Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Αυτά έκαναν Ντέσερς και Ελ Κααμπί στο ντέρμπι αιωνίων της Λεωφόρου

Τα μεγάλα παιχνίδια τα κρίνουν μεγάλοι παίκτες και τέτοιοι είναι οι Σίριλ Ντέσερς και Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Το SPORT24 με τη βοήθεια της Opta/Stats Perform σας παρουσιάζει τι έκαναν οι δύο δεινοί “εκτελεστές” που έκριναν το ντέρμπι της Λεωφόρου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.
Το πρώτο ντέρμπι της Stoiximan Super League για τη σεζόν 2025-26 πέρασε στην ιστορία, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να παίρνουν από έναν βαθμό στο ματς της Λεωφόρου για την 4η αγωνιστική.
Ο Σίριλ Ντέσερς επανασυστήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους φίλους του “τριφυλλιού”, που ναι μεν είχαν μία μικρή εικόνα από τα παιχνίδια με τη Ρέιντζερς και το παρθενικό του τέρμα κόντρα στην Athens Kallithea, όμως αλλιώς είναι να τον βλέπεις όχι μόνο να γίνεται παράγοντας απέναντι στον “αιώνιο αντίπαλο”, αλλά και να είναι λίγα μόλις λεπτά μακριά από το να το κρίνει.
Και γιατί δεν το έκρινε ο διεθνής Νιγηριανός φορ με το υπέροχό του τελείωμα στο 48′, μα φυσικά γιατί ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί δεν είχε πει την τελευταία λέξη του.
Μετά από σωρεία χαμένων ευκαιριών, κάτι ασυνήθιστο για την κλάση του και σε ό,τι μας έχει συνηθίσει ο Μαροκινός, πήρε το “όπλο” του στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων και με πανέμορφο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 1-1 στη φυσική έδρα των “πράσινων”.
Το SPORT24 με τη βοήθεια της Opta/Stats Perform σας παρουσιάζει όλα όσα έκαναν ίσως οι δύο πιο “δεινοί εκτελεστές” του φετινού ελληνικού πρωταθλήματος.
Μία μάχη που στο τέλος δεν έβγαλε κανέναν νικητή, αλλά “άναψε” για τα καλά τη μεταξύ τους κόντρα για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ που αδιαμφησβήτητα αμφότεροι θα διεκδικήσουν στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου.
Η μέση θέση των δύο φορ στον αγωνιστικό χώρο
Μία πρώτη εικόνα και μία επιφανειακή ανάγνωση του παιχνιδιού μπορεί να εξαχθεί από τη μέση τοποθέτηση των δύο “βαριών πυροβολικών” των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο.
Όπως φαίνεται στο γράφημα της Opta/Stats Perform για το passing network του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, τόσο ο Ντέσερς όσο και ο Ελ Κααμπί ήταν η επιτομή της φράσης “η αιχμή του δόρατος”.
Το καλοκαιρινό μεταγραφικό απόκτημα του “τριφυλλιού” κινήθηκε μεταξύ της μεγάλης περιοχής του Ολυμπιακού και το κέντρου του γηπέδου, όντας αρκετά αποκομμένος από τους Τετέ, Μπακασέτα, Τσέριν, Τζούριτσιτς και Κυριακόπουλο, που ο μέσος χώρος δράσης τους ήταν στο αντίπαλο μισό.
Το ίδιο, αλλά με μερικές διαφοροποιήσεις ισχύει και για τον διεθνή Μαροκινό επιθετικό των “ερυθρόλευκων”.
Ο Ελ Κααμπί ναι μεν ήταν αποσπασμένος από τους Καμπελά, Μουζακίτη, Στρεφέτσα και μετέπειτα Ποντένσε και Ταρέμι, αλλά κινήθηκε πιο κοντά στην περιοχή του Παναθηναϊκού.
Σε αυτό, όμως, βοήθησε και το γεγονός ότι από τη μία οι γηπεδούχοι οπισθοχώρησαν μετά το 1-0 και κυρίως μετά το 60′, ενώ οι νταμπλούχοι Ελλάδας ανέβασαν την απόδοσή τους κερδίζοντας μέτρα στο γήπεδο προκειμένου να μην δεχθούν την πρώτη τους ήττα στη Stoiximan Super League.
Μία ομάδα μόνοι τους
Γιατί μία ομάδα μόνοι τους ενώ ο Μπακασέτας έκανε το κλέψιμο και την τελική πάσα στον Ντέσερς κι από την πλευρά του Ολυμπιακού στο τέρμα της ισοφάρισης ο Ποντένσε πέρασε με κάθετο κουβάλημα της μπάλας και ντρίμπλες όποιον βρήκε μπροστά του, την έδωσε στον Ταρέμι κι αυτός την έσπασε στον Ελ Κααμπί;
Γιατί οι δύο “εκτελεστές” ήταν σχεδόν μέσα σε όλες τις φάσεις των ομάδων τους, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και στα xGoals.
Ο 30χρονος φορ του Παναθηναϊκού είχε 0,29 xGoals από τα συνολικά 0,4 της ομάδας του Κόντη.
Είχε τις δύο από τις έξι τελικές του “τριφυλλιού” και το ένα από τα δύο σουτ που βρήκαν εστία, το άλλο είναι η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ρενάτο Σάντσες.
Ωστόσο, ο Ελ Κααμπί ήταν ακόμη πιο επιδραστικός στο παιχνίδι του συνόλου του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, σε βαθμό να αναρωτιέσαι αν είναι φυσιολογικά όσα κάνει.
Οι Πειραιώτες ολοκλήρωσαν το ματς με περίπου 1 xGoals και εννέα τελικές, από τις οποίες οι δύο ήταν στην εστία.
Σε τι από αυτά έχει μερίδιο ευθύνης ο 32χρονος Μαροκινός; Κρατηθείτε, γιατί τα στατιστικά σε αυτή την περίπτωση μόνο λάθος δεν κάνουν.
Ο Ελ Κααμπί έπαιξε σε όλο το 90λεπτο, το οποίο και “έκλεισε” με πέντε τελικές, εκ των οποίων οι δύο στον στόχο, που αξιολογήθηκαν από την Opta/Stats Perform με 0,97 xGoals.
Ένα τρομακτικό νούμερο για ντέρμπι, χωρίς μάλιστα, πέναλτι κι ενώ ο Ολυμπιακός όπως γράψαμε προηγουμένως είχε 1 xGoals στο ντέρμπι.
Η συμμετοχή στην κυκλοφορία της μπάλας
Εάν, λοιπόν, εξαιρέσουμε τη μεγάλη διαφορά στον δείκτη των xGoals των δύο παικτών και στον αριθμό των τελικών τους προσπαθειών, στην παράθεση των στατιστικών κατηγοριών όσον αφορά τις πάσες και τις ενέργειές τους στο χορτάρι της Λεωφόρου, θα καταλάβετε ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε και για τον ίδιο παίκτη, αφού οι αριθμοί -πλην μικρών εξαιρέσεων- είναι σχετικά ίδιοι.
Αρχής γενομένης από τις πάσες, με τον Ντέσερς να επιχειρεί 17 και τον Ελ Κααμπί 18, πάντα όμως θα πρέπει να συνυπολογίζουμε ότι ο Νιγηριανός αγωνίστηκε 22 λεπτά λιγότερα του Μαρονικού.
Από αυτές τις μεταβιβάσεις, ο φορ του Παναθηναϊκού βρήκε συμπαίκτη του σε 12 περιπτώσεις (71% το ποσοστό επιτυχίας), ενώ ο επιθετικός του Ολυμπιακού 10 φορές (56% το ποσοστό ακρίβειας).
Ο Ντέσερς βγήκε από το γήπεδο έχοντας: 3/3 πάσες στο αμυντικό μισό του “τριφυλλιού” και 9/14 στο επιθετικό μισό, εκ των οποίων 7/10 ήταν στο τελευταίο τρίτο της ομάδας του.
Μάλιστα, είχε και μία key pass που αξιολογήθηκε με 0,03 xAssists, σε αντίθεση με το απόλυτο μηδέν του Ελ Κααμπί, που όμως ολοκλήρωσε τον αγώνα με 0,02 xAssists.
Στην στατιστική απεικόνιση του πρώτου σκόρερ του Conference League πρόπερσι και του Europa League πέρυσι, δεν τα πήγε ιδιαιτέρως καλά στον τομέα των μεταβιβάσεων και κυρίως στον χώρο δράσης του.
Ο Ελ Κααμπί είχε: 2/2 πάσες στο αμυντικό μισό και 8/16 στο επιθετικό μισό, εκ των οποίων οι 4/11 ήταν στο τελευταίο τρίτο του Ολυμπιακού.
Η χαοτική διαφορά στις μονομαχίες
Κοντά βρίσκονται οι δύο παίκτες και στο κομμάτι των ενεργειών, με τον Ελ Κααμπί να έχει ελαφρώς καλύτερα δεδομένο εξαιτίας και του περισσότερου χρόνου που έμεινε στον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου.
Ο Μαροκινός έχει 33 ενέργειες με την μπάλα, οι οκτώ στην περιοχή του Παναθηναϊκού έναντι 30 του Νιγηριανού, οι έξι στην περιοχή του Ολυμπιακού.
Αμφότεροι είχαν μία επιτυχημένη ντρίμπλα. Ο Ελ Κααμπί στη μία του προσπάθεια κι ο Ντέσερς στις δύο.
Η χαοτική διαφορά παρατηρείται στο κομμάτι των μονομαχιών, όπου ο Ντέσερς συμμετείχε σε 16 σε αντίθεση με τις επτά του Ελ Κααμπί.
Βέβαια από αυτές τις 16 βγήκε νικητής μόλις σε τέσσερις (3/11 εναέριες) έναντι των δύο κερδισμένων (1/5 εναέριες) του 32χρονου Αφρικανού.
Οι ανακτήσεις βγάζουν κερδισμένο τον Ντέσερς με τρεις έναντι δύο, από τις οποίες και οι δύο είχαν μία στο τελευταίο τρίτο των ομάδων τους.
Τέλος, ο Ελ Κααμί υπέπεσε σε δυο φάουλ, όσα κι ο επιθετικός των “πράσινων”, ενώ κέρδισε ένα σε σύγκριση με το απόλυτο μηδέν του Ντέσερς.