FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Τα κλειδιά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Ολυμπιακός: Τα κλειδιά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα στην Τούμπα και ο Θέμης Καίσαρης χρησιμοποιεί τα στοιχεία της Opta που φανερώνουν τη φετινή ανωτερότητα των ερυθρόλευκων.

Η Τούμπα ήταν τελικώς ο τόπος του θριάμβου για τον φετινό Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι έχουν εδώ και καιρό αποκτήσει προβάδισμα που δεν επέτρεπε συζητήσεις για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα.

Αυτό που έμενε να δούμε ήταν το πότε. Η ομάδα του Μαρτίνς το κατάφερε στην Τούμπα, παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 45', αφού με τις αλλαγές επικράτησε πλήρως στο 2ο ημίχρονο και σφράγισε τον τίτλο με νίκη στην έδρα του ΠΑΟΚ.

Η μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι προφανώς η αιτία για να ρίξουμε μια ματιά στον Ολυμπιακό και τους αντιπάλους του, να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία της Opta για να βρούμε τα κλειδιά της τρίτης συνεχόμενης πρωτιάς για την ομάδα του Μαρτίνς.

Η σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι

Αρχίζουμε με τον ίδιο τον Ολυμπιακό. Όχι σύγκριση με τις άλλες ομάδες της σεζόν, αλλά σύγκριση των ερυθρόλευκων με τον περσινό και τον προπέρσινο εαυτό τους. Οι κόκκινες μπάρες είναι η σεζόν 2019-20, οι μπλε είναι η σεζόν 2020-21 και οι γκρι η φετινή.

Η σύγκριση του φετινού Ολυμπιακού με τις επιδόσεις του στις δύο προηγούμενες σεζόν
Η σύγκριση του φετινού Ολυμπιακού με τις επιδόσεις του στις δύο προηγούμενες σεζόν

Η επίθεση του Ολυμπιακού έπεσε στο φετινό 1.25 xG, ενώ η άμυνα παρέμεινε σταθερή στα επίπεδα του 0.60 xG Κατά. Στη διαφορά των xGoals, οι ερυθρόλευκοι έπεσαν στο 0.64, μετά από δύο σεζόν που ήταν "καρφωμένοι" στο 1.12.

Ανώτερος όλων και φέτος

Οι αριθμοί πιστοποιούν αυτό που είδαμε και στο χορτάρι. Ο φετινός Ολυμπιακός δεν είχε την ίδια ανωτερότητα με πέρυσι και πρόπερσι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και φέτος δεν ήταν ανώτερος.

Αυτή είναι η εικόνα των ομάδων μετά και τον τελευταίο αγώνα, τη νίκη των πρωταθλητών στην Τούμπα.

Η κατάταξη των ομάδων με βάση την απόδοσή τους
Η κατάταξη των ομάδων με βάση την απόδοσή τους

Το 0.64 του Ολυμπιακού μπορεί να είναι λίγο σε σχέση με τον περσινό και προπέρσινο εαυτό του, αλλά ταυτόχρονα ήταν υπέρ-αρκετό για να είναι οι ερυθρόλευκοι και φέτος η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Κανείς από τους υπόλοιπους δεν πλησιάζει αυτά τα επίπεδα. Στην πραγματικότητα ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Άρης κινούνται στα ίδια. Έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά και την ομοιότητα να απέχουν πολύ από τον Ολυμπιακό.

Ο καθρέφτης των μεγάλων ευκαιριών

Την ίδια ιστορία λέει και η ματιά στις μεγάλες ευκαιρίες που έφτιαξαν και δέχθηκαν οι ομάδες μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα.

Οι μεγάλες ευκαιρίες που έχουν φτιάξει και έχουν δεχθεί οι ομάδες του Big-5
Οι μεγάλες ευκαιρίες που έχουν φτιάξει και έχουν δεχθεί οι ομάδες του Big-5

Οι ερυθρόλευκοι έφτιαξαν τις περισσότερες (54) και δέχθηκαν τις λιγότερες (16). Ο Ολυμπιακός είχε 89 μεγάλες ευκαιρίες την περσινή σεζόν και 71 το 2019-20.

Αποκλείεται στα τέσσερα ματς που απομένουν να αγγίξει αυτά τα νούμερα. Αλλά δεν χρειάζεται. Και πάλι ήταν η ομάδα που πήρε την πρώτη θέση και το συνδύασε με πρωτιά και στις μεγάλες ευκαιρίες που δέχθηκε.

Γιατί αυτό ήταν το ζήτημα για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Όχι ότι δεν είχαν την παραγωγή του Ολυμπιακού, αλλά το πόσες μεγάλες ευκαιρίες είχαν οι αντίπαλοί τους. Η Ένωση έχει φτιάξει μόνο έξι περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες από τους αντιπάλους της, ο Δικέφαλος έχει δεχθεί πέντε περισσότερες.

Το μεγάλο όπλο των στημένων φάσεων

Πέρα από την αδυναμία των αντιπάλων του να εκμεταλλευτούν την πτώση του, το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού ήταν οι στημένες φάσεις. Οι ερυθρόλευκοι βασίστηκαν περισσότερο από ποτέ στα γκολ που βρήκαν με αυτόν τον τρόπο.

Η ομάδα του Μαρτίνς βρήκε 14 γκολ από κόρνερ, έξι από φάουλ (ένα με απευθείας εκτέλεση από τον Βαλμπουενά) και προσέθεσε και ένα από πλάγιο άουτ, στα Γιάννενα στον αγώνα των play-offs.

Είκοσι ένα γκολ από στημένες φάσεις είναι μια ασύλληπτη επίδοση.

Το 38% των γκολ από στημένες φάσεις

Δείτε στο γράφημα πως κατανέμονται τα γκολ των ομάδων στο φετινό πρωτάθλημα.

Ο τρόπος σκοραρίσματος των ομάδων στη φετινή Super League Interwetten
Ο τρόπος σκοραρίσματος των ομάδων στη φετινή Super League Interwetten

Ο Ολυμπιακός βρήκε στις στημένες φάσεις το 38% των τερμάτων του, ένα τεράστιο ποσοστό. Ταυτόχρονα βέβαια, οι ερυθρόλευκοι πήραν μόνο το 52% στο open play, το χαμηλότερο ποσοστό του πρωταθλήματος.

Και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έχουν πετύχει περισσότερα γκολ στο open play από τον Ολυμπιακό.

Αραμπί, η σταθερή αξία

Μπροστάρης ήταν και φέτος ο Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός έχει παίξει λιγότερο, αλλά είναι και φέτος ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού.

Οι πιο απειλητικοί παίκτες της σεζόν
Οι πιο απειλητικοί παίκτες της σεζόν

Ο Ελ Αραμπί ήταν και σε αυτό το πρωτάθλημα ο πιο απειλητικός ποδοσφαιριστής. Κάτω από το περσινό 0.65, αλλά και φέτος πάνω από κάθε άλλο επιθετικό της Super League Interwetten.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ