THE SPORTS ECONOMIST

Οι "ελληνικοί" στόχοι της Γκλάντμπαχ: Οι μύθοι και η πραγματικότητα

Οι "ελληνικοί" στόχοι της Γκλάντμπαχ: Οι μύθοι και η πραγματικότητα
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά συνολικά επτά ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα και οι δύο αρχισκόρερ της Eredivisie έχουν εμφανιστεί μόνο στη φετινή σεζόν να απασχολούν την Γκλάντμπαχ. Το SPORT24 καταγράφει τι πραγματικά ισχύει, αναλύοντας μία μία τις περιπτώσεις και το πλαίσιο, οικονομικό και αγωνιστικό, στο οποίο θα κινηθεί το γερμανικό κλαμπ το προσεχές καλοκαίρι.

Γκλάντμπαχ εδώ, Γκλάντμπαχ εκεί, Γκλάντμπαχ (θαρρείς πως είναι) παντού. Τους τελευταίους μήνες, στη φετινή σεζόν ειδικά, λες και οι επιτελείς του scouting του γερμανικού συλλόγου έχουν ανακαλύψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο το... El Dorado και εμφανίζεται πως εστιάζουν αποκλειστικά σε ποδοσφαιριστές είτε προερχόμενους από το πρωτάθλημά μας, είτε που πλέον αγωνίζονται εκτός συνόρων.

Μόνο στη διάρκεια της τρέχουσας χρόνια τα "πουλάρια" έχουν εμπλακεί σε σεναριολογία για επτά (7) διαφορετικούς ποδοσφαιριστές. Πέντε που βρίσκονται (ακόμη) στη Stoiximan Super League, τον Λιβάι Γκαρσία, τον Ινμπόμ Χουάνγκ, τον Ντομινίκ Κοτάρσκι, τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη και τον Ανδρέα Ντόη και τους δύο Έλληνες επιθετικούς που τα "σπάνε" στην Eredivisie, τον Βαγγέλη Παυλίδη και τον Τάσο Δουβίκα.

Αναζητώντας την άκρη του νήματος και τη διάκριση του μύθου από την πραγματικότητα, ακολουθεί μια κατά περίπτωση ανάλυση των δεδομένων, πάνω στην οποία θα παρουσιαστεί και το τρέχον αγωνιστικό, μεταγραφικό και οικονομικό πλαίσιο της Γκλάντμπαχ. Μιας Γκλάντμπαχ που ναι μεν ισχύει πως τελευταία έχει συχνή παρουσία στην Ελλάδα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως έχει φτάσει σε σημείο να αγοράζει (ή να σκοπεύει να το κάνει) τα πάντα ή πως ακόμη και οι πολύ συγκεκριμένοι στόχοι της είναι – ακόμη και σε ιδεατές συνθήκες – εφικτοί.

Να τονιστεί πως η σύνδεση του γερμανικού club με την Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο στην τρέχουσα σεζόν. Πριν ο Χρήστος Τζόλης πάρει τη μεταγραφή στη Νόριτς (και μόνο τότε) είχε ενδιαφερθεί σοβαρά για τον διεθνή εξτρέμ, χωρίς όμως να θεωρήσουν ποτέ τις τότε αξιώσεις του ΠΑΟΚ σύμφυτες με τη δική τους αξιολόγηση, ενώ πέρυσι, έφτασαν πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, προετοιμάζοντας -επί μήνες- το έδαφος για μια κίνηση για τον Γιώργο Κούτσια.

Πάμε όμως πλέον στα φετινά.

Ντομινίκ Κοτάρσκι: Ακούστηκε ως σενάριο πριν η Γκλάντμπαχ παραχωρήσει τον Γιαν Ζόμερ στην Μπάγερν κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και έκτοτε συντηρήθηκε, χωρίς να επηρεαστεί από το γεγονός ότι τα "πουλάρια" αγόρασαν αντικαταστάτη του Ελβετού, τον συμπατριώτη του Γιόνας Όμλιν.

Το καλοκαίρι, χωρίς να έχουν προοπτική ευρωπαϊκής συμμετοχής μιας και δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν κάποιο εισιτήριο για διεθνή διοργάνωση, η προσθήκη τερματοφύλακα, πολύ απλά, δεν βρίσκεται στον σχεδιασμό του αθλητικού διευθυντή Ρόλαντ Βίρκους.

Κωνσταντίνος Κουλιεράκης: Παρακολουθώντας ανελλιπώς πέρυσι παιχνίδια του ΠΑΟΚ Β' για χάρη του Κούτσια, οι scouts της Γκλάντμπαχ όντως ξεχώρισαν έγκαιρα τη δυναμική του διεθνή στόπερ. Αυτή επιβεβαιώθηκε με τη φετινή του εξέλιξη, κάτι που επίσης διαπιστώθηκε από scouting των "πουλαριών" (και κάπως έτσι κόλλησε και η σχετική κουβέντα για τον Κοτάρσκι), με το προφίλ του "Κούλιε" να ταιριάζει και στο γενικό και στο ειδικό πλαίσιο της αναζήτησης του γερμανικού συλλόγου.

Το γενικό είναι πως αναζητούνται ποδοσφαιριστές μεταξύ 20 και 26 ετών μιας και τα δεδομένα υποχρεώνουν την Γκλάντμπαχ σε ανανέωση. Το ειδικό είναι πως εν¨όψει καλοκαιριού, μεταγραφική προτεραιότητα αποτελεί ένας αριστεροπόδαρος στόπερ (όπως και αριστερός φουλ μπακ μιας και αποχωρεί ως ελεύθερος ο Αλγερινός Ραμί Μπενσεμπαϊνί).

Δυνατότητα όμως να δοθούν τα χρήματα με τα οποία τιμολογεί ο ΠΑΟΚ τον 20χρονο κεντρικό αμυντικό, +10 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή, δεν έχει η Γκλάντμπαχ, το διαθέσιμο ταβάνι της οποίας για τη συγκεκριμένη θέση εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσει τα 5-6 εκατομμύρια. Στην καλύτερη.

Ινμπόμ Χουάνγκ: Ο βασικός λόγος της σταθερής παρουσίας της Γκλάντμπαχ στο φετινό ελληνικό πρωτάθλημα (και εξαίρεση στο ηλικιακό πλαφόν, μιας και για τη συγκεκριμένη θέση, τα ζητούμενα των "πουλαριών" περιλαμβάνουν και εμπειρία).

Το καλοκαίρι, το γερμανικό club θα βγει στην αγορά αναζητώντας "οκτάρι", "δεκάρι" και στην πιθανότατη περίπτωση που θα πωληθεί - προκειμένου να ενισχυθούν τα ταμεία και έτσι να χρηματοδοτηθούν οι προσθήκες – ο Κουάντιο Κονέ και "εξάρι".

Ο Νοτιοκορεάτης του Ολυμπιακού μπορεί να καλύψει τις δύο από τις τρεις θέσεις, θεωρείται από το scouting των «πουλαριών» ο πιο συμβατός με το επίπεδο της Bundesliga και ο πλέον κοντινός στις απαιτήσεις της.

Και εδώ όμως το θέμα είναι το οικονομικό. Τα +15 εκατομμύρια που από τον Ιανουάριο έχουν ξεκαθαρίσει πως θέλουν οι "ερυθρόλευκοι" είναι απλώς απαγορευτικά για την Γκλάντμπαχ. Ενδεικτικό ότι τόσο, 15 εκατ., είναι το ύψος του buy out του Γιούλιαν Βάιγκλ, ο οποίος αγωνίζεται δανεικός από την Μπενφίκα.

"Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φτάσουμε εκεί. Δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα", το απολύτως ενδεικτικό προ μερικών εβδομάδων σχόλιο του Βίρκους όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον τα "πουλάρια" μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του buy out και να κρατήσουν τον Γερμανό στο ρόστερ (ανανέωση δανεισμού θα επιχειρήσουν).

Η τιμολόγηση της Γκλάντμπαχ για τον Χουάνγκ συνάδει με αυτήν που έχουν και οι υπόλοιπες ομάδες της Bundesliga που τον παρακολουθούν (Φρανκφούρτη, Φράιμπουργκ, Χόφενχαϊμ) και κυμαίνεται σε ένα εύρος 6 ως 8 εκατομμυρίων ευρώ, τα μισά (στην καλύτερη) δηλαδή από τις αξιώσεις του Ολυμπιακού.

Ανδρέας Ντόη: Ταιριάζει στο ηλικιακό προφίλ, ικανοποιεί το γεγονός πως παρότι δεν είναι αριστεροπόδαρος εν τούτοις στον Ολυμπιακό αγωνίζεται τις περισσότερες φορές ως αριστερός στόπερ, εύλογα τσεκαρίστηκε από την στιγμή που μπήκε στην ενδεκάδα των "ερυθρόλευκων" (και εφόσον υπήρχε σταθερή παρουσία "ματιών" στα παιχνίδια τους από απεσταλμένους του γερμανικού συλλόγου), ωστόσο οι προτεραιότητες και τα χαρακτηριστικά που ψάχνει η Γκλάντμπαχ στη θέση του είναι πολύ συγκεκριμένα.

Λιβάι Γκαρσία: Εφόσον scouts βλέπουν σταθερά παιχνίδια του φετινού ελληνικού πρωταθλήματος (έστω για συγκεκριμένους λόγους), θα ήταν αδύνατον να ξεφύγει της προσοχής τους ο μέχρι πρότινος πρώτος του σκόρερ. Το σημείο αναφοράς της Γκλάντμπαχ στην επίθεση, ο Μάρκους Τουράμ αποχωρεί -ελεύθερος- το καλοκαίρι οπότε είναι επιβεβλημένη η αντικατάστασή του.

Ενδεχομένως μάλιστα να μην γίνει μόνο μία προσθήκη, αλλά αν το επιτρέψουν τα οικονομικά δεδομένα, να αποκτηθούν δύο επιθετικοί, ένας κλασικός φουνταριστός και ένας περισσότερο περιφερειακός (με τον έναν τουλάχιστον να αποτελεί τη δεύτερη εξαίρεση από το ηλικιακό πλαίσιο, μιας και αναζητείται κάποιος έμπειρος, με ποδοσφαιρικά χιλιόμετρα σε αυτό το επίπεδο στα πόδια του).

Μόνο και μόνο από τις απαιτήσεις της ΑΕΚ για τον Γκαρσία, προκύπτει και εδώ το εύλογο συμπέρασμα για το τι πραγματικά ισχύει. Έτσι κι αλλιώς όμως πέραν μιας και μόνο τυπικής και τελείως φιλολογικής και διαδικαστικής προσέγγισης (από τις μυριάδες που γίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις) για το πλαίσιο και τα δεδομένα που έγινε το φθινόπωρο, έκτοτε η πλευρά του επιθετικού της Ένωσης δεν έχει ακούσει το παραμικρό από τα «πουλάρια».

Βαγγέλης Παυλίδης – Τάσος Δουβίκας: Στο πλαίσιο της αναζήτησης επιθετικού/κών της Γκλάντμπαχ, το ελληνικό δίδυμο του ολλανδικού πρωταθλήματος προέκυψε στις πρόσφατες αναφορές των γερμανικών media. Ισχύει πως έχουν αμφότεροι τσεκαριστεί, αυτό δεν αμφισβητείται.

Προαναφέρθηκε όμως πως βασική προϋπόθεση των "πουλαριών" στη συγκεκριμένη θέση είναι η εμπειρία σε όσο το δυνατόν υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Ενδεικτικό της προσοχής με την οποία θα γίνει η εν λόγω επιλογή είναι πως οι επιτελείς της Γκλάντμπαχ δεν είναι καν 100% πεπεισμένοι ούτε για τον σαφώς πιο δοκιμασμένο από τον Δουβίκα, Παυλίδη.

Και αυτό αφήνοντας στην άκρη την (καταλυτική) οικονομική παράμετρο, μιας και ήδη η τιμή του επιθετικού της ΑΖ ξεφεύγει από τα "μπορώ" της Γκλάντμπαχ, κάτι που πάντα σε αυτό το πλαίσιο, τείνει να αποτελέσει και πρόσθετη τροχοπέδη (πέραν των προηγούμενων αγωνιστικών επιφυλάξεων) και για οποιαδήποτε σκέψη γίνει/γίνεται και για τον Δουβίκα.

Αυτά λοιπόν είναι τα δεδομένα στα μεταγραφικά της Γκλάντμπαχ και έτσι διαμορφώνονται τα όσα σενάρια την εμπλέκουν με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ελληνικές ομάδες και Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εντός ή εκτός των συνόρων.

Συμπερασματικά, το γεγονός ότι τα "πουλάρια" βρίσκονται συχνά από πέρυσι στην Ελλάδα εστιάζοντας σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, αρχικά για περαιτέρω, πιο ενδελεχές τσεκάρισμα της εξέλιξής τους (Χουάνγκ, Κουλιεράκης) δεν συνεπάγεται πως:

  1. ενδιαφέρονται και για όσες άλλες περιπτώσεις προκύπτει από το συγκεκριμένο scouting πως τσεκάρονται, έστω σε επίπεδο αρχικής καταγραφής

  2. πως ακόμη και εκείνοι για τους οποίους ήρθαν στην Ελλάδα έχουν προκριθεί αγωνιστικά και έχουν φτάσει σε επίπεδο που να δικαιολογούν «σοβαρό και υφιστάμενο ενδιαφέρον» και 3) πως ακόμη και αν γίνονταν κάτι τέτοιο, θα μπορούσε η Γκλάντμπαχ να τους αγοράσει.

Ειδικά εφόσον ακριβώς εξαιτίας των πολλών «τρυπών» που καλείται η Γκλάντμπαχ να κλείσει το προσεχές καλοκαίρι στο ρόστερ της -αριστεροπόδαρος στόπερ, αριστερός φουλ μπακ, τουλάχιστον δύο χαφ και τουλάχιστον ένας επιθετικός– και της σημαντικότατης περιστολής του μπάτζετ, οι όσο το δυνατόν οικονομικότερες επιλογές (πάντα καθ' αναλογία με το ματσάρισμα των αγωνιστικών προϋποθέσεων) αποτελούν το βασικότατο κριτήριο για την αγοραστική πολιτική των "πουλαριών".

TAGS THE SPORTS ECONOMIST BUNDESLIGA ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ