Οι υποψήφιοι για το Μουντιάλ

Το SPORT 24 παρουσιάζει τους υποψήφιους για να στελεχώσουν την αποστολή της Εθνικής στο Μουντιάλ
Η Εθνική ομάδα έστω και μέσω της διαδικασίας των μπαράζ, κατάφερε να “σφραγίσει” το εισιτήριο για τα γήπεδα της Νότιας Αφρικής και πλέον ο Ότο Ρεχάγκελ με τον συνεργάτη του Γιάννη Τοπαλίδη θα κληθούν να στελεχώσουν την 23μελη αποστολή που θα ταξιδέψει στην “μαύρη ήπειρο”.
Ήδη ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχει δώσει ένα στίγμα αναφορικά με τις προθέσεις του, τονίζοντας ότι θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στους ποδοσφαιριστές που οδήγησαν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα για δεύτερη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το 1994.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλες οι θέσεις είναι “κλεισμένες” και δεν είναι λίγοι οι παίκτες που κάνουν τα δικά τους όνειρα και έχουν ένα έξτρα κίνητρο στις ομάδες τους για να πείσουν τον Γερμανό προπονητή, ότι αξίζουν μία θέση στους “εκλεκτούς” για το Μουντιάλ.
Ο ίδιος άλλωστε στο φινάλε της προκριματικής φάσης έδειξε την διάθεση να προχωρήσει σε αλλαγές με ορισμένους εκ της “παλιάς φρουράς” να μένουν εκτός κλήσεων αλλά και άλλους που είχαν καλή παρουσία με τους συλλόγους τους, να καλούνται στη “γαλανόλευκη” έστω και αν δεν πήραν χρόνο συμμετοχής.
Με αντιπάλους που έχουν…γεύση από την προηγούμενη συμμετοχή το 1994 στις ΗΠΑ(Αργεντινή και Νιγηρία μαζί με την Ν.Κορέα αντί της Βουλγαρίας που ήταν αντίπαλος στο προηγούμενο Μουντιάλ) όπως προέκυψε από την κλήρωση των ομίλων, ο Ότο Ρεχάγκελ καταστρώνει ήδη τα πλάνα του και έξι μήνες πριν τη… σέντρα, το SPORT 24 σας παρουσιάζει τους υποψήφιους παίκτες για να στελεχώσουν την αποστολή στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η μάχη στον “άσο”
Για τη θέση του τερματοφύλακα, υπάρχουν τρία φαβορί. Ο Αλέξανδρος Τζόρβας μετά και από την απουσία του Κώστα Χαλκιά λόγω τραυματισμού, πήρε φανέλα βασικού και από τη στιγμή που και στον Παναθηναϊκό πλέον έχει μόνιμη θέση κάτω από τα δοκάρια, δείχνει ότι θα είναι η μία επιλογή.
Ο Ότο Ρεχάγκελ τον εμπιστεύτηκε τόσο στο παιχνίδι με τη Λετονία για τον προκριματικό όμιλο όσο και στα μπαράζ με την Ουκρανία και έχει πλέον κάθε λόγο να περιμένει την κλήση για τα τελικά. Ο Κώστας Χαλκιάς απουσίασε από τους τελευταίους καθοριστικούς αγώνες, ωστόσο ήταν η βασική επιλογή στις προηγούμενες αναμετρήσεις στον προκριματικό όμιλο.
Έτσι ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ που έχει επίσης φανέλα βασικού στην ομάδα του, αναμένεται να είναι μία ακόμη επιλογή. Όσο για τον τρίτο της… παρέας, ο Μιχάλης Σηφάκης του Άρη δείχνει να έχει πολλές πιθανότητες καθώς αγωνίζεται μόνιμα στην ομάδα του ενώ έκανε και το ντεμπούτο του κάτω από τα δοκάρια με την Εθνική στον τελευταίο αγώνα του ομίλου με το Λουξεμβούργο.
Ως αουτσάιντερ εξάλλου για μία θέση στο Μουντιάλ προβάλουν ο Στέφανος Κοτσόλης που από το καλοκαίρι συνεχίζει την καριέρα του στην Κύπρο και την Ομόνοια ενώ και οι Ελευθερόπουλος του ΠΑΣ Γιάννινα και Αναστασόπουλος του Αστέρα Τρίπολης θέλουν να συνεχίσουν τις καλές τους εμφανίσεις με τις ομάδες τους για να πείσουν τον Ότο Ρεχάγκελ ότι αξίζουν μία θέση.
Οι αμυντικοί
Για το κέντρο της άμυνας οι προθέσεις του Ότο Ρεχάγκελ είναι λίγο-πολύ γνωστές. Ο Σωτήρης Κυργιάκος που αγωνίζεται από το καλοκαίρι στην Λίβερπουλ είναι μόνιμη επιλογή, μαζί με τους “Ιταλούς”, Βαγγέλη Μόρα και Σωκράτη Παπασταθόπουλο.
Ο πρώτος έγινε βασικός στα έξι τελευταία παιχνίδια της “γαλανόλευκης” και ενώ ανήκει στο δυναμικό της Μπολόνια ενώ ο δεύτερος αγωνίστηκε επίσης στα μπαράζ με την Ουκρανία ενώ και με την Τζένοα στο “καμπιονάτο” έχει καλή παρουσία.
Στις επιλογές του Γερμανού προπονητή αναμένεται να είναι ακόμη ο Αβραάμ Παπαδόπουλος του Ολυμπιακού που μπορεί να μην είχε χρόνο συμμετοχής στα μπαράζ αλλά κάτι τέτοιο συνέβη καθώς αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού.
Από ΄κει και πέρα ο…παλιός, Τραϊανός Δέλλας μπορεί να απουσιάζει από τις κλήσεις για μεγάλο διάστημα, ωστόσο η εμπειρία του είναι ένα στοιχείο που μπορεί να του δώσει ένα εισιτήριο στο αεροπλάνο για τη Νότια Αφρική ενώ ο Στάθης Ταυλαρίδης της Σεντ Ετιέν είναι στο…μπλοκάκι πάντα.
Όσον αφορά στα άκρα της άμυνας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχει πολλές επιλογές. Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης που επέστρεψε στον Παναθηναϊκό είναι ένας από τους παίκτες που εμπιστεύεται ο Ότο Ρεχάγκελ και ήδη φαίνεται πως έχει “τσεκάρει” το δικό του εισιτήριο για τη Νότια Αφρική για τη θέση του δεξιού αμυντικού.
Ο Λουκάς Βύντρα επίσης είναι μόνιμο μέλος στις κλήσεις και πέραν λύσης για το δεξί άκρο μπορεί να αγωνιστεί και ως κεντρικός αμυντικός, κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί εργαλείο στα χέρια του Γερμανού προπονητή. Στα υπόψιν εξάλλου βρίσκεται και ο Γιώργος Γκαλίτσιος του Ολυμπιακού που κλήθηκε στην αποστολή για το τελευταίο παιχνίδι στο Ντόνετσκ αλλά και ο Γιάννης Μανιάτης του Πανιωνίου ο οποίος μάλιστα λίγο έλειψε να κληθεί για πρώτη φορά αλλά αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού.
Για το αριστερό άκρο, ο Βασίλης Τοροσίδης του Ολυμπιακού αν και απόντας λόγω τραυματισμού από τα τελευταία παιχνίδια είναι μία σίγουρη επιλογή ενόψει Μουντιάλ και ενώ μπορεί να αγωνιστεί και σε άλλες θέσεις βέβαια.
Παράλληλα ο Νίκος Σπυρόπουλος είναι μόνιμο μέλος στις κλήσεις του Ότο Ρεχάγκελ και αναμένεται να βρίσκεται στην αποστολή για τα τελικά ενώ στην λίστα είναι και ο Γιώργος Τζαβέλλας του Πανιωνίου που πήρε το…μήνυμα ότι υπολογίζεται με την παρουσία του στην αποστολή του τελευταίου αγώνα με την Ουκρανία.
Οι μέσοι
Για τη μεσαία γραμμή, δύο μέλη της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004, ο Κώστας Κατσουράνης και ο Γιώργος Καραγκούνης του Παναθηναϊκού θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι στην τελική αποστολή.
Ο Σωτήρης Νίνης εξάλλου έχει γίνει πια μέλος της “γαλανόλευκης” από την νεότερη γενιά όπως όμως και ο Βασίλης Πλιάτσικας που από το καλοκαίρι ανήκει στη Σάλκε αλλά και ο Γρηγόρης Μάκος που μεταγράφηκε από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ.
Ο Χρήστος Πατσατζόγλου ακόμη παραμένει στις κλήσεις του Ότο Ρεχάγκελ και ενώ πλέον συνεχίζει την καριέρα του στην Κύπρο και την Ομόνοια.
Από την άλλη πλευρά ο Αλέξανδρος Τζιόλης αν και βρίσκεται εκτός πλάνων στον Παναθηναϊκό είναι ένας παίκτης που εμπιστεύεται ο ομοσπονδιακός προπονητής ενώ ο Άγγελος Μπασινάς έμεινε εκτός αποστολής μετά το παιχνίδι με το Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο αλλά πλέον στην περίοδο του Ιανουαρίου ευελπιστεί ότι θα βρει ομάδα που θα έχει χρόνο συμμετοχής για να επανέλθει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
Στους παίκτες που είναι στα υπόψιν εξάλλου συμπεριλαμβάνονται ο Γιώργος Φωτάκης του ΠΑΟΚ αλλά και ο…παλιός Παντελής Καφές της ΑΕΚ.
Οι επιθετικοί
Ο πρώτος σκόρερ στα προκριματικά, Φάνης Γκέκας έχοντας μάλιστα πλέον ανοίξει και μία νέα σελίδα στην καριέρα του με την μεταγραφή του στην Χέρτα αναμένεται να αποτελέσει το “βαρύ” πυροβολικό στα τελικά του Μουντιάλ. Ο Άγγελος Χαριστέας της Νυρεμβέργης είναι επίσης μία σταθερή επιλογή του ομοσπονδιακού τεχνικού όπως όμως ο Γιώργος Σαμαράς της Σέλτικ αλλά και ο “χρυσός” σκόρερ στα μπαράζ με την Ουκρανία, Δημήτρης Σαλπιγγίδης.
Εξάλλου ο Κώστας Μήτρογλου του Ολυμπιακού που έχει εντυπωσιακή παρουσία στη φετινή σεζόν με την κλήση του για τα παιχνίδια μπαράζ κόντρα στην Ουκρανία, φάνηκε ότι έχει γίνει πλέον μία ακόμη επιλογή για τον Γερμανό τεχνικό όσον αφορά στην επιθετική γραμμή.
Τέλος ο Βαγγέλης Μάντζιος είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει προηγούμενη εμπειρία από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και από τη στιγμή που θα καταφέρει να αυξήσει τον χρόνο συμμετοχής του ενδεχομένως με μία μεταγραφή σε άλλη ομάδα, σίγουρα θα παρακολουθείται ενόψει Μουντιάλ από τον Ότο Ρεχάγκελ.
Το δεύτερο μισό της σεζόν λοιπόν, σίγουρα οι παίκτες θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο κυνηγώντας μία θέση στην αποστολή για τα τελικά του Μουντιάλ και σίγουρα η συμμετοχή στην τελική φάση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης θα είναι και ένα ξεχωριστό στοιχείο στο βιογραφικό τους…