ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Αυτοί είναι οι τέσσερις βοηθοί του Αλγκουαθίλ, ο ρόλος τους και οι αλλαγές στο επιτελείο

Ο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ έφερε μαζί του δύο συνεργάτες του από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, έναν πολίτη του κόσμου, και έναν πρώην συνεργάτη του Μεντιλίμπαρ στην Εϊμπάρ.

Η συγκεκριμένη κίνηση σημαίνει την απενεργοποίηση σε πρώτη φάση του Παναγιώτη Αγριογιάννη από το προπονητικό επιτελείο των Πειραιωτών, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί ο ρόλος που θα έχει εφεξής. Σε αναμονή αποφάσεων για τον Αγριογιάννη, παραμένει στη θέση του ο βοηθός του.

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ιμανόλ Αλγκουαθίλ σηματοδοτεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Ολυμπιακού. Ο Βάσκος τεχνικός έπιασε ήδη δουλειά, έχοντας στο πλευρό του τέσσερις συνεργάτες. Οι οποίοι έχουν το γενικό πρόσταγμα στις προπονήσεις. Και θα τον βοηθήσουν να προσπαθήσει να εφαρμόσει τη φιλοσοφία του.

Το νέο επιτελείο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτελείται από δύο συνεργάτες του, προερχόμενους από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, έναν πρώην… τεχνικό διευθυντή και πρώην συνεργάτη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, αλλά και έναν… κοσμογυρισμένο γυμναστή.

Ιμπόν Πενιαγκαρικάνο, το μυαλό της ανάλυσης

Ο Ιμπόν Πενιαγκαρικάνο είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Ιμανόλ Αλγκουαθίλ. Με πορεία σχεδόν παράλληλη, καθώς και ο ίδιος έχει περάσει όλη του τη ζωή το Σαν Σεμπαστιάν. Ο 53χρονος Βάσκος αποτελεί τα «μάτια» του Αλγκουαθίλ όσον αφορά τη μελέτη των αντιπάλων και την τακτική προετοιμασία.

Είναι ο πιο στενός και άμεσος βοηθός του νέου προπονητή του Ολυμπιακού, αλλά και και επικεφαλής αναλυτής με μακρά θητεία στο επιτελείο της Ρεάλ Σοσιεδάδ Ο Πενιαγκαρικάνο είναι παραδοσιακά ο υπεύθυνος για την αποκρυπτογράφηση των αγώνων και τη μεταφορά των τακτικών οδηγιών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των βίντεο-αναλύσεων.

Αρκάιτζ Λακάμπρα, ο πρώην του… Μεντιλίμπαρ

Το πρόσωπο που… ενώνει τον Ιμανόλ Αλγκουαθίλ με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο Αρκάιτζ Λακάμπρα πέρασε 6 χρόνια με τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού στην Εϊμπάρ και έχει συνδέσει το όνομά του αποκλειστικά με το βασκικό ποδόσφαιρο, έχοντας περάσει από διάφορα πόστα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Εϊμπάρ.

Διετέλεσε προπονητής της θυγατρικής της ομάδας, CD Vitoria, ενώ αργότερα ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού γραμματέα, επικεφαλής σκάουτινγκ στον σύλλογο, ενώ έφτασε έως και τον τίτλο του τεχνικού διευθυντή.

Στα πρώτα του βήματα είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία ομάδων όπως η Αντιγκουόκο και η Πασάια, στα τοπικά της χώρας των Βάσκων. Το καλοκαίρι του 2025, αποχώρησε από την Εϊμπάρ, όπου είχε τον τίτλο του τεχνικού διευθυντή, για να ενσωματωθεί στο τεχνικό επιτελείο του προπονητή Αλγκουαθίλ ως βοηθός του, και τον ακολούθησε και στον Ολυμπιακό.

Σεντρίκ Τιούς, ο γυμναστής

Ο επίσης 53χρονος Σεντρίκ Τιούς αποτελεί τον άνθρωπο που θα αναλάβει τον κρίσιμο τομέα της εκγύμνασης, μαζί με τον Χρήστο Μουρίκη, έναν από τους σημαντικότερους Ελληνες προπονητές φυσικής κατάστασης και μόνιμο μέλος του επιτελείου του Ολυμπιακού.

Ο Ισπανο-γάλλος Τιούς διαθέτει ιδιαίτερο βιογραφικό, με περάσματα από τις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μαγιόρκα, αλλά και ως μόνιμος γυμναστής του Χουάν Ραμόν Λόπεθ Κάρο και στη συνέχεια του Πάμπλο Ματσίν, εργάστηκε κατά σειρά σε Τζαγουάρες (Μεξικό), Βασλούι (Ρουμανία), Εθνική Σαουδικής Αραβίας, Εθνική Ομάν, Ντάλιαν (Κίνα), Σενζέν (Κίνα), Αλ-Αΐν (Σαουδική Αραβία), Αλ-Ραέντ (Σαουδική Αραβία), Κατάρ SC.

Αυτή θα είναι η δεύτερη ομάδα στην οποία θα συνυπάρξει με τον Ιμανόλ Αλγκουαθίλ, καθώς οι δυο τους συνεργάστηκαν και κατά τη διάρκεια της περσινής παρουσίας τους στην Αλ Σαμπάμπ.

Μίκελ Σαϊθάρ, ο νέος προπονητής τερματοφυλάκων

Η έλευση του Μίκελ Σαϊθάρ φέρνει ριζικές ανακατατάξεις στο τμήμα των τερματοφυλάκων του Ολυμπιακού, καθώς ο 43χρονος Βάσκος αναλαμβάνει τα ηνία της εκγύμνασης των γκολκίπερ της πρώτης ομάδας.

Η συγκεκριμένη κίνηση σημαίνει την απενεργοποίηση σε πρώτη φάση του Παναγιώτη Αγριογιάννη από το προπονητικό επιτελείο των Πειραιωτών, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί ο ρόλος που θα έχει εφεξής. Ενώ ο μέχρι πρότινος άμεσος βοηθός του, Μάκης Βενιαμίν, παραμένει στο επιτελείο, έχοντας τον ίδιο ρόλο δίπλα στον νέο ισπανό προπονητή τερματοφυλάκων.

Ο Σαϊθάρ έπαιζε ως τερματοφύλακας κυρίως σε ομάδες 2ης και 3ης κατηγορίας, ενώ το 2016 είχε περάσει και από την Κύπρο και την ΑΕΚ Λάρνακας. Το 2022 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και αμέσως ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων στην 3η ομάδα της Ρεάλ Σοδιεδάδ. Το καλοκαίρι του 2025 εντάχθηκε στο επιτελείο του Αλγκουαθίλ, όταν ο Βάσκος επέλεξε να πάει στην Αλ Σαμπάμπ και φέτος τον ακολούθησε και στον Πειραιά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ