ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Το προφίλ της Αταλάντα

Ο Ντουβάν Σαπάτα της Αταλάντα πανηγυρίζει στο ματς του Champions League με τη Γιουνάιτεντ
Ο Ντουβάν Σαπάτα της Αταλάντα πανηγυρίζει στο ματς του Champions League με τη Γιουνάιτεντ © 2021 AP IMAGES/LUCA BRUNO

Η ομάδα που εκτοξεύθηκε τα τελευταία χρόνια στο διεθνές ποδόσφαιρο, Αταλάντα, αποτελεί την αντίπαλο του Ολυμπιακού στα μπαράζ για τη φάση των 16 του Europa League.

Η ομάδα που λοιδορούσε ο Αντρέα Ανιέλι όμως έκτοτε έχει ξεπεράσει τη Γιουβέντους εντός κι εκτός συνόρων, η ομάδα με μία από τις παραγωγικές επιθετικές γραμμές, η ομάδα που διεκδικεί και φέτος το σκουντέτο στην Ιταλία, η Αταλάντα, αποτελεί την αντίπαλο του Ολυμπιακού στα μπαράζ για τη φάση των 16 του Europa League.

Η ομάδα από το Μπέργκαμο, η οποία πέρυσι τερμάτισε στην 3η θέση της Serie A και έφτασε μέχρι τον τελικό του Coppa Italia και τη φάση των 16 του Champions League τερμάτισε στην 3η θέση του ομίλου της φέτος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ύστερα από εντός έδρας ήττα από τη Βιγιαρεάλ την τελευταία αγωνιστική και γι' αυτό βρέθηκε στο δρόμο των πρωταθλητών Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Europa League: Το προφίλ της Αταλάντα

Προπονητής: Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι

Ο 63χρονος τεχνικός συνιστά τον αναμορφωτή της "Θεάς" (όπως είναι το παρατσούκλι της, από τη Θεά Αταλάντη της μυθολογίας). Ανέλαβε το 2016, έχοντας πετυχημένες θητείες σε Τζένοα και Παλέρμο, αλλά αποτυχημένη μισή σεζόν στην Ίντερ το 2011. Με την ανάληψη των ηνίων στηρίχθηκε σε παίκτες από τις ακαδημίες, παίκτες που είχαν θεωρηθεί περιττοί από άλλες ομάδες και μεταγραφές λαχεία και σχημάτισε ένα σύνολο που παίζει εκπληκτικό επιθετικό ποδόσφαιρο, μπορεί να διασπάσει οποιαδήποτε άμυνα και είναι πιστό σε σχηματισμό 3-4-2-1.

Αστέρι: Ντουβάν Σαπάτα

Το καλοκαίρι του 2018 παραχωρήθηκε δανεικός από τη Σαμπντόρια στην Αταλάντα για δύο χρόνια με ρήτρα αγοράς. Το άλλοτε ταλέντο από την Κολομβία είχε περάσει δύσκολα σε Νάπολι και Γένοβα και οι μετοχές του είχαν κατακρημνιστεί. Η Αταλάντα και ο Γκασπερίνι αναβίωσαν την καριέρα του και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε έναν επιθετικό που μπορεί να κάνει τα πάντα. Δυνατός, ψηλός, καλός με την μπάλα στα πόδια, σχετικά γρήγορος, παίζει εντός κι εκτός περιοχής και -κυρίως- σκοράρει. Μπορεί όχι τόσο όσο ο αναπληρωματικός του, Λουίς Μουριέλ, όμως από τη σεζόν 2018-2019 μέχρι τώρα έχει 78 γκολ σε 149 αγώνες όλων των διοργανώσεων για τους μπεργκαμάσκι.

Ο Γιόσιπ Ίλιτσιτς της Αταλάντα πανηγυρίζει με τον Μάριο Πάσαλιτς γκολ που σημείωσε κόντρα στη Βαλένθια για τη φάση των 16 του Champions League 2019-2020 στο "Τζιουζέπε Μεάτσα", Μιλάνο | Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020
Ο Γιόσιπ Ίλιτσιτς της Αταλάντα πανηγυρίζει με τον Μάριο Πάσαλιτς γκολ που σημείωσε κόντρα στη Βαλένθια για τη φάση των 16 του Champions League 2019-2020 στο "Τζιουζέπε Μεάτσα", Μιλάνο | Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 © 2021 ANTONIO CALANNI/ASSOCIATED PRESS

Γιατί είναι καλή κλήρωση

Σε αντίθεση με τα τελευταία τρία χρόνια, η Αταλάντα φέτος μοιάζει εντελώς αποδιοργανωμένη στην άμυνα, με συνέπεια αρκετές φορές να μην είναι αρκετή η επίθεση που πυροβολάει κατά ριπάς. Αμυντικοί όπως ο Μερίχ Ντεμιράλ βοηθούν κυρίως με τα γκολ τους και όχι με την ανασταλτική συνεισφορά τους και σε συνδυασμό με την απουσία ενός κορυφαίου τερματοφύλακα (ο Χουάν Μούσο ανέβασε επίπεδο τη θέση, αλλά όχι σε μεγάλοβαθμό), κάθε αντίπαλος μπορεί να εκμεταλλευτεί τους "μπεργκαμάσκι". Μέχρι στιγμής πάντως, η Αταλάντα κάνει πορεία πρωταθλητισμού (αν και σε σχετική απόσταση από τη Μίλαν), κάτι που μπορεί να μετρήσει τον επόμενο Φεβρουάριο, σε περίπτωση που οι Ιταλοί χρειαστεί να δώσουν βαρύτητα σε μία από τις δύο διοργανώσεις.

Γιατί είναι κακή κλήρωση

Παρ' όλα αυτά, η ιταλική ομάδα διατηρεί μία από τις πιο παραγωγικές γραμμές του κόσμου, για την οποία καμία αντίπαλη άμυνα δεν έχει βρει αντίδοτο. Οι παίκτες του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι μπορούν να δημιουργήσουν και να σκοράρουν οποτεδήποτε και με κάθε τρόπο, ακόμα κι αν είναι μόνιμα αναπληρωματικοί, όπως ο περσινός αρχισκόρερ της ομάδας, Λουίς Μουριέλ.

Το ευρωπαϊκό ρόστερ της Αταλάντα

  • Τερματοφύλακες: Χουάν Μούσι, Φραντσέσκο Ρόσι, Μάρκο Σπορτιέλο
  • Αμυντικοί: Ραφαέλ Τολόι, Γιόακιμ Μάλε, Χοσέ Λουίς Παλομίνο, Ρόμπιν Γκόζενς, Τζιουζέπε Πετσέλα, Μπεράτ Τζιμσίτι, Μερίχ Ντεμιράλ, Χανς Χάτεμπουρ, Τζιόρτζιο Σκαλβίνι, Ματέο Λοβάτο, Ντάβιντε Τζαπακόστα
  • Μέσοι: Τεν Κόπμαϊνερς, Ρέμο Φρόιλερ, Μάρτεν ντε Ρον, Ρουσλάν Μαλινόβσκι, Ματέο Πεσίνα, Γιόσιπ Ίλιτσιτς, Μάριο Πάσαλιτς
  • Επιθετικοί: Λουίς Μουριέλ, Αλεκσέι Μιράντσουκ, Ντουβάν Σαπάτα, Ρομπέρτο Πίκολι
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ EUROPA LEAGUE ΑΤΑΛΑΝΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ