ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Για αυτούς τους τρεις λόγους τα ματς του β' προκριματικού του Champions League είναι η μισή χρονιά

Ο Κουρμπέλης πανηγυρίζει τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Άρη | 5 Απριλίου 2023
Ο Κουρμπέλης πανηγυρίζει τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Άρη | 5 Απριλίου 2023 INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός της τελευταίας διετίας άφησε πίσω του την εποχή της οικονομικής ανυποληψίας και αγωνιστικής ανεπάρκειας και είναι έτοιμος για το επόμενο επίπεδο, που περνάει μέσα από τις κρίσιμες μάχες στον β' προκριματικό γύρο του Champions League.

Για τον Παναθηναϊκό της τελευταίας διετίας που άφησε πίσω του -για τα καλά πλέον- την περίοδο της οικονομικής ανυποληψίας και της αγωνιστικής ανεπάρκειας, το πρότζεκτ που ξεκίνησε τον Μάιο 2021, ετοιμάζεται να περάσει πια στο επόμενο επίπεδό του.

Με αυξημένες (κατά πολύ) πια τις απαιτήσεις, δεδομένης της επιστροφής του σε πολύ πιο "κανονικά" κυβικά (με πολλά περιθώρια ανόδου κι εξέλιξης βεβαίως) και ξεκάθαρη στόχευση για την επόμενη περίοδο σε Ελλάδα κι Ευρώπη: Κατάκτηση του πρωταθλήματος (όχι διεκδίκηση ή ανταγωνιστική παρουσία στην πρώτη δυάδα) και είσοδο σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το "χτίσιμο" έχει γίνει πάνω σε πολύ γερές βάσεις, μολονότι υπήρξαν στη διαδρομή κι ελλείψεις και λάθος επιλογές. Για να φτάσει όμως η όλη διαδικασία "ανέγερσης" στο ρετιρέ, θα χρειαστούν ακόμη καλύτερα υλικά.

Αυτός είναι κι ο λόγος που όλα το εφετινό καλοκαίρι, δείχνουν να κινούνται (κι εκ των συνθηκών και των δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί, αν θέλετε) πολύ πιο γρήγορα, προκειμένου να είναι πολύ πιο έτοιμος ο Παναθηναϊκός από πλευρά μεταγραφών, ενίσχυσης κι αγωνιστικού μοντέλου, για την πρώτη -καθοριστική- δυάδα αγώνων του στη νέα σεζόν: Τα παιχνίδια του β’ προκριματικού γύρου του Champions League.

Το αργότερο έως την 4η Ιουνίου -ίσως και νωρίτερα, εάν ξεκαθαρίσουν οι μάχες σε Βέλγιο και Ουκρανία- οι πράσινοι θα γνωρίζουν τις δύο υποψήφιες αντιπάλους τους στον β’ προκριματικό του Champions League. Τη δευτεραθλήτρια της βελγικής Jupiler League και τη δευτεραθλήτρια της ουκρανικής Premier League.

Αυτές θα μπουν απέναντί του ως "ισχυρές" στην κληρωτίδα της αίθουσας κληρώσεων του House of Football της UEFA στη Νιόν το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου κι από εκεί θα προκύψει ο πρώτος αντίπαλος. Με τα δεδομένα να "λένε" αυτή την στιγμή:

α) Αντβέρπ 45β., Σεν Ζιλουάζ 45β., Γκενκ 42β. στο Βέλγιο, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε των playoffs και

β) Σαχτάρ 69β., Ντνίπρο 64β. και Ζόρια Λουχάνσκ 61β. στην Ουκρανία, δύο στροφές πριν το φινάλε του δικού της ταλαιπωρημένου εδώ και μία (λόγω της ρωσικής εισβολής) πρωταθλήματος.

Η αξία των δύο πρώτων ευρώ-αγώνων του

Αυτό που είναι ήδη ξεκάθαρο, εντούτοις, έχει να κάνει με τη σημασία που έχουν τα δύο συγκεκριμένα παιχνίδια στον β’ προκριματικό του Champions League, που προσφέρουν στον Παναθηναϊκό την ευκαιρία να εξασφαλίσει μεμιάς την παρουσία του σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια.

Αν προκριθεί απ’ αυτή την πρώτη σειρά (25-26 Ιουλίου και 1-2 Αυγούστου οι αγώνες), θα έχει διασφαλίσει τη μίνιμουμ παρουσία του στους ομίλους του Europa League (λόγω του rebalancing που έχει γίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά Κύπελλα μετά τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων, αλλά και τις εφετινές κατατάξεις), ακόμη κι αν στη συνέχεια αποκλειστεί στον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League.

Διόλου άστοχη λοιπόν, η προσέγγιση πως (ειδικά) αυτά τα δύο παιχνίδια για τον Παναθηναϊκό, είναι σε μεγάλο βαθμό η... μισή (επόμενη) χρονιά του. Και οι λόγοι είναι οι εξής:

1. Οικονομικοί: Μετά από μία περίοδο που ο Παναθηναϊκός είχε... ξεχάσει την Ευρώπη και τα συνολικά οφέλη που προσφέρει η παρουσία σε ομίλους, θα έχει την ευκαιρία, εφόσον προκριθεί απ’ τον β’ προκριματικό του CL, να βάλει στο ταμείο του ένα ποσό που μπορεί να προσεγγίσει και τα 15 εκατ. ευρώ, εφόσον φτάσει μίνιμουμ στους ομίλους του Europa League. Από μπόνους της UEFA, από Market pool, από εισιτήρια σε κατάμεστο γήπεδο, από πόντους βαθμών που μπορεί να κερδίσει στο group stage, από έξτρα χορηγικές συμφωνίες κι από αρκετές ακόμη πηγές εσόδων.

2. Βαθμολογικοί-πρεστίζ: Ο "απών" απ’ την Ευρώπη Παναθηναϊκός των προηγούμενων ετών, έχει βγάλει απ’ τον συντελεστή του, κάθε "ενεργή" σεζόν του στο UEFA Club Ranking της τελευταίας πενταετίας και θα μπει στην κλήρωση της 21ης Ιουνίου με τον εθνικό συντελεστή (5.045 βαθμοί). Μία πρόκριση μετά από χρόνια -απ’ το καλοκαίρι του 2016 συγκεκριμένα και τις προκρίσεις στα προκριματικά με ΑΙΚ Στοκχόλμης και Μπρόντμπι- και κάθε θετικό αποτέλεσμα, θα αρχίζει να προσθέτει βαθμούς στο σακούλι του στο ranking. Πόσω μάλλον δε, αν μπει σε ομίλους κι έχει κι άλλα 6 ματς για να συλλέξει βαθμούς, που θα τους βρει μπροστά του στα επόμενα χρόνια, φτιάχνοντας (και) το παρόν του, αλλά και το μέλλον του...

3. Ψυχολογικοί: Η πίεση θα είναι δεδομένα μεγάλη. Αρχίζοντας να επιστρέφει στα "κανονικά" κυβικά του ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να βάλει πια στην καθημερινότητά του και να συνηθίσει αυτή την αυξημένη πίεση. Μία πρόκριση σε ομίλους όμως -ειδικά εφόσον αυτή επιτευχθεί απ’ το πρώτο ζευγάρι αγώνων- θα απογειώσει την ψυχολογία όλου του οργανισμού (ομάδας, φιλάθλων, κλαμπ συνολικά) και θα δώσει άλλη διάθεση κι άλλον "αέρα" και για την εκκίνηση του πρωταθλήματος.

Είναι πάντως σημαντικό για την πορεία των πραγμάτων το γεγονός πως ακόμη κι αν το "τριφύλλι" δεν τα καταφέρει σ’ αυτή την πρώτη προκριματική σειρά του καλοκαιριού, θα έχει μπροστά του άλλες δύο ευκαιρίες στον 3ο προκριματικό του Europa League και στη χειρότερη των περιπτώσεων (κάτι που απεύχονται όλοι οι φίλοι του) στα playoffs του Europa Conference League.

Ο δρόμος είναι πλέον εκεί, το ίδιο και η πρόκληση...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ