MUNDIAL MORNING SHOW

Ο Στέφανος Καπίνο στο SPORT24: "Αμαρτία να μην πάρει το Μουντιάλ ο Μέσι, στα 21 δεν μπορούσα να βγω σε συγκεκριμένες γειτονιές"

Ο Στέφανος Καπίνο στο Mundial Morning Show
Ο Στέφανος Καπίνο στο Mundial Morning Show

Ο Στέφανος Καπίνο μίλησε στο Mundial Morning Show για τον Λιονέλ Μέσι που θέλει να δει να κατακτά το Μουντιάλ, για το πόσο έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο σήμερα κι η θέση του τερματοφύλακα, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα στα 21 του.

Ο Στέφανος Καπίνο μίλησε στο "Mundial Morning Show" με τους Αντρέα Παλομπαρίνι, Ηλία Καλλονά και Μαρία Κουβέλη.

Ο 28χρονος τερματοφύλακας της Μπίλεφελντ στάθηκε στους τερματοφύλακες που ξεχώρισαν στο φετινό Μουντιάλ και παράλληλα δήλωσε πως θέλει να δει τον Λιονέλ Μέσι να σηκώνει το τρόπαιο.

Κάνοντας μάλιστα, μία αναδρομή στο παρελθόν και την πορεία του στην Ελλάδα ο άλλοτε κίπερ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στάθηκε στην πίεση που έπρεπε να διαχειριστεί, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η βοήθεια των ειδικών.

Για την Μπίλεφελντ: "Είναι πέμπτη συνεχόμενη σεζόν που είμαι στη Γερμανία, οπότε έχω συνηθίσει λίγο, αλλά έχει τα συν και τα πλην".

Για το μέλλον του: "Στα 28 χρόνια έχεις ακόμα να δώσεις πολλά σαν τερματοφύλακας κι όντως είναι μία θέση που ωριμάζεις όσο μεγαλώνεις, κάτι το οποίο δεν το πίστευα όταν ήμουν μικρός, έλεγα "έλα μωρέ τι μου λένε τώρα". Σ' αυτή την ηλικία νιώθεις πιο έτοιμος από ποτέ σε κάποιες καταστάσεις, στο πώς να τις διαχειριστείς. Και σίγουρα βλέποντας την καριέρα μου θέλω να παίξω ακόμα αρκετά, έχω να δώσω ακόμα. Έχουν γίνει κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς".

Για το ποιον τερματοφύλακα έχει ξεχωρίσει στο Μουντιάλ: "Ο Μπόνο του Μαρόκου είναι σίγουρα ένας πολύ καλός τερματοφύλακας, αλλά λόγω της θέσεις κι επειδή παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο τον ήξερα, δεν περίμενα το Μουντιάλ για να μου το επιβεβαιώσει. Και μ' αρέσει επίσης, πάρα πολύ και ο Μαρτίνες, γιατί κι αυτός δεν έπαιζε πολύ κι έκανε ένα πολύ μεγάλο comeback στην καριέρα του. Μ' αρέσει και το θαυμάζω, γιατί είναι πολύ σταθερός από τότε. Δεν είναι τόσο πολύ οι αποκρούσεις που θα κάνει, αλλά το πώς θα καθοδηγήσει, το πώς θα βγει στις εξόδους".

Για το τι είναι πιο σημαντικό για έναν τερματοφύλακα στη διαδικασία των πέναλτι: "Τα πέναλτι είναι το τελευταίο κομμάτι που έχει να κάνει με τη δουλειά. Δηλαδή είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας. Πριν πας στο τέρμα ο προπονητής τερματοφυλάκων σού έχει δώσει κάποια στοιχεία, ξέρεις πού θα σουτάρουν. Το θέμα εκεί είναι ότι θέλει και λίγο την τύχη για να καταλάβεις πού θα σουτάρει ή να σου λέει ότι θα πέσει αριστερά, να πέφτεις αριστερά και να το πιάνεις. Οπότε εκεί μετά αλλάζει όλη η ψυχολογία και σε σένα, αλλά αλλάζει και στην άλλη ομάδα. Και εκείνη τη στιγμή είναι που ο τερματοφύλακας φαίνεται σαν "βουνό" μπροστά σου. Εκεί αλλάζει η ψυχολογία, όχι στο αν έχεις δουλέψει. Παίζει ρόλο και το πώς θα ξεκινήσουν τα πέναλτι. Αλλά οι συγκεκριμένοι τερματοφύλακες είναι καλοί στα πέναλτι, γιατί στα πρωταθλήματά τους βγάζουν πέναλτι".

Για την αγαπημένη του ομάδα στο Μουντιάλ: "Θα γίνω κι εγώ γραφικός. Υποστηρίζω την Αργεντινή λόγω του Μέσι. Είναι εξωγήινος ο άνθρωπος και το αξίζει. Ο καλύτερος παίκτης που έχει παίξει ποτέ να μην έχει πάρει ένα Μουντιάλ είναι αμαρτία. Κι ο Μέσι κι ο Ρονάλντο είναι καταπληκτικοί, αλλά ο Μέσι είναι κάτι το διαφορετικό".

Για το αν ο Μέσι πρέπει να κατακτήσει το Μουντιάλ για να του αποδοθεί ο τίτλος "κορυφαίος όλων των εποχών: "Ο κόσμος σού λέει ότι αφού είναι ο καλύτερος γιατί δεν το πήρε; Οπότε σίγουρα αυτό θα βάλει ακόμα ένα λιθαράκι στην τεράστια καριέρα του, αλλά εγώ είμαι και της άποψης ότι το ποδόσφαιρο παλιά ήταν και πολύ διαφορετικό. Δεν συζητάμε ότι ο Μαραντόνα για παράδειγμα δεν θα μπορούσε να παίξει τώρα, εννοείται αυτό, αλλά νομίζω ότι σήμερα το ποδόσφαιρο είναι λίγο πιο δύσκολο από τότε".

Για το αν έχουν αλλάξει τα πράγματα στη θέση του τερματοφύλακα: "Η θέση του τερματοφύλακα έχει γίνει επιστήμη. Όταν ξεκίνησα εγώ έπρεπε να πιάνουμε απλώς την μπάλα, που εγώ είμαι και τελευταίες γενιές. Τώρα πια ο τερματοφύλακας είναι από τις πιο δύσκολες θέσεις στο γήπεδο, γιατί πρέπει να είσαι καλός με τα πόδια, να είσαι αθλητικός, να είσαι ψηλός, να είσαι καλός στην εστία, να είσαι καλός στον αέρα, στο έναν εναντίον ενός, δηλαδή πρέπει να είσαι καλός σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή έτσι όπως παίζεται το ποδόσφαιρο. Παλιά έπρεπε να είσαι κάτω από την εστία, όταν έρχεται η μπάλα να τη διώχνεις και σίγουρα και κάποιες εξόδους".

Για το πώς έγινε τερματοφύλακας: "Εμένα για κάποιον λόγο μου άρεσε από μικρός να παίζω στο τέρμα. Δεν ήμουν αυτός που θα έλεγε βάλε με μέσα να παίξω".

Για το αν θυμάται την πρώτη φορά που έπαιξε σε επαγγελματικό επίπεδο: "Εκείνη τη στιγμή δεν το συνειδητοποιείς, ειδικά έτσι όπως μπήκα εγώ να παίξω και με την Εθνική και τον Παναθηναϊκό τότε. Στον Παναθηναϊκό ήμουν 17 χρονών, ήμουν στον πάγκο σαν φίλαθλος που βλέπει το ματς. Παίρνει την κόκκινη τότε ο Ορέστης και δεν κατάλαβα ότι έπρεπε να μπω εγώ, καθόμουν στον πάγκο και κοίταζα κι έρχεται ο προπονητής τερματοφυλάκων και μου λέει "σήκω, μπαίνεις". Έγινα σαν πανί, άσπρος. Δεν το συνειδητοποιείς, μετά καταλαβαίνεις τι γίνεται και δυστυχώς δεν το ζεις κιόλας εκείνη τη στιγμή.

Όσο για την Εθνική είναι πολύ αστεία ιστορία. Το πρώτο μου παιχνίδι ήταν φιλικό με τη Ρουμανία ήμουν και εκεί 17 χρονών. Είχαμε τον Φερνάντο Σάντος τότε και έβγαζε πίνακα στα αποδυτήρια. Κι ήμουν εγώ, ο Τζόρβας κι ο Χαλκιάς, αλλά ο Χαλκιάς ήταν άρρωστος κι είχα μείνει εγώ με τον Τζόρβα. Οπότε λέω "εντάξει, δεν υπάρχει περίπτωση", δεν περνούσε καν από το κεφάλι μου, πίστευα ότι θα μου το είχαν πει αν έπαιζα. Και σηκώνει τον πίνακα ο Σάντος και λέει τα ονόματα. Εγώ κάθομαι και δεν βλέπω τα ονόματα και απέναντί μου ήταν ο Τοροσίδης και μου έκανε νοήματα και κοιτάζω και βλέπω Καπίνο. Εκεί όχι "μου κόπηκαν τα πόδια", αλλά έχω μία φωτογραφία από το ζέσταμα, πρέπει να ήμουν ημιλιπόθυμος".

Για το πόσο σημαντικός είναι ο προπονητής τερματοφυλάκων: "Είναι το Νο1 για έναν τερματοφύλακα να υπάρχει μία καλή χημεία με τον προπονητή τερματοφυλάκων. Μία προπόνηση πχ μπορεί να διαρκεί μία ώρα και 20 λεπτά και να δουλέψεις μία ώρα με τον προπονητή τερματοφυλάκων και τα 20 λεπτά με την υπόλοιπη ομάδα. Οπότε καταλαβαίνεις ότι αυτή η χημεία είναι πολύ σημαντικοί, οι αναλύσεις που θα κάνει, το πώς θα σου μιλήσει σ' ένα λάθος ή μετά από ένα καλό παιχνίδι. Είναι σημαντικό, γι' αυτό και πολλοί τερματοφύλακες όταν παίρνουν μεταγραφή παίρνουν μαζί τον προπονητή που είχαν στις καλές πορείες. Είναι το Α και το Ω για μένα".

Για το αν σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα: "Δεν έχω αποκλείσει το να επιστρέψω. Έχω παίξει και στις δύο μεγάλες ομάδες, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, οπότε δύσκολα θα ξαναγύρναγα σε μία από αυτές. Δεν είναι μέσα στα πλάνα μου να γυρίσω στην Ελλάδα. Όλα είναι πολύ καλύτερα στο εξωτερικό απ' ό,τι στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι στη ζωή που μετράνε, είναι η οικογένειά σου, είναι η ζωή σου, οι φίλοι σου, κάποια πράγματα που όταν λείπεις πάρα πολλά χρόνια και σ' αυτή την ηλικία σου λείπουν".

Για το ζήτημα της ψυχικής υγείας και το πόσο δύσκολο είναι για έναν ποδοσφαιριστή να διαχειριστεί όλη την πίεση: "Με τους ρυθμούς που ζούμε όλοι οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή και με όλα αυτά που γίνονται στον κόσμο την τελευταία δεκαετία νομίζω ότι κάθε άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια. Όσον αφορά το ποδοσφαιρικό κομμάτι σίγουρα είναι ένα άθλημα που κάποιος θα πει "έλα, παίρνει εκατομμύρια, τι ανάγκη έχει;". Έχει πίεση, δεν θα πω εγώ τώρα "τι τραβάμε εμείς οι καημένοι οι ποδοσφαιριστές", αλλά έχει πίεση. Όταν εγώ για παράδειγμα ήμουν ένα παιδί 21 χρονών κι έπρεπε να πάρω μία απόφαση για την καριέρα μου και πήγα από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό και μετά έγινε ό,τι έγινε, δεν θα το παίξω θύμα, αλλά σίγουρα ήταν πολύ δύσκολο για μένα για να το διαχειριστώ και σίγουρα κι εγώ χρειάστηκα βοήθεια.

Κι ευτυχώς βρήκα έναν άνθρωπο, τον ψυχολόγο μου, που τότε ήμασταν σε καθημερινή επαφή και προσπαθείς να βάλεις τη ζωή σου σε μία σειρά. Όταν κάποιος άλλος ήταν φοιτητής 21 χρονών, εγώ είχα να αντιμετωπίσω ότι δεν μπορώ να βγω σε συγκεκριμένη γειτονιά, έπρεπε να πάω από εκεί για να μην με βρίσουν, να προσέξω τι θα κάνω όταν μπω στο γήπεδο κι αυτά είναι πράγματα 21-22 χρονών που κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί. Πρέπει να είσαι και τυχερός να βρεις έναν άνθρωπο που θα σε καταλάβει, θα ταιριάξεις, ώστε να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος στη ζωή σου, γιατί είναι πιο σημαντικό από το ποδόσφαιρο. Ποδόσφαιρο άντε να παίξουμε μέχρι τα 35-36 μας και μετά έχουμε μία ζωή να ζήσουμε κι αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι".

Για το ότι είναι πιο ενεργός πλέον στα social media και αν έπαιξε ρόλο ότι είναι στο εξωτερικό: "Καταρχάς είναι να τα βρεις με τον εαυτό σου πρώτα. Δηλαδή εγώ όταν κατάλαβα τι γίνεται, σταμάτησα να σκέφτομαι τι θα πουν. Δυστυχώς δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να γίνει αυτό στην Ελλάδα. Αρχικά, πρέπει ο άλλος να μην είναι Έλληνας και να μην τον νοιάζει καθόλου. Και η μεγαλύτερη διαφορά που έχω δει στο εξωτερικό είναι ότι πχ εγώ που πήγα εκεί ως Έλληνας ή ο Ιταλός, ο Ισπανός, ο Γερμανός θα είναι πάντα από πάνω.

Πρέπει τουλάχιστον να είσαι 1-2 επίπεδα πιο πάνω για να φτάσεις. Στην Ελλάδα αντίθετα, έρχεται ο οποιοσδήποτε ξένος και πάλι πρέπει να είσαι 2 επίπεδα πάνω για να τον φτάσεις. Οπότε αυτομάτως ο Έλληνας ποδοσφαιριστής θα πει ότι πρέπει να είμαι σωστός σε όλα, δεν πρέπει να ξεφύγω καθόλου, τα social media δεν τα σκέφτεται καν. Γιατί όταν ξέρει πως ό,τι κι αν γίνει αυτός είναι που θα κριθεί, ο πρώτος που θα κράξουν, αυτός είναι ο πρώτος που θα φάει κι όλη την πίεση. Γιατί ειλικρινά ποιος δεν θα ήθελε να έρθει στην Ελλάδα, να μείνει στην Ελλάδα, να ζήσει και να παίξει ποδόσφαιρο; Αλλά δεν τα έχουμε καταφέρει".

Το SPORT24 στο Μουντιάλ 2022

Το SPORT24 παίζει μόνο Μουντιάλ 2022 και σε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Μουντιάλ και τα αποτελέσματα των αγώνων του Μουντιάλ, Παρακολούθησε το Μουντιάλ live στο Matchcenter, κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο Youtube κανάλι για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία αθλητική στιγμή!

SPORT24 LIVE MUNDIAL SHOWS

Συντονιστείτε στις 4 καθημερινές εκπομπές του SPORT24 για το Μουντιάλ: Mundial Morning Show (10:00 - 11:00), The Show Must Go On (12:00 - 14:00), Pame Stoixima Pre Game Show (15:30 - 16:00), Game Night (22:45 - 00:15).

TAGS MUNDIAL MORNING SHOW ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ