ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Στα προκριματικά μετρούν οι προκρίσεις, όχι το θέαμα

Οι Παπέ Αμπού Σισέ και Μαντί Καμαρά πανηγυρίζουν το γκολ κόντρα στην Άλκμααρ
Οι Παπέ Αμπού Σισέ και Μαντί Καμαρά πανηγυρίζουν το γκολ κόντρα στην Άλκμααρ PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Ολυμπιακός θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του Champions League απόψε (20/7, 20:00 Cosmote Sport 1, live από το SPORT24) κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα στο Ισραήλ. Σε αυτά τα παιχνίδια αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως είναι το αποτέλεσμα. Το πλάνο του Μαρτίνς για την ενδεκάδα.

Τα παιχνίδια της προκριματικής φάσης στην Ευρώπη δεν τα παίζεις, τα κερδίζεις. Στην καρδιά του καλοκαιριού, με τη ζέστη και την υγρασία στα ύψη, όπως απόψε στη Χάιφα, το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό δεν είναι να εντυπωσιάσει τα πλήθη, αλλά να πάρει το θετικό αποτέλεσμα απέναντι στη Μακάμπι (20/7, 20:00 COSMOTE SPORT 1HD, LIVE από το SPORT24), που θα διευκολύνει το έργο του ενόψει του αγώνα ρεβάνς στο Καραϊσκάκης την επόμενη Τετάρτη (27/7).

Ολυμπιακός και Μαρτίνς ξέρουν τον τρόπο

Οι ερυθρόλευκοι και ο Πέδρο Μαρτίνς έχουν τη γνώση και την εμπειρία από τέτοιου είδους αγώνες και γνωρίζουν τον δρόμο προς τους ομίλους του Champions League. Την περίοδο 2019-20, για παράδειγμα, η πειραϊκή ομάδα απέκλεισε -κατά σειρά- την Βικτόρια Πλζεν, την Μπασακσεχίρ και την Κράσνονταρ παίρνοντας το εισιτήριο για τους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ελάχιστοι θυμούνται, κι ας μιλάμε για αγώνες μόλις πριν από τρία χρόνια, αν ο Ολυμπιακός έπαιξε καλά ή όχι στα ματς με την Βικτόρια Πλζεν εκείνο τον Ιούλιο. Ωστόσο, όλοι θυμούνται τις τρεις προκρίσεις του καλοκαιριού και το ευρωπαϊκό ταξίδι των Πειραιωτών που κράτησε μέχρι τον Αύγουστο του 2020 και τα παιχνίδια με τη Γουλβς.

Επίσης, τη σεζόν 2020-21, αυτό που ενδιέφερε στα προκριματικά ήταν η πρόκριση εις βάρος της Ομόνοιας και όχι το ποδόσφαιρο που θα έπαιζε ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στους ομίλους του Champions League και έφτασαν να παίζουν στην Ευρώπη μέχρι τον Μάρτιο, που έκλεισε με την σπουδαία εκτός έδρας νίκη (1-0) επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο για το Europa League.

Να μπουν οι βάσεις για μία μακρά πορεία στην Ευρώπη

Το ζητούμενο λοιπόν για τον Ολυμπιακό αυτή τη στιγμή είναι το αποτέλεσμα και όχι το θέαμα. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπουν οι βάσεις για μία μακρά πορεία στην Ευρώπη τη νέα σεζόν. Σίγουρα, το καλύτερο είναι να συνδυάζονται οι νίκες με καλό ποδόσφαιρο, αλλά καμία ομάδα δεν είναι απόλυτα έτοιμη στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της, στα μέσα καλοκαιριού. Η κουβέντα για την απόδοση μπορεί να γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όταν θα υπάρχει σαφές δείγμα από τους αγώνες στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα τούτη την ώρα.

Ο Ολυμπιακός έχοντας περίπου 300 οπαδούς στο πλευρό του, στο κατάμεστο από 30.000 κόσμο Sammy Ofer Stadium, στοχεύει στο θετικό αποτέλεσμα που θα του ανοίξει τον δρόμο για να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Η καλή ανασταλτική λειτουργία, η αποτελεσματικότητα στην επίθεση, η συγκέντρωση, το πάθος και η αποφασιστικότητα θα παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε οι ερυθρόλευκοι να πάρουν αυτό που θέλουν με τη Μακάμπι Χάιφα.

Το πλάνο νίκης του Μαρτίνς

Οι πιο ποιοτικοί και έμπειροι ποδοσφαιριστές της πειραϊκής ομάδας θα πρέπει να βγουν μπροστά και να την οδηγήσουν στο καλό αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί στις δύο αναμετρήσεις με τους Ισραηλινούς, αλλά οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παλέψουν σκληρά για να τα καταφέρουν. Οι παίκτες της Μακάμπι Χάιφα προσπαθούν να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο στα πρώτα λεπτά των αγώνων τους, πιέζουν αρκετά ψηλά, είναι γρήγοροι, ενώ από την άλλη φροντίζουν να μην αφήνουν πολλούς κενούς χώρους στην άμυνα.

Παρεμπιπτόντως, η τελευταία ήττα του Ολυμπιακού στα καλοκαιρινά προκριματικά ήταν στο Ισραήλ, όταν είχε ηττηθεί από την Χάποελ Μπερ Σεβά (0-1) και είχε αποκλειστεί, τον Αύγουστο του 2016. Με προπονητή τότε της Χάποελ, τον σημερινό της Μακάμπι Χάιφα, Μπαράκ Μπακχάρ.

Όμως, είναι εμφανές πως όλα εξαρτώνται τώρα από τον Ολυμπιακό, που είναι σαφώς πιο ποιοτική και έμπειρη ομάδα. Βέβαια, αυτό οι ποδοσφαιριστές των ερυθρόλευκων θα πρέπει να το δείξουν στο γήπεδο. Να πείσουν με την αγωνιστική τους προσπάθεια πόσο πολύ θέλουν την πρόκριση και ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την ευκαιρία να τους γλιστρήσει από τα χέρια.

Στα αγωνιστικά, ο Μαρτίνς αναμένεται να παρατάξει τον Ολυμπιακό με τον Βατσλίκ κάτω από τα δοκάρια, τους Βρσάλικο, Παπασταθόπουλο (ή Μανωλά), Σισέ και Ρέαμπτσιουκ στην άμυνα, τους Εμβιλά, Μ. Καμαρά, Α. Καμαρά στα χαφ και τους Ζινκερνάγκελ, Μασούρα και Ελ Αραμπί στην επίθεση. Θέση στο αρχικό σχήμα διεκδικούν ο Αμπουμπακάρ Καμαρά και ο Κανέ. Διαθέσιμοι είναι επίσης οι Τικίνιο, Βαλμπουενά, Μπουχαλάκης, Καρβάλιο, Ραντζέλοβιτς, Κούντε, Άβιλα, Τζολάκης και Παπαδούδης.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ