ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Διατηρείται το μοντέλο Dragao

Το σχέδιο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
Το σχέδιο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό EUROKINISSI SPORTS, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η εξωτερική εμφάνιση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού δεν θα διαφοροποιηθεί πολύ σε σχέση με τις μακέτες που έχουν παρουσιαστεί από το 2006 και μετά. Δηλαδή με το μοντέλο Dragao, που είχε παρουσιαστεί ως εικόνα και γνώριζαν όλοι.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για τη «Διπλή Ανάπλαση», σειρά παίρνουν τα επί μέρους ζητήματα κι αυτά που θα πρέπει να γίνουν από τούδε και στο εξής. Τόσο σε επίπεδο διμερών συμφωνιών ανάμεσα σε όσους εμπλέκονται στο έργο (σύμβαση Ερασιτέχνη με ΠΑΕ για την παραχώρηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου, σύμβαση ΠΑΕ-Δήμου για το «ενοίκιο» των εμπορικών χρήσεων), όσο και στις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν κυβερνητκά για την εκταμίευση των χρημάτων, αλλά και τα υποστηρικτικά έργα.

Σε ότι αφορά το νέο ποδοσφαιρικο γήπεδο, έως 40.000 θέσεων, αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα «πατήσει» πάνω στις μελέτες που έχουν ήδη γίνει από το 2006. Όλες τις μελέτες που προχώρησαν εκείνη την περίοδο με έξοδα (εκατομμυρίων ευρώ) της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και παρέμεναν «κλειδωμένες» στο... ντουλάπι, όσο καιρό το έργο είχε μπλοκαριστεί. Οι εν λόγω μελέτες αφορούν το σύνολο της κατασκευής του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου σε εξωτερικούς κι εσωτερικούς χώρους, τη χωροθέτησή του, τη «σύνδεσή» του με τα υπόλοιπα κτίσματα στην περιοχή, αλλά και τα υποστηρικτικά έργα που θα γίνουν. Και είχαν «τρέξει» σε διάρκεια 14 μηνών, έπειτα από (τότε) συνεργασίες με ειδικούς μηχανικούς κι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είχαν κληθεί στην Αθήνα από την Ολλανδία και την Πορτογαλία, προκειμένου να μεταφέρουν τεχνογνωσία από την κατασκευή του «Amsterdam Arena (Αγιαξ) και του «Dragao» (Πόρτο).

Δεν θα είχε άλλωστε, καμία απολύτως λογική, ενώ ο χρόνος πλέον πιέζει, να ξεκινήσει από το «ζερό» όλη η μελέτη επί του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Διότι αυτό θα σήμαινε τουλάχιστον 12-18 μήνες έξτρα δουλειάς, αλλά και... πεταμένα λεφτά, καθώς θα πήγαιναν στα σκουπίδια οι προηγούμενες μελέτες εκατομμυρίων ευρώ (που πληρώθηκαν από το κλαμπ) και θα χρειαζόταν να δαπανηθεί και πάλι ένα πολύ μεγάλο ποσό απ’ την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για να γίνει νέος μελετητικός κύκλος

Μέχρι το τέλος Απριλίου 2021 (ήτοι μέσα στους επόμενους 5 μήνες), αυτό που θα πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο κομμάτι, είναι η επικαιροποίηση των παλιότερων μελετών, πάνω στη σημερινή πραγματικότητα. Δηλαδή πάνω στις νέες προδιαγραφές που θα υπάρξουν σε ότι έχει να κάνει με τη χωρητικότητα του νέου γηπέδου (απ’ τις 41.850 θέσεις του αρχικού σχεδίου, θα «πέσει» σε ένα νούμερο κοντά στις 35.000-36.000 θέσεις), τους νέους κανονισμούς της UEFA, το εγχώριο νομικό καθεστώς κα βεβαίως το «ταβάνι» των χρημάτων που έχουν προϋπολογιστεί κι έχει οριοθετηθεί στα 72 εκατ. ευρώ για το γήπεδο ποδοσφαίρου. Η επικαιροποίηση αυτών των μελετών θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 30 μέρες και το κόστος τους θα επιβαρύνει αποκλειστικά την ΠΑΕ Παναθηναϊκός (θα χρειαστεί περί το 1 εκατ. ευρώ).

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί πως εξωτερική «εμφάνιση» του νέου γηπέδου, δεν θα διαφοροποιηθεί πολύ σε σχέση με τις μακέτες που έχουν παρουσιαστεί από το 2006 και μετά. Δηλαδή με το μοντέλο «Dragao», που είχε παρουσιαστεί ως «εικόνα» και γνώριζαν όλοι από το 2006

Σαφώς πάντως, θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στη δομή και στο εσωτερικό του γηπέδου μετά την «επικαιροποίηση» που θα γίνει, όμως το κεντρικό «σχέδιό» του θα παραμείνει ίδιο. Κάτι που εν πολλοίς επιβεβαιώθηκε κι από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη δημοτική αρχή, μετά τη σημερινή (20/11) υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί και κάτι ακόμα. Η τελική χωρητικότητα του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου θα οριστικοποιηθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Τα έργα που θα πρέπει να γίνουν ούτως ή άλλως ως προς την υποδομή του και τη στήριξή του, είτε μιλάμε για γήπεδο 35.000, είτε για 40.000 θέσεων, είναι σχεδόν τα ίδια. Το κόστος είναι που ανεβαίνει κατά 4-5 εκατ. ευρώ.

Κι από εκεί και πέρα, είναι θέμα προϋπολογισμού και διάθεσης των εμπλεκόμενων πλευρών, αν υπάρξει επιθυμία (κυρίως απ’ την ΠΑΕ) για να «παίξει» η χωρητικότητα στο όριο των 40.000 θέσεων που δίνει το Προεδρικό Διάταγμα. Απλώς στην προκειμένη περίπτωση, εάν ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να βρεθούν και τα αντίστοιχα χρήματα...

Δείτε την αυτοψία του SPORT24 στον Βοτανικό:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ