ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι δέκα κορυφαίες καλοκαιρινές μεταγραφές στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ με τη φανέλα της Αγγλίας πανηγυρίζει γκολ κόντρα στη Γαλλία
Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ με τη φανέλα της Αγγλίας πανηγυρίζει γκολ κόντρα στη Γαλλία 2022 AP PHOTO/ABBIE PARR

Η 1η Ιουλίου και το επίσημο άνοιγμα της μεταγραφικής περιόδου. Δείτε τις δέκα κορυφαίες μεταγραφές που έχουν γίνει ήδη στα top ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο Ιούνιος ολοκληρώνεται και στο ποδόσφαιρο, όπως είναι φυσικό τέτοια εποχή, επικρατεί μεταγραφικός "αναβρασμός". Το θερινό μεταγραφικό "παράθυρο" ανοίγει και επίσημα το Σάββατο 1η Ιουλίου, ήδη όμως μεγάλα κλαμπς έχουν προνοήσει και έχουν ολοκληρώσει μεγάλες κινήσεις.

Το SPORT24 καταγράφει τις δέκα σπουδαιότερες μεταγραφές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα top πέντε πρωταθλήματα της Ευρώπης. Όλα αυτά με την υποσημείωση βέβαια, πως οι μέρες είναι ακόμη πολλές και φυσικά υπάρχουν ανοιχτά θέματα που μπορούν να πυροδοτήσουν "βόμβες".

1. Τζουντ Μπέλιγχαμ - Ρεάλ - 103 εκατομμύρια ευρώ

Η μεγαλύτερη μεταγραφή μέχρι στιγμής στην Ευρώπη από άποψη τόσο οικονομική, όσο και άποψη impact, είναι αυτή του Τζουντ Μπέλιγχαμ. Ο 20χρονος Άγγλος μέσος μετακόμισε από τη Γερμανία στην Ισπανία και συγκεκριμένα θα φορέσει τα χρήματα της Ρεάλ.

Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ κατά την παρουσίασή του από τη Ρεάλ
Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ κατά την παρουσίασή του από τη Ρεάλ PRINT SCREEN

Οι μερένγκες δαπάνησαν το ποσό των 103 εκατομμυρίων ευρώ για να τον κάνουν δικό τους από την Ντόρτμουντ και πρόσθεσαν ένα μεγάλο "όπλο" στη μεσαία γραμμή. Φυσικά, η Ρεάλ πάντα παρακολουθεί την περίπτωση του Εμπαπέ και θέλει το καλοκαίρι να κάνει ακόμη μία μεγάλη κίνηση.

2. Κάι Χάβερτς - Άρσεναλ - 70 εκατομμύρια ευρώ

Η Άρσεναλ δεν άντεξε στην κούρσα κατάκτησης τίτλου απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι. Φέτος, όμως θέλει να εμφανιστεί ακόμη πιο ισχυρή και η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα έχειν κάνει ήδη της κινήσεις της. Στις 28 Ιουνίου επισημοποίησε την απόκτηση του Κάι Χάβερτς.

Ο Κάι Χάβερτς στην αναμέτρηση μεταξύ της Τσέλσι και την Έβερτον
Ο Κάι Χάβερτς στην αναμέτρηση μεταξύ της Τσέλσι και την Έβερτον 2023 AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Οι κανονιέρηδες δαπάνησαν το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσουν από την Τσέλσι τον 24χρονο Γερμανό, ο οποίος υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο. Πρόκειται έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να αγωνιστεί είτε ως επιθετικός, είτε πιο πίσω δίνοντας ευελιξία στον Αρτέτα.

Η Άρσεναλ επίσης τα έχει βρει και με την Γουέστ Χαμ, δίνοντας 115 εκατομμύρια ευρώ για τον Ντέκλαν Ράις. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

3. Κρίστοφερ Ενκουνκού - Τσέλσι - 60 εκατομμύρια ευρώ

Μετά από 3,5 χρόνια στην Bundesliga που έφτιαξε το όνομά του με τη φανέλα της Λειψίας έχοντας καλή παρουσία τόσο στο γερμανικό πρωτάθλημα όσο και στο Champions League, ο Κρίστοφερ Ενκουνκού θα κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Ο Κρίστοφερ Ενκουνκού πανηγυρίζει γκολ του με την Λειψία κόντρα στην Σέλτικ | 5 Οκτωβρίου 2022
Ο Κρίστοφερ Ενκουνκού πανηγυρίζει γκολ του με την Λειψία κόντρα στην Σέλτικ | 5 Οκτωβρίου 2022 © 2022 MICHAEL SOHN/AP IMAGES

Ο 25χρονος Γάλλος επιθετικός έχει ανακοινωθεί από την Τσέλσι, με την οποία υπέγραψε έως το 2029. Οι μπλε δαπάνησαν για να τον αποκτήσουν 60 εκατομμύρια ευρώ και φρόντισαν να καλύψουν έτσι το κενό του Χάβερτς.

4. Αλέξις Μακ Άλιστερ - Λίβερπουλ - 42 εκατομμύρια ευρώ

Ο Αλέξις Μακ Άλιστερ είναι η πρώτη μεταγραφή της Λίβερπουλ στη θερινή μεταγραφική περίοδο, με τους Reds να ανακοινώνουν την απόκτησή του στις 8 Ιουνίου. Ο 24χρονος μέσος έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2028, ενώ πήρε τη φανέλα με το Νο10.

Ο Αλέξις Μακ Άλιστερ στο Ολλανδία - Αργεντινή
Ο Αλέξις Μακ Άλιστερ στο Ολλανδία - Αργεντινή 2022 AP PHOTO/EBRAHIM NOROOZI

Η Λίβερπουλ πλήρωσε στην Μπράιτον τη ρήτρα των 42 εκατομμυρίων ευρώ και με ένα χαμηλό ποσό πήρε έναν εξαιρετικά επιδραστικό ποδοσφαιριστή που έκανε καταπληκτική σεζόν με την Μπράιτον, ενώ τον Δεκέμβριο στα γήπεδα του Κατάρ κατέκτησε την κούπα του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την εθνικής Αργεντινής.

5. Ιλκάι Γκιντογκάν - Μπαρτσελόνα - ελεύθερος

Έπειτα από επταετή παρουσία στη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία συνδυάστηκε με πλήθος τίτλων και εσχάτως με την κατάκτηση του Champions League, ο Ιλκάι Γκιντογκάν αποφάσισε να αλλάξει σελίδα στην καριέρα του. Ο 24χρονος Γερμανός μέσος είναι πλέον ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα.

Ο Ιλκάι Γκιντογκάν με το τρόπαιο στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Ίντερ
Ο Ιλκάι Γκιντογκάν με το τρόπαιο στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Ίντερ 2023 AP PHOTO/EMRAH GUREL

Οι Καταλανοί τον απέκτησαν χωρίς να καταβάλλουν κάποιο ποσό στους πολίτες, καθώς ο Γκιντογκάν δεν επέκτεινε το συμβόλαιό του, το οποίο έληγε με την πρώην του ομάδα. Όπως αποκάλυψε δε ο Ιταλός δημοσιογράφος, Φαμπρίτσιο Ρομάνο, στο συμβόλαιο του Γερμανού μέσου με τους μπλαουγκράνα έχει μπει ρήτρα αποδέσμευσης, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

6. Ματέο Κόβατσιτς - Μάντσεστερ Σίτι - 29.10 εκατομμύρια ευρώ

Ο Ιλκάι Γκιντογκάν αποχώρησε, όμως η Μάντσεστερ Σίτι δεν έμεινε με τα χέρια κάτω. Έτσι, ενισχύθηκε στον άξονα με την απόκτηση του Ματέο Κόβατσιτς. Ο 29χρονος Κροάτης μέσος, μετά από πέντε χρόνια στο Λονδίνο αλλάζει παραστάσεις για να φορέσει τη φανέλα των πρωταθλητών Ευρώπης.

Ο Ματέο Κόβασιτς
Ο Ματέο Κόβασιτς @ 2023 DAVID CLIFF / AP IMAGES

Η Μάντσεστερ Σίτι από την πλευρά της ξόδεψε το ποσό των 29.10 εκατομμυρίων ευρώ, μία τιμή χαμηλή για τα δεδομένα των πολιτών. Ο Κόβατσιτς έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο πέντε ετών.

7. Ορκούν Κοκτσού - Μπενφίκα - 25 εκατομμύρια ευρώ

Η Μπενφίκα πραγματοποίησε την τρίτη μεγαλύτερη μεταγραφή της ιστορίας της. Οι αετοί της Λισαβόνας απέκτησαν τον 22χρονο Τούρκο μέσο, Ορκούν Κοκτσού δαπανώντας 25 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνουν δικό τους από τη Φέγενορντ.

Ο Ορκούν Κοκτσού με τη φανέλα της Φέγενορντ
Ο Ορκούν Κοκτσού με τη φανέλα της Φέγενορντ 2022 AP PHOTO/PETER DEJONG

Ο Κοκτσού πραγματοποίησε μία εξαιρετική χρονιά ως αρχηγός της Φέγενορντ με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Ολλανδίας. Τις καταπληκτικές του εμφανίσεις φυσικά εξαργύρωσε με μία μεταγραφή σ' έναν μεγάλο σύλλογο.

8. Κόνραντ Λάιμερ - Μπάγερν - ελεύθερος

Η Μπάγερν θέλει να ενισχυθεί σημαντικά το φετινό καλοκαίρι, με τους στόχους που έχει θέσει να είναι υψηλοί. Θέλει τον Κέιν, έχει κλείσει τον Κιμ από τη Νάπολι, ενώ απέκτησε και τον Ραφαέλ Γκερέιρο. Μία επίσης σπουδαία κίνηση για τους Βαυαρούς, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλουν ούτε σεντ στη Λειψία είναι αυτή του Κόνραντ Λάιμερ.

Οι δέκα κορυφαίες καλοκαιρινές μεταγραφές στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
@2023 MARTIN MEISSNER/AP IMAGES

Ο Αυστριακός μέσος έμεινε ελεύθερος από τους ταύρους, ενώ τα είχε βρει με την Μπάγερν από τον χειμώνα, καθώς πλέον ήταν έτοιμος για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Στη Λειψία αγωνιζόταν από το καλοκαίρι του 2017 και παραμένει στην Bundesliga παραθέτοντας σημαντική "δύναμη" στους Βαυαρούς στον άξονα.

9. Χουσέμ Αουάρ - Ρόμα - ελεύθερος

Από το 2009 βρισκόταν στη Λιόν ο Χουσέμ Αουάρ. Πλέον, ο 24χρόνος μέσος ανοίγει τα φτερά του και μετακομίζει στη Ρόμα. Συγκεκριμένα, οι τζαλορόσι τον έκαναν δικό τους ως ελεύθερο από τους γκον, με τον ίδιο να βάζει υπογραφή σε συμβόλαιο έως το 2028.

Ο Χουσέμ Αουάρ με τη φανέλα της Λιόν στην αναμέτρηση με τη Νιε
Ο Χουσέμ Αουάρ με τη φανέλα της Λιόν στην αναμέτρηση με τη Νιε © 2022 LAURENT CIPRIANI / AP IMAGES

Τη φετινή σεζόν ο Αουάρ δεν είχε χώρο στη Λιόν και αγωνίστηκε μόλις 18 παιχνίδια. Τώρα, ετοιμάζεται για έναν step up σ' ένα εντελώς νέο και διαφορετικό περιβάλλον.

10. Ναμπί Κεϊτά - Βέρντερ - ελεύθερος

Το 2018 η Λίβερπουλ είχε αποκτήσει τον Ναμπί Κεϊτά από τη Λειψία για το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Πέντε χρόνια αργότερα και μετά από 129 εμφανίσεις, ένα Champions League, ένα πρωτάθλημα και άλλες κούπες με τους Reds, επιστρέφει στη Γερμανία.

Οι δέκα κορυφαίες καλοκαιρινές μεταγραφές στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
@2022 PETR DAVID JOSEK/AP IMAGES

Ο 28χρονος μέσος ανακοινώθηκε από τη Βέρντερ, η οποία τον απέκτησε ως ελεύθερο, κάνοντας την έκπληξη. Ο Ναμπί υπέγραψε έως το καλοκαίρι του 2026 και θα λαμβάνει 1,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΑΡΣΕΝΑΛ PREMIER LEAGUE LA LIGA ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΜΠΕΝΦΙΚΑ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ