ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Ο επιθετικός - σημείο αναφοράς και το υψηλό πρεσάρισμα τα δύο βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας Μαρτίνεθ

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ κατά την ανακοίνωσή του από τον Ολυμπιακό
Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ κατά την ανακοίνωσή του από τον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ είναι ένας προπονητής με διαμορφωμένη φιλοσοφία, την οποία θέλει να περάσει στον Ολυμπιακό. Ο φορ - σημείο αναφοράς και το υψηλό πρεσάρισμα είναι τα δύο κύρια βασικά χαρακτηριστικά.

Η προετοιμασία του Ολυμπιακού ξεκίνησε με τα εργομετρικά την Πέμπτη (22/6) με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ να έχει την πρώτη γνωριμία του με τους ποδοσφαιριστές του. Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις, οι διεθνείς θα επιστρέψουν και ο Ισπανός προπονητής από κοινού με τον Αντόνιο Κορδόν θα κάνουν την πρώτη διαλογή για το ρόστερ των ερυθρόλευκων.

Παράλληλα, στόχος μέχρι την αναχώρηση των Πειραιωτών για την Αυστρία, όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας (5-19 Ιουλίου), είναι η κάλυψη βασικών μεταγραφικών αναγκών. Ποιες είναι αυτές; Κεντρικός αμυντικός, μέσος και κεντρικός επιθετικός.

Ο Κορδόν και ο Μαρτίνεθ έχουν διαμορφώσει την λίστα τους και σύντομα αναμένεται να κάνουν την πρώτη τους κίνηση. Ο Ολυμπιακός έχει βγει στην αγορά για κεντρικό επιθετικό, με την φιλοσοφία του Ισπανού προπονητή από την θητεία του σε Γρανάδα και Εσπανιόλ να μαρτυρούν τα χαρακτηριστικά του φορ που αναζητάει.

Ο Μαρτίνεθ θέλει φορ - σημείο αναφοράς

Η ιστοσελίδα Coaches' Voice καταγράφει πλήρως τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο προπονητής του Ολυμπιακού αρέσκεται στο να παίζει σε σχηματισμό 4-2-3-1, ωστόσο εξαιτίας των κινήσεων των ποδοσφαιριστών του αυτό μπορεί να μετατραπεί σε 4-3-3, με έναν καθαρό κεντρικό επιθετικό και δύο εξρέμ.

Ο Μαρτίνεθ θέλει να έχει στις ομάδες του έναν φορ σημείο αναφοράς. Έναν κεντρικό επιθετικό που θα τροφοδοτούν συνεχώς οι συμπαίκτες του. Για παράδειγμα στην Γρανάδα, ο τερματοφύλακας Ρουί Σίλβα έψαχνε με βαθιές μπαλιές τον Χόρχε Μολίνα και κάπως έτσι ξεκινούσε μία επίθεση.

Ο Μολίνα από την πλευρά του, φρόντιζε να πάρει την κατοχή, να τραβήξει πάνω του ποδοσφαιριστές και να ανοίξει χώρο για τα εξτρέμ. Παράλληλα, τα χαφ ανέβαιναν, ώστε να προσφέρουν βοήθεια στον φορ.

Στην Εσπανιόλ η κατάσταση δεν ήταν διαφορετική. Αυτή τη φορά, σημείο αναφοράς στην επίθεση ήταν ο Χοσέλου, ο οποίος τη σεζόν 2023/24 θα αγωνιστεί με τη μορφή του δανεισμού στη Ρεάλ. Με λίγα λόγια, ο Μαρτίνεθ επιθυμεί στην ομάδα του να έχει καθαρό φορ, με αξιόλογα σωματικά χαρακτηριστικά, που μπορεί να χειριστούν πολύ καλά την μπάλα. Ο Χοσέλου και ο Μολίνα, είχαν την δυνατότητα να κερδίσουν μονομαχίες και να μοιράσουν το παιχνίδι.

Επομένως, η λογική λέει πως ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ψάχνεται στην αγορά για έναν επιθετικό σημείο αναφοράς, όπως ήταν πέρσι ο Σεντρίκ Μπακαμπού ή ο Γιουσέφ ελ Αραμπί τα προηγούμενα χρόνια.

Κύριο χαρακτηριστικό η υψηλή πίεση

Ο Ολυμπιακός τα προηγούμενα χρόνια είχε ως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του την ένταση στο παιχνίδι του και το υψηλό πρεσάρισμα στον αντίπαλο, όταν οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν την κατοχή. Αυτό το στοιχείο άρχισε να φθίνει την τελευταία σεζόν του Πέδρο Μαρτίνς, ενώ φέτος απουσίαζε αισθητά από το παιχνίδι των Πειραιωτών.

Οι ομάδες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ αγωνίζονται ψηλά στο γήπεδο. Όταν οι παίκτες του Ισπανού προπονητή χάνουν την κατοχή, εκείνος ζητάει υψηλό πρεσάρισμα για άμεση ανάκτηση και "τάισμα" στον φορ. Υπάρχουν στιγμές, που αυτό δεν συμβάνει και ο αντίπαλος σπάει το πρέσινγκ.

Τότε, ο Μαρτίνεθ θέλει από τους παίκτες του συμπαγείς γραμμές και πίεση, ώστε να κρατήσουν τον αντίπαλο όσο γίνεται μακριά από τη μεγάλη περιοχή. Για να συμβεί αυτό απαιτείται ένταση, καλά τρεξίματα, όπως και δυνατό παιχνίδι. Σίγουρα είναι στοιχεία από τα οποία θα προσπαθήσει να περάσει στους ποδοσφαιριστές του ο Ισπανός στις πρώτες μέρες στον Ρέντη, όπως φυσικά και στο Μιλς στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

Επίσης, τα χαρακτηριστικά του Μαρτίνεθ θα επηρεάσουν και την μεταγραφική στρατηγική του Ολυμπιακού. Με λίγα λόγια, κομμάτια του παζλ στο ερυθρόλευκο ρόστερ θα συμπληρωθούν ανάλογα από το κατά πόσο ικανοποιούνται τα θέλω του Ισπανού προπονητή.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ είναι ένας προπονητής με διαμορφωμένη φιλοσοφία, η οποία δεν απέχει πολύ από τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού, που τον οδήγησε στο σερί κατάκτησης πρωταθλημάτων.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ