Παναθηναϊκός, μεταγραφές: Πονάει στο “8” και κάνει τα πάντα για να το διορθώσει, οι αποτυχίες, οι κινήσεις εκτός ποδοσφαιρικής λογικής και η νέα εποχή

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του Παναθηναϊκού είναι η υποστελεχωμένη, αδύναμη, αργή μεσαία του γραμμή. Οι συνεχείς προσπάθειες ενίσχυσής της τα τελευταία χρόνια, οι αποτυχημένες επιλογές και η νέα εποχή που ξεκίνησε με Κοντούρη.
Η πλέον κομβική θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι αυτή του κεντρικού χαφ. Οι ομάδες χρυσοπληρώνουν ταχυδυναμικούς μέσους, οι οποίοι είναι ικανοί να πατήσουν και τις δύο περιοχές και να κάνουν τη διαφορά.
Ο Παναθηναϊκός ψάχνει τον συγκεκριμένο χαφ εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας σπαταλήσει σε λάθος επιλογές πολλά εκατομμύρια ευρώ σε αγορές και σε συμβόλαια. Είτε σε παίκτες που πρόσφεραν ελάχιστα, είτε σε παίκτες που πρόσφεραν, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, είτε σε παίκτες που έκαναν τη διαφορά, αλλά μετά τους έχασε μέσα από τα χέρια του.
Πλέον, το 2026 θα ξημερώσει με τον Παναθηναϊκό να ψάχνει εκ νέου ενίσχυση στη μεσαία του γραμμή και το “8άρι” ναι είναι μία από τις πολλές προτεραιότητες για τον Ράφα Μπενίτεθ. Ήδη η αρχή έγινε με τον Κοντούρη και πλέον αναμένεται τις επόμενες μέρες και το μεγάλο όνομα, που θα κάνει τη διαφορά.
Κρατάει τον Τσέριν από το 2022/23
Το καλοκαίρι του 2022 ο Παναθηναϊκός δείχνει διατεθειμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη και να προχωρήσει σε ενίσχυση. Για τη μεσαία του γραμμή επιλέγει από νωρίς τον Ιούλιο τον Άνταμ Τσέριν και ψάχνει μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου κι άλλους χαφ. Καταλήγει τις τελευταίες ημέρες στον Αλέξις Τρουγιέ και στον Ενίς Τσοκάι (που είναι 6άρι).
Το πρόβλημα, προφανώς, δεν λύνεται με τις συγκεκριμένες κινήσεις, παρότι ο Τσέριν μπήκε απευθείας στο ροτέισον της μεσαίας γραμμής. Οι πράσινοι προσπαθούν να ενισχυθούν και τον Ιανουάριο στη συγκεκριμένη θέση και η αγορά τους είναι ο Λάζλο Κλεϊνχάισλερ!
Τρεις στις τέσσερις επιλογές του Παναθηναϊκού ήταν από το πολύ χαμηλό ράφι και ουσιαστικά δεν ακούμπησαν. Τουλάχιστον τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τους τρεις συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές δεν ήταν πολλά, περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, συνολικά.
Δυνατές κινήσεις, αλλά μικρή προσφορά
Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, αυτό του 2024, η ανάγκη για την απόκτηση ενός πραγματικά καλού χαφ είναι εκ νέου κάτι παραπάνω από μεγάλη. Δίνονται 3 εκατομμύρια ευρώ για τον Γουίλιαν Αράο, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσό για τον Τόνι Βιλένα, του οποίου η μεταγραφή χωρίς τα μπόνους κόστισε περίπου 3.2 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί τους αποκτάται ως ελεύθερος τιμητικά και ο Ζέκα, ο οποίος αγωνίζεται σε ελάχιστα ματς.
Ο Αράο ξεκίνησε πολύ δυνατά στον Παναθηναϊκό και τον πρώτο χρόνο ήταν από τους καλύτερους χαφ του πρωταθλήματος, είτε παίζοντας στο “6”, είτε στο “8”. Μια πραγματικά καλή μεταγραφή, που δυνάμωσε και έκανε πολύ πιο γρήγορη τη μεσαία γραμμή των πράσινων. Αλλά άντεξε μόλις ένα χρόνο σε ψηλούς ρυθμούς. Η αμέσως επόμενη χρονιά ξεκινά με πολλά προβλήματα, χάνει τη θέση του στην 11άδα και εν τέλει τον Μάιο του 2025 αποτέλεσε παρελθόν.
Ο Βιλένα, παρότι έφτασε στην Ελλάδα ως “πίτμπουλ”, απέτυχε πλήρως. Ένα πολύ βαρύ συμβόλαιο, από το οποίο ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να απαλλαγεί, χωρίς επιτυχία, εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Ποιοτικότερο καλοκαίρι το 2024
Έναν χρόνο αργότερα ο Παναθηναϊκός αποκτά ως ελεύθερο τον Μαξίμοβιτς από τη Χετάφε και τον Ουναχί ως δανεικό από τη Μαρσέιγ. Δύο ποιοτικές κινήσεις, οι οποίες πρόσφεραν τα μέγιστα στην περσινή πορεία των πράσινων ως τη δεύτερη θέση της Stoiximan Super League.
Ο Μαξίμοβιτς έδεσε τη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού, ήταν ο “εγκέφαλος” στο πρέσινγκ, ενώ η επιμονή του και τα γκολ του έδωσαν πολύτιμες νίκες στο τριφύλλι. Ο Ουναχί πήρε μπρος από τη στιγμή που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2024 ο Ρουί Βιτόρια και εξελίχθηκε στον πλέον ποιοτικό χαφ που είχαν τα τελευταία χρόνια στο ρόστερ τους οι πράσινοι.
Ο Ουναχί γύρισε στο τέλος της σεζόν στη Μαρσέιγ, με τη συμφωνία να είναι ο Παναθηναϊκός η πρώτη του προτεραιότητα. Οι πράσινοι, παρότι ο Βιτόρια ήθελε σαν… τρελός τον Μαροκινό, καθυστέρησαν χαρακτηριστικά τη διαπραγμάτευση με τη γαλλική ομάδα, στην προσπάθεια να πέσει η τιμή του. Εν τέλει, μπήκαν κι άλλες ομάδες στο παιχνίδι και τελικά ο Ουναχί κατέληξε στη Χιρόνα.
Με τον Μαξίμοβιτς είναι διαφορετική ιστορία. Δεδομένα τα περίπου 5 εκ. ευρώ που έφτασαν από την Σαμπάμπ Αλ Αχλί των Ηνωμένων Αραβικών το καλοκαίρι του 2025 ήταν ένα ποσό που δύσκολα θα έλεγε όχι οποιαδήποτε ομάδα, το τεράστιο λάθος, όμως, ήταν ότι ο Σέρβος δεν αντικαταστάθηκε.
Ο Ιανουάριος του 2025 είχε και αυτός… περιπέτεια στη συγκεκριμένη θέση. Ο Ρουί Βιτόρια είχε ζητήσει χαφ με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ο Παναθηναϊκός στόχευσε στον Μεϊτέ. Τα γεγονότα γνωστά, ο Μεϊτέ παρότι έφτασε μια ανάσα από την υπογραφή με τον Παναθηναϊκό κατέληξε στον ΠΑΟΚ και ο επόμενος της λίστας προκάλεσε τεράστια έκπληξη. Το όνομά του, Μανώλης Σιώπης. Μία κίνηση που έφερε εκ νέου ποικίλες συζητήσεις. Όχι για την αξία του Σιώπη, αλλά γιατί ο Έλληνας χαφ είναι ένας ποδοσφαιριστής με εντελώς διαφορετικά στοιχεία απ’ αυτά του Σουαλιχό Μεϊτέ, τα οποία απαιτούσε ο Βιτόρια.
Το πονεμένο καλοκαίρι του 2025
Η γρήγορη απόκτηση του ποιοτικού Τσιριβέγια (που αναγκαστικά έχει πάρει πολλά παιχνίδια ως 8άρι, παρότι η φυσική του θέση είναι μπροστά από τα στόπερ) από τη Ναντ έδωσε την ελπίδα ότι το πρόβλημα του Παναθηναϊκού θα λυνόταν στη μεσαία γραμμή.
Οι επόμενοι μήνες, όμως, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την αδυναμία και την ανοργανωσιά του προηγούμενου πράσινου οργανογράμματος. Ο Ουναχί χάθηκε, επιπλέον, πουλήθηκε και ο Μαξίμοβιτς, με τους ανθρώπους τότε του Παναθηναϊκού να επιλέγουν για την πλέον κομβική θέση της 11άδας τον Ρενάτο Σάντσες. Έναν χαφ επιπέδου Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν όταν είναι στα καλά του, αλλά με τρομερά προβλήματα τραυματισμών τα τελευταία χρόνια, τα οποία όπως είναι φυσιολογικό συνεχίστηκαν και στον Παναθηναϊκό.