ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Στόχος το επταψήφιο χρέος ως το καλοκαίρι

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν τη νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν τη νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα EUROKINISSI

Το Sport24.gr αναλύει τους δείκτες του χρέους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια και πως από τα 57,4 εκατ. ευρώ του 2017, έφτασε σήμερα περίπου στα 13 εκατ. ευρώ, με στόχος να πέσει κι άλλο ως τη λήξη της σεζόν, κάτω απ’ το "ψυχολογικό όριο" των 10 εκατ. ευρώ.

Δύο μέρες πριν "φύγει " το 2020 (29/12), θα ολοκληρωθεί η αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 5 εκατ. ευρώ που προκηρύχθηκε στις 23 του περασμένου Σεπτέμβρη κι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου απ’ την πλευρά του Γιάννη Αλαφούζου.

Αυτή είναι η ένατη στη σειρά ΑΜΚ απ’ τον Ιούλιο του 2018, όταν επανεκκίνησε η σταθερή χρηματοδότηση της "πράσινης" ΠΑΕ (έπειτα από 8μηνη "στάση πληρωμών"), ανεβάζοντας το συνολικό ποσό του ποσού που εισέρρευσε στα ταμεία του Παναθηναϊκού στα 48,7 εκατ. ευρώ.

Ένα πολύ μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της εποχής, που χρησιμοποιήθηκε (σχεδόν) στο σύνολό του για να "απορροφήσει" το μεγαλύτερο μέρος του καθαρού χρέους της ΠΑΕ, που -απ’ τις μεγάλες αστοχίες και λανθασμένες επιλογές της ηγεσίας του κλαμπ- είχε... απογειωθεί στα 57,4 εκατ. ευρώ στο κλείσιμο της περιόδου 2016/17.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Αλαφούζος πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά τα δικά του λάθη και τις επιλογές του σε πρόσωπα, τις ατελείωτες εναλλαγές... πρότζεκτς και τις αντιποδοσφαιρικές λογικές που κυριάρχησαν στον Παναθηναϊκό, ειδικά μέσα στη διετία 2015-2017.

Την περίοδο, όπου έχοντας παραλάβει απ’ την πολυμετοχικότητα χρέος ύψους 34,7 εκατ. ευρώ, κατάφερε να το "μαζέψει" με το (εσωτερικό) "Μνημόνιο 1", στα 15 εκατ. ευρώ, πριν το... απογειώσει ξανά πάνω απ’ τα 57 εκατ. ευρώ το 2017. Με την κατάσταση να οδηγείται ακολούθως στο καθεστώς "ελεγχόμενης χρεωκοπίας" της (οδυνηρής) περιόδου 2017/18, το "Μνημόνιο 2" του καλοκαιριού του 2018 και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ομάδας.

Το μόνο... θετικό σ’ όλη αυτή τη διαδικασία, είναι πως οι ρυθμοί μείωσης του χρέους είναι πραγματικά σημαντικοί κι ο Παναθηναϊκός έχει όντως πάρει μεγάλη οικονομική "ανάσα" τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Από τον Ιούλιο του 2018, η ΠΑΕ επέστρεψε σε οικονομική "κανονικότητα", πληρώνει σταθερά όλους τους διακανονισμούς, "μηδένισε» το κοντέρ σε υπέρογκα χρέη τύπου Στραματσόνι ή μείωσε στο ελάχιστο άλλα μεγάλα ποσά (Γκονζάλες, Ρινάλντι κ.α.).

Οι δε προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο είναι αντίστοιχα αισιόδοξες, παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού, έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά ζητήματα παγκοσμίως.

Το εξαιρετικό τηλεοπτικό συμβόλαιο που πήρε ο Παναθηναϊκός το Σεπτέμβρη απ’ τη NOVA (λίγο κάτω από 7 εκατ. ευρώ), η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα συμβόλαια και η συνολική διαχείριση, έχουν μειώσει αυτή τη στιγμή το χρέος περίπου στα 13 εκατ. ευρώ.

Και υπό νορμάλ συνθήκες, δείχνει πλέον αρκετά εφικτός ο στόχος να πέσει κι άλλο ο δείκτης του χρέους έως το τέλος της εφετινής περιόδου και να φτάσει σε 7ψήφιο νούμερο. Με απλά λόγια κάτω απ’ το "ψυχολογικό φράγμα" των 10 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ