ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι παίκτες με τα περισσότερα τρόπαια στον κόσμο

Λιονέλ Μέσι και Ζεράρ Πικέ της Μπαρτσελόνα πανηγυρίζουν νίκη κόντρα στη Ρεάλ για τη La Liga 2018-2019 στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", Μαδρίτη | Σάββατο 2 Μαρτίου 2019
Λιονέλ Μέσι και Ζεράρ Πικέ της Μπαρτσελόνα πανηγυρίζουν νίκη κόντρα στη Ρεάλ για τη La Liga 2018-2019 στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", Μαδρίτη | Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 © 2019 ANDREA COMAS/ASSOCIATED PRESS

Ο Λιονέλ Μέσι κατακτά τρόπαια, αλλά ακόμα απέχει πολύ από τον τίτλο του "Μίδα των τίτλων". Στην κορυφή της λίστας με 40 βρίσκονται δύο παίκτες, ένας εκ των οποίων πέρασε απ' τον ΠΑΟΚ. Όλη η λίστα και οι εκπλήξεις.

Η ποδοσφαιρική σεζόν φτάνει στο τέλος της για τις χώρες που έχουν επιλέξει το καλεντάρι καλοκαίρι-άνοιξη και τα τρόπαια πάσης φύσεως αρχίζουν να ανυψώνονται στον ουρανό από περήφανους αρχηγούς νικητριών ομάδων. Τα πρωταθλήματα βρίσκονται στις τελευταίες αγωνιστικές και ορισμένα εξ αυτών έχουν καθορίσει τον πρωταθλητή τους, τα κύπελλα αρχίζουν να μπαίνουν σε πρόγραμμα τελικού, ενώ οι χώρες που έχουν league cup φρόντισαν να... ξεμπερδέψουν ήδη με αυτήν τη διοργάνωση που μόνο βάρος προσφέρει στην εποχή του κορονοϊού.

Αυτή είναι κι η εποχή που γίνεται η καταμέτρηση των τίτλων που έχει κατακτήσει κάθε ποδοσφαιριστής, στην προσπάθεια να βρεθεί ο "Μίδας των τίτλων". Συνήθως αυτό δεν γίνεται με επιτυχία, αφού οι μετρήσεις γίνονται με διάφορα κριτήρια. Πολλές διοργανώσεις δεν θεωρούνται επίσημες απ' τη FIFA ώστε να προσμετρηθούν, άλλες μοιάζουν περισσότερο με τοπικά τουρνουά, ενώ κάποιες είναι απλά παρεξηγημένες, ωστόσο θα έπρεπε να συνυπολογίζονται (πχ. τοπικά πρωταθλήματα Βραζιλίας, Nations League κλπ.).

Πρόσφατα, όταν η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Copa del Rey, μία λίστα εμφάνιζε τον Λιονέλ Μέσι να προσπερνάει σε τρόπαια τον Ράιαν Γκιγκς. Παλαιότερα, ο Ντάνι Άλβες είχε γίνει επικεφαλής της σχετικής κατάταξης και θεωρείται ο παίκτης με τις περισσότερες κούπες από κάθε άλλον στον κόσμο. Κι όμως, πρόκειται για λανθασμένα συμπεράσματα, εξαιτίας... μπερδέματος!

Η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ

Ο Άλβες άρχισε την καριέρα του στην Μπαΐα στο τέλος του 2001, ωστόσο αρκετοί του πιστώνουν δύο τίτλους του συλλόγου που κατακτήθηκαν το καλοκαίρι του 2001, προτού προωθηθεί στην πρώτη ομάδα (η πορτογαλική έκδοση της Wikipedia φέρει μεγάλη ευθύνη γι' αυτό)! Εξίσου άτοπη είναι η πρόσθεση τίτλων σε επίπεδο ηλικιακών κατηγοριών. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προσμετρηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 του 2003 στους τίτλους που πήρε σε αντρικό επίπεδο.

Με τις ορθές μετρήσεις, τα τρόπαιά του είναι 40, όσα έχει κι ένας πρώην παίκτης του... ΠΑΟΚ! Ο Χοσάμ Χασάν παραμένει ο 'Μίδας' των τροπαίων, αφού άρχισε τη συλλογή του το 1984, στην πρώτη χρονιά του στην Αλ Αχλί, και συνέχισε για 20 χρόνια, όταν κατέκτησε το τελευταίο τρόπαιό του, το πρωτάθλημα Αιγύπτου, ως παίκτης της Ζάμαλεκ. Ενδιάμεσα, πέρασε και από την Τούμπα το 1990-1991 μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Ιμπραχίμ Χασάν, ο οποίος βρίσκεται στην 6η θέση της λίστας με 37 τρόπαια.

Οι παίκτες με τα περισσότερα τρόπαια στον κόσμο
AP PHOTO/NASSER NASSER

Στην περίπτωση του Μέσι, τα αληθινά τρόπαια που έχει σηκώσει δεν είναι αυτά που του πιστώνονται. Δύο επιτυχίες στις οποίες συμμετείχε είναι η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κ20 το 2005 και το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο του 2008. Αμφότερες με ομάδες διαφορετικής ηλικιακής κατηγορίας, δηλαδή διακρίσεις που δεν πιστώνονται σε άλλους παίκτες, οπότε δεν θα έπρεπε και σε εκείνον. Επιπλέον, παρότι κάνει εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα απ' το 2004, δεν μπορεί να του πιστωθεί το Supercopa του 2005, όπου δεν ήταν καν στην αποστολή στα δύο παιχνίδια κόντρα στην Μπέτις. Όταν υπάρχουν παίκτες που δεν παίρνουν μετάλλια πρωταθλητή αν δεν έχουν συμπληρώσει συγκεκριμένο αριθμό αγώνων (ακόμα κι αν έχουν σημειώσει νικητήρια γκολ στα παιχνίδια που έπαιξαν), μοιάζει ακατανόητο να πιστώνεται τρόπαιο σε παίκτη που δεν συμμετείχε καθόλου σε μία διοργάνωση για διάφορους λόγους (διακοπές, τραυματισμός, επιλογή προπονητή κλπ.), ακόμα κι αν ανήκε στην ομάδα.

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ "ΜΙΔΑΣ" ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ

Γι' αυτόν το λόγο ο Αργεντινός βρίσκεται ακόμη στα 34 τρόπαια καριέρας και ίσως δεν γίνει το αδιαμφισβήτητο νο1 της κατάταξης. Με τον τίτλο αυτό φλερτάρουν δύο εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, ο ένας εκ των οποίων φυσικά είναι ο Άλβες. Ο Βραζιλιάνος μπακ συνεχίζει στα 37 να αγωνίζεται στη Σάο Πάουλο, αν και τα 3 χρόνια που έχει επιστρέψει στην πατρίδα του, δεν έχει πανηγυρίσει κάποιο διασυλλογικό τρόπαιο.

Ο άλλος είναι ο Χοσάμ Ασούρ, ο Αιγύπτιος αμυντικός μέσος, ο οποίος άρχισε την καριέρα του στην Αλ Αχλί ακριβώς όταν σταμάτησε ο Χοσάμ Χασάν! Από το 2005 μέχρι το 2020 τοποθέτησε 39 τρόπαια στη συλλογή του σε διασυλλογικό επίπεδο, ωστόσο τον Οκτώβριο πήρε μεταγραφή στην Αλ Ιτιχάντ, ουσιαστικά κάνοντας σαμποτάζ στον εαυτό του. Σε ηλικία 35 ετών, διαθέτει ακόμα χρόνο να βρει αυτά τα δύο τρόπαια που χρειάζεται για να γίνει το απόλυτο νο1. Αν το πετύχει, τότε θα αποκαθηλώσει τον προπονητή του στο σύλλογο που δεν είναι άλλος από τον Χασάν!

Με 39 τρόπαια υπάρχουν ακόμα δύο παίκτες, οι οποίοι έχουν σταματήσει την καριέρα τους και δεν απειλούν κανέναν πλέον. Ο Νόελ Μπέιλι είχε την τύχη να αγωνίζεται στην απόλυτη κυρίαρχο του πρωταθλήματος Βόρειας Ιρλανδίας τις δεκαετίες του '90 και του '00, Λίνφιλντ, με συνέπεια να κατακτήσει 10 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα. Σε αυτά προστίθενται διάφορες επίσημες διοργανώσεις που έχει δημιουργήσει τόσο η λίγκα όσο και η ομοσπονδία της χώρας, με συνέπεια ο βετεράνος κεντρικός μέσος, παρότι δεν υπήρξε ποτέ διεθνής και αγωνιζόταν πάντα ως ημιεπαγγελματίας, να φτάσει τα 39 τρόπαια στην καριέρα του.

Τον ίδιο αριθμό τίτλων έχει κι ένας Ιορδανός βετεράνος, ο Ρατέμπ αλ Αουαντάτ, ο οποίος πέρασε όλη την καριέρα του στην κορυφαία ομάδα της πατρίδας του, Αλ Φαλσαλί, με συνέπεια σε διάστημα 20 ετών να κατακτήσει κυριολεκτικά δεκάδες τρόπαια, εκ των οποίων 11 πρωταθλήματα και 12 κύπελλα. Δύο συμπαίκτες του σε εκείνη τη "χρυσή" περίοδο για την ομάδα του Αμάν, όπως ο Τζέρις Τάντρους και ο Αντνάν αλ Σουαϊμπατ, βρίσκονται κι αυτοί στη λίστα, αλλά πιο χαμηλά.

ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η περίπτωση του Αντρές Ινιέστα είναι ιδιαίτερη, αφού ο Ισπανός μεσοεπιθετικός άρχισε να συλλέγει κι αυτός τρόπαια στην Μπαρτσελόνα το 2005 μαζί με τον Μέσι, έφυγε το καλοκαίρι του 2018, όμως συνέχισε να κερδίζει τίτλους, με συνέπεια να παραμένει πάνω απ' τον Αργεντινό. Το κύπελλο και το Super Cup Ιαπωνίας που κατέκτησε με τη Βίσελ Κόμπε, σε συνδυασμό με τα τρόπαια που έχει με την εθνική Ισπανίας, τον φέρνουν στα 36 συνολικά.

FILE - In this Saturday, May 30, 2015 file photo Barcelona's Andres Iniesta, left, and Xavi Hernandez lift the trophy after winning the final of the Copa del Rey soccer match between FC Barcelona and Athletic Bilbao at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain. (AP Photo/Manu Fernandez, File)
FILE - In this Saturday, May 30, 2015 file photo Barcelona's Andres Iniesta, left, and Xavi Hernandez lift the trophy after winning the final of the Copa del Rey soccer match between FC Barcelona and Athletic Bilbao at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain. (AP Photo/Manu Fernandez, File) AP


Εκτός απροόπτου, πάντως, αναμένεται να τον προσπεράσει τόσο ο Μέσι, όσο και ο Ζεράρ Πικέ ο οποίος επίσης έχει 34 τρόπαια, λόγω Ισπανίας και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής το 2008, πριν επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα!

Οι δυο τους έχουν ένα τρόπαιο λιγότερο από τον Γουαέλ Γκομάα, τον Αιγύπτιο που επίσης σάρωσε τους τίτλους με την Αλ Αχλί μέχρι να αποσυρθεί το 2014, ενώ έχουν τα ίδια τρόπαια με τους Ράιαν Γκιγκς και Αλεκσάντρ Σοβκόβσκι, οι οποίοι αξιοποίησαν στο έπακρο τις "αυτοκρατορίες" της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ντινάμο Κιέβου αντίστοιχα.

Δύο βετεράνοι τερματοφύλακες έπονται στη λίστα με 33 τρόπαια, ο Ζούλιο Σέζαρ και ο Εσάμ ελ Χάνταρι, ενώ ο Κένι Νταλγκλίς έχει 32, όσα ο Αλ Σουαϊμπατ, ο Μάξουελ (ο οποίος αν συμμετείχε σε όλες τις αποστολές των Super Cup που έπαιξαν οι ομάδες του, θα ήταν επικεφαλής της λίστας), ο Τσάβι και ένας εν ενεργεία ποδοσφαιριστής. Ο Σέρχιο Μπουσκέτς μοιάζει σε καλύτερη μοίρα από τους συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα, αφού βρίσκεται σε μικρότερη ηλικία κι έχει περισσότερο χρόνο μπροστά του να αυξήσει τη συγκομιδή που άρχισε το 2009.

Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΣΕ ΡΟΛΟ ΚΥΝΗΓΟΥ

Ακριβώς από κάτω βρίσκονται ακόμα δύο εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μαζί με τον Μέσι συμπληρώνουν το βάθρο των κορυφαίων εν ενεργεία σκόρερ του ποδοσφαίρου. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τα 31 τρόπαια με την κατάκτηση του Supercoppa τον Ιανουάριο κι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη συγκομιδή του, αφού η Γιουβέντους βρίσκεται στον τελικό κυπέλλου κόντρα στην Αταλάντα. Αντιθέτως, ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς δεν δείχνει ότι μπορεί να κατακτήσει άλλα τρόπαια στη Μίλαν και έχει "κολλήσει" στα 31, αν δεν συνυπολογιστούν τα 2 πρωταθλήματα που αφαιρέθηκαν απ' τη θητεία του στη Γιουβέντους λόγω του σκανδάλου Calciopoli.

Οι παίκτες με τα περισσότερα τρόπαια στον κόσμο
AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Τέλος, υπάρχουν ακόμα δύο ποδοσφαιριστές που έχουν πιάσει το "φράγμα" των 30 τροπαίων, αμφότεροι απ' την Πορτογαλία. Ο Εουσέμπιο κατέκτησε 31 τίτλους, κυρίως με την Μπενφίκα, ενώ ο Βίτορ Μπαΐα σταμάτησε στους 30, κυρίως με την Πόρτο.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΟΡΑ

Η περσινή εκτόξευση της Μπάγερν με τα 6 τρόπαια και η φετινή συνέχεια με την επικείμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος φέρνει τα πιο ιστορικά μέλη αυτής της ομάδας πιο κοντά στο παραπάνω γκρουπ. Κορυφαίος όλων ο Τόμας Μίλερ που αυτήν τη στιγμή έχει 28 τρόπαια και πιθανότατα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μνημονεύεται κι αυτός ως ένας από τους παίκτες με τα περισσότερα στον κόσμο. Ο Μάνουελ Νόιερ με 26 θα αυξήσει κι αυτός σύντομα τη συγκομιδή του, αλλά λόγω ηλικίας μοιάζει αδύνατο να ξεπεράσει το συμπαίκτη του.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον Σέρχιο Ράμος, ο οποίος με τη Ρεάλ έχει κατακτήσει 22 τρόπαια και με την εθνική Ισπανίας ακόμα 3, όμως πιθανότατα θα αποχωρήσει από τους "μερένγκες" το καλοκαίρι και θα εξαρτηθεί από τον προορισμό του το αν θα μπει στη λίστα των πολυτροπαιούχων.

Οι παίκτες της Παρί πανηγυρίζουν γκολ που σημείωσαν κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι για τα ημιτελικά του Champions League 2020-2021 στο "Παρκ ντε Πρενς", Παρίσι | Τετάρτη 28 Απριλίου 2021
Οι παίκτες της Παρί πανηγυρίζουν γκολ που σημείωσαν κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι για τα ημιτελικά του Champions League 2020-2021 στο "Παρκ ντε Πρενς", Παρίσι | Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 © 2021 THIBAULT CAMUS/ASSOCIATED PRESS


Αν καταλήξει στην Παρί όπως φημολογείται, θα συναγωνίζεται τον Μάρκο Βεράτι με τα 26 τρόπαια (όλα με τους Γάλλους) και τον Μαρκίνιος με τα 25 (τα 23 με τους Γάλλους). Αμφότεροι σε αρκετά καλή ηλικία, σε κατάλληλη ομάδα και κατάλληλη χώρα (διεκδικούν 4 εγχώριους τίτλους κάθε χρόνο) για να κατακτήσουν πολλά τρόπαια ακόμα, δεν αποκλείεται να είναι εκείνοι που τελικά θα αναρριχηθούν στην κορυφή της λίστας.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΡΟΠΑΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Οι παίκτες με τα περισσότερα τρόπαια στον κόσμο

* Εν ενεργεία

** Δεν υπολογίζονται τα δύο πρωταθλήματα με τη Γιουβέντους που αφαιρέθηκαν λόγω calciopoli

Photo Credits: © 2021 Andrea Comas, Nasser Nasser, Frank Augstein, Manu Fernandez, Thibault Camus/Associated Press

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ