FOOTBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Οι πράσινοι που δεν έχουν περιθώρια και το οξύμωρο με την Ένωση

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Οι πράσινοι που δεν έχουν περιθώρια και το οξύμωρο με την Ένωση
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Παναθηναϊκός κοντράρεται με την ΑΕΚ σε ένα ντέρμπι αποδείξεων ενόψει των playoffs. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει την εικόνα των δύο μονομάχων -μέχρι στιγμής- στο πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΑΕΚ στη Λεωφόρο (27/02, 19:30, COSMOTE SPORT 1 HD, LIVE από το SPORT24) για την 25η αγωνιστική της Super League Interwetten, σε μία αναμέτρηση που έχει μεγαλύτερη αξία -αγωνιστικά- για το Τριφύλλι, καθώς δεν έχει "κλειδώσει" ακόμα την είσοδο στα playoffs.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Ένωση θέλει να παραμείνει κοντά στον δεύτερο ΠΑΟΚ, αφού μεσοβδόμαδα θα παίξει απέναντί του στο εξ αναβολής παιχνίδι της 17ης αγωνιστικής.

Η εικόνα των μονομάχων μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα

Πάμε, όμως, να δούμε πως πάνε οι δύο ομάδες στη μάχη. Δείτε στο infographic τις επιδόσεις των δύο ομάδων μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Opta/Stats Perform. Με το κόκκινο πλαίσιο είναι η ομάδα με την καλύτερη επίδοση σε κάθε κατηγορία.

Οι μέσοι όροι Παναθηναϊκού και ΑΕΚ στη φετινή Super League Interwetten
Οι μέσοι όροι Παναθηναϊκού και ΑΕΚ στη φετινή Super League Interwetten

Τα πράγματα είναι εντελώς μοιρασμένα. Η ΑΕΚ έχει σαφές επιθετικό προβάδισμα, αφού κερδίζει εύκολα τη μάχη των xGoals Υπέρ (0.98 - 1.30), κάνει περισσότερες τελικές (10.6 - 14.5), έχει περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες (1.2 - 1.5) και πατάει συχνότερα στην περιοχή (18 - 24).

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός έχει σημαντικά καλύτερη αμυντική λειτουργία. Οι πράσινοι δέχονται μόνο 0.61 xGoals Κατά, επίδοση πολύ καλύτερη από το αντίστοιχο 0.94 της ΑΕΚ. Οι δύο ομάδες είναι στα ίσια στα κλεψίματα ψηλά στο γήπεδο, με τον Παναθηναϊκό να έχει 2.3 επιθέσεις με build-up ανά παιχνίδι, πολύ μπροστά από το 1.4 της Ένωσης.

Η πορεία της φετινής φόρμας και οι δύο προηγούμενες σεζόν

Πάμε να δούμε και την πορεία της φετινής φόρμας των δύο ομάδων, αλλά και την πορεία τους στις δύο τελευταίες σεζόν. Η καμπύλη στο γράφημα δείχνει τη διαφορά των xGoals που έχουν οι δύο ομάδες με τον αντίπαλο τους σε κυλιόμενο μέσο όρο έξι αγώνων.

Για να το πούμε πιο απλά, η καμπύλη δείχνει το πόσο καλύτερος είναι σε κάθε διάστημα ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ από τον αντίπαλό τους.

Η πορεία της απόδοσης Παναθηναϊκού και AEK από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα
Η πορεία της απόδοσης Παναθηναϊκού και AEK από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα


Στις δύο προηγούμενες σεζόν ο Παναθηναϊκός ήταν σταθερά κάτω από την ΑΕΚ. Το φετινό ξεκίνημα με τον Γιοβάνοβιτς ήταν εξαιρετικό, οι πράσινοι βρέθηκαν στο καλύτερο διάστημα των τελευταίων τριών χρόνων. Ακολούθησε όμως κατακόρυφη πτώση, αποτέλεσμα της κακής εικόνα στα παιχνίδια με Ιωνικό, Αστέρα, ΟΦΗ και ΠΑΟΚ.

Μετά την έλευση του Γιαννίκη συμβαίνει το εξής παράδοξο. Η ΑΕΚ πήρε νίκες και βαθμούς σε παιχνίδια που δεν τους άξιζε (νίκες με Άρη, Παναθηναϊκό και ΠΑΣ, ισοπαλία στην Τρίπολη) και άρχισε να χάνει βαθμούς στο διάστημα που βελτιώθηκε η απόδοσή της.

Οι χώροι δημιουργίας του Παναθηναϊκού...

Ας εστιάσουμε τώρα στους χώρους δημιουργίας. Πάμε να δούμε από που έρχονται οι πάσες και οι σέντρες που φτιάχνουν τις ευκαιρίες των ομάδων στην κανονική ροή του αγώνα, όχι δηλαδή από εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ.

Στο γράφημα η επίθεση γίνεται προς τα δεξιά και όσο πιο σκούρα είναι η περιοχή, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της δημιουργίας που προέρχεται από εκεί.

Η πιο σημαντική περιοχή είναι αυτή που προπονητές και αναλυτές αποκαλούν "Zone 14", το παραλληλόγραμο στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής. Εκεί δεν είναι απλό να βρεις πάσες που φτιάχνουν ευκαιρίες, αλλά από εκεί προκύπτουν οι καλύτερες, πιο επικίνδυνες φάσεις.

Αρχίζουμε με τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό.

Οι χώροι που ο Παναθηναϊκός δημιουργεί ευκαιρίες στο open play στη φετινή Super League Interwetten
Οι χώροι που ο Παναθηναϊκός δημιουργεί ευκαιρίες στο open play στη φετινή Super League Interwetten

Από αριστερά έρχεται για τον Παναθηναϊκό ο μεγαλύτερος όγκος της δημιουργίας, με την ομάδα του Γιοβάνοβιτς να έχει πάρει βαθιά το 20.65% των ευκαιριών και το 14% πίσω από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής.

Η Zone14 έχει δώσει στον Παναθηναϊκό "μόνο" το 9.03% των ευκαιριών, με τους παίκτες των πρασίνων να μην έχουν ευχέρεια να "πατήσουν" στον συγκεκριμένο χώρο.

...και της ΑΕΚ

Πάμε και στην ΑΕΚ.

Οι χώροι που η ΑΕΚ δημιουργεί ευκαιρίες στο open play στη φετινή Super League Interwetten
Οι χώροι που η ΑΕΚ δημιουργεί ευκαιρίες στο open play στη φετινή Super League Interwetten

Από αριστερά έρχεται για την ΑΕΚ ο μεγαλύτερος όγκος της δημιουργίας, εκεί που κινούνται Τσούμπερ και Μάνταλος, εκεί που η Ένωση έχει βρει 18% των ευκαιριών.

Εντυπωσιακό για την Ένωση το γεγονός πως 2ος πόλος δημιουργίας είναι η Zone14, εκεί που η ΑΕΚ έχει βρει το 16.5% των ευκαιριών. Καμία ομάδα της φετινής Super League δεν έχει πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτόν χώρο.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ