ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ουκρανία: Ξεκινά το πρωτάθλημα μετά από έξι μήνες εν καιρώ πολέμου

To εθνικό στάδιο του Κιέβου, Olympiyskiy
To εθνικό στάδιο του Κιέβου, Olympiyskiy © 2022 EFREM LUKATSKY/AP IMAGES

Το πρωτάθλημα της Ουκρανίας ξεκινά ξανά την Τρίτη στο Κίεβο, έξι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου, χωρίς θεατές, υπό τον φόβο σειρήνων, με τη διοργανώτρια αρχή να έχει δημιουργήσει καταφύγια για την προστασία των παικτών.

24 Φεβρουαρίου 2022. Ο πλανήτης σοκάρεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα πάντα "παγώνουν" και φυσικά και κάθε ποδοσφαιρική διαδικασία.

Μετά από έξι μήνες το πρωτάθλημα ξεκινά την Τρίτη (23/8) σε μία σημαδιακή ημερομηνία για τους Ουκρανούς. Η Τρίτη είναι η ημέρα της Εθνικής Σημαίας της Ουκρανίας και η Τετάρτη (24/8) εορτάζεται η 31η επέτειος της ανεξαρτησίας της χώρας από τον έλεγχο της Μόσχας.

Στο κομψό Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου, Olympiyskiy, θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος αγώνας του πρωταθλήματος μεταξύ της Σαχτάρ Ντόνετσκ και της Μέταλιστ 1925, 13:00 τοπικής ώρας.

"Μίλησα με τον πρόεδρό μας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι , για το πόσο σημαντικό είναι το ποδόσφαιρο να αποσπά την προσοχή", είπε ο πρόεδρος της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Αντρίι Πάβελκο τον Ιούνιο στο AP σχετικά με τη δέσμευση για επανεκκίνηση. "Μιλήσαμε για το πώς θα ήταν δυνατό το ποδόσφαιρο να μας βοηθήσει να σκεφτούμε το μέλλον".,

Δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε οπαδούς στο γήπεδο χωρητικότητας 65.000 ατόμων για το εναρκτήριο παιχνίδι και οι παίκτες πρέπει να οδηγηθούν εσπευσμένα σε καταφύγια -που έχουν κατασκευαστεί περίπου 500 μέτρα μακριά από κάθε γήπεδο- εάν ηχήσουν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής. Όμως στην πολύπαθη Ουκρανία οι μπάλες θα ξεκινήσουν να κυλούν και πάλι στο χορτάρι.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο ο αρχηγός της Σαχτάρ, Τάρας Στεπανένκο τη Δευτέρα (22/8) στο AP, επιβεβαίωσε την ύπαρξη καταφυγίων για τους ποδοσφαιριστές: "Έχουμε κανόνες σε περίπτωση συναγερμού και πρέπει να πάμε σε υπόγεια καταφύγια. Αλλά πιστεύω ότι οι ομάδες, οι παίκτες θα είναι περήφανοι για αυτό το γεγονός. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε δυνατοί και πιστεύω ότι θα δείξουμε σε όλο τον κόσμο τη ζωή της Ουκρανίας και τη θέληση να κερδίσουμε", είπε ο βετεράνος της εθνικής ομάδας.

Καμία ποδοσφαιρική αναμέτρηση δεν έχει παιχτεί στην Ουκρανία από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν το πρωτάθλημα σταμάτησε για προγραμματισμένο μεσοχειμερινό διάλειμμα. Οι αγώνες είχαν προγραμματιστεί να ξανά αρχίσουν στις 25 Φεβρουαρίου, έως ότου ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική εισβολή μία ημέρα νωρίτερα.

Το πρωτάθλημα των 16 ομάδων ξαναρχίζει χωρίς την Ντέσνα Τσερνίχιβ και τη Μαριούπολη, ομάδες από πόλεις που έχουν υποστεί βάναυση καταστροφή.

TAGS ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ