ΕΛΛΑΔΑ

Οι "σωτήρες" του ελληνικού ποδοσφαίρου

Οι "σωτήρες" του ελληνικού ποδοσφαίρου
INTIME SPORTS

Οι επενδυτές με τα πιτόγυρα, ο βασιλιάς των ρουμπινιών και ο... Μουαμάρ Καντάφι. Το Sport24.gr θυμάται τους σωτήρες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τι είναι το ποδόσφαιρο; Μα φυσικά μία διασκέδαση. Δεν το βλέπουν βέβαια όλοι έτσι, αλλά όπως και να το κάνουμε μαζί του ξεχνάμε τα διάφορα "δικά μας" και χανόμαστε στη δική του μαγεία.

Εκτός από το αγωνιστικό όμως, πολλές φορές (κυρίως τα τελευταία χρόνια) ασχολούμαστε και με τα διοικητικά των ομάδων. Όταν αυτές μάλιστα βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που λέει και το τραγούδι, τότε τσουπ πετάγονται διάφοροι παράγοντες-μάνατζερ-σωτήρες από το πουθενά με φοβερές ιστορίες.

Τι κάναμε εμείς; Με αφορμή το φημολογούμενο ενδιαφέρον του νεαρού Σαουδάραβα επιχειρηματία για τις μετοχές του Παναθηναϊκού, μαζέψαμε, μάθαμε και κάποιες επιπλέον πληροφορίες και σας παρουσιάζουμε ιστορίες από παρόμοιες καταστάσεις οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε... γάμο για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.

Άλλες ήταν από σοβαρούς επιχειρηματίες που όμως στη συνέχεια δεν προχώρησαν για άγνωστους λόγους, άλλες από ανθρώπους που στην πορεία κατηγορήθηκαν για διάφορα αδικήματα και άλλες πραγματικά αστείες. Όπως έχετε σωστά μαντέψει θα επικεντρωθούμε στο τελευταίο κομμάτι...

Ο Μεξικάνος που έγινε... Κινέζος!

Οι "σωτήρες" του ελληνικού ποδοσφαίρου
Σκλαβενίτης INTIME SPORTS

(Ο Αλεχάντρο Σκλαβενίτης παρουσιάζεται)

Ο τίτλος τα λέει όλα. Πάμε να πούμε ιστορίες για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. ΑΕΚ λοιπόν εποχής 2001, λίγο πριν μπει ο Νικολαΐδης στα διοικητικά, Η ENIC και η NetMed έχουν δώσει ένα σκασμό λεφτά για μεταγραφές, όμως τα προσδοκώμενα κέρδη δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Τότε από το πουθενά εμφανίζεται ο Αλεχάντρο Σκλαβενίτης! Το όνομα του προκάλεσε ενθουσιασμό, αφού ήταν ένας αρκετά πλούσιος άνθρωπος, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχή, βέβαια μαζί του έφερε και έναν παλιόφιλο. Τον Μάκη Ψωμιάδη σε ρόλο γενικού διευθυντή. Ο ομογενής επιχειρηματίας τάζει 4 δις δραχμές (περίπου 12 εκ. ευρώ), παρουσιάζει τον Φερνάντο Σάντος, όμως μία εβδομάδα μετά εξαφανίζεται και τη θέση του παίρνει ο Μάκης Ψωμιάδης.

Πρώτη κίνηση του Big Mac να ξεφορτωθεί το τηλεοπτικό συμβόλαιο που είχε η ΑΕΚ με την αλησμόνητη ατάκα: " Οι εποχές Μήνου Μάτσα - Καζαντζίδη περάσανε οριστικά". Η ΑΕΚ πάει στον Alpha Digital όμως χρήματα που μπήκαν στα ταμεία (και ήταν πολλά) αντί να αποφέρουν κέρδη, απέφεραν τεράστια χρέη. Τη συνέχεια την ξέρετε...

Οι επενδυτές με τα πιτόγυρα

Και η ομάδα του Άρη έχει μία πονεμένη ιστορία. Μάλλον... δυο, για να μην πούμε και παραπάνω. Ξεκινάμε με τον Ελληνοαμερικανό (από το Μανχάταν Μπιτς του Λος Αντζελες) επιχειρηματία Γιάννη Ζαχουδάνη. Οι "σειρήνες" ακούγονταν ήδη από την απέναντι μεριά του Ατλαντικού, όμως πήρε τις μετοχές και το πρώτο που έκανε ήταν να πουλήσει τον Άγγελο Χαριστέα στην Βέρντερ Βρέμης με το ποσό του 1.2 δις δραχμών (περίπου 4 εκ. ευρώ).

Οι άνθρωποι του Άρη κατηγόρησαν τον Ζαχουδάνη πως τόσο τα χρήματα από τον Χαριστέα όσο και τις επιταγές του Alpha digital αντί να τα βάλει στην ομάδα, τα έστειλε σε δικές του εταιρίες. Αποτέλεσμα; Ο Άρης καταχρεωμένος και στη συνέχεια στη Β' Εθνική και ο δικαστικός αγώνας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Πιάσε μια αλάδωτη...

Οι "σωτήρες" του ελληνικού ποδοσφαίρου
Καλίντ Αλ Κασίμι

(Ο Καλίντ αλ Κασίμι μαζί με τα τρόπαια του Άρη)

Πάμε και την φοβερή ιστορία με τους Άραβες. Ο Καλίντ Αλ Κασίμι ήταν ο "σωτήρας" των κίτρινων το 2003 με τις πληροφορίες εκείνη την εποχή να μιλούν πως είχε σκοπό να βάλει 10 εκ. ευρώ στην ομάδα. Παρόλα αυτά όχι μόνο δεν έβαλε χρήματα, αλλά περνούσε τον περισσότερο χρόνο του σε ένα σουβλατζίδικο κοντά στον γήπεδο του Άρη. Μάλιστα οι φίλοι των κίτρινων τον είχαν ονομάσει: "Ο επενδυτής με τα πιτόγυρα".

Ο Βασιλιάς των ρουμπινιών

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Ολυμπιακός. Βέβαια σε αυτό το θέμα δεν είναι ο πρωταθλητής, αφού αυτόν τον τίτλο κερδίζει κατά κράτος ο ΠΑΟΚ όπως θα διαβάσετε στις επόμενες γραμμές.

Ο Ολυμπιακός προς το τέλος της δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 1990 πέρασε δύσκολες στιγμές. Μία από αυτές ήταν όταν στη φυλακή μπήκε ο Κοσκωτάς για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τότε τις τύχες της ομάδας ανέλαβε ο Αργύρης Σαλιαρέλης, ο οποίος βέβαια έκανε κι αυτός φυλακή για υπόθαλψη εγκληματία.

Τελικά πήρε τις μετοχές του Ολυμπιακού και έκανε μεταγραφές, όμως από λεφτά τίποτα... Δεν έλειψαν οι φορές που έλεγε συνέχεια σε δηλώσεις του πως: "Το ταμείον είναι μείον", ενώ κορυφαία του στιγμή ίσως είναι η ατάκα όταν πούλησε τον Ντέταρι. "Ο Ντέταρι δεν ήθελε να μείνει γιατί ο νέος προπονητής είναι Σοβιετικός και οι Σοβιετικοί είχαν σκοτώσει τον παππού του στον πόλεμο"... Μεγάλες στιγμές... Τελικά ο Σαλιαρέλης έφυγε μετά την σκληρή κόντρα που είχε με την Θύρα -7-.

ΠΑΟΚ μόνο εσύ...

Πάμε και στον ΠΑΟΚ. Εδώ πραγματικά οι ιστορίες είναι τόσες πολλές που δεν ξέραμε ποια να πρωτοδιαλέξουμε. Εννοείτε πως κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος...

Από τον βασιλιά των μαγιό, στον άνθρωπο που θα έφερνε του Ανελκά και Λουί Φερναντες, στον "πρόεδρο" με την επιταγή, τους Άραβες που εξαφανίστηκαν και τον Μουαμάρ Καντάφι!

Top Champion...

Οι "σωτήρες" του ελληνικού ποδοσφαίρου
Γιάννης Καμπάνης INTIME SPORTS

Ξεκινάμε με τον Γιάννη Καμπάνη ή αλλιώς καπετάν Γιάννη. Ο Γούμενος στην προσπάθεια του να αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ έψαχνε παντού για συμπαίκτη ή άνθρωπο να δώσει τις μετοχές. Ένας από αυτούς ήταν και ο κ. Γιάννης Καμπάνης, ο οποίος και χρήματα είχε και σοβαρός επιχειρηματίας είναι. Βέβαια η ιστορία με τον ΠΑΟΚ τον... χάλασε λίγο και άρχισε τις "τρέλες".

Ο μύθος λέει πως πήγε στην προετοιμασία της ομάδας στην Γαλλία με μία επιταγή και έλεγε στον προπονητή (Ντουμιτρέσκου) πως θα σου φέρω παικταράρες και την οποία ήθελε να παρουσιάσει στον Ζαγοράκη! Στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι είπε την κορυφαία ατάκα για τον Διονύση Χασιώτη: "Είναι επιπέδου top champion", ενώ ήθελε να κάνει και μετάφραση τα λεγόμενα του! Μάλιστα είχε φιλοξενήσει και τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο πλοίο του. Στην Θεσσαλονίκη έχουν μείνει οι συνεντεύξεις που έδινε στα ραδιόφωνα και υποσχόταν πως θα κρατήσει τον Σαλπιγγίδη. Τελικά την... έκανε εξαιτίας του γηπέδου.

Έπαιρναν τηλέφωνο οι φυλακισμένοι!

Πάμε στον Δημήτρη Χοιρίδη. Τρομερή περίπτωση. Υποτίθεται πως εκπροσωπούσε Σύριους επιχειρηματίες, που θα έβαζαν αρκετά λεφτά και θα έφερναν στον ΠΑΟΚ τόσο τον Νικολά Ανελκά όσο και τον Λουί Φερναντές για την τεχνική ηγεσία.

Η όλη κατάληξη δεν ήταν καλή, αφού σε μία συνέντευξη Τύπου δεν εμφανίστηκε ποτέ. Η Αστυνομία τον περίμενε για να τον συλλάβει, μιας και εκκρεμούσε ένταλμα! Το κορυφαίο όλων όμως, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, είναι πως την περίοδο που ακουγόταν πως θέλει τον ΠΑΟΚ, στα ραδιόφωνα Θεσσαλονίκης έβγαιναν τρόφιμοι από τις φυλακές Διαβατών και έλεγαν πως τον γνώριζαν και πως δεν φορούσε καν ίδιες παντόφλες (προφανώς εννοούσαν ότι δεν είχε χρήματα)!

Τσάκας!

Πάμε και στον γνωστό μας Βλάση Τσάκα, ο οποίος θα έκανε ένα deal από την Αργεντινή. Μάλιστα μέσα σε όλα υποσχόταν και μεταγραφές με τον Μιγιάτοβιτς να είναι "κλεισμένος". Τα πράγματα δεν πήραν την τροπή που όλοι περίμεναν, εξαιτίας κάποιων προβλημάτων που είχε και καταγγελίες επιχειρηματιών από τη Χαλκιδική.

Η επιστολή στον Καντάφι!

Τρομερή ιστορία. Οι φήμες ήθελαν τον γιο του Μουαμάρ Καντάφι να ενδιαφέρεται για το 20% της ΠΑΕ ΠΑΟΚ! Μάλιστα συνέδεαν την όλη ιστορία με την παρουσία του γιου καντάφι στην Γιουβέντους. Οπαδοί της ομάδας έστειλαν επιστολή στον Λίβυο ηγέτη με σκοπό να εμπλακεί στα διοικητικά του συλλόγου!

Οι "σωτήρες" του ελληνικού ποδοσφαίρου
ΠΑΟΚ επιστολή

(Η επιστολή όπως δημοσιοποιήθηκε σε εφημερίδα)

Τρεις ακόμα...

Ο ένας είναι ο Πάνος Παπαδόπουλος ή αλλιώς ο βασιλιάς των μαγιό. Λεφτά είχε, όμως για ακόμα μία φορά το θέμα κόλλησε στο θέμα του γηπέδου και σε αυτά που βρήκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Πάμε στην πιο σοβαρή περίπτωση που πραγματικά θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία του ΠΑΟΚ. Μιλάμε για τον Ιβάν Σαββίδη. Μεγάλος επιχειρηματίας στην Ρωσία, Βουλευτής Ρωσικής Κρατικής Δούμας μέχρι και σήμερα και με πολλά χρήματα. Ήθελε τον ΠΑΟΚ, όμως δεν μπορούσε να αποδεχθεί πως στην Ελλάδα το 10% ανήκει στον ερασιτέχνη. Κάπου εκεί χάλασε η δουλειά...

Τέλος κλείνουμε με τον Νικηφόρο Κισσανδράκη, ο οποίος είναι ο κύριος Blue Sky. Ο αστικός μύθος λέει πως στην αίθουσα που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με τον Γούμενο,ήταν η εκπομπή της Ορίτζιναλ με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ να λέει την ατάκα: "Και να ήξεραν τι λέμε τώρα εμείς εδώ... ".

Φυσικά εσείς είστε οι καλύτεροι "μάρτυρες" και εκείνοι που ξέρετε πολλές ιστορίες γύρω από τις αγαπημένες σας ομάδες. Μοιραστείτε τις μαζί μας στη σελίδα του Sport24.gr στο facebook

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ