THE SPORTS ECONOMIST

Ολυμπιακός: Τα δεδομένα της πολύ δύσκολης περίπτωσης Νταρντέρ

Espanyol's Sergi Darder during the Spanish La Liga soccer match between RCD Espanyol and Granada CF in Barcelona, Spain, Sunday, Sept. 1, 2019. (AP Photo/Joan Monfort)
Espanyol's Sergi Darder during the Spanish La Liga soccer match between RCD Espanyol and Granada CF in Barcelona, Spain, Sunday, Sept. 1, 2019. (AP Photo/Joan Monfort) AP PHOTO/JOAN MONFORT

Τι ακριβώς προβλέπεται για τον αρχηγό της Εσπανιόλ, Σέρτζι Νταρντέρ και πως ο υποβιβασμός των Καταλανών άλλαξε τα ισχύοντα συμβολαίου και του στάτους του 30χρονου μέσου, φέρνοντας στα πόδια του σειρά μνηστήρων (ως και η Μπαρτσελόνα έχει βάσιμα παρουσιαστεί ως τέτοια), μεταξύ αυτών – σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα – και τον Ολυμπιακό.

Το όνομα του Σέρτζι Νταρντέρ παρουσιάστηκε τις τελευταίες ώρες στη μεταγραφική συζήτηση του Ολυμπιακού. Δημοσιεύματα από την Ισπανία θέλουν τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την προσπάθειά τους για τον αρχηγό της Εσπανιόλ, τον οποίο και παρουσιάζουν να διεκδικεί σοβαρά και η Μπέτις.

Η σύνδεση μοιάζει λογική ελέω της συνύπαρξης του νιόφερτου τεχνικού του Ολυμπιακού, Ντιέγκο Μαρτίνεθ, συμπατριώτη του μέσο στους Καταλανούς την περασμένη σεζόν.

Τα προφανή όμως δεν περιορίζονται εδώ, αλλά έχουν να κάνουν και με τις υπόλοιπες παράμετρούς της συγκριμένης υπόθεσης που καθιστούν τον Νταρντέρ πολύφερνο στη La Liga και μια πάρα πολύ δύσκολη περίπτωση για τον Ολυμπιακό.

Ποιο είναι λοιπόν το πλαίσιο της συγκεκριμένης μεταγραφικής υπόθεσης; Για όλα ευθύνεται ο υποβιβασμός της Εσπανιόλ. Εξαιτίας του μεταβάλλονται οι συνθήκες του συμβολαίου του Νταρντέρ, το οποίο είναι σε ισχύ ως το 2026.

Πρώτη διαφορά είναι η μείωση κατά 50% των απολαβών του (κάτι που ισχύει και για άλλους 16 ποδοσφαιριστές της Εσπανιόλ): από το 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως πέφτει στις 600.000. Δεύτερη, η μείωση της ρήτρας αποδέσμευσής του: από τα 50 εκατομμύρια ευρώ, μειώνεται στα 10 και από 1η Αυγούστου ανεβαίνει στα 15 εκατ.

Τρίτον, βάσει της συμφωνίας που έχει κάνει ο Νταρντέρ με την Εσπανιόλ, μπορεί να μετακομίσει σε οποιαδήποτε ομάδα θελήσει και να αποχωρήσει δανεικός για την επόμενη σεζόν, αρκεί η συμφωνία να κατατεθεί επισήμως μεταξύ 1ης και 11ης Ιουλίου. Μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν υφίσταται αυτή η δυνατότητα.

Αν γίνει εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος, τότε η όποια νέα ομάδα του Νταρντέρ έχει την υποχρεώσει να καλύψει στο 100% τον μισθό του Ισπανού μέσου για την επόμενη σεζόν (το 1,2 εκατ. ευρώ δηλαδή) και να ανανεώνει με τον ίδιο όρο τον δανεισμό του για κάθε χρόνο που η Εσπανιόλ θα αγωνίζεται στη Segunda.

Οποτεδήποτε οι Καταλανοί επιστρέψουν στα «σαλόνια», ο δανεισμός ολοκληρώνεται, ο Νταρντέρ επιστρέφει στη Βαρκελώνη, με τον προβλεπόμενο (όχι μειωμένο) μισθό του.

Ακόμη πάντως και αν ο 30χρονος μέσος αποφασίσει να κάνει χρήση αυτής της επιλογής και να αποχωρήσει από την ομάδα την οποία λατρεύει και τον λατρεύουν, η Εσπανιόλ έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει την όποια συμφωνία, ενημερώνοντάς τον πως δεν θα υποστεί καμία μείωση μισθού στην επόμενη χρονιά στη Segunda.

Δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο όπως εκτιμούν τα τοπικά media, αν πάντως αποφασιστεί από τη διοίκηση της Εσπανιόλ να γίνει για κάποιον, τότε θα γίνει για τον Νταρντέρ. Από την άλλη, ούτε ο ίδιος φαίνεται πως έχει αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει και τι θα επιλέξει, ειδικά από την στιγμή που αποδεδειγμένα έχει μεγάλη ζήτηση.

Χωρίς υπερβολή, όλες οι ομάδες της LaLiga έχουν παρελάσει στα τοπικά media ως ενδιαφερόμενες για τον Ισπανό μέσο. Από Βαλένθια, Βιγιαρεάλ, Σεβίλλη, Ατλέτικο Μαδρίτης, τελευταία την Μπέτις, ως και ομάδες της δεύτερης ταχύτητας του ισπανικού πρωταθλήματος, Μαγιόρκα και Αλμερία.

Το πιο εντυπωσιακό όμως και συνάμα ενδεικτικό των επιλογών που έχει ο Νταρντέρ, αλλά και το πόσο δύσκολος είναι ο ανταγωνισμός για την υπογραφή του, είναι πως πριν δύο μέρες, ρεπορτάζ της – πάντα εξαιρετικά ενημερωμένης σε θέματα Μπαρτσελόνα και Εσπανιόλ – καταλανικής Sport αναφέρονταν πως ο Νταρντέρ βρίσκεται στις λίστες της Μπαρτσελόνα.

Και αυτό έστω στην περίπτωση που οι «μπλαουγκράνα» δεν καταφέρουν τελικά να επισημοποιήσουν τη συμφωνία τους με τον (ελεύθερο από τη Σίτι) Ιλκάι Γκουντογάν, αναζητώντας σε μια τέτοια εκδοχή, μια φτηνότερη και μπαρουτοκαπνισμένη λύση από τον Γερμανό για το κέντρο τους.

Επισημαίνονταν μάλιστα σχετικά πως ο αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, ο Ματέο Αλεμάνι είχε μιλήσει με τους ατζέντηδες του Νταρντέρ, αλλά και ο προπονητής των πρωταθλητών Ισπανίας, ο Τσάβι, είχε επικοινωνήσει απ’ ευθείας με τον ποδοσφαιριστή.

Αν και εφόσον ισχύει η σχετική σεναριολογία – μιας και ως συνήθως από τον Ολυμπιακό δεν προκύπτει το παραμικρό – είναι σαφές πως αφενός θέτει πολύ ψηλά τον πήχη που έχουν βάλει οι «ερυθρόλευκο» στις μεταγραφικές επιλογές τους, από την άλλη όμως βάσει των όσων συνοδεύουν τον Νταρντέρ είναι εξίσου ξεκάθαρο το πόσο δύσκολη είναι η περίπτωση του αρχηγού της Εσπανιόλ.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ