ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Η αγχωτική συνήθεια που φέρνει νίκες και προκρίσεις

Ο Σισέ πανηγυρίζει τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αντβέρπ
Ο Σισέ πανηγυρίζει τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αντβέρπ INTIME SPORTS

Για ακόμη μια φορά επί θητείας Πέδρο Μαρτίνς, στην χθεσινή (16/9) φιλοξενία της Αντβέρπ, ο Ολυμπιακός βρήκε γκολ σε διεθνές του παιχνίδι στο τελευταίο δεκάλεπτο. Εντυπωσιακή η σχετική συχνότητα, αλλά και η αποτελεσματικότητα των «ερυθρόλευκων» όταν βρίσκουν δίχτυα στο φινάλε των ευρωπαϊκών τους αναμετρήσεων.

Τείνει να γίνει συνήθεια. Για την ακρίβεια, στατιστικά είναι συνήθεια. Εχει γίνει. Να πετυχαίνει δηλαδή γκολ ο Ολυμπιακός στο τελευταίο δεκάλεπτο των ευρωπαϊκών αγώνων του όσο στον πάγκο βρίσκεται ο Πέδρο Μαρτίνς.

Το σενάριο γράφτηκε ξανά χτες το βράδυ (16/9) με την επικράτηση κόντρα στην Αντβέρπ (2-1) με το νικητήριο γκολ από τον Ρέαμπτσιουκ να έρχεται στο 87’ και να βάζει με το καλημέρα της φάσης των ομίλων τους πρωταθλητές Ελλάδας στην κορυφή του 4ου του Europa League.

Πλέον, επί ημερών Πορτογάλου προπονητή, ο Ολυμπιακός έχει δώσει συνολικά 47 διεθνείς αναμετρήσεις. Εχει σκοράρει στις 35. Στις 14 εξ αυτών βρήκε 15 φορές δίχτυα μετά το 80’. Ποσοστό δηλαδή επί των παιχνιδιών που έχει σκοράρει που φτάνει στο 40% (και επί του συνόλου των παιχνιδιών, στο 30%).

Επίσης αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι σε αυτά τα 14 παιχνίδια που βρήκε γκολ στο τέλος, ο Ολυμπιακός μέτρησε 11 νίκες, έφερε 2 ισοπαλίες και ηττήθηκε μόνο 1 φορά, από την PSV πέρυσι στο Αϊντχόβεν, το γκολ όμως που σημείωσε στο «Φίλιπς Στάντιον» στο φινάλε του τότε παιχνιδιού μπορεί να μην απέτρεψε την ήττα, χάρισε όμως πρόκριση.

Το πέναλτι-πρόκριση κόντρα στη Μίλαν

Η τάση ξεκίνησε από το πρώτο κιόλας ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού με προπονητή τον Πέδρο Μαρτίνς. Φιλοξενία της Λουκέρνης, στο πρώτο ματς του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League και ο Γκερέρο σκοράρει στο 84’ διαμορφώνοντας το τελικό 4-0.

Η συνέχεια ήρθε στον επόμενο γύρο, στα play off, με τον Ντάνιελ Ποντένσε να ανοίγει το σκορ στο 83’ στο τελικό 1-1 με την Μπέρνλι που (σε συνδυασμό με το 3-1 του πρώτου παιχνιδιού) χάρισε την πρόκριση στους ομίλους στον Ολυμπιακό.

Εκεί, στην 3η αγωνιστική, οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν νικηφόρα από το Λουξεμβούργο καταβάλλοντας την Ντουντελάνζ με 2-0, σημειώνοντας το δεύτερο γκολ στο 81’ με αυτογκόλ του Γιορντάνοβ.

Για να ακολουθήσει το πιθανότατα πιο αξιομνημόνευτο γκολ τελευταίου δεκαλέπτου αυτών των χρόνων, το πέναλτι με το οποίο ο Κώστας Φορτούνης «έγραψε» στο 81’ της φιλοξενίας της Μίλαν στην 6η αγωνιστική των ομίλων το τελικό 3-1 που έστειλε τον Ολυμπιακό στους «32» της τότε διοργάνωσης.

Στο τέλος (και) της παράτασης

Την επόμενη σεζόν, 2019-20, ο Σεμέδο «κλείνει» το σκορ – με γκολ στο 82’ - στο θριαμβευτικό 4-0 επί της Βικτόρια Πλζεν στην εντός έδρας ρεβάνς του δεύτερου προκριματικού γύρου του Champions League.

Στα play off κόντρα στην Κράσνονταρ, πρώτα ο Ραντζέλοβιτς στο 85’ και μετά ο Ποντένσε στο 89’ διαμορφώνουν ακόμη μια εντός έδρας «τεσσσάρα» επί της Κράσνονταρ αυτή τη φορά (4-0), που ουσιαστικά χάρισε στους «ερυθρόλευκους» την πρόκριση στους ομίλους.

Εκεί, στην 6η αγωνιστική, ήρθε ακόμη ένα γκολ στο τέλος που έκρινε πρόκριση. Το πέτυχε στο 87’ με πέναλτι ο Ελ Αραμπί χαρίζοντας τη νίκη στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα, νίκη που επέτρεψε στους «ερυθρόλευκους» να τερματίσουν στην 3η θέση του ομίλου και έτσι να συνεχίσουν στους «32» του Europa League.

Και εκεί, κόντρα στην Αρσεναλ, στη ρεβάνς του Emirates, ο Ολυμπιακός πάλι σκόραρε στο τέλος, όχι όμως αυτή τη φορά στο τέλος του 90λεπτου, αλλά στο τέλος του έξτρα ημιώρου της παράστασης, με τον Ελ Αραμπί να διαμορφώνει το τελικό 2-1 για τους πρωταθλητές Ελλάδας, χαρίζοντας τους μια από τις σημαντικότερες προκρίσεις της ευρωπαϊκής τους ιστορίας.

Μόνη ήττα, αλλά με γκολ πρόκρισης

Και φτάνουμε στην περυσινή σεζόν. Στο πρώτο διεθνές της παιχνίδι, ο Ολυμπιακός διευρύνει τη… συνήθεια του και με τον Ελ Αραμπί να σκοράρει στο 90’, επικρατεί εντός έδρας της Ομόνοιας με 2-0 στα play off του Champions League, κάνοντας έτσι το καθοριστικό βήμα πρόκρισης για τους ομίλους.

Εκεί, στο ξεκίνημα κιόλας, στην 1η αγωνιστική, πάλι στο «Καραϊσκάκης», ο Χασάν με γκολ στις καθυστερήσεις, προσωποποιεί την επικράτηση – μόνη στον όμιλο – του Ολυμπιακού κόντρα στη Μαρσέιγ (1-0). Αποτέλεσμα που στην οικονομία του γκρουπ έφτανε στου πρωταθλητές Ελλάδας για να τους φέρει στην 3η θέση, εξασφαλίζοντας τους και πάλι συνέχεια στα νοκ-άουτ του Europa League.

Στους «32» περιμένει η PSV. Στο πρώτο ματς, εντός έδρας, ο Μασούρας με γκολ στο 82’ διαμορφώνει το τελικό 4-2. Στη ρεβάνς του Αϊντχόβεν, ο Χασάν σκοράροντας στο 88’ πετυχαίνει γκολ πρόκρισης, παρά την ήττα με 2-1.

Φέτος, το σερί του Ολυμπιακού συνεχίζεται, μιας και πριν το χτεσινό νικηφόρο γκολ του Ρέαμπτσιουκ, είχε προηγηθεί το γκολ του Μαντί Καμαρά στο 87’ της φιλοξενίας της Λουντογκόρετς, στο πρώτο ματς των δύο ομάδων στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League.

Δείτε την χθεσινή Game Night με τους Παντελή Βλαχόπουλο, Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ