EURO 2020

Ο Τιμ Σπαρβ στο SPORT24: "Στόχος της Φινλανδίας είναι τα νοκ-άουτ του Euro 2020, στην Ελλάδα κρατούσα ημερολόγιο"

Ο Τιμ Σπαρβ στο SPORT24: "Στόχος της Φινλανδίας είναι τα νοκ-άουτ του Euro 2020, στην Ελλάδα κρατούσα ημερολόγιο"
24MEDIA CREATIVE TEAM / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο αρχηγός της εθνικής Φινλανδίας και πρώην παίκτης της ΑΕΛ, Τιμ Σπαρβ, μίλησε στο SPORT24 για τους στόχους της ομάδας του στο Euro 2020, τους αντιπάλους του στο δεύτερο όμιλο της διοργάνωσης, αλλά και για την εμπειρία του στην Ελλάδα.

Το Euro 2020 θα έχει και φέτος τις "σταχτοπούτες" του. Μία εξ αυτών είναι η Φινλανδία, η οποία το Σάββατο (12/6) κόντρα στη Δανία θα κάνει το ντεμπούτο της σε μεγάλη διοργάνωση. Η σκανδιναβική χώρα είναι έτοιμη να κάνει την έκπληξη σε όμιλο μαζί με Βέλγιο και Ρωσία, έχοντας ως οδηγό την εξέλιξη των τελευταίων χρόνων και την πορεία της στα προκριματικά.

Τα παιχνίδια της Φινλανδίας θα έχουν και ελληνικό "χρώμα", καθώς αρχηγός της ομάδας είναι ο Τιμ Σπαρβ, ο οποίος τη φετινή σεζόν αγωνίστηκε στη Super League Interwetten με τη φανέλα της ΑΕΛ. Το SPORT24 επικοινώνησε με τον 34χρονο αμυντικό μέσο, που είναι απ' τους πολύπειρους του συγκροτήματος του Μάρκου Κανέρβα μεταφέροντας μάς το κλίμα ενόψει του Euro 2020.

Η φετινή διοργάνωση θα είναι διαφορετική. Οι ομάδες θα χρειαστεί να αγωνιστούν σε διαφορετικές πόλεις ανά την Ευρώπη και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούν οι παίκτες, όπως υπογράμμισε ο Σπαρβ στα πρώτα του λόγια: "Τη Δευτέρα το πρωί πήγαμε στη Ρωσία, επειδή θα παίξουμε κάποια παιχνίδια στην Αγία Πετρούπολη, έτσι εκεί είναι η βάση μας. Το πρώτο παιχνίδι είναι κόντρα στην Δανία, επομένως μία μέρα πριν τον αγώνα θα φύγουμε για την Κοπεγχάγη και θα επιστρέψουμε στη Ρωσία μία μέρα μετά.

Είναι πολύ διαφορετικό Euro, για πολλούς λόγους. Έχουμε τον κορονοϊό, έχουμε αυτή τη δομή που παίζουμε σε διαφορετικές πόλεις, έτσι είναι μία ξεχωριστή διοργάνωση και νομίζω ως παίκτες πρέπει να προσαρμοστούμε όσο είναι δυνατόν".

Παίξαμε καλό ποδόσφαιρο και το Euro είναι η επιβράβευσή μας

Η Φινλανδία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και τα καλά αποτελέσματα στα προκριματικά της έδωσαν το "εισιτήριο" για τη μεγάλη διοργάνωση. Μία επιβράβευση για την ομάδα, αλλά και για τον ίδιο τον Σπαρβ, ο οποίος φοράει το εθνόσημο απ' τα 15 του χρόνια.

"Οι παίκτες, αλλά και οι οπαδοί της Φινλανδίας ανυπομονούμε, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε, έτσι είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που θα είμαστε εκεί. Είμαι περήφανος για ό,τι πετύχαμε. Το να παίζω για τη χώρα μου είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορώ να φανταστώ. Έπαιξα το πρώτο μου παιχνίδι όταν ήμουν 15 χρονών για την Κ15. Έχω περάσει απ' όλα τα τμήματα υποδομής και τώρα στα 34 μου ετοιμάζομαι για να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στο Euro. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι, με πολλά σκαμπανεβάσματα. Αυτά τα 3-4 χρόνια ήταν φανταστικά. Πήραμε πολύ καλά αποτελέσματα, παίξαμε καλό ποδόσφαιρο και αυτή είναι η επιβράβευσή μας".

Ο Τιμ Σπαρβ πανηγυρίζει γκολ της Φινλανδίας κόντρα στην Αρμενία για το Euro 2020.
Ο Τιμ Σπαρβ πανηγυρίζει γκολ της Φινλανδίας κόντρα στην Αρμενία © 2019 HAKOB BERBERYAN/ASSOCIATED PRESS


Ποιος είναι ο στόχος της Φινλανδίας σε αυτό το τουρνουά; Όπως ανέφερε ο πρώην παίκτης της ΑΕΛ, εκτός απ' την πρόκριση στη φάση των 16, σκοπός είναι να μπορέσει η ομάδα του Κανέρβα να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο: "Ο στόχος είναι να περάσουμε στα νοκ-άουτ. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος αν κοιτάξεις τις ομάδες στον όμιλό μας και αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι η πρώτη μας φορά στο τουρνουά. Είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά ελπίζω ότι θα κάνουμε τους Φινλανδούς περήφανους.

Ελπίζω να δουν μία ενωμένη ομάδα, που παίζει με τον τρόπο που συνηθίζει. Ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε τους καλύτερους στον πλανήτη, δεν θα είναι εύκολο, αλλά ελπίζω να δείξουμε το πραγματικό μας πρόσωπο. Να μην φοβηθούμε, να είμαστε γενναίοι και να παίξουμε με τον τρόπο που μπορούμε. Τα αποτελέσματα δεν ξέρεις πώς θα έρθουν, αλλά θέλουμε να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τα τελευταία χρόνια".

Η Ισλανδία είναι πηγή έμπνευσης για εμάς

Στο Euro του 2016 η Ισλανδία ήταν η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης. Έφτασε μέχρι τα προημιτελικά αποκλείοντας μάλιστα στη φάση των 16 την Αγγλία. Για τον Σπαρβ, η Ισλανδία, αλλά και σκανδιναβικές ομάδες, όπως η Σουηδία λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης.

"Βλέπω την Ισλανδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες ως έμπνευση για εμάς. Δεν είναι μόνο η Ισλανδία, βλέπω επίσης τι έχει κάνει η Σουηδία τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν είναι οι μεγαλύτερες χώρες στην Ευρώπη, αλλά είχαν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Έτσι, εμπνεόμαστε απ' αυτούς, διότι κανένας δεν περίμενε να τα πάνε τόσο καλά. Ελπίζω να κάνουμε κάτι παρόμοιο, θα είναι δύσκολο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Ελπίζω το μομέντουμ που έχουμε απ' τα προκριματικά να μεταφερθεί και στο τουρνουά και ειδικά στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στη Δανία".

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει στη τωρινή "φουρνιά" της Φινλανδίας; Πώς αυτή η ομάδα πέτυχε ό,τι δεν έχει πετύχει ποτέ καμία εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας έως σήμερα; Η ενότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, όπως τόνισε ο Σπαρβ στο SPORT24.

"Νομίζω πως έχουμε μία ταπεινή ομάδα ποδοσφαιριστών. Όλοι είναι προετοιμασμένοι να δουλέψουν σκληρά, δεν είναι εγωιστές. Είναι εύκολο να είσαι σε αυτή την ομάδα, σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, δουλεύουμε σκληρά και αλληλοστηριζόμαστε. Είναι εύκολο να είσαι σε αυτό το περιβάλλον και είμαι περήφανος για τον καθένα, θέλω το καλύτερο για όλους. Η ενότητα που έχουμε είναι το πιο σημαντικό, είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε ο ένας για τον άλλον".

Ξεχωρίζει ότι δεν έχουμε στην ομάδα έναν Λίτμανεν ή έναν Χίπια

Η Φινλανδία τα προηγούμενα χρόνια είχε ποδοσφαιριστές όπως ο Λίτμανεν και ο Χίπια. Όμως, ο Σπαρβ στέκεται στο σύνολο της φετινής ομάδας, αλλά και στο κατάλληλο περιβάλλον, το οποίο είναι ικανό να βγάλει τον καλύτερο εαυτό ενός ποδοσφαιριστή.

"Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτή την ομάδα είναι ότι δεν έχουμε έναν Λίτμανεν, δεν έχουμε έναν Χίπια, δεν έχουμε παίκτες της Λίβερπουλ ή της Μπαρτσελόνα. Είμαστε ένα καλό σύνολο ποδοσφαιριστών που φτιάχνουν μία καλή ομάδα. Είχαμε μία χρυσή γενιά με τον Λίτμανεν και τον Χίπια που σχεδόν όλοι οι παίκτες τότε έπαιζαν στην Premier League. Αν το συγκρίνουμε με το τώρα δεν έχουμε "μεγάλους" παίκτες, αλλά αυτό το κάνει πιο ξεχωριστό. Το να προσπαθείς να βγάλεις το καλύτερο από κάθε ποδοσφαιριστή. Γι' αυτόν τον λόγο το προπονητικό τιμ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά δημιουργώντας ένα περιβάλλον, όπου ο καθένας γίνεται καλύτερος, όλοι θέλουν να είναι εδώ. Είμαι χαρούμενος που επιτέλους έχουμε επιβραβευτεί" σχολίασε ο Σπαρβ.

Ο Τιμ Σπαρβ μάχεται για την μπάλα στην αναμέτρηση της Φινλανδίας με την Αρμενία για τα προκριματικά του Euro 2020.
Ο Τιμ Σπαρβ μάχεται για την μπάλα στην αναμέτρηση της Φινλανδίας με την Αρμενία © 2019 HAKOB BERBERYAN/ASSOCIATED PRESS

Βέβαια, υπάρχουν καλοί ποδοσφαιριστές, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως ο Πούκι της Νόριτς, ο Χραντέτσκι της Λεβερκούζεν και ο Γκλεν Καμαρά των Ρέιντζερς, πάνω απ' όλα όμως είναι το σύνολο: "Φυσικά στην ομάδα υπάρχουν παίκτες, όπως ο Τέεμου Πούκι, που σκοράρει πολλά γκολ, τον Λούκας Χραντέτσκι που παίζει για ένα απ' τα κορυφαία κλαμπ στην Bundesliga και τον Γκλεν Καμαρά των Ρέιντζερς. Έχουμε δηλαδή καλούς παίκτες, όμως πάνω απ' όλα είναι η ομάδα και όλοι οι παίκτες μας κάνουν τόσο δυνατούς. Οι Σκανδιναβοί γενικά εργάζονται πάντα μαζί, είμαστε σκληροί, επιθετικοί, δεν μας πειράζει να κάνουμε τη βρώμικη δουλειά, δεν μας πειράζουμε να κάνουμε τάκλιν. Επίσης, έχουμε νεαρούς παίκτες με τρομερές τακτικές ικανότητες. Υπάρχει ο συνδυασμός της σκληρότητας, αλλά και της κατοχής της μπάλας".

Το Βέλγιο είναι φαβορί για να φτάσει μέχρι τον τελικό

Η Φινλανδία βρίσκεται σε έναν όμιλο, που όλα φαίνονται ανοιχτά. Το Group B έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί, το Βέλγιο, και από εκεί και ύστερα η Φινλανδία θα παλέψει με Ρωσία και Δανία για ένα ή δύο εισιτήρια που θα οδηγήσουν στη φάση των 16 του Euro 2020. Ο Σπαρβ κάνει τη δική του ανάλυση των αντιπάλων, ξεχωρίζοντας φυσικά τους Red Devils.

"Νομίζω πως η Δανία και η Ρωσία έχουν ένα πλεονέκτημα επειδή παίζουν στη χώρα τους. Για μένα το Βέλγιο είναι το φαβορί για να προχωρήσει μέχρι τον τελικό. Έχουν φανταστικούς παίκτες, έναν καλό προπονητή και αν στοιχημάτιζα να κατακτήσει κάποιος το Euro, το Βέλγιο θα ήταν στο Top-3. Τη Δανία την ξέρω, έχω παίξει έξι χρόνια εκεί, έχουν καλή ομάδα και μεγάλες απαιτήσεις. Πιστεύουν ότι έχουν την ευκαιρία να πάνε όσο μακριά γίνεται. Δεν ξέρω πολλά για τη Ρωσία ακόμη, θα τους δούμε όταν πλησιάσουμε στο παιχνίδι. Είναι μία νέα ομάδα για εμένα. Είναι ανοιχτός όμιλος, αλλά με ξεκάθαρο φαβορί. Μπορεί να είμαστε κατά κάποιον τρόπο το αουτσάιντερ, έτσι μπορούμε να εκπλήξουμε τους αντιπάλους μας".

Ο Τιμ Σπαρβ χαιρετάει τον Λούκας Χραντέτσκι στο Αρμενία - Φινλανδία
Ο Τιμ Σπαρβ χαιρετάει τον Λούκας Χραντέτσκι © 2020 SHAUN BOTTERILL/ASSOCIATED PRESS


Ο 34χρονος αμυντικός μέσος της Φινλανδίας δεν βρίσκει κάποιο ψεγάδι στο Βέλγιο, ενώ τονίζει πως Ρωσία και Δανία ίσως να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα, καθώς αγωνίζονται στην έδρα τους: "Το Βέλγιο έχει τρομερούς τεχνικά παίκτες, δεν μπορείς να τους παίξεις εύκολα στο ένας εναντίον ενός. Κινούν την μπάλα με τρομερό τρόπο, με υψηλό ρυθμό. Έχουν και τον Ντε Μπράινε, που είναι ο τέλειος παίκτης, κάνει τα πάντα. Είναι καταπληκτικός επιθετικά, όμως πρεσάρει και τους αντιπάλους του, εργάζεται σκληρά στο γήπεδο. Το Βέλγιο είναι το φαβορί, δύσκολα βλέπω κάποια αδυναμία πάνω του. Η Δανία έχει παίκτες σε υψηλό επίπεδο, όπως ο Έρικσεν. Έχουν ταχύτητα στα άκρα και φυσικά έχουν τρία παιχνίδια στο γήπεδό τους, κάτι που τους δίνει πλεονέκτημα. Η Ρωσία είναι κάτι άγνωστο ακόμη για εμένα".

Ο Τιμ Σπαρβ επιστρέφει στη Δανία, καθώς αγωνιζόταν στη Μίντιλαντ απ' το 2014 έως το 2020. Μάλιστα, στο Parken Stadium, όπου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος αγώνας της Φινλανδίας στο Euro έχει ζήσει πολύ καλές στιγμές και θέλει να προσθέσει ακόμα μία με ένα θετικό αποτέλεσμα.

"Έχω πολλούς Δανούς φίλους που θα βρίσκονται στο παιχνίδι, έχουν κλείσει ήδη εισιτήρια. Δεν θυμάμαι αν έχω παλιούς συμπαίκτες μου που θα βρίσκονται στην αποστολή, αλλά πολλοί απ' αυτούς έχουν παίξει για την εθνική της χώρας τους στο παρελθόν. Θα είναι μία ξεχωριστή στιγμή, όχι μόνο για εμένα, αλλά για πολλούς παίκτες της Φινλανδίας που παλαιότερα αγωνίστηκαν στη Δανία. Είναι πολύ ωραίο να παίζεις στο Parken και να επισκεφθείς τη χώρα που έπαιζες για πολλά χρόνια. Ανυπομονώ για το παιχνίδι, γιατί έχω καλές αναμνήσεις απ' αυτό το γήπεδο. Έχω κατακτήσει το Κύπελλο εκεί πριν από δύο χρόνια και έχω νικήσει την Κοπεγχάγη σε κάποια παιχνίδια".

Η ποδοσφαιρική κουλτούρα αναπτύσσεται στη Φινλανδία

Η Φινλανδία ζει και αναπνέει για το Euro 2020 και για την πρώτη της μεγάλη διοργάνωση. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο Σπαρβ, η θετική πορεία των τελευταίων χρόνων έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποδοσφαιρική κουλτούρα της χώρας: "Η ατμόσφαιρα είναι φανταστική. Υπάρχει ένας ενθουσιασμός γύρω απ' την εθνική ομάδα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των επιτυχιών μας, αλλά και των πιστών φιλάθλων. Η ποδοσφαιρική κουλτούρα αναπτύσσεται στη Φινλανδία κάθε χρόνο, έτσι είναι ωραίο να βλέπεις περισσότερους ανθρώπους να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Βλέπεις αρκετά κορίτσια και αγόρια να παίζουν ποδόσφαιρο".

Στο Parken Stadium και στο Krestovsky δεν θα υπάρχουν αρκετοί φίλαθλοι της Φινλανδίας εξαιτίας του κορονοϊού, όμως ο Σπαρβ θεωρεί πως η ομάδα θα αισθάνεται την παρουσία τους, όπου και αν βρίσκονται: "Θα υπάρχουν κάποιοι φίλαθλοι στο γήπεδο, φυσικά εξαιτίας του κορονοϊού και των απαγορεύσεων θα είναι λίγο πιο δύσκολο. Θα δούμε λιγότερους φιλάθλους απ' όσους περιμέναμε, αλλά όπου κι αν βρίσκονται θα νιώθουμε την παρουσία τους. Οι φίλαθλοι είναι μέρος αυτού του πρότζεκτ, γιατί ακόμη κι όταν χάναμε ήταν εκεί, μάς στήριζαν, πίστευαν σε εμάς όταν δεν πιστεύαμε εμείς στον εαυτό μας. Αυτή η επιτυχία τους αξίζει λοιπόν".

Κλειδί στα προκριματικά τα παιχνίδια με Ελλάδα και Βοσνία

Η Εθνική Ελλάδας αντιμετώπισε τη Φινλανδία στα προκριματικά της διοργάνωσης και οι αναμνήσεις δεν ήταν οι καλύτερες. Η ομάδα του Κανέρβα τερμάτισε στη 2η θέση, με τέσσερις πόντους διαφορά απ' την Εθνική μας, έχοντας πάρει μία σημαντική νίκη στο Τάμπερε με 1-0 χάρη σε γκολ του Πούκι. Η Ελλάδα είχε επικρατήσει 2-1 εντός έδρας, όμως η αναμέτρηση τότε ήταν αδιάφορη βαθμολογικά. Ο Σπαρβ ξεχώρισε τα εντός έδρας παιχνίδια με Ελλάδα και Βόσνια ως "κλειδιά" για την πρόκριση της Φινλανδίας.

"Η Ελλάδα ήταν από τους βασικούς μας ανταγωνιστές μαζί με τη Βοσνία. Τα εντός έδρας παιχνίδια κόντρα σε Ελλάδα και Βοσνία ήταν κλειδιά και πήραμε κρίσιμες νίκες. Δεν ήταν εύκολο στα προκριματικά, αλλά ήμασταν σταθεροί. Δεχόμασταν δύσκολα γκολ και είχαμε τον Πούκι που σκόραρε σχεδόν σε κάθε παιχνίδι. Κρατούσαμε το μηδέν και ελπίζαμε να βάλει γκολ, ήταν μία καλή τακτική. Η Ελλάδα ήταν απ' τους βασικούς ανταγωνιστές και είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να περάσουμε" δήλωσε ο Σπαρβ.

Όταν βρισκόμουν στην Ελλάδα κρατούσα ημερολόγιο

Τη φετινή σεζόν ο Σπαρβ αγωνίστηκε στη χώρα μας με τη φανέλα της ΑΕΛ πραγματοποιώντας 19 εμφανίσεις. Για εκείνον ήταν μία διαφορετική εμπειρία, ικανή να τον βοηθήσει στην μετέπειτα καριέρα του, όταν εκπληρώσει το όνειρό του και γίνει προπονητής: "Όλοι στην Ελλάδα καταλαβαίνουν ότι το περιβάλλον στην ΑΕΛ είναι διαφορετικό απ' ό,τι έχω συνηθίσει. Είναι ένας απ' τους λόγους που ήρθα στην Ελλάδα. Ένιωσα ότι ήθελα μία διαφορετικού τύπου πρόκληση σε αυτό το κομμάτι της ζωής μου. Είμαι 34 και ζω μακριά απ' τη Φινλανδία απ' τα 16 μου. Για πολλά χρόνια έμεινα στη Σουηδία, την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Δανία και τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα.

Είναι πολύ ωραίο να γνωρίζεις διαφορετικές κουλτούρες, αυτό είναι το πάθος μου στη ζωή και θεωρώ πως προσπαθείς να διαλέξεις πάντα τα καλύτερα από κάθε κουλτούρα. Ονειρεύομαι να ασχοληθώ με την προπονητική κάποια στιγμή και να βοηθήσω μικρά παιδιά στην καριέρα του. Επομένως, προσπαθώ να μαθαίνω όσα μπορώ, ώστε να γίνω καλύτερος προπονητής".

Στη χώρα μας συνάντησε μία ξεχωριστή εμπειρία και μάλιστα κρατούσε ημερολόγιο αποτυπώνοντας όσα είδα και έζησε: "Η εμπειρία στην ΑΕΛ ήταν πολύ διαφορετική από άλλες που έζησα. Το περίμενα ότι δεν θα ήταν τέλεια, είδα πράγματα που δεν έχω δει στο ποδόσφαιρο πριν. Δούλεψα όμως και με κάποιος φανταστικούς ανθρώπους και ποδοσφαιριστές. Είμαι ευγνώμων για τις στιγμές που έζησα. Φυσικά, δεν ήταν το πιο επαγγελματικό περιβάλλον για να δουλεύει κανείς, όμως ήταν πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις πώς στηρίζει ο ένας τον άλλον. Από τον γιατρό και τον φυσιοθεραπευτή, μέχρι τον φροντιστή, τον οδηγό του λεωφορείου και το προπονητικό τιμ, έδωσαν ό,τι μπορούσαν, δούλεψαν σκληρά.

Ο Τιμ Σπαρβ στο παιχνίδι της ΑΕΛ με τον ΠΑΟΚ για τη Super League Interwetten.
Ο Τιμ Σπαρβ στο παιχνίδι της ΑΕΛ με τον ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS


Όμως είναι δύσκολο να πετύχεις, όταν δεν δίνεις τα κατάλληλα εργαλεία, το κατάλληλο περιβάλλον για να κάνεις τη δουλειά σου. Κράτησα ημερολόγιο τον καιρό που βρισκόμουν στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή στο μέλλον θέλω να μοιραστώ κάποια απ' τα πράγματα που είδα. Πιθανότατα αυτό θα γίνει μετά το Euro, όταν θα έχω χρόνο να γράψω. Αλλά ήταν μία περιπέτεια, χαίρομαι που τα κατάφερα, αλλά υπήρχαν και κάποια πράγματα που νιώθω ότι δεν ήταν κομμάτι για το πώς ένα κλαμπ πρέπει να λειτουργεί σε μία σύγχρονη κοινωνία".

Φυσικά, ο Σπαρβ αναφέρθηκε και στους Έλληνες οπαδούς, τους οποίους χαρακτήρισε τρελούς με το ποδόσφαιρο: "Στην Ελλάδα συνάντησα καταπληκτικούς, παθιασμένους οπαδούς, είστε τρελοί με το ποδόσφαιρο. Σαν άνθρωποι είστε φιλικοί, αγαπάτε την οικογένεια, η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία σας. Μου αρέσει που είστε τρελοί με το ποδόσφαιρο, ειδικά όταν συζητάτε γι' αυτό και ο καθένας έχει τη γνώμη του. Ήταν πολύ ωραίο να έχω αυτή την ευκαιρία. Βίωσα πώς είναι να παίζεις για την ΑΕΛ, την ομάδα της πόλης, μπορείς να δεις ότι ο κόσμος είναι περήφανος για την ομάδα και είναι μέρος της. Γενικά το ποδόσφαιρο είναι τα πάντα για εσάς".

Αγαπημένος μου παίκτης ήταν ο Γιώργος Καραγκούνης

Τέλος, η συζήτηση με τον Σπαρβ έκλεισε με τον ερώτηση αν υπάρχει το όνειρο για τη Φινλανδία να γίνει η Εθνική Ελλάδας με την κατάκτηση του Euro. Ο 34χρονος αμυντικός μέσος δεν έχει τέτοιες αυταπάτες, ενώ ξεχώρισε τον αγαπημένο του παίκτη από το έπος του 2004.

"Δεν ονειρεύομαι να σηκώσω την κούπα. Ονειρεύτηκα την πρόκριση σε ένα μεγάλο τουρνουά, το οποίο καταφέραμε. Είναι λίγο αφελές να ονειρεύεσαι την κούπα όταν συμμετέχεις για πρώτη φορά. Θυμάμαι την Ελλάδα να σηκώνει το τρόπαιο, αγαπημένος μου παίκτης ήταν ο Γιώργος Καραγκούνης. Μου άρεσε το στιλ παιχνιδιού του και η επιθετικότητά του. Φυσικά, τον Χαριστέα που σκόραρε το γκολ. Αυτές είναι οι ιστορίες των αουτσάιντερ που φτιάχνουν το ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με ό,τι προσπαθεί να κάνει η European Super League. Είναι ανήκουστο αυτό που πέτυχε η Ελλάδα, αλλά αυτό σε κάνει να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο, όταν βλέπεις ότι ομάδες που κανένας δεν περιμένει να νικήσουν, τελικά τα καταφέρνουν".

TAGS EURO 2020 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ