FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Έτσι παίρνει ο Μεντιλίμπαρ το 100% από τον Γιόβετιτς

SUPERLEAGUE 2023-2024 /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2023-2024 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Στέβαν Γιόβετιτς ήταν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στη νίκη του Ολυμπιακού επί του Άρη (3-0), με τον Μεντιλίμπαρ να βρίσκει τρόπο να αξιοποιήσει πλήρως τον Γιόβετιτς.

Ο Ολυμπιακός πήρε την πρώτη του νίκη στα playoffs της Stoiximan Super League, επικρατώντας 3-0 του Άρη στο Γεώργιος Καραϊσκάκης για την τρίτη αγωνιστική. Ελ Κααμπί, Ποντένσε και Καρβάλιο πέτυχαν τα τρία γκολ των ερυθρόλευκων, ωστόσο ένας εξ αυτών που ξεχώρισαν στην αναμέτρηση δεν έγραψε το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ.

Εκ των πρωταγωνιστών του παιχνιδιού ήταν ο ανεβασμένος Στέβαν Γιόβετιτς. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει βρει τον τρόπο να παίρνει ό,τι καλύτερο μπορεί από τον Μαυροβούνιο επιθετικό, κάτι που αποδείχθηκε με τον Άρη, που για πρώτη φορά αγωνίστηκε για 82 λεπτά.

Στο γράφημα της Opta/Stats Perform μπορεί να δείτε τον μέσο χώρο δράσης του και το δίκτυο μεταβιβάσεων του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση απέναντι στους κίτρινους.

Το δίκτυο μεταβιβάσεων και ο μέσος χώρος δράσης των παικτών του Ολυμπιακού κόντρα στον Άρη
Το δίκτυο μεταβιβάσεων και ο μέσος χώρος δράσης των παικτών του Ολυμπιακού κόντρα στον Άρη

Ο Μεντιλίμπαρ παρέταξε την ομάδα του με 4-2-2. Ο Στέβαν Γιόβετιτς (με το νούμερο 22) κινήθηκε λίγο πιο πίσω από τον Ελ Κααμπί (9) στην αριστερή πλευρά.

Ο Ισπανός προπονητής στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι απέναντι στον Άρη δήλωσε για τη θέση του Μαυροβούνιου: "Η θέση του Γιόβετιτς είναι πραγματικά πίσω από τον επιθετικό, ως δεκάρι όπως μου αρέσει εμένα να το λέω.

Επιλέγουμε όμως αρκετές φορές τον Όρτα γιατί μας δίνει περισσότερο παιχνίδι στο κέντρο, ενώ ο Γιόβετιτς στην επίθεση στην περιοχή". Μάλιστα, και στην εθνική του Μαυροβουνίου, ο Ρόμπερτ Προσινέτσκι δίνει τον ίδιο ρόλο στον επιθετικό του Ολυμπιακού, αυτόν πίσω από τον φορ.

Σε αυτή την θέση ο Γιόβετιτς φαίνεται ότι μπορεί να δώσει περισσότερα πράγματα (παρά στην κορυφή της επίθεσης), έχοντας έναν πιο δημιουργικό ρόλο, χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό πως δεν σουτάρει ή δεν γίνεται απειλητικός για την αντίπαλη εστία. Απόδειξη το παιχνίδι απέναντι στον Άρη.

Μία ασίστ και ενέργειες παντού γύρω από την περιοχή

Κορυφαία στιγμή του Γιόβετιτς στο παιχνίδι ήταν το στρώσιμο της μπάλας στον Ποντένσε για το 2-0 του Ολυμπιακού στο 60ο λεπτό της αναμέτρησης, ενώ στο πρώτο μέρος βρήκε με υπέροχο τρόπο τον Ελ Κααμπί στον χώρο για να κερδίσει πέναλτι. Δείτε όλες τις ενέργειες του 34χρονου στην αναμέτρηση με τον Άρη.

Οι ενέργειες και οι κορυφαίες επιδόσεις του Γιόβετιτς στο Ολυμπιακός - Άρης
Οι ενέργειες και οι κορυφαίες επιδόσεις του Γιόβετιτς στο Ολυμπιακός - Άρης

Ο Γιόβετιτς είχε συνολικά 57 ενέργειες με την μπάλα και ήταν ιδιαίτερα δραστήριος γύρω από την περιοχή των κίτρινων, ενώ αρκετές φορές γύρισε ακόμη πιο πίσω. Επιπλέον, είχε και τρεις ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Μαυροβούνιος μάλιστα, αγωνιζόταν μεν πίσω από τον κεντρικό επιθετικό, έχοντας πρωταρχικό ρόλο να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του, αλλά είχε τις περισσότερες τελικές στο παιχνίδι, πέντε με συνολική αξία 0.56xG. Επιπλέον, τελείωσε το ματς με δύο ντρίμπλες και είχε έξι ανακτήσεις κατοχής.

Συνεισφορά στην ερυθρόλευκη κυκλοφορία

Ο Γιόβετιτς, εφόσον έπαιζε λίγο πιο πίσω από τον Ελ Κααμπί, συμμετείχε ενεργά στην ερυθρόλευκη δημιουργία. Επιχειρούσε συνεχώς με κάθετες πάσες να προκαλέσει ρήγμα στην άμυνα του Άρη.

Στο γράφημα της Opta/Stats Perform μπορείτε να δείτε όλες του τις μεταβιβάσεις στο παιχνίδι

Οι κορυφαίες επιδόσεις και οι μεταβιβάσεις του Γιόβετιτς στο Ολυμπιακός - Άρης
Οι κορυφαίες επιδόσεις και οι μεταβιβάσεις του Γιόβετιτς στο Ολυμπιακός - Άρης

Ο Γιόβετιτς προσπάθησε τις περισσότερες μεταβιβάσεις απ' όλους στην επίθεση, παρά το γεγονός ότι λίγο πάνω από τις μισές ήραν επιτυχημένες. Άλλωστε πολλές φορές πήρε ρίσκο, είτε με πιο βαθιές μεταβιβάσεις, είτε με κάθετες σε κλειστούς χώρους ανάμεσα από αντιπάλους.

Συγκεκριμένα, επιχείρησε 27 μεταβιβάσεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου με τις 15 από αυτές να βρίσκουν συμπαίκτη του. Η μία από αυτές ήταν η ασίστ στον Ποντένσε.

Αναλυτικά, ο Μαυροβούνιος επιθετικός είχε 29 στις 43 πάσες και κάποιες από αυτές ακόμη και πίσω από τη μεσαία γραμμή, συμμετέχοντας στο χτίσιμο από πολύ χαμηλά. Πάνω από τη σέντρα, ο Γιόβετιτς είχε 21 στις 35 πάσες.

Ο Γιόβετιτς πραγματοποίησε την πιο γεμάτη του εμφάνιση από το καλοκαίρι. Ο Μεντιλίμπαρ φαίνεται ότι έχει βρει το "κουμπί" του. Τον περνούσε συνήθως ως αλλαγή, δίνοντας την έξτρα λύση, όμως απέναντι στον Άρη του έδωσε φανέλα βασικού και ο Μαυροβούνιος τον αποζημίωσε πλήρως. Στην τελική και κρίσιμη ευθεία της φετινής σεζόν ο Ισπανός τεχνικός βρήκε τρόπο να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τον Γιόβετιτς.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ