

Το τριφύλλι όμως που έχει και την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με παθητικό μόλις τρία τέρματα απειλείται λιγότερο από τους ερυθρόλευκους (0.38-0.54xG) ενώ και οι τελικές εις βάρος του είναι επίσης λιγότερες (6.5-7.6)

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς είναι μπροστά στις μεγάλες ευκαιρίες έως τώρα, σε αυτές τις δέκα πρώτες αγωνιστικές (22-18) αλλά και στις μεγάλες ευκαιρίες που έχει δεχτεί (4-7).

Περισσότερες επιθέσεις με build up ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός όμως είναι η ομάδα που κάνει περισσότερες επιθέσεις με build up (φάσεις με 10+ πάσες που καταλήγουν σε τελική ή είσοδο στην αντίπαλη περιοχή) με τον Παναθηναϊκό να απαντά καθώς είναι η ομάδα που δέχεται τις λιγότερες φάσεις από build up (5.7-6.8). Τέλος, οι πράσινοι είναι μπροστά στις κερδισμένες μάχες του αέρα με 58% έναντι 50% των ερυθρόλευκων.

Η σειρά των αγώνων και η εξέλιξη του σκορ

Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε για να γίνει κατανοητή και η σύγκριση των αριθμών των δύο ομάδων είναι πως φυσικά το τελικό αποτέλεσμα για το κάθε ποσοστό το επηρεάζει η σειρά αγώνων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού αλλά και εξέλιξη τους.

Είναι άλλο πράγμα σε δέκα αγωνιστικές να έχεις παίξει τρία ντέρμπι, όπως για παράδειγμα το τριφύλλι κόντρα σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη και άλλο να έχεις δώσει δύο μεγάλα παιχνίδια όπως ο Ολυμπιακός που έως τώρα έχει αντιμετωπίσει Άρη και ΠΑΟΚ αλλά δεν έχει παίξει με την ΑΕΚ.

Όπως καταλαβαίνει κανείς άλλους μέσους όρους θα καταγράψεις κόντρα σε μια ομάδα μεγαλύτερης δυναμικής και άλλους απέναντι σε μια ομάδα που δεν μπορεί να σε κοντράρει στα ίσια.

Επίσης είναι αλλιώς να κυνηγάς μέχρι τέλους σε ένα παιχνίδι για να πάρεις τη νίκη, ο Παναθηναϊκός το έκανε μόνο στο ματς με τον Άρη που βρήκε το γκολ στις καθυστερήσεις και αλλιώς να βρίσκεσαι πίσω στο σκορ και να προσπαθείς να αποφύγεις ενδεχόμενη γκέλα και αλλιώς να "καθαρίζεις" τα ματς και εν συνεχεία να ρίχνεις τους ρυθμούς και να κάνεις διαχείριση των αγώνων. Όλα παίζουν το ρόλο τους...

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ