ΑΡΗΣ

Παλικούτσα: "Δεν θα ενεργοποιήσουμε την οψιόν του Καμαρά, μιλάω με δύο Έλληνες παίκτες"

Ο Παλικούτσα στη συνέντευξη Τύπου
Ο Παλικούτσα στη συνέντευξη Τύπου INTIME SPORTS

Ο τεχνικός διευθυντής του Άρη, Ρόμπερτ Παλικούτσα, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου πως οι κίτρινοι δεν θα ενεργοποιήσουν την οψιόν του Αμπουμπακάρ Καμαρά.

Σε πολλά ερωτήματα που αφορούν στο παρόν και το μέλλον του Άρη απάντησε ο τεχνικός διευθυντής των κιτρίνων, Ρόμπερτ Παλικούτσα. Αναφέρθηκε στην οψιόν του Αμπουμπακάρ Καμαρά, η οποία δεν θα ενεργοποιηθεί, ενώ τόνισε πως μιλάει με δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Παλικούτσα:

Για τις βασικές ανάγκες του Άρη: "Αυτό που βλέπω και νιώθω είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται με αφοσίωση. Χρειάζεται όμως να κάνουμε παρεμβάσεις. Χρειάζεται ενίσχυση. Να κάνουμε το κλαμπ πιο επαγγελματικό σε όλα τα επίπεδα. Στις ακαδημίες υπάρχουν top ταλέντα και πάνω σε αυτά θέλουμε να δουλέψουμε και να επενδύσουμε. Κάναμε πρόταση για επαγγελματικό συμβόλαιο σε ένα 15χρονο, αλλά θέλει να το σκεφτεί. Προφανώς δεν έχει πειστεί από τις ακαδημίες και το περιβάλλον. Πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό το κομμάτι.

Όσον αφορά την πρώτη ομάδα, είχα δει πολλά παιχνίδια από πριν. Υπάρχει ρόστερ με ποιότητα, καλούς παίκτες αλλά και ζητήματα. Ένα από αυτά το είδαμε και χθες με το πέναλτι. Κάποιοι παίκτες δεν ακολουθούν τους κανόνες. Δεν συνέβη για πρώτη φορά. Είχαμε ζητήματα στο πειθαρχικό κομμάτι. Πρέπει να το αλλάξουμε διότι επιβάλλοντας την πειθαρχία θα μπορέσουμε να αλλάξουμε και τη νοοτροπία. Θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που η ομάδα είναι στην 5η θέση και στην Ευρώπη, αν και η ποιότητα που διαθέτει ήταν για περισσότερα πράγματα".

Για την παραμονή του Τερζή: "Αποφάσισα μαζί με τον πρόεδρο. Ήταν μία κοινή απόφαση. Παρακολουθώ τις προπονήσεις του, Δουλεύει με πάθος, αφοσίωση. Μίλησα και με τους παίκτες. Όλοι μου είπαν πολύ καλά λόγια για τις προπονήσεις του και την ανάλυση που κάνει, για τη δική μας ομάδα και τον αντίπαλο. Έχω κάνει και τη σχετική μου έρευνα όλο αυτό το διάστημα. Έτσι αποφασίσαμε να του δώσουμε την ευκαιρία να ξεκινήσει από την αρχή. Θα γίνουν προσθήκες στο τεχνικό τιμ. Θα του δώσουμε όλα τα εχέγγυα.

Επαγγελματικά στελέχη. Να εκσυγχρονίσουμε το τεχνικό τιμ. Ο Τερζής αξίζει αυτή την ευκαιρία. Φέτος είχαμε τρεις προπονητές. Το γεγονός ότι η ομάδα τερμάτισε 5η, δείχνει κάτι. Τα προηγούμενα χρόνια και φέτος ο πρόεδρος έκανε μεγάλη επένδυση σε προπονητές αλλά στο τέλος η ομάδα δεν είχε την πρόοδο που περίμενε. Οπότε η απόφασή μας είναι τα χρήματα αυτά να επενδυθούν μέσα στην ομάδα, για την ενδυνάμωση της, μαζί με τις προσθήκες στο τεχνικό τιμ.

Πέρα από αυτό, πέρυσι πουλήσαμε έναν παίκτη 5 εκατ. ευρώ. Φέτος θέλουμε να το αυξήσουμε στα 6 εκατ. Να έχουμε παίκτες με μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία. Θα κοιτάξουμε να αναβαθμίσουμε την ομάδα σε όλα τα επίπεδα. Το μπάτζετ θα είναι περίπου ίδιο και υπάρχει η διαβεβαίωση από τον πρόεδρο ότι θα το ανεβάσει εφόσον χρειαστεί”.

Για τις αποφάσεις όσον αφορά στο ρόστερ: Να δημιουργήσουμε μία ομάδα με ισορροπία. Θέλω η ομάδα να παίζει επιθετικό και κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Φέτος είχαμε ποιότητα μπροστά αλλά χρειάζονται και παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά, όπως ο Νταρίντα, για να χτίσουμε πάνω σε αυτούς. Από. την άλλη χρειαζόμαστε νέους παίκτες, πεινασμένους για διακρίσεις και δουλειά. Να βοηθήσουν την ομάδα και να εξελιχθούν, όπως ο Πάλμα. Θέλουμε και τέτοιους παίκτες. Να φτιάξουμε μία ομάδα που θα χαρακτηρίζεται από ομαδικό πνεύμα και σε αυτό θα δουλέψουμε αρκετά το καλοκαίρι.

Υπάρχουν παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους και δεν θα τους ανανεώσουμε. Υπάρχουν παίκτες με τους οποίους συζητάμε για να μείνουν. Υπάρχουν και εκείνοι που έχουν συμβόλαιο αλλά τους έχουν ενημερώσει ότι δεν έχουν μέλλον στη ομάδα. Το καλοκαίρι και τον χειμώνα θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις για μία ομάδα με τριετές πλάνο. Η προετοιμασία ξεκινάει στις 12 Ιουνίου. Θέλουμε να δουλέψουμε σε πολλά κομμάτια για να παρουσιάσουμε μία ομάδα που θα δώσει χαρές στον κόσμο. Οι φίλοι του Άρη είναι εκπληκτικοί, δίπλα μας αλλά πρέπει να τους δώσουμε κάτι. Να… ανάψουμε τη φλόγα, για να είναι πιο μαζικά δίπλα μας”.

Για το κομμάτι τυχόν ευθυνών του Τερζή στο κομμάτι της πειθαρχίας: "Όταν ήρθα εδώ, από τις πρώτες μέρες διαπίστωσα πειθαρχικά ζητήματα. Δεν ήταν εύκολο όμως για τον προπονητή να πάρει τις αποφάσεις που έπρεπε εν μέσω υποχρεώσεων. Υπήρχαν περιπτώσεις που έπρεπε να τιμωρηθούν πέντε παίκτες αλλά είχαμε θέματα και τον Βόλο κοντά. Ήταν πράγματα που έπρεπε να μετρήσει και να πάρει τις αποφάσεις του. Ο προπονητής μιλούσε με τους παίκτες, όπως και εγώ.

Έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Υπήρχαν παίκτες που ήταν σε λάθος μέρος τη λάθος ώρα. Τέτοιες συμπεριφορές μεταφέρονται μέσα στο γήπεδο. Παίκτες με γεμάτα βιογραφικά που όμως δεν μπήκαν στο… πετσί της ομάδας. Δεν έγιναν ηγέτες με βάση τα βιογραφικά τους. Θα ήθελα… 20 Νταρίντα στην ομάδα αλλά δεν είναι εύκολο. Το πρόβλημα το έχω διαπιστώσει. Είναι κάτι που θα το διορθώσουμε από τώρα και δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον”.

Για τον Καμαρά και το μέλλον του: "Υπάρχει όρος για τον Καμαρά αλλά δεν θα τον ενεργοποιήσουμε. Μπορώ να βρω έναν παίκτη καλύτερο και με λιγότερα χρήματα”.

Για τους στόχους του Άρη και την ενίσχυση της ομάδας: “Θα γίνουν αλλαγές στην ομάδα. Θα είναι μία μεγάλη προετοιμασία η φετινή, την οποία θα χωρίσουμε σε δύο κομμάτια. Ενδεχομένως να μην έρθουν όλοι οι παίκτες στο πρώτο κομμάτι. Θα γίνεται σταδιακά όμως. Με όλους τους παίκτες θα έχω επαφές από την πρώτη μέρα και θα τους ξεκαθαρίσω ότι πρώτος μας στόχος είναι η Ευρώπη. Να κοιτάξουμε να περάσουμε το πρώτο εμπόδιο και μετά θα μιλήσουμε για το δεύτερο. Μπορεί βέβαια να πέσουμε με μία πιο έτοιμη ομάδα, από τη Σκανδιναβία πχ. οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι από πλευράς φυσικής κατάστασης. Βήμα-βήμα, παιχνίδι με παιχνίδι, στόχο με στόχο”.

Για την Ευρώπη, τη στελέχωση του ρόστερ και την γενική παρουσία των ελληνικών ομάδων εκτός συνόρων: "To 90% των μεταγραφών το φτάνεις στις αρχές Σεπτέμβρη. Μέχρι τέλη Αυγούστου μπορεί να υπάρχει μία πώληση ή μία ακόμα προσθήκη. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά. Σε όλο το κομμάτι της προετοιμασίας θα δουλέψουμε στο ομαδικό πνεύμα. Όλοι θέλουμε τους ομίλους. Θα είναι επικερδές για το σύλλογο, ώστε να επενδυθούν σε αυτόν. Δεν είμαι όμως από αυτούς που μου αρέσει να μιλάω για μεγάλους και μακρινούς στόχους. Να κοιτάξουμε τα πρώτα ματς στην Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να μιλάμε για άλλες ομάδες”.

Για τον αριθμό των παικτών: "Θα ξεκινήσω με τον Πάλμα… Δεν υπάρχει μόνο η Σκωτία. Φέτος έκανε καλά παιχνίδια, Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον από Βόρεια και Νότια Αμερική. Ισχυρές ομάδες. Θα περιμένουμε. Ο παίκτης θέλει να πάρει την καλύτερη απόφαση για αυτόν. Θα ξεκουραστεί και θα ετοιμαστεί για τη νέα σεζόν. Έχουμε θέσει ένα συγκεκριμένο ποσό και δεν θα πέσουμε. Είναι πολύ καλός ώστε να τον πουλήσουμε για… ψίχουλα. Μπορεί να εξελιχθεί κι άλλο. Θα δούμε τι θα φέρουν οι επόμενες μέρες. Δεν είμαστε ακόμα σε φάση που μπορεί να τελειώσει άμεσα η πώλησή του.

Για το θέμα των αποχωρήσεων, δεν μ’ αρέσει να μιλάω με αριθμούς διότι τα πράγματα αλλάζουν. Ένας παίκτης δεν τα πάει καλά, επιστρέφει από τις διακοπές και μας ξαφνιάζει ευχάριστα. Θα έχουμε πολύ ενέργεια στην ομάδα. Θα αλλάξει μάλλον το 1/3 της ομάδας και παραπάνω Θα γίνουν γενικά αλλαγές. Από το τέρμα ως την επίθεση. Χάνουμε και κάποιους παίκτες. Υπάρχουν παίκτες που θα φύγουν αλλά δεν μπορώ να μιλήσω με νούμερα ακόμα".

Για τις πληροφορίες που αναφέρονται σε επαφές με Κροάτη από την Ιταλία, όπως και για τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής παικτών: “Μπορεί να είναι από την Ιταλία, την Βραζιλία, τη Γερμανία… Και τώρα στην ομάδα υπάρχουν διαφορετικές εθνικότητες. Οι παίκτες από τα Βαλκάνια προσαρμόζονται πιο εύκολα στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν παίκτες που απασχολούν την ομάδα και από τις παραπάνω χώρες.

Πριν κλείσω κάποιον παίκτη, τον παρακολουθώ. Έχω ένα δίκτυο ανθρώπων. Μιλάω με παίκτες, προπονητές τις οικογένειές τους και συγκεντρώνω πληροφορίες. Οχι μόνο πώς είναι μέσα στο γήπεδο αλλά και έξω από αυτό. Μετά μιλάω με τον προπονητή και τον πρόεδρο. Το τελευταίο διάστημα είμαι σε επαφή με 30-40 παίκτες.

Είναι καλό να έχεις επιλογές. Τους ρωτάς για τα “θέλω” και τις προσδοκίες τους. Αλλά αυτό που τους ζητάω είναι να αφοσιωθούν στον Άρη και στο πλάνο μας. Τις επόμενες εβδομάδες θα κλείσουμε τις πρώτες μεταγραφές, ώστε να τους έχουμε και στην πρώτη συγκέντρωση για την προετοιμασία”.

Για τους Έλληνες παίκτες: “Μιλάω με δύο παίκτες. Δεν ξέρω αν θα γίνει κάτι.. Ο Άρη είναι ελληνική ομάδα, άρα χρειάζεται Έλληνες παίκτες. Θέλει χρόνο. Πρέπει όμως να το θέλουν και οι δύο πλευρές. Όπως παράλληλα θέλουμε να αναδείξουμε παίκτες από τις ακαδημίες μας. Θέλουμε Έλληνες αλλά να είναι και ικανοί

Οταν μιλάς με έναν παίκτη, με το περιβάλλον του, νιώθεις εάν ο Άρης είναι προτεραιότητα για αυτόν. Εαν δεν είναι… τέλος. Θέλουμε παίκτες που θα έχουν ως πρώτη επιλογή την ομάδα μας”.

Για το αν μίλησε πριν παρθεί η απόφαση για τον Τερζή: “Μιλάω με προπονητές, όπως μιλάω και με τεχνικούς διευθυντές όταν θέλω να πάρω πληροφορίες για κάποιους παίκτες που με ενδιαφέρουν. Με τον Στοΐλοφ μίλησα για έναν παίκτη από τη Βουλγαρία που με ενδιαφέρει. Ο Προσινέντσκι είναι θρύλος στην Κροατία και φίλος μου. Οταν κυκλοφόρησαν αυτά, δημιουργήθηκαν και εικασίες ότι ψάχνω προπονητή. Δεν μιλήσα με κανέναν για να τον υπογράψω. Απλά δημιουργήθηκαν σενάρια επειδή δεν ήταν σίγουρο τι θα γίνει με τον Τόλη”.

Για το θέμα του Μπούργος: “To νομικό ζήτημα με τον πρώην προπονητή δεν επηρεάζει τα δικά μου πλάνα. Αυτό αφορά το κλαμπ. Ούτε καν ήξερα για το ποσό που του επιδικάστηκε”.

Για τον Τάσο Θέο: “Είναι προπονητής στην Κ19. Κάνει καλή δουλειά. Δεν μίλησα. Θα προσθέσουμε στο σταφ έναν βοηθό και έναν προπονητή φυσικής κατάστασης. Μίλησα με τον προπονητή για το θέμα αυτό και ζήτησα τη γνώμη μου. Θα αρχίσουμε να μιλάμε με υποψηφίους τις επόμενες μέρες. Στις 12 Ιουνίου θα δείτε τους δύο νέους προπονητές”.

Για τον Μπάσιτς της Λάτσιο: Καλός παίκτης… Δεν είναι ρεαλιστικό. Εγώ τον θέλω αλλά παίζει σταθερά στη Λάτσιο”.

Για το μέλλον των παικτών που λήγουν τα συμβόλαια και τους υπόλοιπους που θα αποχωρήσουν: “Δεν θα πω ονόματα… Θέλουμε να κρατήσουμε δύο παίκτες, μίλησα μαζί τους και στους εκπροσώπους τους. Εύχομαι να μείνουν, διότι είναι καλοί χαρακτήρες και καλοί παίκτες. Έχουν το σωστό ομαδικό πνεύμα. Ταιριάζουν σε αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Με κάποιους άλλους παίκτες, είναι απλό γιατί δεν θα τους κρατήσουμε. Άλλοι δεν δίνουν κάτι. Άλλοι το κάνουν αλλά όχι αναλογικά με τα χρήματα που λαμβάνουν. Άλλοι δεν έχουν τη νοοτροπία που πρέπει”.

Για τις ακαδημίες και το πλάνο του και τον Χρυσόπουλο: “Για τους Χατζηιωάννου και τον Καρακασίδη, θα πάνε στον ΠΑΟ. Πηραν την απόφασή τους. Τους εύχομαι καλή επιτυχία. Ο Χρυσόπουλος θα επιστρέψει και θέλω να τον δω, πώς θα λειτουργήσει στο περιβάλλον μας. Όσο τον είδα, μου άφησε καλές εντυπώσεις”.

Για μεταγραφές όπως του Μήτρογλου ή του Ζερβίνιο που έχουν γίνει και απέτυχαν: “Όταν παίρνεις έξι επτά παίκτες, δεν σημαίνει ότι θα σου βγουν όλοι. Εγώ θέλω τους τρεις άμεσα και μετά οι υπόλοιποι. Υπάρχουν παίκτες με πλούσιο βιογραφικό, επενδύεις λεφτά αλλά δεν βγαίνουν πάντα ως επιλογές. Παντού συμβαίνει. Εγώ θέλω παίκτες με πλούσιο βιογραφικό, ηγετικά χαρακτηριστικά, εμπειρία και να καθοδηγούν την ομάδα στα αποδυτήρια.

Αυτό θα βοηθήσει και τους νεότερους. Για τους παίκτες που είπατε, αποδείχθηκε ότι οι επιλογές δεν ήταν σωστές. Δεν έβγαλαν στο γήπεδο το βιογραφικό τους. Στην ομάδα έχουμε παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά και τη νοοτροπία που θέλω, για να παρασύρουν την ομάδα. Ο Νταρίντα πχ… Έπειτα και ο Ρουπ, που είναι καταπληκτικός επαγγελματίας με ηγετικά χαρακτηριστικά. Έδειξε την ποιότητά του, άσχετα που στάθηκε άτυχος".

Ειδικότερα για τον Χαΐροβιτς, τον βρήκα εδώ. Είναι καταπληκτικός επαγγελματίας και πραγματικά εύχομαι καλή επιτυχία στον επόμενο σταθμό της καριέρας του”.

Για το πώς ζει τα παιχνίδια από τον πάγκο και τα συμπεράσματά του: “Ηθελα να έχω εικόνα και με αυτό τον τρόπο. Να αποκτήσω προσωπική άποψη απ’ όλες τις πλευρές. Από την ομάδα, το σταφ. Ήδη άρχισα να αλλάζω πράγματα. Χθες το σταφ ήταν διαφορετικό σε σχέση με άλλες φορές. Έχω απαιτήσεις.

Να είναι επαγγελματίες και συγκεντρωμένοι στην ομάδα, άσχετα με το τί γίνεται στο ματς. Στην αλλαγή τακτικής, στην επικοινωνία με τους παίκτες ή μεταξύ τους. Με βοήθησε πολύ να δω τη νοοτροπία των παικτών. Έγινε ένα ροτέισον στα τελευταία παιχνίδια. Να δω πόσο αφοσιωμένοι είναι είτε παίζουν είτε κάθονται στον πάγκο. Ο πάγκος παίζει σημαντικό ρόλο στο ομαδικό πνεύμα και μπορεί να δώσει ενέργεια“.

Για το αν θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη στον πάγκο: “Την προηγούμενη εβδομάδα είχα κουβέντα με όλο το σταφ. Προπονητές, γιατρούς, οδηγό λεωφορείου… Τους είπα τί θέλω. Το ποδόσφαιρο είναι συναίσθημα. Εαν δεν έχεις, πρέπει να παραιτηθείς. Πρέπει όμως να σκεφτόμαστε ότι είμαστε πρότυπα για όσους μας βλέπουν από την τηλεόραση. Να υπάρχει αθλητικό πνεύμα. Μπορεί να μαλώσουν 20 με 20 αλλά αυτό μετά τελειώνεις.

Πας στο τέλος και δίνεις στον αντίπαλο το χέρι. Δεν μου αρέσουν μαλώματα και εντάσεις. Ο γιατρός ξεχάστηκε χθες και πήρε τηλέφωνο έναν γνωστό του στην κερκίδα. Τον είδαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού και άρχισε η ένταση. Για αυτό πήγα και τον τράβηξα. Όσον αφορά τον Καμαρά, του είπαν κάτι από την κερκίδα. Οταν όμως είσαι επαγγελματίας, δεν πρέπει να αντιδράς".

Για τα θέματα του Άρη σχετικά με τη διαιτησία: “Χθες η διαιτησία ήταν καλή… Σε γενικό πλαίσιο, δεν ξέρω τί έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Ίσως πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας εμείς, μία επαναπροσέγγιση. Υπάρχουν καταστάσεις με τις οποίες δεν είμαι χαρούμενος. Χάσαμε παιχνίδια όπως αυτό στη Λαμία, με καλή διαιτησία. Πρέπει να το βλέπεις κάθε ματς ξεχωριστά. Δεν είμαστε στην 5η θέση λόγω διαιτητών. Δείτε πόσα γκολ δεχθήκαμε, πόσα λάθη κάναμε”.

TAGS ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ