ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Στο... σημάδι νταμπλ και Φεγκουλί

Ο Σοφιάν Φεγκουλί πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Πόρτο για το Champions League
Ο Σοφιάν Φεγκουλί πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Πόρτο για το Champions League AP

Ο τελικός Κυπέλλου τα σκεπάζει όλα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, αλλά από βδομάδα οι “ερυθρόλευκοι” φουλάρουν τουλάχιστον για τον έναν από τους δύο εξτρέμ που ψάχνουν. Τι “φέρνει” η επιστροφή του Σωκράτη.

Η τελευταία παράσταση πρέπει να προκαλέσει και το τελευταίο χειροκρότημα. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός έχει μπροστά του την ευκαιρία για δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ και δεν πρέπει να την πετάξει στα σκουπίδια. Απέναντι στον ΠΑΟΚ του Πάμπλο Γκαρσία που αντιμετωπίζει την αναμέτρηση του Σαββάτου (22/05, 21:00, Cosmote Sport 1, LIVE SPORT 24) ως το ματς της χρονιάς, οι πρωταθλητές καλούνται να αποδείξουν για μία ακόμη φορά ότι είναι η καλύτερη ομάδα, όπως αποτυπώθηκε και στον βαθμολογικό πίνακα με τεράστια διαφορά συγκομιδής πόντων.

Το βροντερό παρών του Σωκράτη Παπασταθόπουλου δεν σημαίνει για τον Πέδρο Μαρτίνς μόνο ότι έχει μια επιπλέον βασική επιλογή. Η παρουσία του “Πάπα” παρέχει στον Πορτογάλο τεχνικό τη δυνατότητα να επαναφέρει στη μεσαία γραμμή τον Γιαν Εμβιλά, ώστε να αποκτήσει ακόμη περισσότερη ισχύ στον άξονα. Γενικότερα του δίνει το περιθώριο να σχεδιάσει περισσότερα σχήματα που μπορεί να φανούν χρήσιμα στην εξέλιξη του σπουδαίου αγώνα.

Το αν θα αγωνιστεί από το ξεκίνημα ο Σωκράτης, ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε την προπόνηση της Παρασκευής για να το διαπιστώσουμε. Το ότι πήρε μέρος στο πρόγραμμα της Πέμπτης είναι καλός οιωνός, αλλά ακόμη δεν είναι βέβαιο πως μπορεί να ανταποκριθεί στο 100%. Είναι λογικό στο οικογενειακό “διπλό” να είναι προσεκτικός, όπως και οι συμπαίκτες του επιθετικοί.

Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρεθεί τελικά στον πάγκο. Οι όποιες απορίες θα λυθούν τις ώρες που μεσολαβούν μέχρι τη σέντρα, αλλά από το ιατρικό τιμ θεωρείται δεδομένο το πράσινο φως, όπως προκύπτει και από τα λόγια του κόουτς στη χθεσινή (19/05) συνέντευξη Τύπου.

Αναφορικά με το πλάνο της ενδεκάδας, το 3-4-3 φαντάζει κλειδωμένο, με τον Σεμέδο και τον Χολέμπας να πλαισιώνουν τον Σωκράτη ή τον Εμβιλά. Ανδρούτσος και Ρέαμπτσιουκ θα… τρέξουν στις πτέρυγες, με τον Ζοζέ Σα κάτω από τα δοκάρια. Στον άξονα, ο Μπουχαλάκης θα έχει παρτενέρ ή τον Εμβιλά ή τον Καμαρά, ενώ στην επίθεση η πιο πιθανή τριάδα αποτελείται από τους Μασούρα, Μπρούμα και Ελ Αραμπί. Το δίδυμο του Μαροκινού με τον Χασάν είναι πιθανό να το δούμε στη διάρκεια του αγώνα…

Από ‘κει και πέρα, είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός ψάχνει όχι για έναν αλλά για δύο εξτρέμ ενόψει της επόμενης σεζόν. Κι επειδή η αναζήτηση αφορά βασικές επιλογές, γίνεται και πολύ προσεκτικά. Η υπόθεση Μπρούμα θα… τραβήξει, όπως ακούσαμε και στη διάρκεια της εκπομπής The Show Must Go On το μεσημέρι της Τετάρτης. Το να πληρώσουν οι “ερυθρόλευκοι” το ποσό της ρήτρας που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια είναι απίθανο.

Πρόθεση των αρμοδίων και του προπονητή που έχει ήδη πει στον συμπατριώτη του πως τον θέλει, είναι η επέκταση του δανεισμού με υποχρεωτική οψιόν το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά η PSV θα επιδιώξει αρχικά να τον πουλήσει. Αν η ολλανδική ομάδα δεν βρει την πρόταση που ψάχνει για να ξεφορτωθεί το βαρύ του συμβόλαιο, θα μπει σε νέα κουβέντα με τον Ολυμπιακό…

Μέσα στα πολλά ονόματα που έχουν παρελάσει ήδη από το “ερυθρόλευκο” ρεπορτάζ, μια περίπτωση που συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες είναι του Γαλλοαλγερινού Σοφιάν Φεγκουλί, της τουρκικής Γαλατά. Ο 31χρονος παίκτης, 66 φορές διεθνής με την Αλγερία (14 γκολ), στα 31 του χρόνια, αποτελεί πολύ αξιόλογη, αλλά και αρκετά αλμυρή επιλογή. Τα χρήματα που λαμβάνει στη γειτονική χώρα ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ έχει συμβόλαιο για ακόμη έναν χρόνο.

Φέτος σε 25 συμμετοχές, έχει δύο γκολ και τέσσερις ασίστ. Δεν ήταν μια σταθερή επιλογή ενδεκάδας για τον Φατίχ Τερίμ, στην τέταρτη σεζόν του στην ομάδα και συζητά το ενδεχόμενο μετακίνησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάπως έτσι ήρθε πριν από δύο χρόνια ο Ματιέ Βαλμπουενά από τη Φενέρ στον Πειραιά και ρίζωσε για δύο σεζόν, ενώ ετοιμάζεται και για την επόμενη.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι του Ολυμπιακού θα προσπαθήσουν να δελεάσουν τον Φεγκουλί με ένα συμβόλαιο τριετούς διάρκειας, στο οποίο θα προβλέπονται και υψηλά μπόνους κατάκτησης στόχων, ενώ θα παίξει ασφαλώς ρόλο και η παρουσία της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου. Αν προκριθεί στους ομίλους του Champions League, ένας λόγος παραπάνω…

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Φεγκουλί, είναι ένας ταχύτατος ακραίος επιθετικός, με εξαιρετική τεχνική και πολύ βαρύ βιογραφικό. Έχει προϋπηρεσία σε Ισπανία (Βαλένθια, Αλμερία) και Αγγλία (Γουέστ Χαμ), ενώ με τη φανέλα της Γαλατά μετρά συνολικά 132 παιχνίδια με 29 γκολ και 27 ασίστ. Δεν είναι εύκολη περίπτωση, ούτε η μοναδική που εξετάζεται. Είχε απασχολήσει και πέρυσι, αλλά τελικά δεν βρέθηκε η χρυσή τομή και προτιμήθηκε ο Μπρούμα. Τώρα που μπαίνει στην τελευταία χρονιά συμβολαίου, τα δεδομένα μπορεί να διαφοροποιηθούν.

Παίζει κυρίως στα δεξιά της επίθεσης, αλλά και πίσω από τον σέντερ φορ. Ένα θέμα προς διερεύνηση που μπορεί να επηρεάσει και τις εξελίξεις, είναι ότι φέτος αντιμετώπισε ορισμένους μυϊκούς τραυματισμούς. Πρόθεση του Ολυμπιακού, πάντως, είναι να αποκτήσει κι έναν αριστεροπόδαρο εξτρέμ, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία στις πτέρυγες. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για σοβαρά συμπεράσματα, αλλά οι προθέσεις είναι μάλλον δεδομένες...

Photo Credits: © 2018 Lefteris Pitarakis / Associated Press

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ