THE SPORTS ECONOMIST

Οι δύσκολοι Ζιλ Ντίας και Καστανάρας που έφερε η Στουτγάρδη στο τραπέζι του Άρη

Οι δύσκολοι Ζιλ Ντίας και Καστανάρας που έφερε η Στουτγάρδη στο τραπέζι του Άρη
INTIME SPORTS

Μετά τη συμφωνία με τον προερχόμενο από την Στουτγάρδη (αλλά ελεύθερο), Αντώνη Αηδόνη, στο πλαίσιο των επαφών των «κίτρινων» με τους Σουηβούς, μπήκαν υπό την… εξέταση του Ρόμπερτ Παλίκουτσα δύο ποδοσφαιριστές με συμβόλαιο – αλλά εκτός πλάνων - στον γερμανικό σύλλογο: ο Πορτογάλος εξτρέμ, Ζιλ Ντίας και ο 20χρονος επίσης ομογενής επιθετικός Θωμάς Καστανάρας.

Η συμφωνία του Άρη με τον Αντώνη Αηδόνη άνοιξε (και ενίσχυσε σε κάποιες περιπτώσεις) έναν δίαυλο επικοινωνίας με την πρώην πλέον ομάδα του 22χρονου στόπερ, την Στουτγάρδη.

Από εκεί αποχώρησε ως ελεύθερος ο ομογενής κεντρικός αμυντικός, αναζητώντας όμως πληροφορίες ο τεχνικός διευθυντής των «κίτρινων», Ρόμπερτ Παλίκουτσα είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με επιτελείς και αξιωματούχους των Σουηβών.

Έτσι και ενημερώθηκε για την επιδίωξη τους να μειώσουν το δικό τους ρόστερ, αναζητώντας συμφωνίες για τους ποδοσφαιριστές που δεν υπολογίζουν. Και ακολούθως έπεσαν στο τραπέζι των «κίτρινων» δύο στελέχη του γερμανικού συλλόγου, οι οποίοι είναι εκτός πλάνων βασικού rotation της Στουτγάρδης και από την άλλη ικανοποιούν τις εναπομείνασες μεταγραφικές αναζητήσεις του Άρη.

Αυτοί οι δύο λοιπόν είναι ο Πορτογάλος εξτρέμ Ζιλ Ντίας και ένας ακόμη νεαρός Έλληνας ομογενής, ο 20χρονος επιθετικός Θωμάς Καστανάρας. Αμφότερες πολύ απαιτητικές – για διαφορετικούς λόγους – περιπτώσεις, αλλά επ’ ουδενί αδιάφορες στον Γερμανοκροάτη τεχνικό διευθυντή του Άρη.

O ακριβός και υπομονετικός Ζιλ Ντίας

Η περίπτωση του Ζιλ Ντίας εντάσσεται στον σχεδιασμό της ενίσχυσης του ρόστερ με έναν ακόμη όσο το δυνατόν με περισσότερες παραστάσεις από κορυφαίο επίπεδο εξτρέμ. Οι δύο είναι καθ’ οδόν (Μενέντες, Σαβιέρο), ο Πορτογάλος μοιάζει βάσει βιογραφικού και παραστάσεων να είναι το πιο δυνατό – και παράλληλα πιο δύσκολο – όνομα που εξετάζει και αναμφίβολα προσπαθεί ο Άρης για να συμπληρώσει την τριάδα των ακραίων μεσοεπιθετικών.

Γνωστός στο ελληνικό κοινό από το προ τετραετίας σύντομο πέρασμά του στον Ολυμπιακό, μετακόμισε στη Γερμανία τον Ιανουάριο υπογράφοντας συμβόλαιο ως το 2025 και μετρώντας έκτοτε 7 συμμετοχές στην Bundesliga.

Δεν ήταν αρκετές για να τον συμπεριλάβουν στα πλάνα του συλλόγου για την επόμενη σεζόν, παραχωρείται δανεικός από τους Σουηβούς, οι απολαβές του όμως ξεπερνάνε την τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του Άρη, οπότε για να προχωρήσει η περίπτωσή του θα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά και η Στουτγάρδη.

Αυτή είναι η πρώτη δυσκολία. Η δεύτερη αναμενόμενα έγκειται στο να δεχτεί και ο ίδιος ο 27χρονος την προοπτική του Άρη, κάτι που πάντως σε αρχικό επίπεδο, δεν απορρίπτει ο Πορτογάλος, θέλοντας όμως πρώτιστα να εξαντλήσει αφενός τις πιθανότητές του είτε για να παραμείνει στην Στουτγάρδη (δεν θα γίνει) ή να εξετάσει αν και εφόσον αποχωρήσει μπορεί να συνεχίσει σε κάποιο άλλο, πιο προηγμένο από το ελληνικό, πρωτάθλημα.

Χρειάζεται συνεπώς και υπομονή, κάτι που ενισχύει τον συντελεστή δυσκολίας. Ο Παλίκουτσα πάντως δεν έχει εγκαταλείψει.

Ο απρόθυμος για Ελλάδα Καστανάρας

Η δεύτερη πρόταση που προέκυψε από τις επαφές με την Στουτγάρδη είχε να κάνει με τον 20χρονο Θωμά Καστανάρα. Διεθνής με την Εθνική u17, η αλματώδης πρόοδος του – αρχισκόρερ της ομάδας u19 της Στουτγάρδης, τη σεζόν 2021-22 σημείωσε 26 γκολ στο αντίστοιχο πρωτάθλημα – τον έφερε στις επιλογές της Νέων της Γερμανίας, προσφέροντάς του παράλληλα και επαγγελματικό συμβόλαιο και χρόνο συμμετοχής στη πρώτη ομάδα.

Στην περασμένη σεζόν αγωνίστηκε τέσσερις φορές στην Bundesliga, ωστόσο όπως φαίνεται οι αλλαγές στο αγωνιστικό, οργανωτικό και διοικητικό οργανόγραμμα του συλλόγου, τον έχουν φέρει εκτός πλάνων με την Στουτγάρδη (δεσμεύεται με συμβόλαιο για δύο ακόμη χρόνια) να αναζητά ομάδα ώστε – πρωτίστως – να τον παραχωρήσει δανεικό για να πάρει χρόνο συμμετοχής.

Ο Παλίκουτσα το πληροφορήθηκε σχετικά και εφόσον το αγωνιστικό προφίλ του Καστανάρα ταιριάζει στο πλαίσιο της επιδίωξης για την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου (λογιζόμενος όμως σε κάθε περίπτωση ως συμπλήρωμα στην επιθετική γραμμή του Άρη και όχι ως πρώτη λύση), το έψαξε.

Το μεγαλύτερο – και ως τώρα αξεπέραστο – εμπόδιο για να υλοποιηθεί η σκέψη έχει να κάνει με την ξεκάθαρη απροθυμία του Καστανάρα να έρθει στην Ελλάδα και να συνεχίσει την καριέρα του στη Super League.

Αν μεταπειστεί από τον Παλίκουτσα τότε μπορεί να ακολουθήσει τον μέχρι πρότινος συμπαίκτη του Αηδόνη, σε κάθε περίπτωση πάντως ο τεχνικός διευθυντής του Άρη δεν θα περιμένει για πολύ ακόμη, ειδικά αν δεν δει αλλαγή διάθεσης.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ