THE SPORTS ECONOMIST

Ολυμπιακός: Το παρελθόν και το παρόν με τον Έντουαρντς

Ολυμπιακός: Το παρελθόν και το παρόν με τον Έντουαρντς
Ο Μάρκους Έντουαρντς σε αγώνα της Γκιμαράες @ 2019 LUIS VIEIRA/AP IMAGES

Αρέσει πολύ στον Πέδρο Μαρτίνς ο Μάρκους Εντουαρντς, με τον Ολυμπιακό να έχει προσεγγίσει εδώ και καιρό την Γκιμαράες, η οποία όμως γνωρίζοντας τη ζήτηση που υπάρχει για τον Αγγλο εξτρέμ από τους "μεγάλους" της Πορτογαλίας αξιώνει τον… ουρανό με τ' άστρα – από όλους - για την παραχώρησή του 50% των δικαιωμάτων του που κατέχει η ίδια.

Δεν γίνεται να παρακολουθεί κανείς πορτογαλικό πρωτάθλημα – είτε ως θεατής είτε ως επαγγελματίας του ποδοσφαίρου - και το όνομα Μάρκους Εντουαρντς να του είναι άγνωστο. Και αυτό γιατί, ο Άγγλος εξτρέμ της Γκιμαράες θεωρείται ο καλύτερος μεσοεπιθετικός της τελευταίας διετίας στην Primeira Liga, εκτός των όσων αγωνίζονται σε Σπόρτινγκ, Πόρτο και Μπενφίκα (και πιθανώς καλύτερος αρκετών και από τους τρεις "μεγάλους").

Γι' αυτό και θεωρείται σίγουρο πως θα παραχωρηθεί αυτό το καλοκαίρι, κάνοντας το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Αυτονόητο συνεπώς για μια ομάδα με τόση έντονη δραστηριότητα στην πορτογαλική αγορά, τέτοιο επιστάμενο έλεγχο και δεσμούς όπως έχει ο Ολυμπιακός, ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής να μην ξεφύγει από τα ραντάρ των "ερυθρόλευκων".

Οι πρωταθλητές Ελλάδας λοιπόν, όντως έχουν ασχοληθεί με τον 22χρονο πολυσύνθετο μεσοεπιθετικό. Και όχι τώρα. Από τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου λοιπόν προσέγγισαν την Γκιμαράες ρωτώντας για τα δεδομένα με τα οποία θα συζητούσε παραχώρηση του Εντουαρντς βάζοντας μάλιστα και διάφορες επιλογές στο τραπέζι. Δανεισμός με υποχρεωτική option αγοράς, δανεισμός ουσιαστικά με συνιδιοκτησία, έμψυχα ανταλλάγματα, μερικές μόνο από αυτές.

Παλιά γνωστή, "τρελές" απαιτήσεις

Την Γκιμαράες στον Ολυμπιακό φυσικά την γνωρίζουν. Πέρυσι, σε ένα πολύπλοκο, χρονοβόρο και κυρίως πανάκριβο deal αγόρασαν από εκεί τον Πέπε (σ.σ. όπως συμβαίνει και τώρα με τον Εντουαρντς, έτσι και στο συγκεκριμένο deal υπήρχε εμπλοκή τρίτης ομάδας που είχε ποσοστό επί των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή, της Μπενφίκα).

Επίσης, μια από τις πρώτες μεταγραφικές προσπάθειες που έγιναν επί θητείας Πέδρο Μαρτίνς αφορούσε τον Πεδράο, έναν Βραζιλιάνο στόπερ που αγωνίζονταν στην Γκιμαράες, όμως όσο και αν το πάλεψαν οι "ερυθρόλευκοι" πάντα σκόνταφταν στις αμείωτες απαιτήσεις του πορτογαλικού club.

Τώρα λοιπόν οι απαιτήσεις και οι συνθήκες είναι ακόμη δυσκολότερες. Η Γκιμαράες έχει το 50% των δικαιωμάτων του Εντουαρντς, με το υπόλοιπό μισό να ανήκει στην Τότεναμ, από την οποία και αγόρασε (έναντι 1,2 εκατ. ευρώ) τον Άγγλο εξτρέμ. Δεδομένη απόφαση η πώλησή του και μάλιστα γνωρίζοντας πως βρίσκεται στην κορυφή της λίστας τουλάχιστον των Σπόρτινγκ και Πόρτο, αξιώνει τον… ουρανό με τ’ άστρα! Είναι χαρακτηριστικό πως πριν δύο περίπου εβδομάδες απορρίφθηκε πρόταση της πρωταθλήτριας Σπόρτινγκ, ύψους 12 εκατ. ευρώ, με την ανταπάντηση να είναι σαφής: 15 εκατομμύρια - ούτε ευρώ λιγότερο.

Τα "λιοντάρια" μάλιστα θέλουν τόσο πολύ τον Εντουαρντς που έχουν αποφασίσει να ικανοποιήσουν (ή να προσπαθήσουν έστω) τις απαιτήσεις της Γκιμαράες, επιδιώκοντας όμως πρωτίστως - προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα - να πουλήσουν κάποιους από τους μεσοεπιθετικούς τους και μετά να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους για την αγορά του Άγγλου εξτρέμ.

Επιπρόσθετα, η Πόρτο πάντα καραδοκεί, χωρίς όμως καμία διάθεση (δεδομένα) να φτάσει στο ύψος των αξιώσεων της Γκιμαράες, ενώ παράγοντα στην όλη υπόθεση προφανώς και αποτελεί λόγω του ποσοστού που κατέχει και η Τότεναμ. Κάτι για παράδειγμα που τόσο ο Ολυμπιακός όσο και οι "μεγάλοι" της Πορτογαλίας έχουν ψάξει ήταν το αν και εφόσον τα "σπιρούνια" θα δέχονταν να παζαρέψουν το δικό τους ποσοστό επί των δικαιωμάτων του Εντουαρντς, είτε κρατώντας το αυτούσιο σε μελλοντική μεταπώληση είτε εξαργυρώνοντας, άμεσα, μόνο (κάποιο) μέρος του.

Το σίγουρο είναι πως η Γκιμαράες, ακριβώς επειδή γνωρίζει την αγορά που έχει ο Εντουαρντς θέλει ρευστό (και όσο το δυνατόν περισσότερο) αφήνοντας σε δεύτερη (και πιθανώς τελευταία) τις όποιες προτάσεις έμψυχων ανταλλαγμάτων γίνονται, όπως αυτή που ανέφερε η πορτογαλική A’ Bola για προσφορά δηλαδή του Πέπε εκ μέρους του Ολυμπιακού. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή που μόλις το περασμένο καλοκαίρι πούλησαν στους πρωταθλητές Ελλάδας.

Στον Πέδρο Μαρτίνς αρέσει και κάνει ο Εντουαρντς. Ο Ολυμπιακός έχει ασχοληθεί και έχει πάντα την προσοχή του, ωστόσο μόνο και μόνο τα δεδομένα της υπόθεσης "φωτογραφίζουν" τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν: οι οικονομικές απαιτήσεις της Γκιμαράες, μιας έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκαμπτης ως προς τις διαπραγματεύσεις της ομάδας, ο έντονος και σε κορυφαίο επίπεδο ανταγωνισμός για τον Εντουαρντς, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Άγγλου εξτρέμ συνθέτουν το άκρως απαιτητικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο καλούνται να κινηθούν οι "ερυθρόλευκοι" αν θέλουν να διεκδικήσουν δυναμικά τον ποδοσφαιριστή.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΤΟΤΕΝΑΜ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ