NATIONS LEAGUE

Ολλανδία - Ιταλία 2-3: Οι ατζούρι είχαν την ουσία και πήραν την 3η θέση στο Nations League

Ολλανδία - Ιταλία 2-3: Οι ατζούρι είχαν την ουσία και πήραν την 3η θέση στο Nations League
@2023 PATRICK POST/AP IMAGES

Η Ιταλία ήταν περισσότερο αποτελεσματική στις φάσεις που δημιούργησε σε σχέση με την Ολλανδία και κατάφερε να πάρει μία νίκη γοήτρου με 3-2 στο Ένσεντε, που της επέτρεψε να κατακτήσει την τρίτη θέση στο φετινό Nations League.

Η Ιταλία και η Ολλανδία απέτυχαν να πάρουν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Nations League γνωρίζοντας την ήττα από Ισπανία και Κροατία αντίστοιχα στις κόντρες των ημιτελικών, με την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι να είναι πάντως εκείνη που διασκέδασε κάπως τις εντυπώσεις στο φινάλε.

Και αυτό γιατί η σκουάντρα ατζούρα επιβλήθηκε με 3-2 στο Ένσεντε της ομάδας του Ρόναλντ Κούμαν (αντίπαλος της Εθνικής μας ομάδας στα προκριματικά του Euro 2024) και κατέλαβε την 3η θέση στο φετινό Nations League, γεγονός που της δίνει μία τονωτική ένεση για τη συνέχεια, στο δρόμο προς τα γήπεδα της Γερμανίας το καλοκαίρι του 2024.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η 11η νίκη για τους Ιταλούς σε σύνολο 24 αναμετρήσεων μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων, με την Ολλανδία να μετράει μόλις 3 επιτυχίες και άλλα 10 ματς να έχουν ολοκληρωθεί χωρίς νικήτρια.

Ολλανδία - Ιταλία 2-3: Οι ατζούρι είχαν την ουσία και πήραν την 3η θέση στο Nations League
@2023 PATRICK POST/AP IMAGES

Το 20λεπτο βάφτηκε ατζούρο από την κορυφή ως τα νύχια

Το ματς μεταξύ των... απογοητευμένων των ημιτελικών βρήκε την Ιταλία να μπαίνει πιο δυνατά και να ευτυχεί να βρει δίχτυα στην πρώτη επικίνδυνη επίσκεψή της στα αντίπαλα καρέ. Μετά από σέντρα του Φρατέζι από τα δεξιά και αποτυχία του Ρετέγκι να βρει τη μπάλα με ακροβατικό, αυτή έφτασε στον Ρασπαντόρι που την έστρωσε με τακουνάκι στον Ντιμάρκο και εκείνος με άπιαστο αριστερό σουτ την έστειλε στην αριστερή γωνία της εστίας του Μπίλοου.

Το γκολ αυτό δεν ήταν αρκετό για να αφυπνίσει την Ολλανδία, με τους οράνιε να αδυνατούν να αντιδράσουν και τους ατζούρι να τους τιμωρούν και με δεύτερο γκολ, με τη συμπλήρωση του 20λέπτου. Ο Νιόντο έκανε σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και η μπάλα σταμάτησε στο σώμα του Φρατέζι, με τον μέσο της Σασουόλο να κάνει το κοντρόλ και με σουτ με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι νικάει τον Μπίλοου και να γράφει το 2-0.

Η συνέχεια βρήκε τους οράνιε να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να έχουν τη μπάλα στα πόδια τους όμως η κατοχή ήταν φλύαρη και ανούσια και χρειάστηκε να φτάσουμε στο 40ο λεπτό, για να βρουν την πρώτην και μοναδική καθαρή ευκαιρία τους στο πρώτο μέρος. Αυτή είχε για πρωταγωνιστή τον Χάκπο που βρέθηκε σε θέση βολής μέσα στα ιταλικά καρέ από πάσα του Σίμονς και έκανε ένα υπέροχο σκαφτό πλασέ, για να στείλει όμως τη μπάλα να φύγει ξυστά από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Ντοναρούμα.

Οι αλλαγές στο δεύτερο μέρος έφεραν αλλαγή σκηνικού...

Η εικόνα της ομάδας του στο πρώτο μέρος δεν άρεσε καθόλου στον Ρόναλντ Κούμαν με αποτέλεσμα να αρχίσει το δεύτερο κάνοντας τρεις αλλαγές (Μπέρχβαϊν, Βαϊνάλντουμ και Βέγκχορστ τα νέα πρόσωπα), με τις κινήσεις αυτές να μεταμορφώνουν προς το καλύτερο την Ολλανδία και να αναγκάζουν τους Ιταλούς να βρεθούν σε θέση μαζικής άμυνας.

Ο Χάκπο είχε δεύτερη μεγάλη ευκαιρία στο ματς στο 48' αλλά αυτή τη φορά νικήθηκε από τον Ντοναρούμα, για να ακολουθήσει ένα δεκάλεπτο που οι οράνιε κατασκήνωσαν έξω από την ιταλική περιοχή και δημιουργούσαν τελική κάθε δύο λεπτά, χωρίς όμως να είναι ψύχραιμοι και εύστοχοι στην τελική προσπάθεια.

Ωστόσο, η Ολλανδία δεν εγκατέλειπε τη μάχη και δικαιώθηκε για την υπομονή και την βελτίωσή της στο 68ο λεπτό, με τον Μπέρχβαϊν να γίνεται κάτοχος της μπάλας στην αντίπαλη περιοχή και να γράφει το 1-2, μετά από ωραία ντρίμπλα και διαγώνιο σουτ που δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Ντοναρούμα.

... αλλά ο Κιέζα επανέφερε το αβαντάζ των ατζούρι

Η εξέδρα των οράνιε ενθουσιάστηκε πολύ με αυτό το γκολ όμως η χαρά κράτησε μόλις τέσσερα λεπτά, με τους Ιταλούς να βγαίνουν από την περιοχή τους, να αρχίζουν και εκείνοι να παίζουν "ανοιχτά" και να βρίσκουν τρίτο γκολ στο 72': τότε που ο Ντιμάρκο έκλεψε, ο Φρατέζι έβγαλε πάσα στον κενό χώρο και ο Κιέζα απέφυγε με ωραία ντρίμπλα τον Φαν Ντάικ για να γράψει το 3-1 με συρτό πλασέ από πλάγια θέση.

Ο φορ της Γιουβέντους είχε ευκαιρία να σκοράρει το τέταρτο γκολ της ομάδας του στο 78', με τη μπάλα να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι σε δυνατό σουτ εκτός περιοχής που επιχείρησε, ενώ στο αντίποδα ο Βέγκχορστ σκόραρε για την Ολλανδία στο 83' αλλά το γκολ δεν μέτρησε μετά από χρήση του VAR για οφσάιντ στον Βαϊνάλντουμ.

Ούτε όμως το γκολ του Κιέζα, ούτε το ακυρωθέν γκολ ήταν αρκετά για να πτοήσουν την αισθητά βελτιωμένη Ολλανδία του δευτέρου μέρους, η οποία στο 89ο λεπτό ξαναμπήκε στο ματς. Οι Μπέρχβαϊν, Βίφερ και Βαϊνάλντουμ συνδυάστηκαν αρμονικά και ο μέσος της Ρόμα νίκησε με άπιαστο πλασέ το Ντοναρούμα, για να γράψει το 2-3 και να δώσει νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι στα εννέα λεπτά των καθυστερήσεων που έδειξε ο διαιτητής.

Σε αυτό το διάστημα η αντίπαλος της Εθνικής μας στον 2ο προκριματικό όμιλο του Euro 2024 πίεσε για την ισοφάριση ώστε να οδήγήσει το ματς με τους Ιταλούς στα πέναλτι, όμως παρά την προσπάθεια των παικτών της η άμυνα των ατζούρι και ο Ντοναρούμα κράτησαν, με το 3-2 για την ομάδα του Μαντσίνι να μένει μέχρι το φινάλε και να της χαρίζει την τιμητική 3η θέση στο τουρνουά.

  • ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Μπίλοου, Ντάμφρις, Χερτρούιντα (46' Βαϊνάλντουμ), Φαν Ντάικ, Άκε, Βίφερ (76'Φέρμαν), Φρένκι ντε Γιονγκ, Σίμονς (63' Κούπμαϊνερς), Μάλεν (46' Μπέρχβαϊν), Χάκπο, Λανγκ (46' Βέγκχορστ)
  • ΙΤΑΛΙΑ: Ντοναρούμα, Τολόι, Ατσέρμπι, Μπουοντζόρνο, Ντιμάρκο (74' Σπινατσόλα), Φρατέζι, Κριστάντε, Βεράτι (85' Μπαρέλα) Νιόντο (64' Τζανιόλο), Ρετέγκι (85' Πελεγκρίνι), Ρασπαντόρι (63' Κιέζα)
TAGS NATIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ