ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός μεταγραφές: Το παρασκήνιο της απόκτησης του Σποράρ, τα 5 εκ. ευρώ και ο Ερυθρός Αστέρας

Παναθηναϊκός μεταγραφές: Το παρασκήνιο της απόκτησης του Σποράρ, τα 5 εκ. ευρώ και ο Ερυθρός Αστέρας
AP PHOTO/PEDRO ROCHA

Τις επόμενες ώρες, ίσως και την Πέμπτη (28/7), η άφιξη του Αντράζ Σποράρ στην Ελλάδα, και το SPORT24 σας παρουσιάζει το παρασκήνιο της σπουδαίας μεταγραφής του Παναθηναϊκού. Πώς οι πράσινοι έριξαν τις απαιτήσεις της Σπόρτινγκ, ποιες ομάδες ήθελαν τον Σλοβένο και τα συνολικά 8,6 του ντιλ.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταγραφή του Αντράζ Σποράρ από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας στον Παναθηναϊκό, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται πλέον σε ανταλλαγές εγγράφων για τη διευθέτηση των τελικών λεπτομερειών και τον διεθνή Σλοβένο επιθετικό να περιμένει την ειδοποίηση για να ταξιδέψει την Πέμπτη (28/7) στην Αθήνα και να περάσει από ιατρικά τεστ, υπογράφοντας για 4 χρόνια στο "τριφύλλι".

Ο ποδοσφαιριστής έχει ήδη στα χέρια του το συμβόλαιο που του έχει προτείνει ο Παναθηναϊκός με ετήσιες αποδοχές περίπου 1 εκατ. ευρώ, συν μπόνους στόχων και συμμετοχών κι ετοιμάζεται να γίνει το πιο "ακριβό" απόκτημα των "πράσινων" μετά την εποχή της πολυμετοχικότητας και την έλευση των Τζιμπρίλ Σισέ, Σεμπαστιάν Λέτο, Ζιλμπέρτο Σίλβα και Κώστα Κατσουράνη.

Το δε τελικό ποσό που θα "δεσμεύσει" συνολικά ο Παναθηναϊκός για τα επόμενα 4 χρόνια για τον Σλοβένο φορ, θα φτάσει -μαζί με την εφορία- τα 8.628.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το 4ετές συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή θα κοστίσει 5.128.000 ευρώ μαζί με τους φόρους, συν τα 3,5 εκατ. ευρώ προς την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.

Ας δούμε τώρα ορισμένες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες, για το πώς δρομολογήθηκε η μεταγραφή του Αντράζ Σποράρ στους "πράσινους", αλλά κι όλα όσα προηγήθηκαν μέχρι το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, με τον Παναθηναϊκό να μειώνει κατά 30% τις αρχικές αξιώσεις της Σπόρτινγκ.

Η "Μπόρο", ο Ερυθρός Αστέρας και η Μπρεστ

Ο Σποράρ αγωνίστηκε πέρυσι δανεικός στην αγγλική Μίντλεσπρο (Championship), έχοντας ως απολογισμό 8 γκολ και 2 ασίστ σε 37 αγώνες στο πρωτάθλημα και Κύπελλο Αγγλίας. Η "Μπόρο" ήθελε να τον κρατήσει και δη να τον αγοράσει, όμως δεν μπόρεσε να τα βρει με την Σπόρτινγκ στις διαπραγματεύσεις που έγιναν τον Ιούνιο, καθώς προσέφερε 2 εκατ. ευρώ προς τους Πορτογάλους που δεν τους ικανοποίησαν.

Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου έκανε κίνηση για την απόκτησή του ο Ερυθρός Αστέρας, όμως και η πρόταση των Σέρβων δεν ικανοποίησε τα "λιοντάρια", αν και οι "κόκκινοι" του Βελιγραδίου επέμεναν κάνοντας διαρκώς νέες επαφές με τους Πορτογάλους.

Ο τρίτος "μνηστήρας" ήταν η γαλλική Μπρεστ (Ligue1), που κατέθεσε πρόταση 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά η Σπόρτινγκ περίμενε για κάτι (πολύ) καλύτερο.

Από τα 5 εκατ. ευρώ στα 3,5 εκατ. ευρώ

Αυτό το "κάτι καλύτερο" ήρθε από τον Παναθηναϊκό. Οι "πράσινοι" παρακολουθούσαν την υπόθεση του Σλοβένου εδώ και λίγες εβδομάδες, έχοντας πάρει το απόλυτο "ΟΚ" απ’ τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος είχε υποδείξει τον Σποράρ ως τον παίκτη που ταίριαζε απόλυτα σ’ αυτό που είχε στο μυαλό του για τον επιθετικό κορυφής.

Στην πρώτη συζήτηση η Σπόρτινγκ αξίωσε 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος απ’ το ποσό που έδωσε τον Ιανουάριο του 2020, ήτοι 6 εκατ. ευρώ στην Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε από τα 2 εκατ. ευρώ και κατέληξε σε ένα ποσό κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ, προσφέροντας -προκειμένου να καλυφθεί η αρχική απόσταση- κι ένα ποσοστό μεταπώλησης 15% με 20%. Το τελικό ύψος του ποσοστού μεταπώλησης, είναι απ’ τα τελευταία θέματα που έχουν μείνει υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στα δύο κλαμπ.

Έκανε προπονήσεις με την ομάδα Νέων

Αξίζει επίσης να επισημανθεί και το εξής: Ο προπονητής της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Ρούμπεν Αμορίμ δεν υπολόγιζε τον Σποράρ αφήνοντάς τον εκτός πρώτης ομάδας.

Την πρώτη εβδομάδα της προετοιμασίας των Πορτογάλων, ο 28χρονος φορ έκανε ατομικές προπονήσεις με γυμναστή, ενώ αμέσως μετά εντάχθηκε στις προπονήσεις της ομάδας Νέων της Σπόρτινγκ, μαζί με τους άλλους παίκτες που είχαν "κοπεί" από την πρώτη ομάδα.

Έχει έναν μεγάλο αριθμό προπονήσεων στα πόδια του, αλλά δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό. Ο Παναθηναϊκός σκοπεύει πάντως να τον δηλώσει (ακόμη και την παραμονή του πρώτου ματς) στην ευρωπαϊκή λίστα των αγώνων του με τη Σλάβια Πράγας, με τον Σποράρ να παίρνει τη φανέλα με το Νο9.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ