ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός – Πόρτο 0-2: Προκρίθηκε στους 32 του Europa χάρη στη νίκη της Σίτι

Ολυμπιακός – Πόρτο 0-2: Προκρίθηκε στους 32 του Europa χάρη στη νίκη της Σίτι
Ο Κώστας Φορτούνης κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακός - Πόρτο EUROKINISSI

Ιδανικοί αυτόχειρες οι παίκτες του Ολυμπιακού, ηττήθηκαν με δύο γκολ από την Πόρτο των 8 αλλαγών στο αρχικό σχήμα, αλλά προκρίθηκαν στους "32" του Europa χάρη στη νίκη της Σίτι επί της Μαρσέιγ

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στους “32” του Europa League, αλλά όχι χάρη στα δικά του πόδια. Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν εκείνη που πρόσφερε την πρόκριση στο πιάτο των “ερυθρολεύκων” μετά τη νίκη της με 3-0 σε βάρος της Μαρσέιγ, την ώρα που η ομάδα του Πειραιά, με αυτοκτονικές τάσεις και κατώτερη των προσδοκιών ηττήθηκε με 2-0 από τις “ρεζέρβες” της Πόρτο σε μία από τις χειρότερες εντός έδρας εμφανίσεις της στη διοργάνωση.

Χωρίς να είναι χειρότεροι από τους “δράκους” οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς πλήρωσαν ξανά την αφέλειά τους στις λεπτομέρειες και γνώρισαν οδυνηρή ήττα, έστω κι αν αποδείχθηκαν… εφτάψυχοι παίρνοντας τελικά την πρόκριση. Και μέσα σε όλα αυτά αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη στο 79' ο Σεμέδο, ενώ είδε κάρτα και ο Ραφίνια, αμφότεροι θα απουσιάσουν από το πρώτο ματς της επόμενης φάσης.

Αυτά είναι τα στοιχεία που καθόρισαν την εξέλιξη της αναμέτρησης στο Φάληρο:

1. ΠΑΛΙ ΔΩΡΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΑΠΟ ΧΕΡΙ

Ο ξαφνικός περιορισμός του Κώστα Φορτούνη στον πάγκο λόγω ενοχλήσεων στον οπίσθιο μηριαίο μεγάλωσε το βαθμό δυσκολίας για τον Ολυμπιακό στον τομέα της δημιουργίας, με τον Ματιέ Βαλμπουενά επίσης εκτός μάχης εδώ και αρκετό καιρό. Χωρίς τους δύο “εγκεφάλους” του στο γήπεδο, ήταν λογικό ο Πέδρο Μαρτίνς πέρα από τριάδα στη μεσαία γραμμή να βάλει και ταχύτητα στο χορτάρι. Κάπως έτσι προκύπτει η επιλογή του φορμαρισμένου Μάριου Βρουσάι, με τον πάντα χρήσιμο Γιώργο Μασούρα αριστερά και τον killer Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης. Από την άλλη πλευρά, ο Σέρτζιο Κονσέισαο έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση, προχώρησε σε εκτεταμένο φρεσκάρισμα, με 8 νέα πρόσωπα συνολικά, προκειμένου να ξεκουράσει βασικούς, αλλά να δώσει και κίνητρα σε παίκτες που δεν έχουν ως τώρα σημαντικό χρόνο συμμετοχής.

Στο 4-3-3 πάτησαν οι “ερυθρόλευκοι”, με την ίδια διάταξη τοποθετήθηκαν στο τερέν και οι “δράκοι”. Οι προθέσεις των γηπεδούχων φάνηκαν από το πρώτο σφύριγμα του Γερμανού Φέλιξ Μπριχ, με πίεση στη μπάλα από την πρώτη διεκδίκηση, ένταση στις μονομαχίες και διάθεση για γρήγορη μεταφορά της μπάλας στην επίθεση. Μόλις στο 6ο λεπτό, ωστόσο, από το πρώτο κόρνερ των φιλοξενουμένων, ο Ολυμπιακός υπέπεσε σε πέναλτι από το απλωμένο χέρι του Χολέμπας. Στο ίδιο έργο θεατές. Πέναλτι – χέρι του Ραφίνια στη Μασσαλία, το ίδιο και στο Φάληρο με την Πόρτο. Αν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα, αυτά συμβαίνουν. Με το 0-1 στην πλάτη από το 10ό λεπτό, λόγω της εύστοχης εκτέλεσης του Οτάβιο οι γηπεδούχοι βρέθηκαν να κυνηγούν το σκορ.

2. ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ

Πέντε λεπτά ήταν αρκετά για τους γηπεδούχους να πατήσουν περιοχή και μάλιστα με πολύ καλές προϋποθέσεις, αλλά το τετ α τετ του Μασούρα από την υπέροχη λόμπα του Μπουχαλάκη δεν έφερε το 1-1. Ο διεθνής κυνηγός μόνος προ του Κόστα στο 15’ έκανε άτσαλο τελείωμα και έστειλε τη μπάλα άουτ, σπαταλώντας μια σπάνια ευκαιρία για την ισοφάριση.

Απέναντι σε μια ομάδα που είχε διάθεση να τρέξει, αλλά όχι ιδιαίτερη συνοχή οι “ερυθρόλευκοι” συνέχισαν να πιέζουν σε όλο το γήπεδο, αλλά ήταν σαφές πως έλειπε ο παίκτης που θα διανύσει μέτρα με τη μπάλα και θα δώσει πνοή στην επίθεση. Με τους παίκτες της Πόρτο να πιέζουν μαζικά πίσω από τη μπάλα από τα 2/3 του γηπέδου δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να ελέγξουν τις επιθετικές προσπάθειες των “ερυθρολεύκων” που δεν συντονίστηκαν σωστά στο παιχνίδι κατοχής. Όλα αυτά μέχρι το 30ό λεπτό καθώς από εκείνο το χρονικό σημείο οι παίκτες του Ολυμπιακού ανέβασαν τις γραμμές τους, επιχείρησαν να δώσουν πλάτος στην επίθεση και να γίνουν περισσότερο απειλητικοί.

Όσο για τον Πέδρο Μαρτίνς είχε σηκώσει από το 20’ για ζέσταμα αυτόν που έλειπε από το γήπεδο. Τον Κώστα Φορτούνη. Μόλις στο 35ο λεπτό ο “μίστερ 7” πάτησε στο γήπεδο αντί του Καμαρά που ήταν ωσεί παρών με τη διάταξη να μετατρέπεται αυτόματα σε 4-2-3-1 και στόχο να φτάσει η μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, κάτι που έγινε στο πρώτο μέρος μόνο στη φάση του Μασούρα.

3. ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Από τη στιγμή που πάτησε στο γήπεδο ο Φορτούνης, προσπάθησε με διαρκή κίνηση να γίνει απαραίτητος για την ομάδα του, αλλά όλα αυτά συνέχισαν να συμβαίνουν μακριά από την καλή θωρακισμένη περιοχή της Πόρτο. Και μέσα σε όλα αυτά πολλές λάθος επιλογές ακόμη και σε εύκολες θεωρητικά πάσες. Γενικά η εμφάνιση του Ολυμπιακού έως την ανάπαυλα ήταν τηρουμένων των αναλογιών από υποφερτή μέχρι κακή. Με μία τελική εντός έδρας κι ένα πέναλτι – δώρο δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά περισσότερα...

4. ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΕΣ

Απέναντι σε έναν αντίπαλο με εφεδρική ενδεκάδα, οι “ερυθρόλευκοι” δεν μπόρεσαν σε όλο το πρώτο μέρος να επιβάλλουν τα “θέλω” τους, ενώ βρέθηκαν και πίσω στο σκορ με ένα ακόμη χέρι, το οποίο όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι της Μασσαλίας, υποδείχθηκε -σωστά- μέσω VAR. Μέσα σε όλα τ’ άλλα το παιχνίδι του Ολυμπιακού χαρακτηρίστηκε και από μία φούρια. Βιαστικές επιλογές, επιπολαιότητες, απόρροια και του ανόητου πέναλτι που τους έβαλε σε θέση συνοδηγού μόλις από το 10’. Νωρίς νωρίς ο “κόκκινος” πάγκος προχώρησε και σε δεύτερη αλλαγή, με τον Ραντζέλοβιτς να αντικαθιστά τον Γιώργο Μασούρα, ο οποίος μετά και το κτύπημα που δέχθηκε στον αγώνα με το Βόλο, δεν έδειχνε να πατά καλά στο γήπεδο.

Ο Σέρβος πέρασε δεξιά, με τον Βρουσάι να δέχεται εντολή να μεταφερθεί στην απέναντι πλευρά του γηπέδου. Είναι γεγονός ότι οι γηπεδούχοι μπήκαν λίγο πιο φουριόζοι στο γήπεδο από το 46’, με τη διαφορά ότι επιχείρησαν περισσότεροι παίκτες να πατήσουν περιοχή, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός Μπουχαλάκης. Με την Πόρτο να έχει σχετικά καλή κυκλοφορία κι εκμετάλλευση των κενών χώρων, οι γηπεδούχοι έχασαν δεύτερη μεγάλη ευκαιρία για ισοφάριση στο 54’. Ο Φορτούνης με ένα από τα γνωστά του σλάλομ τάισε τον Αραμπί εντός περιοχής, αλλά το τελείωμα του Μαροκινού ήταν βιαστικό κι άστοχο.

Όσο η ώρα προχωρούσε το κίνητρο των γηπεδούχων φαινόταν πιο έντονα στο γήπεδο, αλλά οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν πρόβλημα να διακόπτουν το ρυθμό με φάουλ ή καθυστερήσεις.

Εν ολίγοις σε γενικές γραμμές είδαμε λίγο ποδόσφαιρο και ακόμη λιγότερες ευκαιρίες. Το κακό ήταν ότι ο Ολυμπιακός με δύο κλασικές ευκαιρίες εστία δεν βρήκε, ενώ ο Πόρτο πήρε προβάδισμα από την άσπρη βούλα, λόγω ενός χεριού και χωρίς άλλη επιθετική δραστηριότητα σε όλο το ματς.

5. ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ 0-2

Πάνω που ο Ολυμπιακός πίεζε και ο Μαρτίνς έφερε από τον πάγκο τον Σουντανί αντί του Βρουσάι, μια ξαφνική αντεπίθεση των “δράκων” ήταν αρκετή για να προκαλέσει το 0-2.

Ο Χολέμπας έχασε την πρώτη διεκδίκηση και βρέθηκε στο έδαφος ζητώντας φάουλ η φάση συνεχίστηκε με τον Ντίας να αποφεύγει τον Ραφίνια, να γυρίζει τη μπάλα και ο Ουρίμπε να παίρνει το ριμπάουντ έπειτα από κόντρα για να νικήσει τον Σα στο 77’. Το κακό τρίτωσε δύο λεπτά αργότερα με τον Σεμέδο να αντικρίζει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και να φεύγει για τα αποδυτήρια.

Λίγο νωρίτερα είχε περάσει στο γήπεδο ο Σουντανί, ο οποίος, όμως, μετά την αποβολή έμεινε μόνος στην επίθεση, με τον Αραμπί να δίνει τη θέση του στον Μπα, για να καλύψει την κενή θέση στα στόπερ.

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης

Σκόρερ: 10' πεν. Οτάβιο, 77' Ουρίμπε


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ραφίνια, Σισέ, Σεμέδο, Χολέμπας, Εμβιλά, Καμαρά (35' Φορτούνης), Μπουχαλάκης, Μασούρας (46' Ραντζέλοβιτς), Βρουσάι (73' Σουντανί), Αραμπί (81' Μπα).

ΠΟΡΤΟ: Ντιόγκο Κόστα, Ντιόγκο Λέιτε, Ζαϊντού, Γκρούγιτς, Εμπεμπα, Μπαρό (63' Ουρίμπε), Ζοάο Μάριο (71' Κορόνα), Οτάβιο (79' Σαρ), Φελίπε Άντερσον (63' Ντίας), Νανού, Τόνι Μαρτίνες (80' Εβανίλσον).


Κίτρινες: 43' Φορτούνης, 52' Σεμέδο, 70' Ραφίνια - 27' Νανού

Κόκκινη: 79' Σεμέδο

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΡΤΟ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ