ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Οι δύο πύργοι και το ρεκόρ της "πράσινης" άμυνας

Οι Σένκεφελντ και Μάγκνουσον
Οι Σένκεφελντ και Μάγκνουσον EUROKINISSI

Οι εντυπωσιακές αμυντικές επιδόσεις του Παναθηναϊκού, η ατομική συνεισφορά του κάθε ποδοσφαιριστή και το απόλυτο ταίριασμα των Σένκεφελντ - Μάγκνουσον που έχει υπογράψει το 10Χ10 στο πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει τον καλπασμό του στη Super League με το εντυπωσιακό "10Χ10", μετέτρεψε σε απλή διαδικασία την πιο δύσκολη (έως τώρα) έξοδό του εκτός Λεωφόρου με το εμφατικό 5-1 στο Βόλο κι ετοιμάζεται για την κυριακάτικη (6/11, 19:30) "μητέρα των μαχών" με τον Ολυμπιακό στο "Απόστολος Νικολαΐδης".

Ένα πολύ διαφορετικό clasico σε σχέση με το πώς ήταν οι ισορροπίες στο ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια, δίχως όμως να χάνει τις ιδιαιτερότητες που πάντα συνοδεύουν ένα απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Το Tριφύλλι πάει στο ντέρμπι "αιωνίων" με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία και διάθεση. Πληγωμένο μεν απ’ τους τραυματισμούς των Αϊτόρ, Τρουιγιέ και Φρόκου που θα χάσουν το υπόλοιπο της σεζόν, αλλά με απόλυτο νικών, την καλύτερη επίθεση (20 γκολ) και την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα (3 γκολ).

Έχει 20 στα 32 clean sheets το 2022

Το τελευταίο κομμάτι, η αμυντική συμπεριφορά όλης της ομάδας, είναι ίσως κι εκείνο που ξεχωρίζει στον εφετινό Παναθηναϊκό. Για την ακρίβεια η άμυνα έχει εξελιχθεί στο μεγάλο όπλο των "πράσινων" από το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, όταν πλέον όλη η ομάδα αφομοίωσε τη φιλοσοφία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κι αποτύπωσε το γήπεδο τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να απορροφάει την πίεση των αντιπάλων, επιβάλλοντας το δικό της στυλ παιχνιδιού.

Ο Παναθηναϊκός έγραψε στο Βόλο άλλο ένα ρεκόρ, εκτός απ' τις δέκα σερί νίκες. Αυτό της καλύτερης αμυντικής εκκίνησης της ομάδας επί ημερών Α' Εθνικής/Super League, καθώς τα μόλις 3 γκολ που έχει δεχθεί στην πρώτη δεκάδα αγώνων του είναι η κορυφαία επίδοση στην Ιστορία του. Προσπερνώντας τα 4 γκολ παθητικό στα πρώτα 10 ματς που είχε στις περιόδους 1967/68, 1970/71 και 2007/08.

Το πλέον εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι η αμυντική συνέπεια που δείχνει ο Παναθηναϊκός εδώ και πολλούς μήνες.

  1. Από τις αρχές του 2022 και το 2-0 επί του Άρη στη Λεωφόρο (5/1), οι Πράσινοι" έχουν δώσει συνολικά 32 ματς πρωταθλήματος (με τα playoffs), έχοντας διατηρήσει ανέπαφη την εστία τους στα 20 (62,5% clean sheets).
  2. Στα 12 παιχνίδια που παραβιάστηκε η εστία του, δέχθηκε συνολικά 18 γκολ, ήτοι μέσο όρο 0,56 γκολ ανά ματς, ενώ ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα δεχόταν κατά μέσο όρο, κάτι λιγότερο από 1 γκολ ανά αγώνα.
  3. Δέχθηκε γκολ (κι αυτό με πέναλτι) από ομάδα πλην Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για πρώτη φορά μετά από περίπου 8,5 μήνες και την ήττα του με 1-0 από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο (19/2), κρατώντας ενδιάμεσα το "μηδέν" σε 13 αγώνες με: Ατρόμητο (2-0), ΟΦΗ (2-0), Λαμία (2-0, 2-0), ΠΑΣ Γιάννινα (0-0, 4-0, 3-0), Λεβαδειακός (1-0), Ιωνικός (1-0), Αστέρας Τρίπολης (1-0) και Άρης (0-0, 1-0 και 1-0). Τίποτα δεν γίνεται τυχαίο...

Βοήθησαν οι πάντες σε αυτό το ρεκόρ πίσω

Στο εφετινό εντυπωσιακό παθητικό των 3 γκολ σε 10 ματς (με τον Παναθηναϊκό να δέχεται γκολ μόνο από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Βόλο), συνέβαλαν οι πάντες. Βοήθησαν απεριόριστα ο Αχιλλέας Πούγγουρας και ο Ζβόνιμιρ Σάρλια, όταν κλήθηκαν να καλύψουν τις απουσίες των τραυματιών Μπαρτ Σένκεφελντ και Χόρντουρ Μάγκνουσον στον πρώτο μήνα της χρονιάς κι ανταποκρίθηκαν άψογα ειδικά σε σερί αγώνες.

Κράτησε ανέπαφη την εστία του με μεγάλες επεμβάσεις σε καθοριστικά σημεία πολλών παιχνιδιών ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Προσέφεραν συνοχή και σταθερότητα ακόμη και παίκτες της δεύτερης γραμμής του rotation, όπως ο Φακούντο Σάντσες ή ο Κρίστιαν Γκάνεα, που κάλυψε εξαιρετικά το κενό του Χουάνκαρ, όποτε απουσίασε ή χρειάστηκε να δώσει "ανάσες" στον Ισπανό.

Τη μεγάλη διαφορά, ωστόσο, έκαναν και κάνουν οι δύο πύργοι της "πράσινης" άμυνας, ο Μπαρτ Σένκεφελντ μαζί με τον Χόρντουρ Μάγκνουσον. Ταλαιπωρήθηκαν πολύ στο ξεκίνημα της σεζόν, ο πρώτος απ’ το ράγισμα σε σπόνδυλο της μέσης που υπέστη στη ρεβάνς με τη Σλάβια κι ο δεύτερος απ’ το τράβηγμα στο δικέφαλο μηριαίο μυ, που τον πήγε πολύ πίσω.

Όταν επέστρεψαν, όμως, "έδεσαν" πολύ γρήγορα, συμπλήρωσαν ο ένας τον άλλον με τα αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά κι αποτελούν το "Α" και το "Ω", όχι μόνο στα μετόπισθεν, αλλά και στο πρώτο σκαλοπάτι ανάπτυξης και δημιουργίας όλου του Παναθηναϊκού.

Ο Σένκεφελντ έχει αναλάβει πιο πολλές ευθύνες

Ο Σένκεφελντ, στον 4ο χρόνο του στο Τριφύλλι, έχει αναλάβει περισσότερες ευθύνες από κάθε άλλη χρονιά, προσφέρει ηρεμία, αλλά και την απαιτούμενη σκληράδα στην άμυνα και είναι ο άνθρωπος των σωστών αποφάσεων τη σωστή στιγμή.

Με τον Άρη έκανε δύο επεμβάσεις στο 0-0 που άξιζαν σχεδόν όσο το γκολ του Σπόραρ και το μοναδικό λάθος του ως τώρα ήταν αυτό το πέναλτι που έκανε στον Τσοκάνη το περασμένο Σάββατο (29/10), στη μοναδική στιγμή που απώλεσε έστω και για δευτερόλεπτα τη συγκέντρωσή του (κάτι που έχει ήδη συζητήσει με τον Γιοβάνοβιτς, ο οποίος είναι πολύ λεπτολόγος σε όλες τις μικρές λεπτομέρειες).

Πρώτος play maker στην ανάπτυξη ο Μάγκνουσον

Ο Μάγκνουσον, είναι ο πρώτος play maker της πίσω ζώνης κι ο παίκτης απ’ τον οποίο ξεκινάει η ανάπτυξη απ' την αριστερή πλευρά. Παίρνει όλο το πλάτος στα μετόπισθεν, παίζοντας στο όριο του αριστερού μπακ (με την ασφάλεια της εσωτερικής μετακίνησης του Σάντσες που παίζει σαν τρίτος στόπερ στη φάση ανάπτυξης) κι επιτρέπει στον Χουάνκαρ να ανεβαίνει όλη την πλευρά.

Από τα πόδια του περνούν σχεδόν όλες οι πρώτες μπάλες, ενώ είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά ευστοχία τους στις μπαλιές των 25-30 μέτρων, είτε διαγώνια προς τον απέναντι εξτρέμ, είτε προς τους ακραίους της αριστερής πλευράς. Προσφέροντας έναν έξτρα παίκτη στη δημιουργία.

Συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο σε όλους τους τομείς

Αμφότεροι έχουν μάθει πλέον ο ένας το παιχνίδι του άλλου (έχουν παίξει πέντε σερί ματς και συνολικά 494 λεπτά), έχουν σχεδόν πάντα σωστές τοποθετήσεις είτε σε φάση άμυνας, είτε σε φάση επίθεσης (το positioning κάθε παίκτη, είναι άλλο ένα μεγάλο "κλειδί" της επιτυχίας για τον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς) και διαβάζουν σωστά όλες τις καταστάσεις που δημιουργούνται κάθε φορά μπροστά απ’ την εστία του Μπρινιόλι.

Ναι, ο Παναθηναϊκός σκοράρει σε κάθε παιχνίδι του, έχοντας πλέον μέσο όρο 2 γκολ ανά ματς. Η σιγουριά της άμυνάς του, όμως, και το εντυπωσιακό 0,3 παθητικό ανά αγώνα, είναι εκείνο που του προσφέρει τη δυνατότητα να ξεκινάει τα ματς έχοντας την ασφάλεια πως πολύ δύσκολα θα δεχθεί γκολ, φτάνοντας έτσι πιο εύκολα και πειστικά στις νίκες.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ