ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Η επιστροφή του "σκληρού πυρήνα" της ενδεκάδας του τριφυλλιού

Παναθηναϊκός: Η επιστροφή του "σκληρού πυρήνα" της ενδεκάδας του τριφυλλιού
INTIME SPORTS

Μετά από μεγάλο διάστημα ο "σκληρός πυρήνας" της ενδεκάδας του Παναθηναϊκού επιστρέφει κι αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο όπλο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τα playoffs.

Οι απουσίες απ’ τους τραυματισμούς που κλόνιζαν διαρκώς τη δομή της ομάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, μειώθηκαν πια στο ελάχιστο, οι τιμωρίες και οι ανησυχίες για τις κάρτες "σβήστηκαν" με τη λήξη της κανονικής διάρκειας κι ο Παναθηναϊκός μπαίνει απ’ το βράδυ της Κυριακής (19/3, 21:30) στα playoffs -αρχής γενομένης με το μεγάλο ματς με την ΑΕΚ στην OPAP Arena- έχοντας διαθέσιμο κι ετοιμοπόλεμο τον "σκληρό πυρήνα" της ενδεκάδας του.

Κι αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο "όπλο" στα χέρια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς γι’ αυτό το μίνι-μαραθώνιο των 57 ημερών, που θα κρίνει τα πάντα γύρω απ’ τη μάχη του εφετινού τίτλου.

Απ’ τις αρχές του περασμένου Αυγούστου και την προκριματική σειρά με τη Σλάβια Πράγας -όταν ο Παναθηναϊκός "χτυπήθηκε" ενδο-αποδυτηριακά από 5 περιπτώσεις Covid- μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε έστω μία μέρα που να έχει όλους (μα όλους) τους παίκτες του στη διάθεσή του ο Σέρβος τεχνικός.

Κάτι με το οποίο έμαθε να "ζει" ο Γιοβάνοβιτς κι όλος ο οργανισμός, πολύ περισσότερο δε απ’ το τέλος Οκτωβρίου, όταν -χτυπημένος από απίστευτη κακοδαιμονία- ο Παναθηναϊκός "έχασε" μέσα σε ένα δεκαήμερο με χιαστούς τον Αϊτόρ, τον καλύτερο παίκτη των πρώτων 10 αγωνιστικών του πρωταθλήματος, αλλά και τους Τρουιγιέ και Φρόκου.

Ο Γιοβάνοβιτς δεν έκατσε ποτέ να μεμψιμοιρήσει, αλλά έψαχνε με ψυχραιμία για λύσεις κι άλλαξε και μια και δυο φορές τη δομή της ενδεκάδας του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια της σεζόν, ιδίως όταν οι απουσίες (μικρές ή μεγάλες) πολλαπλασιάστηκαν απ’ τα τέλη του Δεκέμβρη, μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη.

Κι αυτό σαφώς και δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο επίτευγμα της κατάκτησης της (πρώτης) κορυφής στην κανονική περίοδο της Stoiximan Super League, διότι οι περισσότεροι πολλές φορές "ξεχνούν" μέσα από πόσο δύσκολη διαδικασία (και λόγω των απουσιών) ήρθε αυτή η πρωτιά για τον Παναθηναϊκό...

Μέσα από πολλά προβλήματα, ο Σέρβος τεχνικός και το επιτελείο του κατάφεραν να επαναφέρουν σε καλή αγωνιστική κατάσταση παίκτες "κλειδιά", όπως ο Ρουμπέν Πέρεθ, ο Χουάνκαρ κι ο Σεμπαστιάν Παλάσιος απ’ το ντεφορμάρισμα των οποίων "υπέφερε" αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός, ενώ μετά την επιστροφή του Χόρντουρ Μάγκνουσον έπειτα από σχεδόν δύο μήνες απουσίας, τα "κουτάκια" ξαναμπήκαν στη... θέση τους.

Οικοδόμησε την ενδεκάδα των playoffs

Μετά το φαληρικό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Γιοβάνοβιτς "χρησιμοποίησε" τα δύο τελευταία παιχνίδια της κανονικής περιόδου με τον Παναιτωλικό και τον Ατρόμητο (και) για να οικοδομήσει και να "δέσει" ξανά το βασικό σχήμα, με το οποίο κατά τα 9/11 πορεύτηκε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο (εξαιρετικό) μισό της σεζόν.

Με τον Ντάνιελ Μαντσίνι να είναι το νέο κομμάτι του παζλ κι έχοντας αυτή τη φορά και περισσότερες επιλογές και στον πάγκο του (Κλεϊνχέισλερ, Πούχατς), άρχισε να δουλεύει τις τελευταίες δύο εβδομάδες (και) με ορίζοντα τα playoffs.

Δίνοντας πλέον μεγαλύτερη έμφαση σε λεπτομέρειες πάνω στο τακτικό σκέλος, στο ανέβασμα της έντασης και στην άμεση βελτίωση συγκεκριμένων αδυναμιών, είδε την ομάδα του στα τελευταία ματς να ξαναβρίσκει τη συνοχή της, που αποτέλεσε το... σήμα κατατεθέν και τον "καθρέπτη" της στο γήπεδο στο πρώτο σκέλος της χρονιάς, όπου ο Παναθηναϊκός είχε ένα σκληρό προφίλ πρωταθληματικού συνόλου.

Με περισσότερα τρεξίματα πλέον, αλλά κι ένταση στο παιχνίδι του, με συγκεκριμένη τακτική προσέγγιση, με χαρακτήρα και δυναμική και μεγαλύτερο όπλο του την ομοιογένεια την οποία ξαναβρίσκει μετά τις επιστροφές. Όπως ακριβώς έγινε και πέρσι, τέτοιον καιρό στο ξεκίνημα των playoffs με διαφορετική στόχευση και διαφορετική πίεση βεβαίως, εκείνο το διάστημα.

Πολύ πιο "γεμάτος" στην αφετηρία

Όμως όπως και την περασμένη σεζόν ο Παναθηναϊκός όφειλε να παρουσιαστεί σαν ομάδα πρωταθλητισμού στους αγώνες κατάταξης, προκειμένου να προλάβει τη... μάχη της Ευρώπης, το ίδιο καλείται να κάνει και τώρα, ως πρωτοπόρος πια στο βαθμολογικό πίνακα σε μία άνευ προηγουμένου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μονομαχία με τους ανταγωνιστές του.

Σαφώς και δεν θα είναι διόλου εύκολη η διαδικασία των επόμενων 8 εβδομάδων, όπου θα κριθεί η μάχη του τίτλου, πόσω μάλλον δε απ’ την στιγμή που η πρεμιέρα είναι απέναντι στην εξαιρετική εφετινή ΑΕΚ, τον αντίπαλο με τον οποίο κονταροχτυπήθηκε περισσότερο στην κανονική διάρκεια, όμως ο Παναθηναϊκός δείχνει πια πολύ πιο "γεμάτος" αγωνιστικά σ’ αυτή την αφετηρία...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ