ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός μεταγραφές: Δυνατή ενίσχυση με στόχο τον τίτλο που πέρυσι έχασε στο φινάλε

Παναθηναϊκός μεταγραφές: Δυνατή ενίσχυση με στόχο τον τίτλο που πέρυσι έχασε στο φινάλε

Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε και το SPORT24 αναλύει τις κινήσεις του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2023. Οι στοχευμένες κινήσεις για ένα ποιοτικότερο και μεγαλύτερο ρόστερ ώστε να έρθει το πρωτάθλημα που πέρυσι χάθηκε στο φινάλε.

Η μεταγραφική περίοδος για μη ελεύθερους ποδοσφαιριστές ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα στις 11 Σεπτεμβρίου. Κάτι το οποίο σημαίνει πως πλέον οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν μόνο για παίκτες που είναι ελεύθεροι έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Παναθηναϊκός όμως, παρότι χτύπησε στο φινάλε των μεταγραφών, με την απόκτηση του Γιώργου Νίκα δεν προσανατολίζεται να προχωρήσει σε μια επιπλέον κίνηση και έχει ολοκληρώσει τις κινήσεις του για τη σεζόν 2023-24.

Συνολικά το τριφύλλι έκανε 8+1 κινήσεις καθώς ο Νίκας που αποκτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου παραχωρήθηκε ως δανεικός και πάλι στον Λεβαδειακό και θα επιστρέψει στους πράσινους το καλοκαίρι του 2024. Οι πράσινοι προχώρησαν σε ενισχύσεις με έμφαση να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο και ποιοτικότερο ρόστερ.

Το SPORT24 αναλύει μια προς μια τις μεταγραφικές κινήσεις του Παναθηναϊκού και όσα μπορεί να προσφέρει ο κάθε ένας εξ αυτών στην πορεία των πράσινων για την κατάκτηση των φετινών τους στόχων.

Τόνι Βιλένα (28 ετών, μέσος)

Από την αρχή της μεταγραφικής περιόδου ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε θέσει ως στόχο την απόκτηση ενός χαφ που θα μπορεί να παίξει τόσο στο "6" όσο και "8" και θα μπορεί να προσφέρει τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση με γκολ και ασίστ. Αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Τόνι Βιλένα.

Του 28χρονου διεθνή με την Εθνική Ολλανδίας ποδοσφαιριστή ο οποίος έχει παίξει σε πρωταθλήματα όπως η Eredivisie, η La Liga και η Serie A. Για αυτό και ο Παναθηναϊκός έβγαλε από τα ταμεία του 3 εκατ. ευρώ που έδωσε στην Εσπανιόλ για να τον κάνει δικό του και να αποτελέσει μια ποιοτική ενίσχυση στη μεσαία γραμμή του τριφυλλιού.

Ο Τόνι Βιλένα στο Παναθηναϊκός - Μαρσέιγ
Ο Τόνι Βιλένα στο Παναθηναϊκός - Μαρσέιγ EUROKINISSI SPORTS

Ο Βιλένα που ήρθε από τις 7 Ιουλίου στους πράσινους έχει προλάβει ήδη να αγωνιστεί στα ματς που έχει δώσει το τριφύλλι σε Ευρώπη και Ελλάδα με τον Γιοβάνοβιτς να τον έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα κατά κύριο λόγο στο "8" δίπλα στον Πέρεθ.

Ακόμη βέβαια δεν έχει δείξει το πλούσιο ταλέντο του αλλά και την αξία του που είχε οδηγήσει την Κράσνονταρ να βγάλει 14 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της και να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2019 αποκτώντας τον από την Φέγενορντ.

Φίλιπ Μλαντένοβιτς (31 ετών, αμυντικός)

Το δεύτερο ζητούμενο στη μεταγραφική αναζήτηση του καλοκαιριού στον Παναθηναϊκό ήταν η έλευση ενός αριστερού μπακ. Ο Χουάνκαρ ήταν κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος, ο Γκάνεα δεν ήταν δεδομένο στην αρχή του καλοκαιριού πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει και το τριφύλλι αναζητούσε έναν παίκτη που θα έρθει για να είναι εν δυνάμει βασικός ή αν όχι θα έπαιζε στα ίσια τη θέση με τον Ισπανό μπακ.

Και ποιος καλύτερος από τον Φίλιπ Μλαντένοβιτς. Τον διεθνή Σέρβο μπακ ο οποίος έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τον Χουάνκαρ και ο οποίος είναι αρκετά έμπειρος τόσο με την παρουσί του σε πρωταθλήματα όπως η Bundesliga το Βέλγιο και η Πολωνία αλλά φυσικά από την παρουσία του στην Εθνική Σερβίας.

Παναθηναϊκός μεταγραφές: Δυνατή ενίσχυση με στόχο τον τίτλο που πέρυσι έχασε στο φινάλε
Ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς INTIME

Ο 31χρονος μπακ αποκτήθηκε ως ελεύθερος, ήταν η δεύτερη μεταγραφή του Παναθηναϊκού μετά την έλευση του Ζέκα και φυσικά από το χρόνο συμμετοχής που έχει πάρει σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια του τριφυλλιού έχει δείξει τα χαρακτηριστικά του.

Είναι εξαιρετικός στην επίθεση, με καλή σέντρα, καλή πρώτη πάσα κάτι που φάνηκε και στο ντεμπούτο του στη Super League κόντρα στο Βόλο ενώ δεν φοβάται να αναλάβει πάνω του ευθύνες. Ήταν άλλωστε ο ποδοσφαιριστής που εκτέλεσε το τελευταίο πέναλτι κόντρα στη Μαρσέιγ και έδωσε την πρόκριση στο τριφύλλι. Μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο ως ένα επιθετικογενή μπακ ο οποίος όμως δεν αφήνει σε δεύτερη μοίρα και την άμυνα.

Φίλιπ Τζούριτσιτς (31 ετών, μέσος)

Η ανάγκη για έλευση ενός παίκτη που να παίζει στο "10" και να έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά απ' αυτά του Μπερνάρ ήταν από τα πρώτα πράγματα που είχε στο μυαλό του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς όταν έκανε το μεταγραφικό σχεδιασμό του καλοκαιριού για το τριφύλλι.

Και ο ποδοσφαιριστής αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Φίλιπ Τζούριτσιτς, ενός ακόμη διεθνή Σέρβου, με παρουσία σε κορυφαίες ομάδες και πρωταθλήματα μεταξύ των οποίων η Μπενφίκα, η Άντερλεχτ, η Σαουθάμπτον και η Σαμπντόρια από την οποία τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως υπήρχε όρος στο συμβόλαιο του να μείνει ελεύθερος από τη στιγμή που η ομάδα του υποβιβάστηκε.

Ο Τζούριτσιτς είναι ένας αρτίστας της μπάλας, με καλή τεχνική κατάρτιση, καλή μεταβίβαση, κάθετο παιχνίδι και ο οποίος μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην επίθεση. Όχι ότι δεν νοιάζεται για την άμυνα καθώς ο Σέρβος σύμφωνα με τα στατιστικά των Ευρωπαϊκών αγώνων του Παναθηναϊκού ήταν αυτός που είχε κερδίσει τα περισσότερα φάουλ και αυτός που έκανε τα περισσότερα φάουλ.

Ο 31χρονος μέσος θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει ήδη βγάλει τα λεφτά του για φέτος καθώς ήταν πρωταγωνιστής στα παιχνίδια του τριφυλλιού με την Ντνίπρο με ένα γκολ και μια ασίστ και αυτός που βοήθησε τα μέγιστα ώστε να έρθει η πρόκριση στην επόμενη φάση των προκριματικών του Champions League και το τριφύλλι να σιγουρέψει την φετινή ευρωπαϊκή του παρουσία μέχρι τον Δεκέμβριο.

Τιν Γεντβάι (27 ετών, αμυντικός)

Το φετινό καλοκαίρι αποχώρησαν από τον Παναθηναϊκό οι Ζβόνιμιρ Σάρλια και Αχιλλέας Πούγγουρας και το τριφύλλι έψαχνε για δύο στόπερ. Ο ένας εν δυνάμει βασικός ώστε να έρθει και μαζί με τους Μάγκνουσον - Σένκεφελντ να μάχονται για τις δύο θέσεις στο αρχικό σχήμα.

Οι πράσινοι τον βρήκαν στο πρόσωπο του Τιν Γεντβάι τον ιδανικό παρτενέρ ώστε να έρθει στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό και να πάρει με το καλημέρα θέση βασικού. Ο 27χρονος διεθνής Κροάτης είναι ένας παίκτης με εμπειρία από κορυφαία πρωταθλήματα όπως η Serie A και η Bundesliga και ομάδες όπως η Ρόμα και η Μπάγερν Λεβερκούζεν με τους Γερμανούς μάλιστα να δαπανούν 7 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους.

Ο Τιν Γεντβάι του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης κόντρα στην Ντνίπρο για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League 2023-2024 στο "Απόστολος Νικολαΐδης" | Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
Ο Τιν Γεντβάι του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης κόντρα στην Ντνίπρο για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League 2023-2024 στο "Απόστολος Νικολαΐδης" | Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ/EUROKINISSI SPORTS

Ο Γεντβάι ο οποίος παίζει ως δεξί στόπερ είναι ικανός με τη μπάλα στα πόδια, έχει ταχύτητα, βγαίνει πρώτος στη μπάλα και μπορεί να καθοδηγήσει την άμυνα του Παναθηναϊκού. Κάτι που έδειξε στα παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκε έως τώρα με τον Κροάτη να μπαίνει με το "καλημέρα στα βαθιά" και να μην μασάει αλλά να τα βγάζει εις πέρας.

Η παρουσία του έχει ενισχύσει δεδομένα την άμυνα του τριφυλλιού και δίνει στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ένα ακόμη όπλο στην προσπάθεια του Παναθηναϊκού να έχει μια στιβαρή άμυνα με παίκτες ικανούς να αγωνιστούν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί.

Έρικ Πάλμερ-Μπράουν (26 ετών, αμυντικός)

Η απόκτηση ενός ακόμη στόπερ ώστε και ποσοτικά ο Παναθηναϊκός να διαθέτει τέσσερις ικανούς αμυντικούς για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ήταν κάτι που ήθελε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και εν τέλει το έχει.

Οι πράσινοι προχώρησαν στην απόκτηση του Έρικ Πάλμερ Μπράουν, ενός διεθνή στόπερ από την Αμερική, ο οποίος είχε πάρει μεταγραφή στην Μάντσεστερ Σίτι, έστω και αν ποτέ δεν έπαιξε στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα αλλά παραχωρήθηκε ως δανεικός σε διάφορες ομάδες επιρροής του "City Group".

Ο Έρικ Πάλμερ-Μπράουν κατά την υπογραφή του στον Παναθηναϊκό
Ο Έρικ Πάλμερ-Μπράουν κατά την υπογραφή του στον Παναθηναϊκό INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε από την Τρουά αντί 1,5 εκατ. ευρώ και ο δεξιοπόδαρος αμυντικός με κύριο προσόν την ταχύτητα και το δυναμικό του παιχνίδι ήρθε στο τριφύλλι για να δώσει μια ακόμη ποιοτική και όχι μόνο ποσοτική λύση στα χέρια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τα μετόπισθεν.

Στο χέρι του είναι να αρπάξει τις ευκαιρίες που δεδομένα θα του δοθούν στη διάρκεια της σεζόν, αρχικά στην Ελλάδ,α γιατί έμεινε εκτός Ευρωπαϊκής λίστας και να δείξει πως μπορεί να γίνει βασικός.

Γουίλιαν Αράο (31 ετών, μέσος)

Ζητούμενο για τους πράσινους στη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες ήταν και η απόκτηση ενός ακόμη μέσου, ενός κλασικού "εξαριού", που θα ερχόταν αρχικά για να δώσει "ανάσες" στον βασικό και αναντικατάστατο Πέρεθ και σιγά-σιγά να γίνει ο ίδιος βασικός. Ο Ισπανός μέσος άλλωστε βαδίζει προς το 35ο έτος της ηλικίας του.

Το τριφύλλι, περίμενε-περίμενε, και εν τέλει όπως όλα δείχνουν έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή στο πρόσωπο του Γουίλιαν Αράο. Ο 31χρονος Βραζιλιάνος μέσος αποκτήθηκε από τη Φενέρμπαχτσε η οποία το περασμένο καλοκαίρι είχε δώσει 7 εκατ. ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της από την Φλαμένγκο.

Ο Γουίλιαμ Αράο
Ο Γουίλιαμ Αράο INTIME SPORTS


Και ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε στο ρόστερ του έναν ποδοσφαιριστή που στο "DNA" του έχει τον πρωταθλητισμό και ο οποίος δεν ήρθε απλά για να δώσει ανάσες ή για να παίξει δίπλα στον Πέρεθ αλλά για να πάρει τη φανέλα του βασικού σπίτι του. Με το καλημέρα ο Αράο έδωσε κάποιες λύσεις στα παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκε από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και δη στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα όπου έπαιξε τόσο στο "6" όσο και ως στόπερ στα τελευταία λεπτά.

Ο Αράο σε αντίθεση με τον Πέρεθ δεν είναι ένας παίκτης που θα είναι αλάνθαστος στις μεταβιβάσεις του αλλά ένας ποδοσφαιριστής που με τα τρεξίματα του θα πατήσει κάθε μέτρο του αγωνιστικού χώρου, θα κάνει κλεψίματα, θα παρέμβει σε μπαλιές και θα βοηθήσει ανασταλτικά το μέγιστο την ομάδα του ενώ είναι ένας άκρως agressive μέσος ο οποίος θα βγει πρώτος σε κάθε μπάλα.

Ζέκα (34 ετών μέσος)

Ο Ζέκα ήταν η πρώτη μεταγραφή του καλοκαιριού με τον Έλληνα διεθνή μέσο να επιστρέφει "σπίτι" του μετά από έξι χρόνια. Ο 34χρονος έμπειρος ποδοσφαιριστής αποτέλεσε μια μεταγραφή με ορίζοντα τόσο το "τώρα" του Παναθηναϊκού όσο και το αύριο απ' έναν διαφορετικό ρόλο καθώς η πόρτα του τριφυλλιού ήταν και θα είναι πάντα ανοιχτή για τον Ζέκα.

Βέβαια όσοι γνωρίζουν τον 34χρονο μέσο ξέρουν αρκετά καλά πόσα μπορεί να προσφέρει και πόσα μπορεί να δώσει σε κάθε ομάδα της οποίας είναι μέλος. Το τρέξιμο του, η πίεση στη μπάλα, τα κλεψίματα του, η κίνηση στο χώρο και το κάθετο παιχνίδι του είναι χαρακτηριστικά που είχε ο Ζέκα και βελτίωνε χρόνο με το χρόνο.

Ο Ζέκα στη διάρκεια του φιλικού Παναθηναϊκός - Ράγιο Βαγιεκάνο
Ο Ζέκα στη διάρκεια του φιλικού Παναθηναϊκός - Ράγιο Βαγιεκάνο ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME SPORTS


Ο Ζέκα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα box to box μέσου ο οποίος μπορεί να προσφέρει στην ομάδα του και να δώσει όσα ζητάει ένας προπονητής. Οπότε είναι δεδομένο πως όταν τον χρειαστεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ο 34χρονος μέσος θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στα όσα του ζητήσει ο Σέρβος τεχνικός.

Αλεκσάντερ Γερεμέγεφ (29 ετών, επιθετικός)

Ο Παναθηναϊκός έχει δύο εξαιρετικούς σέντερ φορ, τον Αντράζ Σπόραρ και τον Φώτη Ιωαννίδη. Δύο διεθνείς επιθετικούς ικανούς να βοηθήσουν όποτε χρειαστεί. Οπότε ο Αλεκσάντερ Γερεμέγεφ ήρθε για να έχει ποσοτικά τους παίκτες που ήθελε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την κορυφή της επίθεσης και να πάρει τις ευκαιρίες του όποτε χρειαστεί.

Ο Σουηδός που όμως δεν είναι αμελητέα ποσότητα καθώς δεν βγαίνεις έτσι απλά πρώτος σκόρερ σε ένα πρωτάθλημα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά τόσο με τον Σπόραρ όσο και με τον Ιωαννίδη. Η διαφορά του από το λίγο που τον έχουμε δει στον Λεβαδειακό αλλά και στα φιλικά του Παναθηναϊκού είναι πως δείχνει να είναι παίκτης που μπορεί να προσφέρει περισσότερα μέσω στο κουτί και όχι τόσο έξω απ' αυτό.

Παναθηναϊκός μεταγραφές: Δυνατή ενίσχυση με στόχο τον τίτλο που πέρυσι έχασε στο φινάλε
ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME SPORTS


Να γίνεται αποδέκτης της μπάλας δηλαδή και να τελειώνει τις φάσεις τόσο με το κεφάλι όσο και με τα πόδια του. Σε σχέση με τον Καμπετσή που ήταν πριν ο τρίτος στην επίθεση του Παναθηναϊκού φαντάζει και ο Γερεμέγεφ ως μια αναβάθμιση στο πράσινο ρόστερ.

Γιώργος Νίκας (23 ετών, μέσος)

Την τελευταία μέρα των μεταγραφών ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Γιώργου Νίκα από τον Λεβαδειακό με συμβόλαιο τεσσάρων ετών. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής όμως δεν θα αγωνιστεί φέτος στο τριφύλλι αλλά θα παραμείνει ως δανεικός στην ομάδα της Βοιωτίας και το επόμενο καλοκαίρι θα διεκδικήσει μια θέση στο πράσινο ρόστερ.

Ο Νίκας αποκτήθηκε όντας ένας εκ των πλέον ποιοτικών ποδοσφαιριστών της ηλικίας του και με στόχο να βγει ως άλλος "Φώτης Ιωαννίδης" και φυσικά ώστε το τριφύλλι να ενισχύσει το ελληνικό του στοιχείο.

Ο Γιώργος Νίκας
Ο Γιώργος Νίκας INTIME SPORTS

Είναι ένας παίκτης που μπορεί να καλύψει και τις τρεις θέσεις στο κέντρο, αυτή στο "6", το "8" και το "10" με τον ίδιο να δηλώνει πως του αρέσει περισσότερο να παίζει "box to box". Όσο για το τι και κατά πόσο μπορεί να προσφέρει θα το δούμε την επόμενη σεζόν.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ