FOOTBALL ANALYSIS

Φορτούνης, αλήθειες και ψέματα: Το ακραίο κουβάλημα και η πτώση στο 2ο γύρο

Φορτούνης, αλήθειες και ψέματα: Το ακραίο κουβάλημα και η πτώση στο 2ο γύρο
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Τι χρονιά κάνει ο Φορτούνης, πόσο καλός είναι φέτος και πόσο έχει πέσει στον 2ο γύρο; Ο Θέμης Καίσαρης χρησιμοποιεί τα στοιχεία της Opta για να αναλύσει τη σεζόν του αρχηγού του Ολυμπιακού.

Η Stoiximan Super League επιστρέφει στη δράση την Κυριακή. Η μάχη για τον τίτλο αρχίζει και πάλι, με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ να υποδέχται τον Ολυμπιακό.

Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν με εξαιρετικό μομέντουμ στη μάχη των playoffs, με πέντε σερί νίκες για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα που τους έφερεαν στην 3η θέση την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας, μόλις στο -3 από την κορυφή.

Ο Παναθηναϊκός πήγε στο "Καραϊσκάκης" και τα σάρωσε όλα αυτά. Έβαλε τρία γκολ στους ερυθρόλευκους, τους προσπέρασε στη βαθμολογία και πλέον η ομάδα του Μεντιλίμπαρ πάει στην OPAP Arena με κίνδυνο να ηττηθεί και να βρεθεί στο -8 από τη 2η αγωνιστική.

Ο,τι κι αν πιστεύει κανείς για τις πιθανότητες που έχει πλέον ο Ολυμπιακός για το πρωτάθλημα, το σίγουρο είναι ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τα κέφια του Κώστα Φορτούνη. Και λίγο πριν την επανέναρξη, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να εμβαθύνουμε σε όσα έχουμε δει στο φετινό πρωτάθλημα και να πάρουμε απαντήσεις.

  1. Τι χρονιά κάνει ο Φορτούνης στη φετινή Stoiximan Super League;
  2. Ποιες είναι οι επιδόσεις του αρχηγού του Ολυμπιακού σε δημιουργία, ντρίμπλες και κουβαλήματα μπάλας;
  3. Πόσο χαμηλά κατεβαίνει στο γήπεδο και πόσο πατάει περιοχή;
  4. Πόσο πεσμένος είναι στον 2ο γύρο του πρωταθλήματος σε σχέση με όσα έκανε στον 1ο γύρο;

Έχουμε όλες τις απαντήσεις μέσω των metric της Opta / Stats Perform. Θα τις δείτε όλες μαζεμένες σε ένα γράφημα και μετά θα δούμεκαι την ανάλυσή. Γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θα φανούν με την πρώτη ματιά.

Πτώση στα πάντα στον 2ο γύρο

Αυτές είναι οι φετινές επιδόσεις του Φορτούνη στη Stoiximan Super League, χωρισμένες στον 1ο και στον 2ο γύρο.

Οι επιδόσεις του Φορτούνη στον 1ο και στον 2ο γύρο της φετινής Stoiximan Super League
Οι επιδόσεις του Φορτούνη στον 1ο και στον 2ο γύρο της φετινής Stoiximan Super League

Πτώση σε όλα, αυτός είναι ο τίτλος. Και δεν μιλάμε για τα γκολ και τις ασίστ, γιατί αυτά είναι και ρέντα/φόρμα. Μιλάμε για τους υπόλοιπους δείκτες.

Ο Φορτούνης του 2ου γύρου ήταν κάτω σε όλα σε σχέση με τον πρώτο. Έκανε λιγότερα σουτ, έφτιαξε λιγότερες ευκαιρίες, πάτησε λιγότερο στην περιοχή, ντρίμπλαρε και κουβάλησε λιγότερο την μπάλα, ενώ είχε και λιγότερες ανακτήσεις.

Μόνο οι συνολικές ενέργειες με την μπάλα δεν έπεσαν, που ήταν 91.2 στον 1ο γύρο και 91.3 στον 2ο, σχεδόν απαράλλακτες.

Ο Φορτούνης έπεσε σε όλα μετά τον 1ο γύρο, αυτό είναι ξεκάθαρο.

Εκπληκτικά πράγματα, ακόμα και με πτώση

Η πτώση είναι πραγματική. Όμως το να σταθεί κανείς μόνο σε αυτή θα είναι λάθος. Γιατί οι επιδόσεις του Φορτούνη δεν πρέπει μόνο να συγκριθούν μεταξύ τους, με τον 1ο γύρο δίπλα στον 2ο, αλλά και με αυτές των υπολοίπων παικτών του πρωταθλήματος.

Θα πρέπει να δούμε το συνολικό πλαίσιο. Ναι, οι ντρίμπλες πχ είναι πεσμένες, αλλά τελικά είναι πολλές ή λίγες οι ντρίμπλες του αρχηγού του Ολυμπιακού;

Το συνολικό πλαίσιο λέει πως "ναι, ο Φορτούνης έπεσε στον 2ο γύρο", αλλά ταυτόχρονα λέει "ο Φορτούνης κάνει εκπληκτικά πράγματα φέτος, ακόμα και με πτώση".

Ρεκόρ σε δημιουργία, ντρίμπλες, κουβαλήματα μπάλας

Αρχίζουμε από τις ευκαΙρίες που φτιάχνει για τους συμπαίκτες του.

Ο Φορτούνης είχε 3.9 key passes στον 1ο γύρο και στον 2ο γύρο έπεσε στις 2.6 key passes. Και; Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος του Φορτούνη είναι 3.3 key passes. Δεν είναι μόνο μακράν πρώτος στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά και ο κορυφαίος μέσος όρος που είχε παίκτης από το καλοκαίρι του 2009 μέχρι και σήμερα.

Δεν είναι πτώση όταν μιλάμε για την κορυφαία επίδοση της χρονιάς και της πενταετίας, σωστά;

Πάμε στις ντρίμπλες.

Η πτώση από τις 2.9 ντρίμπλες στις 2.4 λέει πως ο φετινός μέσος όρος του Φορτούνη είναι 2.6 πετυχημένες ντρίμπλες ανά 90'. Ε, κορυφαίος ντριμπλέρ του πρωταθλήματος είναι ο αρχηγός του Ολυμπιακού.

Τα ίδια και στα κουβαλήματα μπάλας. Ο Φορτούνης έπεσε στον 2ο γύρο, αλλά και πάλι είναι ο ο κορυφαίος "κουβαλητής" του πρωταθλήματος, με επίδοση που είναι και αυτή η κορυφαία της πενταετίας.

Τα ίδια και στις ανακτήσεις κατοχής. Έπεσαν στον 2ο γύρο, αλλά οι 5.2 ανακτήσεις που έχει φέτος ο Φορτούνης είναι η κορυφαία επίδοσή του από το καλοκαίρι του 2019.

Εξωφρενικό αυτό με τις ενέργειες με την μπάλα

Τέλος, είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει με τις συνολικές ενέργειες με την μπάλα. Ο Φορτούνης φέτος έχει σταθερά πάνω 91 ενέργειες με την μπάλα, επίδοση που είναι εκτός λογικής.

Εκτός λογικής γιατί σε τέτοιο αριθμό φτάνουν δύο κατηγορίες παικτών: οι στόπερ και τα εξάρια, οι παίκτες δηλαδή που έχουν πολλή ώρα την μπάλα στα πόδια τους και πάνε σε πολύ μεγάλο αριθμό ενεργειών με ανενόχλητες πάσες στο build up.

Οι παίκτες που έχουν 80+ ενέργειες με την μπάλα στο φετινό πρωτάθλημα είναι ο Αράο, ο Ντόι, ο Κάλενς, ο Ρέτσος, ο Πινέδα, ο Σιμάνσκι, ο Κώτσιρας, ο Σβαμπ, ο Φεράρι, ο Μιχαηλίδης και ο Πέρεθ.

Ο μέσος του Παναθηναϊκός είναι και ο μοναδικός που είναι πάνω από τον Φορτούνη, τον κερδίζει στο 96-91. Είναι εξωφρενικό ένα καθαρό δεκάρι να βρίσκεται σε αυτή τη λίστα και μάλιστα τόσο ψηλά.

Ο Φορτούνης τις προηγούμενες σεζόν είχε μέσους όρους από 65 μέχρι 78 ενέργειες με την μπάλα. Το άλμα στις 90+ ενέργειες με την μπάλα είναι εκπληκτικό, δείχνει έναν παίκτη που αποφάσισε φέτος να περνάνε τα πάντα από τα πόδια του, ακόμα κι αυτά που δεν είναι "δουλειά" του, όπως το passing game χαμηλά στο γήπεδο, στο κέντρο.

Θα ήταν λογικό να κάνει λιγότερα στην επίθεση

Κι εδώ είναι το φοβερό: από τη στιγμή που ο Φορτούνης κάνει φέτος τόσα πολλά πράγματα σε κάθε ματς και κατεβαίνει τόσο χαμηλά στο γήπεδο, θα ήταν απολύτως λογικό να έχει πτώση σε αυτά που προσφέρει ψηλά στο γήπεδο, στην επίθεση.

Θα έπρεπε πχ να μην πατάει περιοχή, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, ο Φορτούνης για πρώτη φορά στην πενταετία έχει μέσο όρο 4+ ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή.

Η δουλειά στο χορτάρι είναι περισσότερη από ποτέ, και όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί κάποιος τομέας στην επίθεση, αλλά όλοι είναι προς τα πάνω: δημιουργία ευκαιρίων, ντρίμπλες, κουβαλήματα μπάλας, τελικές, ενέργειες στην περιοχή.

Ακραίο κουβάλημα

Οπότε, για να ανακεφαλαιώσουμε. Ισχύουν ταυτόχρονα και τα δύο. Και ο Φορτούνης έπεσε στον 2ο γύρο και ο αρχηγός του Ολυμπιακού κάνει μια ακραία σεζόν.

Η πτώση είναι απολύτως λογική γιατί οι μέσοι όροι του 1ου γύρου δεν γινόταν να διατηρηθούν. Κάποια στιγμή έρχεται και η κούραση, κάνενας παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος δεν μπορεί να κάνει τόσα πολλά, σε τόσο καλό βαθμό, για όλο το διάστημα της σεζόν.

Ακόμα και με πεσμένους δείκτες, ο φετινός Φορτούνης κάνει ασύλληπτη σεζόν, "κουβαλάει" ακραία τον Ολυμπιακό.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ