ΕΛΛΑΔΑ

Οι φίλαθλοι επιστρέφουν στα γήπεδα στις 15 Ιουλίου

Οι φίλαθλοι επιστρέφουν στα γήπεδα στις 15 Ιουλίου

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι φίλαθλοι επιστρέφουν στα γήπεδα στις 15 Ιουλίου, μόνο όσοι είναι εμβολιασμένοι και με χρήση μάσκας, ενώ η πληρότητα θα είναι στο 85%.

Νέα "προνόμια" για τους εμβολιασμένους, που αφορούν στην εστίαση και την ψυχαγωγία, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με το news247.gr, τόσο τα ανοικτά όσο και τα κλειστά γήπεδα, πλέον, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Άδωνις Γεωργιάδης: "Στα γήπεδα με μάσκα"

"Στους αμιγείς χώρους θα είναι μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Σε αυτούς τους χώρους θα υπάρχει μεγαλύτερη πληρότητα ενώ δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Στους μικτούς χώρους πέραν των εμβολιασμένων θα μπορούν να είναι και οι μη εμβολιασμένοι με μάσκες και υποχρεωτικό αρνητικό rapid test. Στους μικτούς κλειστούς χώρους εστιατορίων και καφέ η πληρότητα θα είναι στο 50%".

Στους αμιγείς χώρους οι ανήλικοι θα μπορούν να προσέρχονται με self test που θα δηλώνεται από τους γονείς τους. Στους αμιγείς χώρους που ξεκινούν από 15 Ιουλίου, η χωρητικότητα φτάνει στο 85%.

Στους μεικτούς χώρους από 1η Ιουλίου η πληρότητα γίνεται 50% και οι ανήλικοι προσέρχονται με self test γονέων.

Σε ο,τι αφορά τα γήπεδα (ανοιχτά και κλειστά), ανοίγουν ξανά από 15 Ιουλίου μόνο για εμβολιασμένους και με χρήση μάσκας.

Οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες

1. Στους αμιγείς χώρους, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες

2. Στους μικτούς χώρους, στους οποίους θα μπορούν να μπαίνουν πέρα από τους εμβολιασμένους και όσοι έχουν υποβληθεί είτε σε rapid είτε σε μοριακό τεστ PCR, ενώ από την "εξίσωση" για αυτές τις δραστηριότητες βγαίνουν τα self test.

Αναλυτικότερα, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, θα υπάρχουν:

- Κλειστοί χώροι, όπως εστιατόρια, κινηματογράφοι και θέατρα, αλλά και γήπεδα και κέντρα διασκέδασης, όπου θα υπάρχει διαβάθμιση. Στο αμιγείς χώρους θα βρίσκονται εμβολιασμένοι (δύο δόσεις και 14 μέρες από τη 2η ή μονοδοσικά) και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

- Στους μικτούς θα είναι οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν κάνει rapid test.

Κάθε επιχείρηση θα επιλέγει αν είναι αμιγής ή μεικτός χώρος. Η δήλωση θα γίνεται σε κεντρική πλατφόρμα και θα υπάρχει ειδική σήμανση στους χώρους εκμετάλλευσης.

Οι αμιγείς χώροι θα είναι 75-80% χωρητικότητα και οι μεικτοί από 25-75%.

Η διαβάθμιση εξαρτάται από τον χώρο, από το πόσο μεγάλος συγχρωτισμός υφίσταται. Κατά περίπτωση στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει υποχρέωση μάσκας. Στους μεικτούς θα υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση.

Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις και έλεγχοι από την Πολιτεία. Όλοι οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα πρέπει να προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, και στους μεικτούς με το τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα των πιστοποιητικών.

Όλοι οι χώροι που θα ανοίξουν, οι κλειστοί και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης, θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου, και οι κλειστοί χώροι κινηματογράφοι και θέατρα, θα ανοίξουν από 1η Ιουλίου. Εν συνεχεία αυξάνοντας τη χωρητικότητα θα γίνονται αμιγείς χώροι.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ