FIFA

Οσμή σκανδάλου στη FIFA με τους χειρισμούς της σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης

Οσμή σκανδάλου στη FIFA με τους χειρισμούς της σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης
Οσμή σκανδάλου στη FIFA για τους χειρισμούς τους σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 2023 AP IMAGES

Για προσπάθεια συγκάληψης και αποσιωποίησης της σημαντικότητας του συμβάντος, κατηγορεί φερόμενο ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Πολλά ερωτηματικά τίθενται ως προς τον χειρισμό της FIFA σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που καταγγέλει μια γυναίκα από την Γκαμπόν. Συγκεκριμένα, το φερόμενο ως θύμα, διερωτάται σύμφωνα με τον Guardian, γιατί τα στελέχη της FIFA σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (CAF) δεν έχουν καθαιρέσει τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Πιερ Αλέν Μουνγκουενγκί. Βασικός κατηγορούμενος είναι κάποιο μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Γκαμπόν, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ, εάν οι καταγγελίες αφορούν τον πρόεδρο.

Ο Μουνγκουενγκί, ο οποίος επανεξελέγη ως πρόεδρος της Fegafoot (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γκαμπόν) για τρίτη θητεία τον περασμένο Απρίλιο και έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της CAF τον Ιούνιο, περιμένει να δικαστεί στη Γκαμπόν, αφού πέρασε σχεδόν έξι μήνες υπό αστυνομική κράτηση πέρυσι. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για τη μη αναφορά στις αρχές της Γκαμπόν της υποτιθέμενης σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα από διάφορους προπονητές.

Η FIFA κίνησε επίσημη διαδικασία τον περασμένο Μάιο εναντίον του πρώην προπονητή της Γκαμπόν κάτω των 17 ετών Πατρίκ Ασούμου Εϊγί - γνωστού ως Καπέλο - και τριών άλλων προπονητών, στο πλαίσιο της έρευνάς της για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, με τον Μουνγκουενγκί να μην έχει λάβει μέχρι τώρα κανένα μέτρο. Σύμφωνα με την πολιτική της FIFA για την προστασία των παιδιών, "η αναστολή ενός μέλους του προσωπικού από τα καθήκοντά του ενόσω διεξάγεται εξωτερική έρευνα θα πρέπει να αποτελεί συνήθη πρακτική".

Η υπόθεση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με ακόμα ένα φερόμενο θύμα να μιλά ανώνυμα, προκειμένου να προστατεύσει την ταυτότητά του, στο BBC: "Συνέλαβαν λοιπόν τον Καπέλο (σ.σ. Ασούμου Εϊγί), αλλά πόσο καιρό το γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτα γι' αυτό; Σταμάτησαν στο χαμηλότερο επίπεδο. Πηγαίνει μέχρι την κορυφή, αλλά θα κάνουν τα πάντα για να το καλύψουν. Ο Καπέλο είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι τα κεφάλια στην κορυφή που θα έπρεπε να κυλήσουν".

TAGS FIFA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ