ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Ο Μπακασέτας πίσω απ’ τον Ιωαννίδη, το πλάνο του Τερίμ για τον αρχηγό της Εθνικής

Η αγκαλιά του Τάσου Μπακασέτα με τον Φώτη Ιωαννίδη
Η αγκαλιά του Τάσου Μπακασέτα με τον Φώτη Ιωαννίδη INTIME SPORTS

Οι σκέψεις του Φατίχ Τερίμ για την πλήρη αξιοποίηση και προσαρμογή του Τάσου Μπακασέτα στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, η συνεργασία του και οι "κώδικες" επικοινωνίας με τον Ιωαννίδη και η μεγαλύτερη "απειλή" απ’ τις στατικές φάσεις.

Σχεδόν σε όλη την σπουδαία προπονητική πορεία του ο Φατίχ Τερίμ είχε πάντοτε μία σταθερά: Ήθελε στις ομάδες του να υπάρχουν αρκετοί καλοί (και διεθνείς) γηγενείς ποδοσφαιριστές και ξένοι, που θα έκαναν τη διαφορά στις θέσεις που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν επαρκώς απ’ τους γηγενείς.

Επιζητά πάντα να υπάρχει έντονο και το "τοπικό" στοιχείο στις ομάδες του -στην Τουρκία επένδυε και πάνω στην ακαδημία της Γαλατάσαραϊ, αλλά και σε παίκτες απ’ όλη τη χώρα- και σ’ αυτή την κεντρική φιλοσοφία του, ταίριαξε εξαρχής με τις (σταθερές πάνω σ’ αυτό το κομμάτι) σκέψεις του Γιάννη Αλαφούζου.

Όταν λοιπόν, τέθηκε επί τάπητος -απ’ την πρώτη κιόλας κουβέντα των δύο ανδρών στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ των Χριστουγέννων- η προοπτική απόκτησης του Τάσου Μπακασέτα απ’ τον Παναθηναϊκό, ο 70χρονος τεχνικός απάντησε μεμιάς και με μεγάλη θέρμη πως "...αν μπορούμε να το κάνουμε, θα ήταν πραγματικά πολύ καλό".

Θεωρώντας πως ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας είναι μία ισχυρή προσωπικότητα που ταιριάζει απόλυτα σ’ αυτό που θέλει να περάσει αγωνιστικά στον Παναθηναϊκό κι ένας παίκτης που μπορεί να του κάνει όντως τη διαφορά σε συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού που έλειπαν απ’ τους πράσινους.

Η εκτίμηση που είχε κι έχει άλλωστε ο Τερίμ για τον Μπακασέτα κρατάει χρόνια, από τότε που ο Έλληνας κάπτεν έκανε... παπάδες με την Αλάνιασπορ κι ήθελε να τον πάρει στη Γαλατάσαραϊ.

Τότε δεν τα κατάφερε, τώρα θα τον έχει απ’ τη Δευτέρα (22/1) υπό τις οδηγίες του στην Αθήνα. Η ζωή κάνει κύκλους...

Ο Τερίμ έχει ξεκάθαρο πλάνο για το πώς θα παίξει και θα αξιοποιηθεί ο Μπακασέτας στο δικό του αγωνιστικό μοντέλο.

Ο συνδετικός κρίκος

Σε έναν Παναθηναϊκό που αρχίσει να αλλάζει και να σχηματοποιείται σιγά-σιγά στα δικά του "θέλω", ο 30χρονος μεσοεπιθετικός θα είναι ο συνδετικός κρίκος της δικής του φιλοσοφίας.

Ο τεχνικός του "τριφυλλιού" έχει ήδη στο μυαλό του το βασικό πλάνο, με τον Μπακασέτα να ξεκινάει πίσω απ’ τον φορ και δη τον Φώτη Ιωαννίδη και να προσφέρει μεγαλύτερη άμεση "απειλή" απ’ τον άξονα.

Είτε με τις εξαιρετικές εκτελέσεις του από μακρινές αποστάσεις (στοιχείο που δεν έχει ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι του) σε κάθετο ποδόσφαιρο ή σε απομακρύνσεις της αντίπαλης άμυνας, είτε με την ηρεμία που έχει στο παιχνίδι του και τη δυνατότητα να παίξει κάθετα, αξιοποιώντας τον φορ και τις κινήσεις των εξτρέμ προς τα μέσα.

Ότι δηλαδή κάνει με επιτυχία και στην Εθνική Ομάδα, αλλά και στην Τράμπζονσπορ.

Θεωρεί πως θα πάει έτσι πιο πολλά κι απ’ τον Ιωαννίδη

Σαφώς κι ο Μπακασέτας μπορεί να βοηθήσει -σε συγκεκριμένα αγωνιστικά μοντέλα- και στο "8", αλλά και στα φτερά της επίθεσης, όμως ο Τερίμ θεωρεί πως με τον αρχηγό της Εθνικής πίσω απ’ τον φορ (και πιθανή μετακίνηση του Μπερνάρ στους εξτρέμ), θα μπορέσει να πάρει ακόμα περισσότερα πράγματα κι από τον Ιωαννίδη και θα βοηθήσει τον Έλληνα φορ να εξελίξει και να βελτιώσει κι άλλο και το δικό του παιχνίδι.

Έχοντας από πίσω έναν παίκτη ο οποίος μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς, αποφορτίζοντάς τον απ’ την πίεση που δέχεται ο ίδιος στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου με διπλές και τριπλές βοήθειες πάνω του.

Οι δύο Έλληνες διεθνείς έχουν αποκτήσει πλέον πολύ καλή χημεία και "κώδικες" επικοινωνίας μέσα στο γήπεδο, όπως φάνηκε κι απ’ τα τελευταία μεγάλα ματς που έδωσε η Ελλάδα στα προκριματικά του Euro με την Ολλανδία και πολύ περισσότερο με τη Γαλλία.

Κι αυτές ακριβώς τις συνεργασίες περιμένει κι ο 70χρονος τεχνικός στον δικό του Παναθηναϊκό.

Πιο σταθερή "απειλή" και στις στατικές φάσεις

Ένα επιπλέον στοιχείο που (μπορεί να) προσφέρει ο Μπακασέτας στο παιχνίδι του "τριφυλλιού" είναι μεγαλύτερη και πιο σταθερή απειλή απ’ τις στατικές φάσεις.

Όχι μόνο με απευθείας εκτελέσεις, αλλά με ποιοτικότερα χτυπήματα της μπάλας σε κόρνερ και φάουλ πέριξ της περιοχής.

Ο Τερίμ και το τιμ του δίνουν μεγάλο βάρος στις στατικές φάσεις κι αυτό το έδειξαν απ’ τον πρώτο κιόλας μήνα τους στην ομάδα, όπου ο Παναθηναϊκός πήρε συνολικά τέσσερα γκολ από στατικές φάσεις, τόσο στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, όσο και στα μεγάλα παιχνίδια με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό.

Η έλευση του Μπακασέτα προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα στις εκτελέσεις προς την περιοχή, με έναν σταθερό εκτελεστή (συν τους Μπερνάρ, Τσέριν, Μλαντένοβιτς), που θα προσφέρει στο τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού τη δυνατότητα να δουλέψει ακόμα περισσότερο σε συγκεκριμένες "πατέντες" και κομπίνες πάνω στις στατικές φάσεις.

Κι αυτό έχει την αξία του, αν αναλογιστεί κανείς πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το 40% των γκολ προέρχεται ακριβώς από αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ ΦΑΤΙΧ ΤΕΡΙΜ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ