FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Το ερυθρόλευκο προβάδισμα και το παράδοξο της Ένωσης

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Το ερυθρόλευκο προβάδισμα και το παράδοξο της Ένωσης
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Η εικόνα Ολυμπιακού και ΑΕΚ μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, η πορεία της φετινής φόρμας και οι δύο προηγούμενες σεζόν, οι χώροι δημιουργίας των δύο μονομάχων. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το κυριακάτικο ντέρμπι του Φαλήρου.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ στο μεγάλο ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής της Super League Interwetten (13/2, 19:30, NOVASPORTS PRIME, LIVE SPORT24). Τις δύο ομάδες τις χωρίζουν 14 βαθμοί στη βαθμολογία, αλλά και μια άβυσσος στην ψυχολογία.

Οι ερυθρόλευκοι παραμένουν αήττητοι στο πρωτάθλημα και μεσοβδόμαδα γλίτωσαν με τον Μασούρα στο τέλος τον αποκλεισμό από τον Παναιτωλικό και πέρασαν στους 4 του Κυπέλλου.

Την ίδια στιγμή η Ένωση βίωσε σοκαριστικό αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ στην έδρα της στις καθυστερήσεις, που τη βύθισε σε ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια απ'αυτήν που είχαν φέρει τα άσχημα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ μοιάζει να ψάχνει μια αντίδραση, έναν τρόπο να βάλει φρένο στην κρίση, ενώ ο Ολυμπιακός θέλει τη νίκη για να μην αφήσει τον ΠΑΟΚ να πλησιάσει και να πάει με καθαρό μυαλό στις μάχες με την Αταλάντα.

Η εικόνα των μονομάχων μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα

Πάμε να δούμε πως πάνε οι δύο ομάδες στη μάχη. Δείτε στο infographic τις επιδόσεις των δύο ομάδων μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Opta/Stats Perform. Με το κόκκινο πλαίσιο είναι η ομάδα με την καλύτερη επίδοση σε κάθε κατηγορία.

Οι μέσοι όροι Ολυμπιακού και ΑΕΚ στη φετινή Super League Interwetten
Οι μέσοι όροι Ολυμπιακού και ΑΕΚ στη φετινή Super League Interwetten

Η ΑΕΚ έχει επιθετικό προβάδισμα, έστω και οριακό. Η Ένωση απειλεί περισσότερο με 1.30 xGoals έναντι του ερυθρόλευκου 1.21 και έχει μεγαλύτερο μέσο όρο τελικών (14.2 - 13.6).

Ο Ολυμπιακός αντισταθμίζει και με το παραπάνω αυτό το μικρό μειονέκτημα στην επίθεση με την αμυντική επίδοση. Οι ερυθρόλευκοι δέχονται πολύ λιγότερη απειλή από την ΑΕΚ (0.62 - 0.94) και επιτρέπουν μικρότερο αριθμό τελικών (8.4 - 11.1) στον αντίπαλο.

Στις μεγάλες ευκαιρίες έχουμε απόλυτη ισορροπία, η Ένωση κερδίζει οριακά την κατηγορία των κλεψιμάτων ψηλά στο γήπεδο, ενώ ο Ολυμπιακός υπερέχει κατά πολύ στις επιθέσεις με build up.

Κιτρινόμαυρο το προβάδισμα στις ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, ερυθρόλευκο στις εναέριες μονομαχίες.

Η πορεία της φετινής φόρμας και οι δύο προηγούμενες σεζόν

Πάμε να δούμε και την πορεία της φετινής φόρμας των δύο ομάδων, αλλά και την πορεία τους στις δύο τελευταίες σεζόν. Η καμπύλη στο γράφημα δείχνει τη διαφορά των xGoals που έχουν οι δύο ομάδες με τον αντίπαλο τους σε κυλιόμενο μέσο όρο έξι αγώνων.

Για να το πούμε πιο απλά, η καμπύλη δείχνει το πόσο καλύτερος είναι σε κάθε διάστημα ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ από τον αντίπαλό τους.

Η πορεία της απόδοσης Ολυμπιακού και ΑΕΚ στη Super League Interwetten από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα
Η πορεία της απόδοσης Ολυμπιακού και ΑΕΚ στη Super League Interwetten από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα


Στις δύο προηγούμενες σεζόν ο Ολυμπιακός ήταν σταθερά αρκετά πάνω από την ΑΕΚ. Οι ερυθρόλευκοι έπεσαν φέτος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιμήθηκαν τη βουτιά στο κενό που έκανε η Ένωση.

Μετά την έλευση του Γιαννίκη συμβαίνει το εξής παράδοξο. Η ΑΕΚ πήρε νίκες και βαθμούς σε παιχνίδια που δεν τους άξιζε (νίκες με Άρη, Παναθηναϊκό και ΠΑΣ, ισοπαλία στην Τρίπολη) και άρχισε να χάνει βαθμούς στο διάστημα που βελτιώθηκε η απόδοσή της.

Οι χώροι δημιουργίας του Ολυμπιακού...

Ας εστιάσουμε τώρα στους χώρους δημιουργίας. Πάμε να δούμε από που έρχονται οι πάσες και οι σέντρες που φτιάχνουν τις ευκαιρίες των ομάδων στην κανονική ροή του αγώνα, όχι δηλαδή από εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ.

Στο γράφημα η επίθεση γίνεται προς τα δεξιά και όσο πιο σκούρα είναι η περιοχή, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της δημιουργίας που προέρχεται από εκεί.

Η πιο σημαντική περιοχή είναι αυτή που προπονητές και αναλυτές αποκαλούν "Zone 14", το παραλληλόγραμο στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής. Εκεί δεν είναι απλό να βρεις πάσες που φτιάχνουν ευκαιρίες, αλλά από εκεί προκύπτουν οι καλύτερες, πιο επικίνδυνες φάσεις.

Αρχίζουμε με τον γηπεδούχο Ολυμπιακό.

Οι χώροι που ο Ολυμπιακός δημιουργεί ευκαιρίες στο open play στη φετινή Super League Interwetten
Οι χώροι που ο Ολυμπιακός δημιουργεί ευκαιρίες στο open play στη φετινή Super League Interwetten

Οι τοπ χώροι δημιουργίας για τον Ολυμπιακό είναι στα άκρα, όχι "βαθιά" στην επίθεση, αλλά πριν το ύψος της γραμμής της μεγάλης περιοχής. Από αριστερά ο Ολυμπιακός παίρνει το 17% και από δεξιά το 16%, με τη Zone14 να δίνει "μόλις" το 11% των ευκαιριών της ομάδας του Μαρτίνς.

...και της ΑΕΚ

Πάμε και στην ΑΕΚ.

Οι χώροι που η ΑΕΚ δημιουργεί ευκαιρίες στο open play στη φετινή Super League Interwetten
Οι χώροι που η ΑΕΚ δημιουργεί ευκαιρίες στο open play στη φετινή Super League Interwetten

Από αριστερά έρχεται για την ΑΕΚ ο μεγαλύτερος όγκος της δημιουργίας, εκεί που κινούνται Τσούμπερ και Μάνταλος, εκεί που η Ένωση έχει βρει 18% των ευκαιριών.

Εντυπωσιακό για την Ένωση το γεγονός πως έχει πάρει ίδιο ποσοστό από τη Zone14. Καμία ομάδα της φετινής Super League δεν έχει πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτόν χώρο.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ