ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Γιατί οι ερυθρόλευκοι κατέληξαν στα βασκικά χέρια του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ EUROKINISSI

Οι λόγοι για τους οποίους ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, κατέληξε στο να δώσει τα "κλειδιά" των αποδυτηρίων στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και το υπόβαθρο του 62χρονου Βάσκου.

Σηκώνει μανίκια ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ Ετσεμπερία καθώς είναι έτοιμος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού στη θέση του Κάρλος Καρβαλιάλ.

Ο Βάσκος πρώην τεχνικός της Σεβίλλης με την οποία κατέκτησε το Europa League τον περασμένο Μάιο έδωσε τα χέρια με την διοίκηση των "ερυθρόλευκων" και έρχεται εντός των επόμενων ημερών στην Ελλάδα για να ανακοινωθεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του, στην προσπάθεια της πειραϊκής ομάδας να παλέψει μέχρι το τέλος για το πρωτάθλημα και, ταυτόχρονα, για να φτάσει όσο το δυνατό πιο μακριά στο Conference League.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ισπανία, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης είχε την κρίσιμη επαφή με τον Μεντιλίμπαρ πείθοντας τον να έρθει στην Ελλάδα, σε μία υπόθεση που -όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα στην Ιβηρική- είχε ενεργό ρόλο, ο νέος αθλητικός διευθυντής της πειραϊκής ομάδας Ντάρκο Κοβάσεβιτς με το βασκικό παρελθόν του -έχει σπίτι στο Σαν Σεμπαστιάν. "Η πρώτη κίνηση του Κοβάσεβιτς στον Ολυμπιακό, νέος προπονητής ο Μεντιλίμπαρ" ανέφερε η Dario Vasco, προσθέτοντας: "Οι δύο πλευρές, ο σύλλογος κι ο προπονητής, έχουν έρθει σε συμφωνία, που απλά πρέπει να επισημοποιηθεί".

Ο Ισπανός κόουτς αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο 1,5 χρόνου με τον Ολυμπιακό, με οψιόν επέκτασης για ακόμη ένα, έχοντας ετήσιες αποδοχές 1.500.000 ευρώ. Ο μεγαλομέτοχος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης ήθελε για την επόμενη ημέρα στην τεχνική ηγεσία της πειραϊκής ομάδας κάποιον που να έχει εμπειρία, γνώσεις, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα για να μπορέσει να επιβληθεί στα αποδυτήρια. Έναν προπονητή αποφασισμένο να πετύχει σε ειδικές συνθήκες, που το βρήκε στο πρόσωπο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Ο Βάσκος τεχνικός είναι μαθημένος να λειτουργεί υπό πίεση και κάτω από ειδικές συνθήκες, όπως έπραξε την περασμένη σεζόν βρισκόμενος στον πάγκο της Σεβίλλης. Η ομάδα της Ανδαλουσίας κινδύνευε με υποβιβασμό, αλλά την έσωσε, την κράτησε στην μεγάλη κατηγορία και, παράλληλα, την οδήγησε στην κατάκτηση του Europa League κόντρα στη Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο.

Μάλιστα, ο Βάσκος προπονητής τον περασμένο Αύγουστο βρέθηκε στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", ως κόουτς των Σεβιγιάνων στον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup, όπου έχασε το τρόπαιο στα πέναλτι από την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ο έμπειρος προπονητής, ο οποίος τον επόμενο μήνα θα κλείσει τα 63, είναι ίδιας γενιάς και παρόμοιας ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας με τον 60χρονο πια (έχει γενέθλια στις 9/2) γνώριμό μας Ερνέστο Βαλβέρδε νυν τεχνικό της Αθλέτικ Μπιλμπάο που άφησε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πειραϊκή ομάδα.

Ο Μεντιλίμπαρ και ο Βαλβέρδε εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα στις ομάδες τους (4-2-3-1), δίνουν έμφαση στην κατοχή της μπάλας, στην γρήγορη ανάκτησή της όταν την έχει ο αντίπαλος, επιμένουν στο πρέσινγκ ψηλά, παίζοντας άμεσα και ενίοτε με μακρινές μεταβιβάσεις.

Προπονητές με την βασκική νοοτροπία δίνουν μεγάλο βάρος στην πειθαρχία στα αποδυτήρια, στο καλό κλίμα της ομάδας, προτάσσοντας πάνω απ' όλα το "εμείς" και όχι το "εγώ".

Το βιογραφικό του Μεντιλίμπαρ

Ο Μεντιλίμπαρ γεννήθηκε στη Ζαλντίμπαρ στην περιοχή των Βάσκων στις 14 Μαρτίου 1961. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, στην Λογκρονιές, στην Σεστάο και στη Σοσιεδάδ Λεμόνα. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα πριν από 30 χρόνια από την Αράτια και ακολούθησαν οι Νέοι της Αθλέτικ Μπιλμπάο, οι Μπασκόνια, Αουρέρα, Λανζαρότε, Εϊμπάρ, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Βαγιαδολίδ, Οσασούνα, Λεβάντε, Αλαβές και Σεβίλλη.

Ο Ισπανός είχε τη μεγαλύτερη θητεία σε πάγκο στην Εϊμπάρ στην οποία παρέμεινε έξι χρόνια (2015-2021) και σε 248 αγώνες και νωρίτερα είχε σχεδόν τέσσερα χρόνια στη Βαγιαδολίδ (2005-2010) με 126 παιχνίδια και δυόμιση χρόνια στην Οσασούνα με 102 ματς. Στην Αθλέτικ Μπιλμπάο έμεινε τέσσερις μήνες (13 αγώνες), στη Λεβάντε τρεις (8 παιχνίδια), στην Αλαβές τέσσερις (12 ματς) και στη Σεβίλλη σχεδόν επτά μήνες (30 αγώνες).

Κατά τα άλλα, όπως γράψαμε ήδη, το Σάββατο στον πάγκο του Ολυμπιακού στο ματς με τον ΟΦΗ (10/2, 17:30, Cosmote Sport 1HD, Match Center στο SPORT24), θα καθίσει ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος ο οποίος και θα αναλάβει την εκγύμναση των παικτών την Παρασκευή (9/2) και μέχρι την έλευση του Ισπανού προπονητή.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ