ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός μεταγραφές: Βιθέντε Ιμπόρα, ένα τανκ με πλούσια εμπειρία για τον ερυθρόλευκο άξονα

Ο Βιθέντε Ιμπόρα πανηγυρίζει γκολ του με τη φανέλα της Σεβίλλης
Ο Βιθέντε Ιμπόρα πανηγυρίζει γκολ του με τη φανέλα της Σεβίλλης 2017 AP PHOTO/ANGEL FERNANDEZ

Ο Βιθέντε Ιμπόρα αναμένεται να γίνει η πρώτη μεταγραφή του Ολυμπιακού. Τα χαρακτηριστικά και η πλούσια καριέρα του 35χρονου αμυντικού μέσου, ύψους 1,90 μέτρων.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την απόκτηση του Βιθέντε Ιμπόρα, καθώς απομένουν μονάχα λεπτομέρειες για το οριστικό deal με τους ερυθρόλευκους, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να ακολουθήσει η ανακοίνωση της απόκτησής του.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο 35χρονος αμυντικός μέσος θα αποτελέσει την πρώτη μεταγραφή των Πειραιωτών και πλέον μένει μονάχα να βρεθεί η φόρμουλα ώστε να φύγει από τη Βιγιαρεάλ.

Από το ρόστερ του Ολυμπιακού λείπει ένα καθαρό εξάρι. Ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος θα βάλει τα πόδια του στη... φωτιά και θα αποτελεί την κύρια οχύρωση, μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς. Ο Βιθέντε Ιμπόρα προσφέρει αυτά τα στοιχεία, τα οποία έλειπαν από την ομάδα του Μαρτίνεθ.

Ένα θηρίο στο κέντρο του γηπέδου

Ο Ισπανός προπονητής θα έχει στα χέρια του έναν ποδοσφαιριστή, ύψους 1,90 μέτρων. Ο Ιμπόρα αγωνίζεται κατά κύριο λόγω ως κεντρικός αμυντικός. Διαθέτει ισχυρά ανασταλτατικά χαρακτηριστικά και μπορεί να βοηθήσει είτε στο high press του Μαρτίνεθ, είτε να αποτελέσει έναν "ογκόλιθο" στις σφιχτές γραμμές εκτός περιοχής, όταν ο αντίπαλος έχει την μπάλα.

Πέρα από τις ανασταλτικές αρετές, ο Ιμπόρα έχει την ικανότητα να αγωνιστεί πιο μπροστά. Ο 35χρονος Ισπανός κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει παίξει και ως κεντρικός μέσος, ενώ υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις που έχει παίξει και ως δεκάρι.

Η πλούσια καριέρα και τα τέσσερα ευρωπαϊκά

Από το 2002 ο Ιμπόρα βρισκόταν στις ακαδημίες της Λεβάντε. Προοδευτικά ανέβαινε τα κλιμάκια των τμημάτων υποδομής μέχρι το 2008, όταν ήρθε η ώρα του για την πρώτη ομάδα. Στους αζουλγκράνας παρέμεινε έως το 2013, πριν να ανοίξει τα φτερά του για το κάτι παραπάνω.

Την πρώτη του σεζόν το 2007/2008 μέτρησε 14 συμμετοχές στη La Liga, με τη Λεβάντε εν τέλει να υποβιβάζεται στη δεύτερη κατηγορία. Η ομάδα από τη Βαλένθια επέστρεψε έπειτα από δύο σεζόν, με τον Ιμπόρα να "δυναμώνει" σε μία δυνατή λίγκα.

Στη Λεβάντε εκτός από την άνοδο, έζησε και την ευρωπαϊκή πρόκριση. Τη σεζόν 2012/13 από τα προκριματικά είχε φτάσει μέχρι τη φάση των 16, όταν και αποκλείστηκε από την Ρούμπιν Καζάν. Ο Ιμπόρα ήταν καθοριστικός, ενώ είχε πάρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Μάλιστα, στους 32 η Λεβάντε είχε αντίπαλο τον Ολυμπιακό, με τον Ισπανό αμυντικό χαφ να παίζει βασικός και την ομάδα του να παίρνει την πρόκριση με 4-0 συνολικό σκορ.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς πήρε μεταγραφή στη Σεβίλλη για το ποσό των 4,32 εκατομμυρίων ευρώ, με τον Μόντσι να εκτιμάει τις δυνατότητές του και να προχωράει την απόκτησή του. Φυσικά, ο πολύπειρος Ισπανός τεχνικός διευθυντής δικαιώθηκε γι' ακόμη μία χρονιά.

Στη Σεβίλλη έμεινε έως το 2017 με 173 συμμετοχές, 30 γκολ και 13 ασίστ. Φυσικά εκεί κατέκτησε και τα πρώτα του τρόπαια. Με την ομάδα της Ανδαλουσίας πανηγύρισε τρία σερί Europa League, το 2014, το 2015 και το 2016. Ο Μόντσι είχε και κέρδος από την περίπτωσή του, καθώς τον πούλησε στη Λέστερ για 15 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Αγγλία δεν κατάφερε να προσαρμοστεί πλήρως. Είχε 19 συμμετοχές την πρώτη του σεζόν στην Premier League, ενώ στη συνέχεια έπεσε στο rotation πίσω από τους Ναμπαλί Μεντί και Βιλφρέντ Εντιντί. Έτσι, η Λέστερ τον πούλησε τον Ιανουάριο του 2019 στην Βιγιαρεάλ για δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Τότε επέστρεψε στις γεμάτες σεζόν, δείχνοντας τις πραγματικές του ικανότητες. Με το κίτρινο υποβρύχιο έχει σύνολο 104 συμμετοχές με πέντε γκολ και έξι ασίστ, ενώ το 2021 σήκωσε το τέταρτο τρόπαιο του στο Europa League. Την περσινή σεζόν πραγματοποίησε τη μεγάλη επιστροφή, στο κλαμπ που μεγάλωσε, καθώς αγωνίστηκε δανεικός στη Λεβάντε.

Αυτά έκανε πέρσι με τη Λεβάντε

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε η Λεβάντε πάλεψε, όμως δεν πήρε την πολυπόθητη άνοδο για τη La Liga, αφού δεν πέρασε το εμπόδιο της Αλαβές στα μπαράζ. Ο Βιθέντε Ιμπόρα ήταν βασικός στα παιχνίδια της ομάδας του. Συγκεκριμένα είχε 43 συμμετοχές, οι οποίες μεταφράζονται σε 3.314'.

Ο κύριος χώρος δράσης του Ιμπόρα ήταν λίγο πιο πίσω από τη μεσαία γραμμή, όπως αρμόζει σ' ένα εξάρι, ενώ είχε και αρκετά ανεβάσματα. Ο Ιμπόρα ήταν αρκετά δραστήριος στα παιχνίδια της Λεβάντε με 51.4 ενέργειες με την μπάλα ανά 90 λεπτά.

Συμμετείχε αρκετές φορές στο χτίσιμο του παιχνιδιού από πίσω και τελείωσε τη σεζόν με μέσο όρο επιτυχημένων μεταβιβάσεων στο 83%. Όσον αφορά στα ανασταλτικά του καθήκοντα, ο Ισπανός είχε 0.9 κλεψίματα ανά 90', 1.4 επιτυχημένα τάκλιν και 1.9 απομακρύνσεις.

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ "δουλεύει" με δυνατά χαφ, καθώς στην Εσπανιόλ είχε τη Βίνι Σόουζα, ενώ παλαιότερα στη Γρανάδα είχε στα χέρια του παίκτες, όπως ο Μαξίμ Γκοναλόν. Ο Ισπανός προπονητής βλέπει πως ο Ιμπόρα διαθέτει χαρακτηριστικά που λείπουν από το παιχνίδι του Ολυμπιακού και γι' αυτό φυσικά άναψε στον Κορδόν το πράσινο φως για την απόκτησή του.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ