ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Τσεκάρει και το 4-2-3-1 με Απόλλωνα ο Μπόλονι

Ο Λάζλο Μπόλονι μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ατρόμητο με 0-1 για την 8η αγωνιστική της Super League Interwetten.
Ο Λάζλο Μπόλονι στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπόλονι διαπίστωσε τις δυσλειτουργίες του 4-4-2 στα τελευταία ματς και προσανατολίζεται σε δοκιμή του 4-2-3-1 στο φιλικό με τον Απόλλωνα, με τον Βιγιαφάνιες σε ρόλο "10αριού" κι έναν εκ των Καρλίτος ή Μακέντα στην κορυφή

Το μεσημέρι της 20ης Οκτωβρίου, στην πρώτη γνωριμία του με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, κατά την επίσημη παρουσίασή του απ’ τους "πράσινους", ο Λάζλο Μπόλονι είχε αναφερθεί εκτενώς σε συστήματα και διατάξεις, επισημαίνοντας πως θα ξεκινούσε με "βάση" το 4-4-2 και το 4-3-3.

"Ξεκινάμε με τον "πόλεμο" των συστημάτων: 4-3-3, 4-4-2, 4-2-3-1... Δεν μπορώ να απαντήσω σε ποιο σύστημα θα σταθεροποιηθούμε. Θα αρχίσω με το 4-4-2 και το 4-3-3. Υπάρχουν υποκατηγορίες, αν θα παίξουμε με δύο χαφ με έναν κεντρικό, με ένα δεκάρι, ανάλογα τη διάταξη. Στο 4-4-2 να σκεφτούμε αν θα παίξουμε ρόμβο ή άλλη διάταξη. Κάθε σύστημα έχει πλεονέκτημα και μειονέκτημα. Το σημαντικό είναι να επιστρέψουμε σε απλά πράγματα. Λίγη σημασία έχει το σύστημα..." είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος τεχνικός.

Τις πρώτες τρεις εβδομάδες του στον "πράσινο" πάγκο ο Μπόλονι πορεύτηκε με το 4-4-2 στην ευθεία, έχοντας δύο κεντρικούς χαφ (Κουρμπέλη-Μαουρίσιο), δύο εξτρέμ (συνήθως τους Χατζηγιοβάνη, Σαβιέρ που ξεκινούσαν με το «κανονικό» πόδι στην πλευρά τους και μετά εναλλάσσονταν) και τους Καρλίτος, Μακέντα μπροστά, με τον Ισπανό σε λίγο πιο ελεύθερο ρόλο.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ "ΚΕΝΟ"

Με εξαίρεση το ματς στη Λαμία, όπου του "βγήκε" από νωρίς και του "πήγε" στην εξέλιξή του, ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε δυσλειτουργικός όσον αφορά το δημιουργικό σκέλος, στα παιχνίδια που έδωσε στο ΟΑΚΑ με το Βόλο, τον Απόλλωνα Σμύρνης και (πολύ περισσότερο) τον Ατρόμητο.

Κι αυτό, διότι υπήρχε πολύ μεγάλο "κενό" στα 25-30 μέτρα του επιθετικού τρίτου του γηπέδου, ανάμεσα στην "κουλούρα" της μεσαίας γραμμής και στο χώρο έξω από τη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου. "Κενό" που για να καλυφθεί, ανάγκαζε τον Μαουρίσιο να ανεβαίνει όσο πιο ψηλά μπορούσε, παίζοντας διαρκώς στο όριο του "8αριού" και του "10αριού".

Μπροστά ο Καρλίτος (που ούτως ή άλλως έμοιαζε "σκασμένος" και σε πολύ κακή κατάσταση) δεν μπορούσε να κινηθεί καλά ανάμεσα στις γραμμές κι ο δε Μακέντα που έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά για να το κάνει, έβγαινε πολύ πιο ψηλά για να πάρει μπάλα και τις περισσότερες φορές... τράκαρε με τον Ισπανό. Με αποτέλεσμα οι δυο τους να μην μπορούν να βγάλουν μία συνεργασία της προκοπής και να γίνονται εύκολη... λεία για τους στόπερ αλλά και για το "6άρι" που ερχόταν πάντα σε κάλυψη. Κάτι που φάνηκε και στο ματς της προπερασμένης Τρίτης (3/11) με τον Απόλλωνα, αλλά ακόμη εντονότερα στα 61 λεπτά που έμειναν μαζί στο γήπεδο οι Καρλίτος και Μακέντα, στην ήττα του περασμένου Σαββάτου (7/11) από τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ.

Ο ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΟ "10"

Ο 67χρονος τεχνικός του "τριφυλλιού" θέλει να εκμεταλλευτεί τη διακοπή για να αρχίσει να δοκιμάζει κι άλλα πράγματα ως προς την τακτική και τα συστήματα. Και στο αυριανό (Πέμπτη 12/11) φιλικό με τον Απόλλωνα Σμύρνης, που θα πραγματοποιηθεί στο "Γ. Καλαφάτης" (17:00), σκοπεύει να τσεκάρει στο γήπεδο και το 4-2-3-1. Με σκοπό να "συνδέσει" καλύτερα τις γραμμές, να "γεμίσει" τον κενό χώρο που υπήρχε έξω από την αντίπαλη περιοχή και να πάρει καλύτερες συνεργασίες και συνδυαστικό ποδόσφαιρο γύρω από το "κουτί". Αυτό βεβαίως προϋποθέτει δύο πράγματα:

1.Να είναι σε θέση να το "υπηρετήσει" για μεγάλο χρονικό διάστημα ως επιτελικός μέσος ο Λούκας Βιγιαφάνιες, ο μοναδικός "πράσινος" (μαζί με τον Μπουζούκη που απουσιάζει αυτές τις μέρες στην Εθνική Ελπίδων) με τόσο "καθαρά" χαρακτηριστικά 10αριού.

2.Να μείνει εκτός ενδεκάδας ένας εκ των Μακέντα ή Καρλίτος. Το ποιος εκ των δύο θα μείνει εκτός, θα φανεί από τις δοκιμές που θα γίνουν κι απ’ τη "χημεία" που θα επιδείξει ο καθένας τους με τον "Βίγια", τόσο στο αυριανό φιλικό, όσο και στις προπονήσεις που θα ακολουθήσουν. Σε τέτοιες συνθήκες άλλωστε, πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις...

Το σίγουρο είναι πως ο Μπόλονι έχει αποφασίσει πλέον να δοκιμάσει κι άλλα πράγματα, διότι είδε πως το 4-4-2 στην ευθεία, απλά δεν... τσουλάει.

Η ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Η σημερινή πρωινή προπόνηση των "πράσινων" στο "Γ. Καλαφάτης" είχε ξανά πολλές "απουσίες". Πλην των επτά Ελλήνων διεθνών (Διούδης, Κουρμπέλης, Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης, Ιωαννίδης, Εμμανουηλίδης και Καμπετσής), ο Βιγιαφάνιες ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα βελτίωσης της φυσικής κατάστασής του, οι Σένκεφελντ και Μαουρίσιο έκαναν αποφόρτιση, ενώ οι Βέλεθ, Χατζηθεοδωρίδης, Αντονίτο και Αγιούμπ, προπονήθηκαν ατομικά στο γυμναστήριο. Το πρόγραμμα των υπολοίπων περιλάμβανε προθέρμανση, ασκήσεις κατοχής και ασκήσεις τακτικής.

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού θα προπονηθούν ξανά σήμερα το απόγευμα στις 17:00.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ