FOOTBALL ANALYSIS

Ο Μπακασέτας τα "έσπασε" στην Τουρκία και έρχεται για να απογειώσει τον Παναθηναϊκό

Ο Μπακασέτας τα "έσπασε" στην Τουρκία και έρχεται για να απογειώσει τον Παναθηναϊκό
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την σπουδαία μεταγραφή του Τάσου Μπακασέτα και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει τα πεπραγμένα του νέου αστεριού των "πρασίνων" στο τουρκικό πρωτάθλημα, μέσα από μερικές εντυπωσιακές επιδόσεις.

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (22/01), με κάθε επισημότητα, τη μεγάλη μεταγραφή του Τάσου Μπακασέτα, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για τα επόμενα 3,5 χρόνια. Ο Φατίχ Τερίμ, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση της μεταγραφής, βλέπει στο πρόσωπο του Μπακασέτα τον επόμενο ηγέτη της ομάδας. Μία ισχυρή προσωπικότητα τόσο εντός όσο κι εκτός γηπέδου, αλλά και δεδομένα ένα ενωτικό στοιχείο για τα αποδυτήρια.

Παράλληλα, σε αγωνιστικό επίπεδο, ο "Μπάκα" συμβάλλει τα μέγιστα προκειμένου ο Παναθηναϊκός να κάνει upgrade τόσο στο θέμα της δημιουργίας όσο και της εκτέλεσης. Ο 30χρονος αρχηγός της Εθνικής ομάδας εξελίχθηκε πάρα πολύ τα τελευταία 4,5 χρόνια, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2019, όταν κι αποχώρησε από την ΑΕΚ με προορισμό την Αλάνιασπορ.

Έχει βελτιώσει σημαντικούς τομείς του παιχνιδιού του, ενώ την ίδια στιγμή κρατάει σε υψηλότατο επίπεδο τα στοιχεία που τον έφεραν έως εδώ. Η ικανότητά του στην εκτέλεση, αλλά παράλληλα κι όσα προσφέρει σε ανάπτυξη και δημιουργία, τον μετατρέπουν σε έναν πραγματικό Game Changer στη μάχη του πρωταθλήματος.

Ο εκτελεστής Μπακασέτας

Πάμε, όμως, με τη βοήθεια της Opta/Stats Perform να δούμε τα πεπραγμένα του Μπακασέτα στο τουρκικό πρωτάθλημα την τελευταία πενταετία, αλλά κι εκείνα που τον έκαναν να αποτελεί τον ηγέτη την Τράμπζονσπορ για μία τριετία.

Το παρακάτω γράφημα με τις τελικές του "Μπάκα" στη Super Lig λέει -σε μεγάλο βαθμό- την ιστορία του. Ο Έλληνας διεθνής είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει την ικανότητα να εκτελεί με την ίδια ευχέρεια τόσο εντός όσο κι εκτός περιοχής.

To γράφημα με τις τελικές και τα xGoals του Τάσου Μπακασέτα στο τουρκικό πρωτάθλημα
To γράφημα με τις τελικές και τα xGoals του Τάσου Μπακασέτα στο τουρκικό πρωτάθλημα OPTA/STATS PERFORM

Κι η αλήθεια είναι πως το εξαιρετικό αριστερό πόδι που διαθέτει, έσωσε πολλές φορές τόσο την Αλάνιασπορ όσο και την Τράμπζονσπορ, σε δύσκολες στιγμές. Ο Μπακασέτας είχε συνολικά 388 τελικές με αξία 34.7 xGoals, σημειώνοντας 43 γκολ, συμπεριλαμβανομένων και των πέναλτι.

Είναι εμφανές πως ο 30χρονος μεσοεπιθετικός εκτελεί από όλες τις θέσεις τόσο εντός όσο και εκτός περιοχής, έχοντας μία αρμονία και ισορροπία στο μοίρασμα των προσπαθειών του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπακασέτας είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες τελικές (388) στο τουρκικό πρωτάθλημα, αλλά και τα περισσότερα σουτ στον στόχο (150) από τη σεζόν 2019/20, όταν και πρωτοπήγε στην Τουρκία.

Παράλληλα, έχει σκοράρει κόντρα στις 22 από τις 28 ομάδες που αντιμετώπισε τα 4,5 χρόνια που αγωνίστηκε στη Super Lig. Πάλι από τη σεζόν 2019/20, κανείς άλλος δεν έχει σκοράρει απέναντι σε περισσότερες ομάδες απ' ό,τι ο "Μπάκα".

Την ίδια στιγμή, μόνο ο Ιρφάν Τζαν Καχβετσί της Φενέρμπαχτσε έχει σημειώσει περισσότερα τέρματα εκτός περιοχής (13) από τον Τάσο Μπακασέτα, ο οποίος είχε 10 με τη φανέλα των Αλάνιασπορ και Τράμπζονσπορ.

Ο δημιουργός Μπακασέτας

Πέρα, όμως, από τον εκτελεστή Μπακασέτα, υπάρχει και ο δημιουργός. Κι εκεί τα νούμερα και οι επιδόσεις είναι εξίσου εντυπωσιακές. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού δημιούργησε 163 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, εκ των οποίων οι 10 μετουσιώθηκαν σε ασίστ.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα, ο Μπακασέτας δημιουργούσε ευκαιρίες τόσο χαμηλά όσο και ψηλά στο γήπεδο. Άλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο προπονητής της Τράμπζονσπορ, Αμπντουλάχ Αβτσί τον χρησιμοποίησε ως "8άρι" προκειμένου να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της άμυνας και της επίθεσης.

Το γράφημα με τις ευκαιρίες που δημιούργησε ο Τάσος Μπακασέτας σε Open Play
Το γράφημα με τις ευκαιρίες που δημιούργησε ο Τάσος Μπακασέτας σε Open Play OPTA/STATS PERFORM


Κι ο λόγος είναι πως ο Μπακασέτας έχει τη δυνατότητα να παίζει τόσο με βαθιές μπαλιές όσο και κάθετα, αλλά και να διανύει το γήπεδο με την μπάλα στα πόδια. Τη φετινή σεζόν, με τη φανέλα της "Τράμπζον", ο 30χρονος μεσοεπιθετικός είχε 60.4 επαφές με την μπάλα, 37.9 επιτυχημένες πάσες, 2.4 σουτ, εκ των οποίων τα 0.7 στον στόχο, ενώ δημιουργούσε και 1.6 τελικές για τους συμπαίκτες του ανά 90'.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως είχε επίσης 4.5 ανακτήσεις κατοχής, αλλά και 1.3 κερδισμένα τάκλιν. Η διαφορά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ήταν οι επαφές που έκανε στην αντίπαλη περιοχή. Συγκεκριμένα, είχε μόλις 1.3 ανά 90', την στιγμή που όλα τα προηγούμενα χρόνια ο μέσος όρος άγγιζε ή ήταν πάνω από 2. Προφανώς επειδή ο Αβτσί τον χρησιμοποιούσε πιο χαμηλά στο γήπεδο, οπότε δεν είχε την ίδια άνεση να "πατάει" περιοχή.

Γενικότερα, τα νούμερα του Μπακασέτα τα 4,5 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα των Αλάνιασπορ και Τράμπζονσπορ είναι άκρως ενθαρρυντικά και λένε την ιστορία του. Ο αρχηγός της Εθνικής είχε 62.5 επαφές με την μπάλα ανά 90 λεπτά, 38.8 επιτυχημένες πάσες, 1.9 επαφές στην αντίπαλη περιοχή, 2.6 τελικές, 5.2 ανακτήσεις κατοχής, 4.5 κερδισμένες μονομαχίες, καθώς και 0.8 κερδισμένα. Μία αρκετά ισορροπημένη και μεστή εικόνα.

Όπλο οι στημένες φάσεις

Το βέβαιο είναι πως με τον Μπακασέτα στο γήπεδο, ο Παναθηναϊκός έχει ένα σημαντικότατο όπλο στις στημένες φάσεις. Ο αρχηγός της Εθνικής έχει εξαιρετικά χτυπήματα τόσο στα φάουλ όσο και στα κόρνερ. Στο γράφημα φαίνονται συνολικά όλες οι τελικές πάσες του Μπακασέτα που οδήγησαν σε δημιουργία ευκαιριών.

Το γράφημα με τις ευκαιρίες που δημιούργησε ο Τάσος Μπακασέτας
Το γράφημα με τις ευκαιρίες που δημιούργησε ο Τάσος Μπακασέτας OPTA/STATS PERFORM


Συνολικά, ο "Μπάκα" δημιούργησε 288 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, εκ των οποίων οι 18 μετουσιώθηκαν σε ασίστ. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο ο -πρώην πλέον- συμπαίκτης του στην Τράμπζονσπορ, Έντιν Βίστσα είχε περισσότερες και συγκεκριμένα 344 το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Γενικότερα πάντως, ο Βόσνιος μεσοεπιθετικός είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει τη μεγαλύτερη συμβολή σε γκολ και ασίστ (71) στο τουρκικό πρωτάθλημα την τελευταία πενταετία, με τον Μπακασέτα να είναι τρίτος, έχοντας 43 γκολ και 18 ασίστ (σύνολο 61), πίσω κι από τον Ένερ Βαλένσια (63).

Πρωτάθλημα ξανά

Κλείνοντας, τόσο η εικόνα όσο και τα νούμερα του Μπακασέτα, δείχνουν μία περίπτωση ποδοσφαιριστή που, χρόνο με το χρόνο, βελτιώνεται, εξελίσσεται και κάνει τη διαφορά για την ομάδα του. Αποκορύφωμα προφανώς η σεζόν 2021/22, όταν και αποτέλεσε έναν εκ των πρωταγωνιστών της Τράμπζονσπορ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 38 χρόνια.

Πλέον, η νέα πρόκληση για τον Μπακασέτα είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Αν κρίνουμε, βέβαια, από το γεγονός ότι πανηγύρισε πρωτάθλημα ύστερα από 24 χρόνια με την ΑΕΚ και ύστερα από 38 με την Τράμπζονσπορ, τότε οι οιωνοί είναι υπέρ του. Η θέληση πάντως του ίδιου να ηγηθεί στην επιστροφή των πρασίνων στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Tasos is back.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ