ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Η μεγαλύτερη εμφάνιση του Ρέτσου έγινε πριν πάρει ξανά το περιβραχιόνιο και γίνει ο κορυφαίος Ελληνας αμυντικός

Ο Παναγιώτης Ρέτσος πανηγυρίζει Intime - Vichos Nikos

Από το “Ρέτσο, βγάλε τη φανέλα” στον αγώνα με τον ΟΦΗ, στην αποθέωση η απόσταση είναι χαοτική. Και αδύνατον να την καλύψεις, εάν δεν είσαι επιθετικός απέναντι στην τοξικότητα, έχεις μεγάλη προσωπικότητα και είσαι κυρίαρχος των συναισθημάτων σου. Ο Ρέτσος έχει περάσει τόσα, που πλέον επιβεβαιώνει γιατί τα λόγια του Ανδρούτσου είναι 100% αληθινά.

“Ρέτσο, ντροπή σου. Βγάλε τα φανέλα και σήκω φύγε”. Δεν είναι μια φανταστική ατάκα. Είναι λόγια πραγματικά. Με “στόχο” τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Ένα ακατανόητο, ακραίο και εντελώς “εκτός τόπου και χρόνου” ξέσπασμα, εναντίον του Ελληνα αμυντικού, λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα με τον ΟΦΗ. Λόγια χωρίς δόση λογικής, για έναν παίκτη που έχει περάσει πάνω από τη μισή ζωή του στο κόκκινο και το λευκό.

Αρκετές εβδομάδες μετά από την ήττα κόντρα στους Κρητικούς, ο Ολυμπιακός έχει κάνει το τρία στα τρία. Ο Παναγιώτης Ρέτσος ήταν ο παίκτης που καθόρισε τον νικητή στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο με το γκολ που πέτυχε. Αλλά με τη συνολική εικόνα του στον αγώνα. Η οποία ανέδειξε το σπουδαίο επίπεδο αυτού του κορυφαίου ποδοσφαιριστή. Ενός παίκτη που κέρδισε τους πάντες για να φτάσει στο σημείο να θεωρείται “ο ιδανικός αρχηγός για τον Ολυμπιακό”, όπως πολύ εύστοχα τον έχει αποκαλέσει ο φίλος και συνοδοιπόρος του στον Ολυμπιακό, από το… δημοτικό.

Την Κυριακή το βράδυ ο 28χρονος στόπερ συμπλήρωσε 177 επίσημους αγώνες με την ερυθρόλευκη φανέλα. Εφτασε τα 6 γκολ. Σκοράροντας πρώτη φορά κόντρα σε ομάδα της Big4. Κυρίως, όμως, έβαλε (για πολλοστή φορά) τέλος σε κάθε συζήτηση για το ποιος είναι και τι κάνει στον Ολυμπιακό ο Παναγιώτης Ρέτσος. Είναι ο αρχηγός της ομάδας και κάνει τα πάντα για τον Ολυμπιακό. Βάζοντας πάντα την ομάδα και τους συμπαίκτες του πάνω από το “εγώ” του και τον εαυτό του.

Στατιστικά και αριθμούς μπορείτε να βρείτε παντού. Εξάλλου, μετά από όσα έκανε την Κυριακή, όλοι προσπαθούν να βρουν ένα εντυπωσιακό… αποτυπωμένο επίτευγμα, για να το αναδείξουν. Από τις κερδισμένες μονομαχίες, μέχρι όλα όσα έκανε στο γήπεδο. Όλα επιβεβαιώνουν την απόλυτη κυριαρχία του στο ντέρμπι. Ωστόσο οι αριθμοί δεν δείχνουν τις πραγματικές και τις σημαντικότερες νίκες που έχει κατακτήσει ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής. Οι οποίες δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε κανέναν αριθμό.

Πόσοι αλήθεια γνωρίζουν ότι ο Ρέτσος είναι ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία του Ολυμπιακού; Του είχε δώσει το περιβραχιόνιο ο Πάουλο Μπέντο, στα 18 του χρόνια. Όταν παραχωρήθηκε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν το 2017 και ξεκίνησε την περιπέτειά του εκτός Πειραιά, ποτέ έκοψε τον ομφάλιο λώρο που τον ένωνε με την ομάδα στην οποία ανδρώθηκε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επιστροφή ήταν εύκολη.

Μετά από απίστευτες ατυχίες, πρωτοφανείς τραυματισμούς, ακραία αμφισβήτηση και… βεβαιότητα πως οι “καλές ημέρες του έχουν τελειώσει”, το καλοκαίρι του 2022 γύρισε στο σπίτι του. Στη βάση του. Στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, επέστρεψε με συμβόλαιο που έδειχνε την πίστη του στον εαυτό του. Κι ας τον είχαν οι περισσότεροι “ξεγραμμένο”. Με συμβόλαιο που προέβλεπε ένα μικρό ποσό ως “φιξ” αποδοχές. Και αύξηση των απολαβών του ανάλογα με τις συμμετοχές.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, έγιναν πολλά πράγματα. Ο ίδιος πάλεψε με όλα. Κυρίως με τους δαίμονές του και το… μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι του. Νίκησε τους τραυματισμούς. Νίκησε την αμφισβήτηση. Μετά από εκείνο το παιχνίδι του 2023, με αντίπαλο τον Άρη, πολλοί τον είχαν “τελειώσει” από τον Ολυμπιακό. Εγινε ο “γκαντέμης” και ο “γκαφατζής” που πρέπει να αποχωρήσει. Από τη στιγμή που άντεξε τότε, ήταν σαφές ότι δεν θα λύγιζε από τίποτα.

Και στο τέλος πήρε αυτά που άξιζε και για τα οποία δούλεψε από παιδάκι, όταν πρωτοπήγε στην ακαδημία του Ολυμπιακού. Εγινε μέλος της χρυσής γενιάς του συλλόγου, πανηγυρίζοντας το Conference League. Ηταν ο εμβληματικός αρχηγός στο ιστορικό νταμπλ των 100 χρόνων. Και σήμερα, είναι ο κορυφαίος Ελληνας αμυντικός. Πάντα υπό καθεστώς αμφισβήτησης και κριτικής. Το μεγαλύτερο ντέρμπι, αυτό με τον εαυτό του, το έχει κερδίσει προ πολλού. Και πλέον, τίποτε δεν μπορεί να του στερήσει τη χαρά του να παίζει στην ομάδα της καρδιάς του. Ως αρχηγός. Ως ηγέτης. Και ενίοτε ως σκόρερ σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και ολοκληρωτικές εμφανίσεις.

Μην χάσετε στις 10:30 το “ΤΙ ΕΒΑΛΕΕΕ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ