FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Ο Πασχαλάκης είναι Superman ξανά, αλλά οι ερυθρόλευκοι παραμένουν ευάλωτοι αμυντικά

Ο Πασχαλάκης πανηγυρίζει σε αγώνα του Ολυμπιακού
Ο Πασχαλάκης πανηγυρίζει σε αγώνα του Ολυμπιακού EUROKINISSI SPORTS

O Θέμης Καίσαρης αναλύει γιατί ο Πασχαλάκης είναι ο κορυφαίος του πρωταθλήματος στις αποκρούσεις, αλλά ο Ολυμπιακός δεν έχει βελτιωθεί αμυντικά μετά το Μουντιάλ.

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΟΦΗ με 2-1 και ανατροπή, χάρις στην κεφαλιά του Μπακαμπού στο 40' και την εξ επαφής προβολή του Ελ Αραμπί στο 76'.

Όλοι πάνω στον Πασχαλάκη

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τις κάμερες να εστιάζουν στον Αλέξανδρο Πασχαλάκη. Δίπλα του δεν βρέθηκε μόνο ο Εμβιλά, αλλά και φίλοι των ερυθρόλευκων, που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να τον αποθέωσουν.

Δικαιολογημένα. Ο Εμβιλά ήταν ανακουφισμένος που ο ΟΦΗ δεν έκανε το 2-2 μετά το δικό του λάθος που έδωσε στον Άντερσεν το τετ-α-τετ στο 83'. Στο 90', με όλους τους ερυθρόλευκους πίσω από την μπάλα, ο Μπάκιτς βρέθηκε ξανά σε θέση βολής εντός περιοχής.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο Πασχαλάκης βγήκε έγκαιρα και σωστά, στέρησε στον ΟΦΗ το 2ο γκολ και φρόντισε ώστε ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στις νίκες μετά το 1-1 στο Περιστέρι.

Ο Πασχαλάκης έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πρωταγωνιστή φέτος για τον Ολυμπιακό. Ο τραυματισμός του Βατσλίκ τον έφερε στην βασική ενδεκάδα και ο 33χρονος τερματοφύλακας ανταποκρίθηκε άψογα.

Ο κορυφαίος στις αποκρούσεις...

Δείτε στο γράφημα της Opta / Stats Perforfm τους 10 τερματοφύλακες με το καλύτερο ποσοστό αποκρούσεων, χωρίς να υπολογίζονται τα πέναλτι.

Οι κορυφαίοι στις αποκρούσεις
Οι κορυφαίοι στις αποκρούσεις

Ο Πασχαλάκης είναι στην κορυφή, μαζί με τον Αθανασιάδη. Κατά σύμπτωση, οι δύο Έλληνες τερματοφύλακες έχουν ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις: Έχουν αντιμετωπίσει 23 τελικές, έχουν αποκρούσει τις 19 και έχουν δεχθεί τέσσερα γκολ, με 82.6 ποσοστό στις αποκρούσεις.

Οι δυο τους είναι οι μοναδικοί στο πρωτάθλημα με ποσοστό αποκρούσεων που ξεπερνάει το 80%.

...κυρίαρχος στις τελικές εντός περιοχής

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά για τον Πασχαλάκη, αν εστιάσουμε στις τελικές που έχουν γίνει εντός της περιοχής.

Οι κορυφαίοι στις αποκρούσεις σε τελικές εντός περιοχής
Οι κορυφαίοι στις αποκρούσεις σε τελικές εντός περιοχής

Ο Πασχαλάκης είναι μακράν πρώτος, ο μοναδικός με ποσοστό πάνω από το 80%.

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έχει αντιμετωπίσει 16 τελικές μέσα από την περιοχή των ερυθρόλευκων, έχει αποκρούσει τις 13 κι έχει νικηθεί τρεις φορές: Στα Γιάννενα, στο Περιστέρι και την Κυριακή απέναντι στον ΟΦΗ.

Ο Πασχαλάκης είναι φορμαρισμένος, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού. Δεν είναι ενθαρρυντικό για τους ερυθρόλευκους να ολοκληρώνουν την ανατροπή επί του ΟΦΗ χάρις σε μια εντυπωσιακή εικόνα στην επίθεση, με πάμπολλες ευκαιρίες, αλλά στο τέλος όλοι να πέφτουν πάνω στον Πασχαλάκη.

Ο Ολυμπιακός χειροτέρευσε αμυντικά στον 2ο γύρο

Τα δεδομένα της Opta επιβεβαιώνουν πως οι ερυθρόλευκοι όχι μόνο δεν έχουν εμφανιστεί βελτιωμένοι μετά την διακοπή, αλλά αντιθέτως απειλούνται περισσότερο στον 2ο γύρο.

Ο Ολυμπιακός έκλεισε τον πρώτο γύρο με μέσο όρο 0.54 xGoals Κατά ανά αγώνα, την 3η καλύτερη επίδοση του πρωταθλήματος, αλλά μακριά από το 0.39 του Παναθηναϊκού και το 0.47 της ΑΕΚ.

Στις επτά αγωνιστικές του 2ου γύρου, ο μέσος όρος της απειλής που δέχεται ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν έχει κατέβει, αλλά ανέβηκε στα 0.67 xGoals Κατά ανά αγώνα.

Ο Ολυμπιακός απειλείται περισσότερο, παρότι σ'αυτές τις επτά αγωνιστικές είχε μόνο ένα ντέρμπι κι αυτό στο Φάληρο με τον Άρη.

Ο Μίτσελ μπορεί να έκανε δηλώσεις όταν ο Ολυμπιακός δεν δέχθηκε γκολ στα τέσσερα ματς με Αστέρα, Ιωνικό, Βόλο και Άρη, όμως ο μέσος όρος της ομάδας του ανέβηκε από το 0.54 στο 0.58.

Πλέον οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν την 3η καλύτερη αμυντική επίδοση, αλλά την 4η, αφού εκτός από ΑΕΚ-Παναθηναϊκό τους προσπέρασε και ο βελτιωμένος ΠΑΟΚ.

Ήρωες Πασχαλάκης και Τζολάκης

Κι όταν ο Πασχαλάκης έπαψε να βγάζει τα πάντα, ήρθαν τα παιχνίδια με Ατρόμητο και ΟΦΗ, στα οποία οι ερυθρόλευκοι όχι μόνο δέχθηκαν γκολ, αλλά είδαν και τον τερματοφύλακά τους να είναι καθοριστικός και σε άλλες στιγμές.

Το ίδιο συνέβη και στο Κύπελλο, με τον Τζολάκη να υπερασπίζεται την εστία στις δύο αναμετρήσεις με τον Άρη.

Οι μεγάλες ευκαιρίες λένε τα πάντα

Το φετινό ζήτημα στην αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού επιβεβαιώνεται αν ρίξει κανείς μια ματιά στις μεγάλες ευκαιρίες που έχουν δεχθεί φέτος οι ομάδες.

Οι 10 ομάδες που έχουν δεχθεί τις λιγότερες μεγάλες ευκαιρίες από τους αντιπάλους τους
Οι 10 ομάδες που έχουν δεχθεί τις λιγότερες μεγάλες ευκαιρίες από τους αντιπάλους τους

Ο Ολυμπιακός είναι στην 7η θέση, αφού οι αντίπαλοι του έχουν 20 μεγάλες ευκαιρίες. Η επίδοση των πρωταθλητών απέχει πολύ από τις μόλις εννιά μεγάλες ευκαιρίες που έχει "επιτρέψει" ο Παναθηναϊκός και τις 11 και 13 που έχουν δεχθεί ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αντίστοιχα.

Αρκεί κανείς να σκεφτεί το εξής: ο Ολυμπιακός στην περσινή κανονική διάρκεια δέχθηκε μόλις 14 μεγάλες ευκαιρίες, όσες και ο Παναθηναϊκός, με τους δύο αιώνιους να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις του πρωταθλήματος.

Το 2019-20 ο Ολυμπιακός δέχθηκε μόλις 12 μεγάλες ευκαιρίες, ενώ το 2020-21 ανέβηκε στις 22. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς πως φέτος οι ερυθρόλευκοι θα ξεπεράσουν τις 22 μεγάλες ευκαιρίες που δέχθηκαν το 2021 και έτσι θα γράψουν τη χειρότερή τους επίδοση από τότε που η Opta καλύπτει την Super League.

Το ερώτημα που θα καθορίσει τα πάντα

Το ερώτημα πλέον είναι απλό. Μπορεί ο Ολυμπιακός να βελτιώσει την αμυντική του λειτουργία ή είναι καταδικασμένος να προσπαθεί σε κάθε ματς να "νικήσει" με την εξαιρετική του επίθεση τα ζητήματα που του προκαλεί η άμυνά του;

Η απάντηση θα καθορίσει και το τι θα πετύχει φέτος ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ