ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ 2026

Μουντιάλ: Το σχέδιο του Τζιάνι Ινφαντίνο να πουλήσει μετοχές της διοργάνωσης που απειλεί με πυρηνική βόμβα το ποδόσφαιρο

© 2026 Sam Hodde / AP IMAGES

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, σχεδιάζει να διαθέσει προς πώληση μετοχές του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ιδιώτες επενδυτές, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που θα μπορούσε να του αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στους Times.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA, έχει στο νου του ένα σχέδιο με το οποίο μπορεί να αλλάξει ριζικά τον θεσμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, σχεδιάζει να διαθέσει προς πώληση μετοχές του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ιδιώτες επενδυτές, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που θα μπορούσε να του αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στους Times.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας εταιρείας που θα αναλάβει τον έλεγχο των κορυφαίων διοργανώσεων της FIFA: του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών, του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων (Club World Cup).

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιέσεις ώστε και οι δύο διοργανώσεις να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο ή να διεξάγονται συχνότερα από τη σημερινή περιοδικότητα των τεσσάρων ετών.

Δύο πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων ανέφεραν ότι πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχουν ήδη ενημερωθεί ή συμβουλευθεί σχετικά με το σχέδιο.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι ο Τζόσουα Κούσνερ, αδελφός του γαμπρού του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, θεωρείται ο βασικός υποψήφιος επενδυτής, μαζί με την τράπεζα JP Morgan.

Καθεμία από τις 211 εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες-μέλη της FIFA θα λάβει επίσης ένα μερίδιο στην εταιρεία, αξίας πιθανώς περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων (17 εκατομμύρια ευρώ), το οποίο θα μπορεί είτε να διατηρήσει είτε να πουλήσει ώστε να ενισχύσει τα έσοδά της.

Σύμφωνα με πηγές των Times, ο 56χρονος Ινφαντίνο προορίζεται να αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας ως “επίτροπος” (commissioner) μετά τη λήξη της τελευταίας προεδρικής του θητείας. Αναμένεται να επανεκλεγεί χωρίς αντίπαλο έως το 2031.

Η FIFA δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ουσιαστικά ανήκει στις 211 ομοσπονδίες που αποτελούν τα μέλη του. Ως ένωση ενώσεων, απολαμβάνει φορολογικής απαλλαγής στην Ελβετία, όπου εδρεύει.

Τα κέρδη και η επέκταση των ομάδων

Τα έσοδά της από το 2022 έως 2026 αναμένεται να φθάσουν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες, τις πωλήσεις εισιτηρίων και τα πακέτα φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αυτό καθιστά τη διοργάνωση εξαιρετικά ελκυστική για ιδιώτες επενδυτές, καθώς υπάρχουν σημαντικές προοπτικές αύξησης της αξίας της μέσω περαιτέρω διεύρυνσης ή συχνότερης διεξαγωγής της.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ινφαντίνο δήλωσε ότι η πρόταση, προερχόμενη από τη Νότια Αμερική για επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε 64 ομάδες θα εξεταστεί.

Ο αριθμός των συμμετεχουσών εθνικών ομάδων έχει ήδη αυξηθεί από 32 σε 48. Ωστόσο, άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ποδοσφαίρου θεωρούν το σχέδιο μια ενδεχόμενη “πυρηνική βόμβα” για το άθλημα.

Το ενδεχόμενο εξαγοράς της FIFA και οι απολαβές του Ινφαντίνο

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο έχει συζητηθεί μεταξύ ανώτερων στελεχών της FIFA και πιθανών επενδυτών που έχουν υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας (NDA), η FIFA θα διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών της νέας εταιρείας.

Οι ιδιώτες επενδυτές θα αποκτήσουν αρχικά ποσοστό 20%-30%, καταβάλλοντας ποσά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι 211 ομοσπονδίες-μέλη θα κατέχουν επίσης μικρό ποσοστό, το οποίο συνολικά θα ανέρχεται περίπου στο 20%.

Σύμφωνα με πηγές των Times, πιθανοί επενδυτές έχουν συζητήσει εσωτερικά ακόμη και το ενδεχόμενο να “αγοράσουν τη FIFA”.

Η πρόταση να δοθούν μετοχές ξεχωριστά στις 211 ομοσπονδίες θεωρείται τρόπος εξασφάλισης της έγκρισης από το Κογκρέσο και το Συμβούλιο της FIFA.

Για τις μικρότερες ομοσπονδίες, η αξία αυτών των μετοχών θα ισοδυναμεί με πολλαπλάσιο των ετήσιων εσόδων τους, ακόμη και αν υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από άλλους χώρους του ποδοσφαίρου.

Πηγές ανέφεραν ότι έχουν ήδη υπογραφεί ορισμένες μη δεσμευτικές συμφωνίες που περιγράφουν τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας.

Ο Ινφαντίνο θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του “επιτρόπου” ή διευθύνοντος συμβούλου της νέας εταιρείας μετά τη λήξη της τελευταίας προεδρικής του θητείας το 2031.

Οι αποδοχές της θέσης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, όμως πρόσωπα που γνωρίζουν το σχέδιο εκτιμούν ότι θα είναι αντίστοιχες με εκείνες του επιτρόπου του NFL, ο οποίος αμείβεται με περίπου 64 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το ποσό αυτό είναι περίπου δέκα φορές μεγαλύτερο από τις συνολικές απολαβές του Ινφαντίνο (μισθός και μπόνους) κατά το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος.

Η FIFA θα διατηρούσε την αρμοδιότητα για τη διοίκηση του διεθνούς ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένου –και κυρίως– του διεθνούς αγωνιστικού ημερολογίου μετά το 2030.

Ωστόσο, οι αποφάσεις της θα επηρέαζαν καθοριστικά την αξία της νέας εταιρείας.

Για παράδειγμα, αν η FIFA αύξανε τις συμμετέχουσες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου από 48 σε 64 ή αν διοργάνωνε το τουρνουά συχνότερα από κάθε τέσσερα χρόνια, η οικονομική αξία της εταιρείας θα αυξανόταν αναπόφευκτα λόγω της σημαντικής αύξησης των εσόδων.

European Super League: Μέρος Δεύτερο

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ινφαντίνο επιχειρεί να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές και πολιτικούς συμμάχους στις διοργανώσεις της FIFA.

Το 2018, μια συμφωνία ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη ιαπωνική SoftBank, η οποία υποστηριζόταν από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, για ένα νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και μια παγκόσμια διοργάνωση Nations League, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη υποστήριξη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ινφαντίνο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει την προεδρία του οργανισμού που θα διαχειριζόταν εκείνη τη συμφωνία.

Οι New York Times ανέφεραν τον Ιούνιο ότι αξιωματούχοι της FIFA είχαν επίσης συζητήσει με τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, το ενδεχόμενο επένδυσης στην υπηρεσία streaming FIFA+, χωρίς όμως να προκύψει τελικά κάποια συμφωνία και με το εγχείρημα να τίθεται σε αναστολή.

Ο Ινφαντίνο διατηρεί σχέσεις με τον Τζάρεντ Κούσνερ ήδη από πριν από το 2018, όταν ο τελευταίος συμμετείχε ενεργά στην επιτυχημένη υποψηφιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026.

Αν τελικά προχωρήσει το νέο εγχείρημα, υπάρχουν φόβοι ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πιέσουν ώστε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών να διεξάγεται σε χώρες όπου μπορεί να επιτευχθεί η μέγιστη εμπορική απόδοση.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι θα ασκηθούν παρόμοιες πιέσεις ώστε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων να φιλοξενείται στις χώρες του Κόλπου, με στόχο την αύξηση των εσόδων.

Αυτό θα συνεπαγόταν διακοπή των ευρωπαϊκών εγχώριων πρωταθλημάτων, όπως συνέβη με το Μουντιάλ του Κατάρ το 2022, επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή της διοργάνωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην περιοχή.

Ένα ανώτερο στέλεχος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου χαρακτήρισε το σχέδιο “ενδεχομένως πολύ χειρότερο από την European Super League”, καθώς, όπως είπε, θα επηρεάσει κάθε επίπεδο του ποδοσφαίρου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα άλλο πρόσωπο δήλωσε στους Times ότι οι αναπόφευκτες συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ της FIFA, του Ινφαντίνο και της νέας εταιρείας είναι “απαράδεκτες”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ